Studier vid en annan högskola vid Aalto-universitetet eller vid andra inhemska högskolor
Studier vid andra finländska universitet
Obs! Användningen av ansökningssystemet Joopas upphörde 31.12.2021. Vi övergick 1.1.2022 till att använda en tillfällig elektronisk ansökningsblankett. Kontrollera universitetsspecifika ansökningstider med universitetet i fråga.
En närvarande examensstuderande vid Aalto-universitetet kan ansöka om rätt att bedriva studier även vid ett annat finskt universitet inom ramen för ett JOO-avtal. Studierna inkluderas i examen och studierätten beviljas på visstid. På motsvarande sätt kan studerande vid andra universitet ansöka om rätt att genomföra enskilda studieavsnitt eller studiehelheter vid Aalto-universitetet med förhandskunskaper och andra begräsningar i beaktande. Både kandidat- och magisterstuderande samt doktorander kan ansöka om rätten. När du planerar JOO-studier ska du få ditt eget universitet att förorda de studier som du vill genomföra. Studierna ska alltså vara en del av den godkända individuella studieplanen (ISP).
Enligt rektors beslut går stiftelsen för Aalto-högskolan ur avtalet om flexibel studierätt mellan universitet (JOO-avtalet). Frånträdandet träder i kraft från och med 1.1.2026 vilket innebär att nya bifall och beviljanden för JOO-studier inte längre ges efter 31.7.2025. JOO-studier som är beviljade före detta är i kraft enligt hur de har beviljats.
De olika högskolornas kontaktpersoner
För att JOO-ansökan ska kunna förordas ska åtminstone följande kriterier uppfyllas.
- Den studerande är närvaroanmäld vid Aalto-universitetet.
- Studierna hör inte till studieutbudet vid Öppna universitetet.
- Studierna ingår i minimiomfattningen för kandidatexamen, magisterexamen eller forskarexamen och ingår i den godkända individuella studieplanen (ISP).
- Den studerandes studier vid den egna högskolan har framskridit normalt. En förstaårsstuderande på kandidatnivå kan inte förordas studierätt för att inkludera JOO-studier under det första året.
- Kurser med samma eller motsvarande innehåll erbjuds inte vid hemuniversitetet. Det är inte meningen att den studerande ska ersätta studier vid den egna högskolan med studier vid ett annat universitet, d.v.s. genomföra sådana kurser som skulle kunna genomföras vid den egna högskolan.
- De planerade studierna passar in i examen. De stöder den professionella utvecklingen i anslutning till högskoleexamen, och de bildar en biämneshelhet inom examen eller en studiehelhet som har godkänts för examen, t.ex. studier som ingår i utbildningsprogrammet.
- Utbytesstuderande kan inte beviljas förordande.
De studier som ansökan gäller ska godkännas som en del av den individuella studieplanen i god tid innan ansökningstiden inleds. Studier som inte ingår i den individuella studieplanen kan inte förordas. Anvisningar för utarbetandet och fastställandet av den individuella studieplanen får du vid det egna utbildningsprogrammet eller på utbildningsprogrammets egna sidor i Studentguiden.
Förutsättningar för förordande av biämneshelhet (studerande vid Handelshögskolan):
Den helhet som ansökan gäller ska utgöra en helhet som ingår i måluniversitetets utbud. Den helhet som ansökan gäller ska omfatta minst den mängd studiepoäng som anges för biämnets del i den studerandes individuella studieplan. Om biämneshelheten vid måluniversitetet omfattar exempelvis 25 sp, och den studerande behöver 30 sp, kan hen välja ytterligare någon kurs som passar in i helheten för att komma upp i 30 sp. På motsvarande sätt kan den studerande förordas studier till en omfattning på 32 sp om studiehelheten omfattar 32 sp. Studier som till stor utsträckning överskrider den mängd som den studerande behöver kan däremot inte förordas.
Kandidatstuderande: vid slutskedet av kandidatexamen kan du ansöka om JOO-studierätt för magisterskedets biämne genom att göra en ISP för magisterexamen i Sisu. I planen registreras ”M2FINU-BIZ Biämneshelhet utfört vid ett inhemskt universitet” som biämne genom studieutkastsfunktionen. Planeraren vid din institution ska godkänna detta.
