Ellen Heikkilä, student of architecture
“Design and planning are human-centric, which inspires me."
Arkitekturen placerar sig i gränslandet mellan teknik och konst och har en betydande inverkan på samhället, kulturen, miljön och ekonomin. Målet med huvudämnet arkitektur är att
Efter slutförd examen har den studerande
Magisterprogrammet erbjuder den studerande möjligheter att utveckla sina kunskaper och färdigheter inom flera specialiseringsområden, såsom träbyggande, byggnadsdesign och återanvändning av byggnader, människocentrerad design och välbefinnande, beräkningsdesign, byggnadsvård och stadsplanering.
Magisterprogrammet är ackrediterat och följer de krav som ställs på branschen i EU-direktiv.
De olika specialiseringsmöjligheterna inom magisterprogrammet ger den studerande färdigheter att arbeta inom arkitektur eller närliggande branscher i Finland och utomlands. Utexaminerade kan arbeta inom den privata eller den offentliga sektorn eller som företagare eller söka till forskarutbildning.
Lärandemål i huvudämnet
Arkitekturen placerar sig i gränslandet mellan teknik och konst och har en betydande inverkan på samhället, kulturen, miljön och ekonomin. Målet med huvudämnet arkitektur är att
Efter slutförd examen har den studerande
Undervisningsspråket i arkitektur är engelska. Däremot sker undervisningen i en del kurser i arkitekturhistoria och byggnadsvård på finska. Examen kan avläggas på finska, svenska eller engelska.
Läsårsavgiften för detta program är 20 000 euro per läsår. Läsårsavgift uppbärs inte av medborgare i ett medlemsland i Europeiska unionen (EU), Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz. Medborgare i andra länder ska betala läsårsavgift.
Aalto-universitetet erbjuder en liten mängd stipendier som befriar studerande som är skyldiga att betala läsårsavgift från läsårsavgiften. Stipendierna kan beviljas de sökande som klarat sig bäst i ansökningsalternativets bedömning. De sökande rangordnas utgående från bedömningsgrunderna på ansökningsalternativets sidor.
Se Läsårsavgifter och stipendier för mer information om läsårsavgifter och stipendier vid Aalto-universitetet.
Det centrala målet i magisterstudierna är att utveckla och fördjupa de kunskaper och färdigheter som den studerande har tillägnat sig i kandidatstudierna. Centrala teman är arkitekturens historia och teori, byggnadsdesign och finländsk byggnadskonst samt stadsplanering. Undervisningen i kurser och studior förstärks genom mångvetenskapligt samarbete och nya undervisningsmetoder. Många kurser baserar sig på lärande genom praktiska övningar och innehåller verkliga planeringsuppdrag, ofta i samarbete med lokala aktörer. Därtill erbjuds experimentella och designforskningsinriktade kurser där den studerande får fördjupa sig i något tema och utveckla sitt uttryck och sin röst som designer.
Mer information om utbildningens innehåll finns i studiehandboken under Läroplan.
Magisterprogrammet erbjuder den studerande möjligheter att utveckla sina kunskaper och färdigheter inom flera specialiseringsområden, såsom träbyggande, byggnadsdesign och återanvändning av byggnader, människocentrerad design och välbefinnande, beräkningsdesign, byggnadsvård och stadsplanering. Magisterprogrammet är ackrediterat och följer de krav som ställs på branschen i EU-direktiv.
Studierna erbjuder möjligheter att skaffa sig internationell erfarenhet genom till exempel utbytesstudier, internationella tävlingar och studieresor. Examen kan också innehålla en frivillig praktikperiod, som kan genomföras utomlands. Dessutom är det möjligt att göra fältarbete utomlands. En del av institutionens personal har utländsk bakgrund, och institutionen har ofta föreläsare och gäster från utländska arkitektskolor. Institutionen bedriver internationella projekt inom forskning och undervisning i samarbete med olika universitet.
Institutionen för arkitektur har internationella examens- och utbytesstuderande. Undervisningen ges delvis på engelska, och alla studerande deltar i samma kurser.
