Använd tillräckligt med tid för studieplaneringen. Du måste fatta viktiga beslut under din studietid.
- Hur ska du planera dina studier så att du kan utexamineras inom den målsatta tiden?
- Vilka studier ska du inkludera i din examen?
- Vilka biämnesstudier och fritt valbara studier väljer du?
- Åker du på utbyte eller praktik utomlands?
- Vilka projekt ingår i studierna?
- Vilket tema skriver du ditt lärdomsprov om?
En individuell studieplan hjälper dig att fastställa helheten som dina studier utgör. Välplanerade studier är nyckeln till framgång.
ISP
Den individuella studieplanen är ett behändigt verktyg för att planera dina egna studier. Du skapar den individuella studieplanen tillsammans med den akademiska handledaren vid ditt eget utbildningsprogrammet (lektor eller professor vid huvudämnet eller programmet) och med studiekoordinatorn. Även om ISP:n är ett obligatoriskt dokument, är den även ett nyttigt verktyg för de studerande, eftersom en välplanerad individuell studieplan hjälper dig att följa upp hur dina studier framskrider och skapar konkreta mellanetapper i dina studier. Den individuella studieplanen uppdateras vid behov eller på begäran av studeranden, akademiska handledaren eller studiekoordinatorn. ISP:n grundar sig i examensförordningarna som presenteras i studieguiden och på kurserna som erbjuds.
ISP-verktyg som används vid Aalto ARTS.
Planen kan ändras, men målet är att skapa en realistisk plan som är relativt bestående och som stöder dig i dina studier. En studieplan behövs bland annat för att söka till biämnen eller utbyte.
Sisustöd
Om du stöter på problem med att skapa din ISP eller anmäla dig till kurser i Sisu och du inte hittar svar i Sisu-anvisningarna kan du besöka en Sisu-klinik. På kliniken får du individuell handledning i Sisu. Kliniken lämpar sig för grundexamensstuderande. Tidpunkt och länk för klinikerna:
SISU -kliniker under höstterminen 2024
Zoomlänken är densamma för alla kliniker: https://aalto.zoom.us/j/64516644762
September
Tisdag 17.9. 10:00 - 11:30
Fredag 20.9. 13:00 - 14:30
Oktober
Tisdag 8.10. 10:00 - 11:30
Fredag 11.10. 13:00 - 14:30
Tisdag 22.10. 10:00 - 11:30
November
Tisdag 12.11. 10:00 - 11:30
Fredag 15.11. 10:00 - 11.30
December
Tisdag 10.12. 10:00 - 11:30
Onsdag 11.12. 13:00 - 14:30
Genomför studier
Du ska anmäla dig på förhand under anmälningstiden till de kurser du vill delta i. Kurs- och tentamensanmälan görs via Sisu. Kursens lärare meddelar om kursen har avvikande anmälan, t.ex. skriftligt eller via e-post.
Kursanmälan öppnas i regel 28 dagar innan periodstarten och avslutas 7 dagar efter att perioden börjat. På språkkurser och kurser med ett begränsat antal deltagare upphör anmälningsmöjligheten 7 dagar innan perioden börjar.
Anmälningstider som avviker från ovanstående ska meddelas i samband med kursbeskrivningen eller senast i anslutning till undervisningshändelsen. Det är på programmets och lärarens ansvar att meddela om kursen har avvikande anmälningstider.
OBS! Undervisningen på kursen börjar inte alltid i samband med periodstarten. Observera att kursanmälan ändå görs enligt perioden som kursen börjar i. Av särskilda orsaker kan kursens anmälningstid avvika från de allmänna anvisningarna. Kontrollera alltid kursens anmälningstid i Sisu.
Snabbanvisningar för kursanmälan
Detaljerade anvisningar för anmälan
Prioritetsordning för antagning till kurser på Aalto ARTS från och med 9.8.2021
Beslut av akademiska kommittén för konst, design och arkitektur 16.6.2021.
Prioritetsordningen är följande från och med 9.8.2021:
- Studerande vid programmet/huvudämnet, för vilka kursen ingår i de obligatoriska studierna i programmet/huvudämnet i fråga
-
Utbytesstuderande vid programmet/huvudämnet, i vars studieplan kursen har godkänts
Dessutom kan kurserna ha kvoter för följande studerande - studerande, för vilka kursen ingår i biämnet
-
studerande som har sökt till kursen genom olika mobilitetsstudier (fristående studier, JOO-studier m.m.)
Platser som inte fyllts kan fyllas av studerande från följande grupper: - övriga studerande vid ARTS
-
Studerande vid Aalto.
Vid sådana kurser som avsedda att vara flervetenskapliga eller flerbranschkurser, kan den prioritetsordning som passar för lärandemålen för kursen tillämpas (t.ex. valbara konst- och teorikurser som UWAS och TAS erbjuder) dock med hänsyn till universitetets skyldighet att möjliggöra att studerandens studier framskrider inom den målsatta tiden för respektive examen. Kurserna kan av grundade orsaker ha fastställda kvoter för olika studerandegrupper.
