Nyheter

På självständighetsmottagningen klär sig Jenni Haukio i en ekologisk Ioncell-klänning, framtagen av Aalto-universitetet

Ioncell är en ny metod som gör det möjligt att framställa en högklassig textilfiber av trä eller återvunnet material. Tyget till fru Haukios klänning är gjort av finsk björk. Klänningen designas och tillverkas av studerande och experter vid Aalto-universitetet.
Aikaisempi Ioncell-lankoja

På självständighetsmottagningen bär Jenni Haukio en ekologisk aftonklänning designad och framställd vid Aalto-universitetet. Som klänningens material valdes Ioncell-fiber och som råvara för fibern inhemsk björk.

Ioncell är en metod som utvecklats i samarbete mellan Aalto-universitetet och Helsingfors universitet. Metoden kan användas för att tillverka textilfiber av trä eller återvunnet material, såsom returpapper och returkartong eller textilavfall. Ioncell-fibrer är ett ekologiskt alternativ till bomull, som kräver mycket vatten och stor odlingsareal, eller till polyester som är oljebaserad eller viskos som använder giftiga kemikalier i tillverkningsprocessen.

”Tyg av Ioncell känns behagligt. Det har en vacker lyster, går utmärkt att färga och har ett vackert fall. Ioncell är ett fascinerande material som lämpar sig för högtidlig klädsel. Det viktigaste är ändå att det är ett ekologiskt hållbart alternativ”, säger arbetslivsprofessor Pirjo Kääriäinen från Aalto-universitetet.

Genom att använda samma process kommer man i framtiden även att kunna återvinna Ioncell-textilier flera gånger till råmaterial för ny fiber. 

”Ioncell-fibrer gjorda av återvinningsmaterial har utmärkt kvalitet. Till exempel är Ioncell-fibern som framställts av gamla jeans i självaverket starkare än den ursprungliga fibern”, förklarar Marja Rissanen expert inom textilteknologi.

Aalto-universitetet och Helsingfors universitet har arbetat på Ioncell-metoden i flera år och för tillfället förbereder man en pilot av produktionen i mindre skala. I arbetsteamet finns experter och studerande från bland annat träförädling, kemi, formgivning samt textil- och modebranschen. Tvärvetenskapligt samarbete är en enorm resurs för materialforskningen på sikt, enligt Pirjo Kääriäinen.

”Vi har hela produktionskedjan på Aalto, från fibertillverkning till garner, tyger och färdiga produkter. Och självklart är våra begåvade studerande en del av förverkligandet av denna unika klänning.”

Ioncell-kudonta

Frågor och svar

Vad är Ioncell?

Ioncell är en metod som har utvecklats vid Aalto-universitetet under ledning av professor Herbert Sixta för tillverkning av så kallade regenatfiber från cellulosa, textila konstfibrer framställda av naturprodukter. Viskos är den vanligaste cellulosaregenatfibern på marknaden. 

Vid tillverkningen av Ioncell-fiber används ett giftfritt och ofarligt joniskt lösningsmedel som har tagits fram av professor Ilkka Kilpeläinen från Helsingfors universitet. Som råmaterial för fibern kan dissolvingmassa, returpapper eller returkartong samt textilavfall användas. Råmaterialet till fru Haukios klänning är dissolvingmassa tillverkad av björk från Stora Ensos fabrik i Joensuu.

Tillverkningen av textilfiber består av tre faser: cellulosans upplösning, fiberspinning och tillvaratagande av lösningsmedlet. De färdiga fibrerna kardas och spinns till garn på samma sätt som andra textilfibrer. 

Vad gör Ioncell-fiber till ett ekologiskt alternativ?

Den globala efterfrågan på textilfiber ökar med tre procent per år. Samtidigt minskar odlingsarealen för bomull, och medvetenheten kring de skadliga miljöeffekterna av oljebaserad konstfiber, liksom mikroplaster, ökar.

Skog i Finland växer utan bevattning och bekämpningsmedel. Den årliga tillväxten av trädbeståndet i Finland överskrider för närvarande klart avverkningarna och den naturliga avgången. Textilfiber gjord av trä har också potentialet att minska koldioxidutsläppen, då fibern binder det kol som lagrats i träet under hela sin livscykel, och återvinningscykeln har potential att vara mycket lång.

Finland införde 2016 förbud att föra textilier till avstjälpningsplatsen. För närvarande bränns cirka 80 procent av de återvunna textilierna till energi och då frigörs den kol de bundit i atmosfären. Att återvinna textilfibrerna, t ex med Ioncell-metoden kunde minska detta koldioxidutsläpp.

Eftersom Ioncell är en cellulosabaserad fiber är den också biologiskt nedbrytbar och avger naturligtvis inte några mikroplaster.

Ioncell-kuitu ennen langaksi valmistusta

När kommer Ioncell-produkter ut i handeln?  

För närvarande är Ioncell ännu i forskningsstadiet. Det har framställts många unika produkter av Ioncell: klänningar, scarfar, en kappa och ett iPad-fodral.

Förberedelserna inför pilotfasen av produktionslinjen har redan inletts och enligt bedömning skall den vara i bruk år 2020. På produktionslinjen man testar är det möjligt att framställa betydligt större mängder fiber än i laboratoriet. Om pilotfasen är framgångsrik kan metoden vara färdig för produktion i industriell skala år 2025.

Ioncell-tiimiläisiä

Ytterligare information:

Pirjo Kääriäinen
Arbetslivsprofessor (Professor of Practice), Aalto-universitetet

tfn 050 381 0217 017

Bild: Mikko Raskinen

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Personen arbetar vid en dator. På bordet finns en öppen bok och en padi. Foto: Kalle Kataila.
Forskning och konst Publicerat:

Det visuella utseendet på Aalto-universitetets publikationsserie förnyas

I och med uppdateringen får publikationsserierna nya omslagsmodeller. Antalet publikationsserier och beställning av publikationer kommer också att ändras.
talvinen kuva Otarannasta kaisloineen
Forskning och konst, Studier Publicerat:

Den årliga uppföljningen för doktorander är öppen fram till 16.12.2024

Hur framskrider dina doktorandstudier och din forskning? Uppdatera oss om din situation genom att svara på enkäten.
Marcus Wallenbergin säätiön puheenjohtaja Paul Ehrnrooth
Universitetet Publicerat:

Bergsrådet Marcus Wallenbergs Stiftelse stödjer inrättandet av professurer vid Svenska handelshögskolan och Aalto-universitetets handelshögskola

För att fira sitt 50-årsjubileum har Marcus Wallenbergs Stiftelse för Företagsekonomisk Forskning beslutat att stödja inrättandet av två professurer. Dessutom meddelar stiftelsen att den kommer att öka sitt årliga stöd till doktorandprogrammet Kataja avsevärt.
image
Forskning och konst Publicerat:

Boendets pris - ett finskt perspektiv

Gästföreläsning för jagvillhabostad.nu i samarbete med institutionen för urbana studier, Malmö universitet