Doktorandprogrammet i konst, design och arkitektur eller doktorandprogram vid andra universitet i Finalnd och utomlands.
De olika specialiseringsmöjligheterna inom magisterprogrammet ger den studerande färdigheter att arbeta inom arkitektur eller närliggande branscher i Finland och utomlands. Utexaminerade kan arbeta inom den privata eller den offentliga sektorn eller som företagare eller söka till forskarutbildning.
De flesta arkitekter arbetar som projektarkitekter i företag eller grundar en egen arkitektbyrå och ägnar sig åt nybyggnad eller renovering. En annan viktig arbetsgivare utgörs av den offentliga sektorn, med yrkesbeteckningar som planläggningsarkitekt, tillståndsarkitekt, kulturmiljöchef, museichef och stadsarkitekt. Arkitekter kan också arbeta med forskning eller undervisning, till exempel som professorer eller lektorer. Därtill kan arkitekter arbeta som byggmästare, projektplanerare eller sakkunniga inom fastighetsbranschen, som överinspektörer eller specialsakkunniga inom miljöområdet eller som utställningsarkitekter och kuratorer inom konstbranschen. Arkitektens arbetsfält utvidgas ständigt från traditionella planeringsuppgifter till andra områden som kräver helhetssyn och kreativ problemlösningsförmåga.
Arkitektens uppgifter
Forskningen vid institutionen för arkitektur producerar kunskap om arkitektur, landskapsarkitektur, stads- och samhällsplanering, designpraktik, arkitekturens roll i samhället och byggandets framtid. Vi forskar också i arkitekturens historia och byggnadsvård. Därtill forskar vi i byggande inom social- och hälsovården, byggande för en hållbar utveckling, datorstödda designmetoder och humanitär arkitektur. Vår forskning innefattar både grundforskning inom arkitektur och tillämpad forskning som svarar på behoven inom industrin och den offentliga sektorn.
Forskningen är kopplad till Aalto-universitetets mångvetenskapliga forskningsområden, i synnerhet mänskocentrerade livsmiljöer, som stöds av Living+ Platform.
SOTERA är en forskningsgrupp som forskar i arkitektur inom social- och hälsovården: Sotera – Research group for Health & Wellbeing architecture (aalto.fi)
Aalto WiT (World in Transition) LAB: WiT LAB – World in transition
Group X: Group X | Aalto University (groupxaalto.fi)
Aalto-universitetet och programmets institutioner samarbetar med många universitet på hög nivå runt om i världen.
Sökande som uppfyller Aaltos allmänna behörighetskrav för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningsgrunder som har bestämts på förhand för varje ansökningsalternativ. Ansökningarna till Magisterprogrammet i arkitektur, landskapsarkitektur och inredningsarkitektur – Arkitektur bedöms på följande grunder.
Steg I
Konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet, lämplighet och andra kompetensområden | |
Vad bedöms? | Prov på konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet eller uppgifter, motivation för studier vid Aalto-universitetet, arbetslivserfarenhet och andra förvärvade kunskaper/prestationer. |
Vad förutsätter vi av den sökande? |
Den sökande ska uppvisa/förtydliga
|
Hur påvisas kompetenserna? |
Portfolio (max 24 sidor i pdf-format) Motivationsbrev (max 400 ord, pdf-format) Reflektionsbrev (max 600 ord i pdf-format) med cv, arbetsintyg, publikationer eller annat relevant material som bilaga. Namnge filen enligt följande: Portfolio-efternamn-förnamn.pdf |
Tidigare studiers relevans | |
Vad bedöms? | Tidigare studiers innehåll och mängd i förhållande till ansökningsalternativets krav. |
Vad förutsätter vi av den sökande? | En kandidatexamen i arkitektur eller motsvarande examen. Den sökande ska uppvisa djupgående kunskaper som är jämförbara med kandidatstudier i arkitektur vid Aalto-universitetet. |
Hur påvisas kompetenserna? | Examensbetyg och studieprestationsutdrag |
Steg II
Lämplighet | |
Vad bedöms? | Intervjun kopplas ihop med de obligatoriska ansökningsdokumenten och syftar till att kontrollera den sökandes motivation och lämplighet för utbildningsområdet. |
Vad förutsätter vi av den sökande? |
Den sökande ska uppvisa
|
Hur påvisas kompetensen? | Intervju |
De sökande bedöms först enligt Aaltos allmänna behörighetskrav. Sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningsgrunder som har bestämts på förhand för varje ansökningsalternativ.