Beslutet om prioriteringar för antagningen till kurserna inverkar inte på lärarens rätt att ställa krav på förhandskunskaper inför kurser.
Om kursen fylls av studerande för vilka kursen är en obligatorisk del av studierna vid programmet/huvudämnet, kan universitetets skyldighet att göra det möjligt för studerande att framskrida i studierna i enlighet med målsatt tid för examen beaktas i antagningen till kursen.
Grundprinciperna för studieprestationer och bedömningen av dem som beskrivs nedan har fastställts närmare i Aalto-universitetets allmänna regler för undervisning och studier.
Mätning och poängsättning av studier
Grunden för mätningen av studier är studiepoäng. Kurserna poängsätts i enlighet med den arbetsmängd de kräver. Den genomsnittliga arbetsinsatsen för ett läsår är 1600 timmar, vilket motsvarar 60 studiepoäng. En studiepoäng motsvarar i genomsnitt en arbetsinsats på 27 timmar.
Studerande som inlett sina studier före 1.8.2005 har varit tvungna att övergå till studiepoängssystemet före 1.8.2008. Om tidigare studier som genomförts som studieveckor inte motsvarar nya examensfordringar ska den studerande komma överens om kompletterande studier med ledaren för utbildningsprogrammet i sin individuella studieplan.
Studieprestation
Med studieprestation avses doktorsavhandling, ett lärdomsprov på kandidat- eller magisternivå samt sådana skriftliga eller muntliga tentamina, prestationer eller konstnärliga eller övriga prestationer som ingår i högskolans undervisningsplaner.
För att genomföra studieprestationer krävs närvaroanmälan eller separat rätt att genomföra en enskild kurs eller studiehelhet.
Den studerande har rätt att i studierna och studieprestationerna både skriftligen och muntligen använda finska eller svenska, om annat inte föreskrivs i undervisningsplanen.
Utvärdering
Vid bedömningen av studieprestationer används skalan 0–5. Av grundad anledning kan skalan godkänd–underkänd användas. Lärdomsprovet för konstkandidatexamen och konstmagisterexamen bedöms enligt skalan 0–5. Mognadsprovet bedöms med skalan godkänd–underkänd.
Doktorsavhandlingar bedöms med skalan: med beröm godkänd, godkänd eller underkänd.
Publicering och registrering av resultaten på studieprestationerna
Kursansvarig ser till att information om godkända studieprestationer samt antalet godkända och underkända publiceras inom fyra veckor från det att tentamen lämnats in eller från inlämningsdagen för andra studieprestationer. Samtidigt bör det meddelas hur och när den studerande har möjlighet att ta del av bedömningsgrunderna och hur de har tillämpats i hens fall. Informationen publiceras på högskolans elektroniska anslagstavla eller någon annan anslagstavla.
Den studerande får ett skriftlig beslut om bedömningen av lärdomsprovet. Granskarnas utlåtanden bifogas till beslutet.
Alla genomförda kurser sparas i studieregistersystemet Sisu[BO1] utan dröjsmål efter att resultaten publiceras. Resultaten på studieprestationerna lagras permanent i studieregistersystemet.
Begäran om rättelse av bedömning av studieprestation
En studerande på kandidat- eller magisternivå som är missnöjd med bedömningen av en studieprestation kan muntligen eller skriftligen begära rättelse hos den lärare som står för bedömningen. En begäran om rättelse av en studieprestation ska göras inom 14 dagar från den tidpunkt då den studerande har haft möjlighet att få information om resultatet av bedömningen samt tillämpningen av bedömningsgrunderna för egen del.
Läraren som har utfört bedömningen måste informera skriftligt om sitt beslut rörande rättelsebegäran. En studerande som är missnöjd med det beslut som läraren har fattat med anledning av en rättelsebegäran kan söka omprövning hos examensnämnden inom 14 dagar från att hen har tagit del av beslutet.
Studieprestationers giltighet
En studieprestation föråldras 10 år från genomförandet. Kurser kan inte som sådana inkluderas i examen efter denna tid. Ledaren för utbildningsprogrammet beslutar om godkännandet av kurser och eventuella kompletterande prestationer i samband med godkännandet av den individuella studieplanen. Obligatoriska språkstudier som hör till examen föråldras inte.
Ett godkänt lärdomsprov gäller tillsvidare.
TSAK 1/2022 päätöksen mukaan:
Opiskelijalle voidaan perustellusta syystä myöntää oikeus vaihtaa ohjelmaa korkeakoulun sisällä. Opiskelijan tulee liittää hakemukseen henkilökohtainen opintosuunnitelma, josta käy selville, miten opiskelija on suunnitellut suorittavansa tutkinnon uudessa ohjelmassa, sekä muut vastaanottavan ohjelman edellyttämät liitteet. Ennen ohjelman vaihdon hakemista opiskelijan tulee käydä keskustelu henkilökohtaisesta opintosuunnitelmastaan siinä ohjelmassa, josta hän hakee vaihtoa.
