Nyheter

Universitetet visade sig vara annat än bara teori – kandidatprogrammet på engelska och studentlivet ryckte Johan Sarpoma med sig

Att programmera, bygga elektronik och den internationella miljön tycker Johan är det bästa med det engelskspråkiga kandidatprogrammet Aalto Science and Technology - Digital Systems and Design.
Johan Sarpoma standing in front of brick wall.
Johan Sarpoma tycker att programmering är spännande och en utmaning för hjärnan. Bild: Veera Ihalainen

Johan Sarpoma som studerar på andra året har alltid varit intresserad av teknik och tyckt om att bygga saker, vilket gjorde att teknikområdet föll sig naturligt för honom. Det kom som en stor överraskning för honom att det fanns så mycket intressant man kunde göra på kurserna och hur mycket universitetsstudierna skiljer sig från gymnasiestudierna. Också studentlivet, teknologkulturen och gillesverksamheten gjorde ett djupt intryck på Johan.

Varför valde du kandidatprogrammet Aalto Science and Technology - Digital Systems and Design?

Jag ville välja ett engelskspråkigt program eftersom studier på engelska känns naturligt för mig. Jag har rört mig mycket i internationella kretsar eftersom jag bodde tre år i Oslo och gick ett engelskspråkigt gymnasium.

Teknik har alltid intresserat mig och jag tycker om att undersöka och göra olika datorprogram. Digital Systems and Design verkade mångsidigt och man behövde inte veta exakt vad man ville göra i framtiden.

Vad har varit det mest intressanta i studierna?

Eftersom gymnasiestudierna var mest teori var jag förvånad över hur det var att studera vid universitetet och de många nya saker som man fick göra. Ett av de intressantaste ämnena har varit programmering. Det är ett ämne jag vill fördjupa mig i och därför valde jag datateknik som biämne. Programmering är lagom spännande och en utmaning för hjärnan. Också konkret hands on-arbete dvs. elbyggande är intressant!

Studentlivet utanför studierna har också varit en stor och positiv överraskning. Gillesverksamheten och teknologkulturen har dragit mig med sig. I gillet dokumenterar jag, dvs. tar bilder av våra evenemang. Fotografering har länge varit ett av mina intressen och det har varit roligt att vid sidan av studierna ha nytta också av den hobbyn.

Studentlivet här är toppen och Otnäs är ett unikt ställe.

Johan Sarpoma

Vilken har varit den mest minnesvärda kursen? Varför?

De praktikinriktade kurserna tycker jag är bäst, och den jag tyckte mest om var en projektkurs under första året som nu heter Design Thinking and Electronic Prototyping. Det var den första kurs där vi skulle bygga något fungerande och nyttigt med Arduino-elektronik. Det bästa med kursen var att man fick koda, planera och bygga elektronik.

Vilka färdigheter har du fått för arbetslivet?

Genom att prata med firmor och andra studerande lär man sig mer om hurudana företag det finns i branschen. Under studierna träffar man människor av olika slag och man skapar nätverk utan att märka det. Högskolan och gillet ordnar också ofta rekryteringsträffar men har jag inte ännu hunnit gå på dem.

Jag har funderat på om man vågar söka jobb fast man inte ännu kan allt. Jag fick ett gott råd av min studiehandledare som sade att när firmorna söker studerande investerar de i första hand i personer. För mig har det här varit en viktig lärdom om arbetslivet.

Hur ser framtiden ut på området?

Fast jag inte ännu vet exakt vad jag vill göra i framtiden så är den allmänt taget ljus på teknikområdet.

Jag rekommenderar att söka till ett engelskspråkigt kandidatprogram eftersom stämningen där är inspirerande och internationell. Aalto-universitetet är i princip ett bra ställe för aktiviteter av olika slag och här finns resurser att realisera det mesta! Också studentlivet här är toppen och Otnäs är ett unikt ställe.

Följ oss

Läs mer

Läs mer om programmet eller se alla program som Högskolan för elektroteknik erbjuder.

Aalto University / students in the corridor / photography Aino Huovio

Digital Systems and Design, Bachelor of Science and Master of Science (Technology)

Digital Systems and Design gör dig till en expert i skärningspunkten mellan elektroteknik och design med de praktiska färdigheter som behövs för att bli en ledare inom området.

Utbildningsutbud
 Veera Ihalainen sitting on the stairs.

Studierna var porten till programmeringens värld för Veera Ihalainen

Studeranden med Digital Systems and Design som huvudämne har tyckt särskilt om projektkurser och programmering, trots att hon inte har tidigare bakgrund som kodare.

Nyheter
Sähköinsinöörikillan lakkienjako/ Aalto-yliopisto / kuva: Essi Jukkala

Studier

Elektriciteten finns överallt och samhället skulle inte fungera utan den. Som studerande vid Högskolan för elektroteknik får du söka lösningar exempelvis på frågor gällande människans välbefinnande och hållbar utveckling. På den här sidan hittar du information om kandidat-, magister- och doktorandprogram vid Högskolan för elektroteknik.

Högskolan för elektroteknik
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Havs vågor uppifrån med texten '5th edition Ulisses'.
Studier Publicerat:

Tvärvetenskaplig sommarkurs i Lissabon om plastfria hav – ansök senast 15 december

Kursen genomförs online från januari till april 2025 och på plats i Lissabon, Portugal, i juli 2025.
talvinen kuva Otarannasta kaisloineen
Forskning och konst, Studier Publicerat:

Den årliga uppföljningen för doktorander är öppen fram till 16.12.2024

Hur framskrider dina doktorandstudier och din forskning? Uppdatera oss om din situation genom att svara på enkäten.
Students at the European Parliament building in Strasbourg participating in the European Student Assembly.
Studier Publicerat:

Ansök nu till European Student Assembly 2025

Varje år samlas studenter från de europeiska universitetsallianserna för att diskutera aktuella frågor och utarbeta politiska rekommendationer om Europas framtid. Ansök senast den 1 december.
Kampuksen uudet ulkokalusteet
Campus, Studier Publicerat:

Rösta på den bästa idén! Hur använder vi 14 000 euro för att främja studenternas välbefinnande?

Hösten 2024 fick studenterna komma med idéer om hur universitetet borde använda 14 000 euro för att förbättra studenternas välbefinnande på campus. Nu är det dags att rösta fram den bästa idén för genomförande under våren 2025.