Nyheter

Välbefinnande i arbetet har en betydande roll för produktiviteten i bankarbete

Enligt färsk forskning ökar en öppen växelverkan mellan ledningen och arbetarna välmåendet och produktiviteten.
Kuvituskuvassa on paljon ihmisiä.

Det är ekonomiskt lönsamt att satsa på välbefinnande i arbetet, då en välmående arbetare kan vara 25 % mer produktiv än en utmattad arbetare. Det här framgår i forskning utförd av Aalto-universitetet och Tammerfors universitet där välmående och produktivitet mättes hos anställda vid Nordea. Enligt forskningen ökade en öppen växelverkan mellan ledningen, förmännen och kundtjänstexperterna välmåendet och produktiviteten.

Den största behållningen från undersökningen är att den ekonomiska betydelsen av välbefinnande på jobbet tydligt påvisas genom att kombinera mätningen av arbetsproduktiviteten med den anställdas egen bedömning av sitt eget välbefinnande på jobbet och de faktorer som stöder välbefinnandet. I undersökningen kartlades Nordeas personals arbetsvälmående och produktiviteten hos de som jobbade med att betjäna privatkunder. 

“Enligt vår forskning så ökade arbetarnas upplevda engagemang produktiviteten medan utmattning å sin sida sänkte den”, säger professor Markku Kuula från Aalto-universitetets handelshögskola.

“Arbetsengagemanget ledde till fler utvecklingsmöjligheter och ökade kontrollen över det egna arbetet. Bankarbetet har under de senaste åren digitaliserats kraftigt och känslan av att den nya teknologin är belastande har ökat utmattningen. I takt med att nya teknologier tar sig in på arbetsplatserna måste den individuella beredskapen tas i beaktande och allas kompetens bör säkerställas”, konstaterar Kuula. 

Resultaten bekräftar att förmansarbetet påverkar välmåendet och produktiviteten. I den härundersökningen spelade i synnerhet växelverkan mellan ledningen och arbetstagarna en viktig roll.  Om arbetstagaren upplevde att hen blev hörd och om dialogen med förmannen fungerade, så var arbetstagarens välmående och produktivitet bättre än genomsnittet.

Undersökningens behållning för utvecklingen av det finländska arbetet och produktiviteten är att välmående i arbetet är baserat på grundläggande saker, såsom möjlighet att påverka, en öppen verksamhetskultur och bra ledning. De här lönar det sig att fokusera på också när arbetslivet förändras.

Mer information:
Juha Eskelinen
forskare, institutionen för informations- och serviceekonomi
Handelshögskolan vid Aalto-universitetet
[email protected]
tel. 0400 813 858

Sanna Nuutinen
planerare, forskningsgruppen för välmående i arbetet
Institutionen för ledarskap vid Tammerfors Universitet
[email protected]
tel. 050 318 7838

-----------------

Aalto-universitetets handelshögskolas och Tammerfors universitets högskola för ledarskaps (Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulu) undersökning ”Digisti työn imuun? Tutkimus työhyvinvoinnista ja tuottavuudesta finanssialan palveluyrityksessä” finns tillgänglig via adressen https://bit.ly/2q5trEw när den publiceras. Undersökningen har finansierats av Arbetarskyddsfonden och av Nordea Livsförsäkring Finland Ab.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Picture of the themes of this course
Studier Publicerat:

Mind & Study: skaffa kunskaper för välmående på en nätkurs med 3sp

Studiepsykologerna i Aalto har kombinerat sina kunskaper och erfarenheter och skapat en nätkurs som hanterar mångsidiga teman inom välmående.
Personen arbetar vid en dator. På bordet finns en öppen bok och en padi. Foto: Kalle Kataila.
Forskning och konst Publicerat:

Det visuella utseendet på Aalto-universitetets publikationsserie förnyas

I och med uppdateringen får publikationsserierna nya omslagsmodeller. Antalet publikationsserier och beställning av publikationer kommer också att ändras.
Kuva: Mikko Huotari
Universitetet Publicerat:

Stödgrupp för de som har förlorat en närstående

Under våren 2025 ordnas en sorgegrupp för Aaltos studenter och anställda som har förlorat en närstående.
talvinen kuva Otarannasta kaisloineen
Forskning och konst, Studier Publicerat:

Den årliga uppföljningen för doktorander är öppen fram till 16.12.2024

Hur framskrider dina doktorandstudier och din forskning? Uppdatera oss om din situation genom att svara på enkäten.