Förutsättningar för förordande av biämneshelhet (studerande vid de tekniska högskolorna):
Den helhet som ansökan gäller ska utgöra en helhet som ingår i måluniversitetets utbud. JOO-studierna ska kunna inkluderas som biämne eller fritt valbara studier i examen. Omfattningen av JOO-studierna beror på det egna utbildningsprogrammet eller huvudämnet och på omfattningen av det biämne eller de fritt valbara studierna som ingår i programmet.
Förutsättningar för förordande av biämneshelhet (studerande vid Högskolan för konst, design och arkitektur):
De studier som ansökan gäller ska passa in i den studerandes examen, till exempel i form av ett biämne eller en fritt valbar studiehelhet. Det rekommenderas att den helhet som ansökan gäller utgör en helhet som ingår i måluniversitetets utbud.
Ansökningar handläggs fortlöpande. Handläggningstiden för förordande av ansökan beror bland annat på arbetssituationen och mängden tillgänglig personal vid lärandetjänsterna och institutionerna. Ansökan ska lämnas in för förordande vid hemuniversitetet i god tid innan ansökningstiden vid måluniversitetet upphör, helst senast 4 veckor före ansökningstidens utgång. Handläggningstiden är vanligtvis ungefär 2–3 veckor, men handläggningen kan ibland dröja längre. Många universitet har ansökningstider där ansökan till höstens och följande läsårs studier sker i april och till vårens studier i oktober. Lämna ansökan senast 21.10.2024. Reservera därför tillräckligt med tid för handläggningen vid Aalto-universitetet innan ansökningstiden vid måluniversitetet upphör. För sent inkomna ansökningar behandlas inte.
- Den studerande fyller i den elektroniska ansökningsblanketten (också 2024): https://openregistration.aalto.fi/?ff/fi/JOO_2022
- Obs! Ansökans obligatoriska bilagor är studieprestationsutdrag och hemuniversitetets förordande, till exempel e-postkvittering av programmets planerare/koordinator. I ARTS begärs hemuniversitets förordande från den akademiska handledaren.
- Studierna du ansöker till ska specificeras på studieavsnittsnivå/kursnivå.
- Om förordandet är jakande lämnas ansökan vidare till måluniversitetet.
- Måluniversitetet handlägger ansökan och meddelar beslutet rakt till den sökande enligt egen tidtabell.
Aalto-universitetet som måluniversitet
Anvisningar för studerande vid andra universitet som söker till Aalto-universitetet för JOO-studier:
Övriga samarbetsstudier
Aalto-universitetet och dess högskolor har utöver JOO-avtalet ingått även andra samarbetsavtal och nätverk som ger studerandena möjlighet att avlägga studier vid andra universitet. Här nedan presenteras samarbetsavtalen och nätverken i korthet, tilläggsinformation finns på nätverkens webbplatser.
Aalto-universitetet hör till FITech-nätverksuniversitetet, som är ett nätverk av alla finska tekniska universiteten. Det gör möjligt att studera enskilda kurser, biämnen eller en fullständig magisterexamen vid de andra universiteten inom nätverket. FITechs studieutbud består av utvalda kurser från nätverkets universitet. Det finns ett brett urval av kurser om bl.a. projektledning, energiteknik och informationsteknik. Alla studier är avgiftsfria och flera av kurserna kan avläggas helt eller delvis som nätstudier.
Bekanta dig med studierna och anmäl dig till kurserna på https://fitech.io/en/studies.
Co-op Network Studies (CNS) är ett universitetsnätverk som omfattar tio universitet. Nätverkets undervisning utvecklas, produceras och koordineras av Ruralia-institutet vid Helsingfors universitet i samarbete med de andra universiteten i nätverket. Nätverket är grundat 2005 och erbjuder mångvetenskapliga biämneskurser och biämneshelheter på webben inom området kooperativ och social ekonomi. Koordineringsenheten medverkar också aktivt i att utveckla och forska i teman som anknyter till kooperativ tillsammans med sina samarbetspartner. Studierna finansieras och får stöd av finländska kooperativ och ömsesidiga företag via delegationen för kooperativ verksamhet samt av Sällskapet Pellervo och Helsingfors universitet.