Ohjelman vaihtamisen edellytys on, että opiskelija on osoittanut ohjelmassa opiskelua varten tarvittavan osaamisen ja motivaation sen ohjelman opintojen suorituksilla, johon hän hakee vaihtoa, sekä mahdollisilla muilla vastaanottavan ohjelman edellyttämillä tavoilla.
Ohjelmaa vaihtava opiskelija luopuu opinto-oikeudestaan aiempaan ohjelmaan. Jos ohjelman vaihto hyväksytään, aiemman ohjelman opinnot pyritään sijoittamaan mahdollisimman suurelta osalta uudessa ohjelmassa suoritettavaan tutkintoon. Edellä määritellyt ohjelman vaihtamista koskevat periaatteet koskevat myös pääaineen vaihtamista.
Ohjelman vaihtamisesta tekee päätöksen vastaanottavan ohjelman johtaja. Pääaineen vaihtamisesta tekee päätöksen ohjelmanjohtaja vastaanottavan pääainevastaavan esityksestä. Ohjelman vaihtaminen ei koske Aalto-ohjelmia eikä arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin pääaineeseen tai maisteriohjelmaan siirtymistä.
Kuinka edetä:
- Keskustele henkilökohtaisesta opintosuunnitelmastasi nykyisen ohjelmasi ohjelmajohtajan kanssa
- Keskustele suunnitelmistasi vastaanottavan ohjelman/pääaineen ohjelmajohtajan tai pääainevastaavan kanssa
- Tee vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot motivaatiostasi hakea siirtoa. Liitä mukaan opintosuunnitelmasi sekä muut ohjelman/pääaineen mahdollisesti pyytämät liitteet.
- Lähetä hakemus vastaanottavalle ohjelmalle (ohjelmajohtaja ja/tai pääainevastaava).
- LES valmistelee ohjelmajohtajan allekirjoitettavaksi päätöksen, jos hakemus hyväksytään. Hakemuksesta tulee tämän jälkeen päätöksen liite.
- Jos hakemus hyväksytään, LES muuttaa opinto-oikeutesi SISUssa ja menetät opiskeluoikeutesi edellisessä ohjelmassa.
Studievägledning
Vid Högskolan för konst, design och arkitektur (ARTS) är det i huvudsak koordinatorerna och planerarna samt akademiska handledare vid huvudämnet/programmet som ger studievägledning.
Varje huvudämne och program har en utnämnd studiekoordinator/planerare som ger råd gällande studieplanering och genomförande av studier. Lärandetjänsterna har även koordinatorer för internationella ärenden, som ger råd om ärenden som rör utbyte. ARTS har även en egen studievägledare som ger bredare stöd i funderingar som uppkommer under studierna (se närmare nedan).
Alla studerande tilldelas en akademisk handledare i början av studierna. Handledaren har som uppgift att stöda och handleda den studerande i studierna och följa med hur studierna framskrider. Ett av verktygen för handledningen är den individuella studieplanen (ISP) som du gör upp tillsammans med den akademiska handledaren och som diskuteras med dig årligen eller enligt behov. Med den akademiska handledaren kan du även diskutera val som rör studierna, praktikplatser, utbytesstudier, sysselsättning och andra saker du funderar på.
Andra väglednings- och välbefinnandetjänster som studerande vid Aalto-universitetet har tillgång till:
- Info för studerande: Starting point
- Starting Point of Wellbeing
- Studie- och karriärpsykologer
- Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS)
- Aalto-prästerna
- Karriärtjänster
- Lärcentret
- Individuella studiearrangemang
ARTS egen studievägledare
Tillsammans med en studievägledare kan du reflektera över frågor som gäller dina studier och dina framtidsplaner, få bättre klarhet i din situation och få bredare hjälp med att planera dina studier och sätta upp mål. Studievägledaren kan också hjälpa dig när du vill diskutera dina studier med någon men inte vet vem du ska vända dig till.
Studievägledaren hjälper dig när du till exempel vill
- reflektera över dina styrkor och intressen
- kartlägga olika studiealternativ (biämnen, utbytesstudier o.s.v.)
- diskutera olika studierelaterade frågor (motivation, byte av program/utbildningsområde o.s.v.)
Boka tid i MyStudies. Mötena varar 45 minuter och det finns tider att boka (ungefär 3 per vecka) under olika veckodagar.
Övergångsstigar från kandidatprogram till magisterprogram vid Högskolan för konst, design och arkitektur
Information om övergångsstigar från kandidatprogram till magisterprogram som kräver ansökan vid Högskolan för konst, design och arkitektur.
Läsårsanmälan för vårterminen 2024 i Oili 27.11.2023-5.1.2024
Läsårsanmälan för vårterminen 2024 i Oili 27.11.2023–5.1.2024.