Shaking up Tech-evenemanget förenade hundratals flickor och teknik
Shaking up Tech-evenemanget arrangerades för att inspirera flickor att lära sig mera om olika möjligheter inom teknikbranschen. Sammanlagt 450 personer deltog i evenemangen som ordnades parallellt i Esbo, Villmanstrand och Tammerfors den 10 oktober 2019
Evenemangets beskyddare Linda Liukas öppnade evenemanget i Esbo med ett inspirerande tal.
”Inlärning startar med att skapa någonting och det därför ni alla är samlade här i dag. Jag skulle önska att ni under evenemanget får höra från olika experter om hur alla människor som skapar någonting nytt måste starta från noll. Det finns inget färdigt recept för nya innovationer, och alla blir frustrerade ibland.”
Enligt Linda kan vem som helst bygga teknologins framtid. Det är viktigt att alla får sin röst hörd. Hon uppmanade deltagarna att vara en del av framtidens förändring.
”Teknologi är inte endast för skäggiga män eller pojkar med munkjackor”
Anne Lähteenmäki är professor inom radioastronomi. Hon berättade i sitt tal om b.la. forskning av svarta hål i rymden.
”Det finns miljarder av galaxer i hela universumet och miljarder av stjärnor i varje galax. Ni har en möjlighet att uppnå alla dessa stjärnor. Vare sig det är en äkta stjärna i rymden eller någonting annat som är viktig för dig. Gå modigt dit som ingen har tidigare gått. Forska nya och underliga världar. I universum finns utrymme för alla våra mål och drömmar.”
Sabrina Maniscalco är professor inom kvantfysik uppmuntrade unga att hitta sin egna naturliga begåvning där ens passion och styrkor förenas.
”Det lönar sig inte att förvänta sig att livet är en enda lång smekmånad. Man måste vara ihärdig och sträva efter sin passion, fastän man är tvungen att ibland göra saker som man inte tycker om. Man ska inte ge efter till känslan av att ge upp.”
Marjet Mäkinen, verkställande direktör vid Suomen Kovabetoni Oy, berättade om hur det är att studera inom teknikbranschen. Hon inledde sina studier inom produktionsekonomi år 2007 i Otnäs.
”Otnäs är en fin plats med stark gemenskap. Här lär man sig allt. Man behöver inte fundera på om man klarar sig här, allt kommer att ordna sig.”
Riitta Silvennoinen ärchef för energi- och klimatärenden vid St1. Hon berättade om olika alternativ för att stoppa klimatförändringen genom att utveckla den cirkulära ekonomin och att främja förnybara energilösningar.
”Just nu behövs människor som förstår den stora bilden och vill förbättra världen.”
Deltagandet i evenemanget ledde till sommarjobb för gymnasieelev
Under eftermiddagen fick deltagarna bekanta sig konkret med teknik. De fick en möjlighet att delta i olika workshops inom flera branscher.
I workshoppen för astroinformatik och magnetism fick man b.la. flyga genom solsystemet med hjälp av Aalto Virtual Planetarium-applikationen. Deltagarna fick också höra hur norrsken uppstår. Deltagarna var intresserade av frågor som behandlar liv på planeten Mars. De frågade frågor om vad som skulle hända om magnetfältet runt planeten skulle försvinna.
”Min pappa är diplomingenjör och han har tagit mig till olika platser där naturvetenskaperna har blivit bekanta för mig. Jag är mycket intresserad av fysik och andra naturvetenskaper. I framtiden skulle jag villa studera vid Aalto”, berättar Iisa Vallirinne.
Iisa Vallirinne deltog i workshopen om astroinformatik och magnetism. Under workshopen ställde hon frågor b.la. om jordens magnetfält. Forskarna som drog workshoppen lade märke till detta. I slutet av workshoppen kom en av ledarna, Eija Tanskanen som är professor inom rymdfysik, och tala med henne. De kom preliminärt överens om ett sommarjobb till nästa sommar. Sommarjobbet skulle vara vid Sodankylä geofysiska observatorium under Eija Tanskanens handledning.
”Det är klart att gymnasieeleverna ska få bekanta sig med universitet och forskningsinstitutioner. Iisa Vallirinne är väldigt inspirerad och ställer aktivt frågor. Så vi kom preliminärt överens om nästa sommar.”
Från att töja silkestråd från spindelnät till att sätta ihop en satellit
Maaria Tiiri, Tiia Aaltonen och Annukka Hautamäki fick prova på att töja på silkestråd från spindelnät. Detta var möjligt att utföra experimentet i ett kemilaboratorium där spindelnätets silkesprotein har bearbetats till en kompakt form. I workshoppens fick deltagarna också samla silke och forska det med ett elektronmikroskop.
”Jag är nöjd över att jag har fått mer information om teknikbranscherna under dagen”, säger Tiia Aaltonen.
”Workshoppen övertygade mig. Hit kommer jag att söka först”, berättade Maaria Tiiri.
Joanna Autio och Josefina Saukko deltog i workshoppen som handlade om människohjärnan och våra sinnen. Deltagarna fick b.la. testade att mäta hjärnfrekvenser i en EEG mätning.
”Hjärnan intresserar mig allra mest. Detta har varit en sak som jag säker kommet att minnas från deltagandet i evenemanget.” berättar Joanna Autio.
”Tidigare har jag inte haft en uppfattning om vad teknikbranscherna egentligen är. Under dagen har jag fått en mångsidig förståelse för vad teknikstudier innebär.” berättar Josefiina Saukko.
Joanna Autio skulle i framtiden villa lösa världens avfallsproblem. Enligt henne borde man hitta nya sätt att återvinna avfall. Om hon fick välja en superkraft skulle det hänga ihop med att rädda världen och stoppa klimatförändringen.
I workshoppen för rymdteknik fick Anni Toijala, Janika Olshin och Ilona Hiltunen ta isär och sätta ihop en äkta satellit. Gruppen var nöjd att de fick se framför sig en riktig satellit som de själva tagit isär och satt ihop. Linda Liukas tal hade också skapat tro och mod hos dem.
”För mig har dagen förstärkt mitt intresse för astrofysik”, säger Ilona Hiltunen.
Linda Tiihonen och Viivi Ihalainen deltog i Aalto Juniors workshop. Under workshopen fick manprogrammera trafikljus. För Linda och Viivi blev det klart under evenemanget att teknikbranschen omfattar flera alternativ och olika sätt att arbeta inom teknik.
Bilder från evenemanget
Bilder: Mikko Raskinen, Matti Ahlgren och Lassi Savola.