Läs mer (på finska) >> (www.helsinki.fi)
UniPID – Finnish University Partnership for International Development – är ett nätverk av finländska universitet som stöder mål med anknytning till universitetens globala ansvar. UniPID stärker och främjar mellanvetenskaplig utbildning och forskning i globala utvecklingsfrågor samt universitetens samhälleliga påverkan. UniPID stöder utbildning som anknyter till den globala utvecklingen i synnerhet genom att koordinera virtuella studier i hållbar utveckling, stöda finländska doktorander i utvecklingsforskning och årligen bevilja ett magisterpris för utvecklingsforskning. UniPID stöder forskningssamarbetet mellan medlemsuniversiteten och nätverkandet mellan forskarna såväl i Finland som med internationella partner. Genom UniPID deltar medlemsuniversiteten även i den nationella och internationella forsknings- och utvecklingspolitiska diskussionen och strävar efter att stärka högskoleutbildningens och forskningens roll i utvecklingssamarbetet samt påverka forskningsagendan inför de nationella och internationella globala utmaningarna.
UniPID koordinerar det engelskspråkiga och flervetenskapliga programmet för virtuella studier i internationell hållbar utveckling. Programmet består av ett mångsidigt urval virtuella kurser som omfattar fem studiepoäng, som är avgiftsfria för studerande vid alla medlemsuniversitet och lämpar sig som en del av såväl en lägre som en högre högskoleexamen. Studerandena kan även avlägga en biämneshelhet som omfattar 25 studiepoäng: Sustainability in Development. Kurserna erbjuds genom en virtuell lärplattform som är lätt att använda. Kursutbudet och registrering på UniPIDs webbplats: www.unipid.fi. Här finns även tilläggsinformation om nätverket.
DocNet är ett nätverk för doktorander https://www.unipid.fi/researchers/docnet/. UniPID DocNet är ett riksomfattande initiativ för att stödja tvärvetenskaplig utbildning och nätverkande för doktorander inom utvecklingsforskning. UniPID DocNet är ett medlemsbaserat nätverk för doktorander och handledare från UniPID:s medlemsuniversitet, såsom Aalto-universitetet.
Hilma – nätverket för genusforskning är ett samarbetsinitativ mellan åtta finländska universitet.
Hilma utvecklar och förbettrar undervisnings- och forskningssamarbete samt förbättra kommunikationen mellan enheterna mellan finlandska genusforskare.
Hilma ordnar webundervisning i genusforskning för studerande i medlemsuniversiteten. Kurserna ordnas främst på finska och engelska men kursuppgifterna kan utföras även på svenska.
Läs mer >> https://blogs.helsinki.fi/hilma-verkosto/pa-svenska/.
Yrkeshögskolornas undervisningsutbud består av kursutbudet och begränsade avtalsbaserade studiemöjligheter. Studiemöjligheterna baserar sig på avtal inom ramen för undervisningssamarbete och baserat på dem kan en närvarande examensstuderande vid Aalto-universitetet ansöka om rätt att bedriva studier vid en finländsk yrkeshögskola. Både kandidat- och magisterstuderande samt doktorander kan ansöka om rätten.
Yrkeshögskolornas undervisningsutbud för studerande vid Aalto-universitetet
Ansökan till kurserna görs enligt målhögskolans anvisningar och tidtabeller. Red ut huruvida kursen kan godkännas som en del av din ISP och examen med ditt program innan du söker till kursen.
- XAMK:s utbud (på finska): https://koulutuskalenteri.xamk.fi/aalto-opintotarjonta/
Studiemöjligheterna inom ramen för undervisningssamarbetet mellan högskolornas institutioner meddelas rakt till en begränsad grupp studerande. Anmälan till dessa studier sker enligt avtalet och de räknas som en del av examen.
- Publicerat:
- Uppdaterad: