Nyheter

Sommarjobb på universitetet är självständigt och flexibelt men kräver stor initiativförmåga

Högskolan för elektroteknik anställer varje år tiotals studerande för olika sommarjobb.
Sähkötekniikan korkeakoulun opiskelija kesätöissä elektroniikan ja naotekniikan laitoksella, kuva: Aalto-yliopisto / Linda Koskinen

I slutet av juni tystnar campusområdet i Otnäs då Aaltos studerande åker iväg på sommarbete.  Fastän studierna läggs på en välförtjänt paus spenderar en del av de studerande sin sommar genom att arbeta på universitetet. På Högskolan för elektroteknik arbetar den här sommaren över 50 studerande.

En av dem är holländaren Thomas van Gemert. Intresset för interaktionen mellan människan och datasystem fick honom att söka till Aaltos magisterprogram Computer, Communication and Information Sciences. van Gemert fick sommarjobb på institutionen för kommunikations- och nätverksteknik då professor Antti Oulasvirta bad honom arbeta i hans forskningsgrupp där nya beräkningsmetoder för planering och anpassning av användargränssnitt undersöks.

”Arbetet på Aalto är ganska avslappnat. Gruppen har en bra atmosfär och jag lär mig mycket vid sidan av kodningen. Jag arbetar också lite med datorsimulering av känslor som jag är särskilt intresserad av. Det bästa är att jag kan delta på intressanta föreläsningar och kurser vid sidan av arbetet", säger han.

Sommarjobbet vid Högskolan för elektroteknik ger de studerande möjlighet att bekanta sig med arbetet i ett forskningsprojekt. Arbetsplatsen kan förutsätta bakgrundsstudier inom sommarjobbsprojektets specialområde och goda vitsord i tekniskt utmanande ämnen. Det är dock bra med egen initiativförmåga och det är möjligt att få sommarjobb redan efter det första studieåret. Skolans målsättning är att erbjuda ett flexibelt och roligt sommarjobb via vilket studerande får fördjupa sig i sitt eget ämnesområde. 

Jag uppskattar att jag redan i ett tidigt skede av studierna har fått se hur det är att arbeta med forskning.

Helena Hilander

Elektroteknikstuderande Oskari Ojala jobbar på institutionen för signalteknik och akustik. Hans arbetsuppgift är datormodellering av fotometriprocessen med Matlab-programmet. Han behandlar även ämnet i sitt kandidatarbete som är tänkt att bli klart under sommaren.

”Det är intressant att jobba här och nivån på forskningen är hög. Arbetet kräver stor initiativförmåga vilket erbjuder möjligheter men även ansvar. Den egna motivationen spelar en stor roll.”

En del av sommarjobbarna kan utnyttja sina egna studieerfarenheter och arbeta med universitetskurserna. Till exempel är Harri Aaltonens, som studerar inom kandidatprogrammet för automations- och informationsteknologi, arbetsuppgifter relaterade till utvecklingen av Automationskursen: han planerar övningsuppgifter och -underlag för mikrokontrollerövningar.

Erfarenheten av ett riktigt forskningsprojekt och av att bekanta sig med den akademiska världen kan uppmuntra studerande till fortsatta studier. En del av sommarjobbsprojekten publiceras i pappersform med sommarjobbarna som skribenter. Detta kan de ha nytta av då de söker arbete. Helena Hilander som påbörjar sitt andra studieår inom kandidatprogrammet för bioinformationsteknologi och arbetar vid institutionen för elektronik och nanoteknik anser att sommarjobbet vid universitetet även är bra gällande planeringen av studierna:

”Jag uppskattar att jag redan i ett tidigt skede av studierna har fått se hur det är att arbeta med forskning. Det här är till stor hjälp vid planeringen av min egen karriär", konstaterar hon.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Tietokone
Studier, Universitetet Publicerat:

Turnitins likhets- och AI-rapport blir en del av inlämningen av lärdomsprov på magisternivå i januari 2025

Från januari 2025 kommer en likhetsrapport att genereras i Turnitin för lärdomsprov på magisternivå som lämnas in för bedömning, godkännande och arkivering.
Kulkutunnisteen lukija
Campus, Undantagssituationer, Universitetet Publicerat:

Korta avbrott i passerkort och dörrars funktion

Systemuppdateringen orsakar korta avbrott i passerkortens funktion under vecka 51 (16–20.12.2024).
Studier Publicerat:

Anvisningarna för god akademisk praxis i studier vid Aalto-universitetet har uppdaterats

Anvisningarna God akademisk praxis i studier vid Aalto-universitetet träder i kraft den 1 januari 2025. Kommittén för akademiska ärenden godkände anvisningarna i september 2024. Dessa anvisningar ersätter de tidigare anvisningarna ”Aalto-universitetets etiska regler för studier och handläggningen av förseelser mot reglerna” som godkändes 2011.
Aalto University students walking at campus on summer
Studier Publicerat:

CoDaS Master’s Programme in Communications and Data Science (Erasmus Mundus) – Ansökningsperiod öppen!

CoDaS är ett internationellt gemensamt masterprogram som erbjuds av fem europeiska universitet.