Antagningsprocessen består av två steg för de sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven.
Det finns en intervju för huvudämnet arkitektur.
Steg I
I det första steget bedöms ansökningarna enligt följande bedömningsgrunder:
Den sökandes portfolio granskas självständigt av minst tre medlemmar av urvalskommittén och bedöms utgående från kommunikationsförmåga, teknisk förmåga, kontextualiseringsförmåga och rumslig förmåga. Urvalskommitténs medlemmar granskar motivationsbrevet, prestationsutdragen och självreflektionsbrevet och bedömer dem enligt de givna bedömningsgrunderna.
Det slutliga vitsordet för steg I avgörs genom att räkna medeltalet av de vitsord som kommitténs medlemmar har gett den sökandes portfolio. Endast de sökande som uppfyller kraven i steg I kallas till intervju.
Steg II
I det andra steget bedöms de sökande enligt lämplighet/intervju.
Intervjuerna görs via nätet. Efter bedömningen av steg II väljs de bästa sökande baserat på en gemensam bedömning av steg I och II.
Dokumenten som krävs från alla sökande listas på Aalto-universitetet webbplats (https://www.aalto.fi/en/study-at-aalto/applying-to-masters-programmes). Dessutom ska sökande till detta ansökningsalternativ lämna in följande dokument:
Portfolio
Portfolion ska påvisa utmärkta akademiska prestationer med avseende på bedömningsgrunderna som listas ovan. Enhetlig layout och konsekvent kvalitet hos teckningar och bilder förväntas. Portfolions längd ska inte överskrida 24 sidor (max. A3), och om teamarbete ingår ska den sökandes andel framgå tydligt. Den sökandes cv, motivationsbrev och reflektionsbrev ska ingå i portfolion.
Portfolion ska innehålla minst tre individuella arbeten som den sökande har gjort inom sin utbildning, utöver grupparbeten och/eller arbeten som hen gjort på sitt jobb.
VIKTIGT: Allt material som presenteras i portfolion ska ha skapats av den sökande, inte av en tredje part. Detta innefattar designkoncept, framställning och text.
Den maximala storleken för portfolion är 100 MB. Namnge filen enligt följande: Portfolio-efternamn-förnamn.pdf
CV
Cv:t ska vara högst en sida långt och innehålla åtminstone uppgifter om tidigare studier, arbetserfarenhet, programvarukunskaper och erhållna priser. Cv:t ska ingå i portfolion.
VIKTIGT: Inkludera inte rekommendationsbrev eller skriftliga utlåtanden som bilaga till din ansökan. Aalto-universitetet beaktar inte externa utlåtanden i antagningen av studerande.
Motivationsbrev
Motivationsbrevet (max 400 ord) ska tydligt uttrycka varför den sökande vill studera arkitektur och varför studier vid Aalto-universitetet är relevanta för hens karriärplaner. Motivationsbrevet ska vara högst två sidor långt och inkluderas i portfolion. Motivationsbrevet ska ge svar på följande fråga: Varför vill du studera vid Aalto-universitetet?
Reflektionsbrev
I reflektionsbrevet ska den sökande reflektera över sin förståelse för arkitektur och för arkitekturens betydelse för den framtida utvecklingen av samhället och världen vi lever i. Brevet ska vara högst 600 ord långt och i det kan cv:t, arbetsintyg, publikationer och/eller annat relevant material användas som stödmaterial. Reflektionsbrevet ska ge svar på följande fråga: Vilka är dina främsta egenskaper som studerande?
Språket i ansökningsdokumenten
Ansökningsdokumenten ska företrädesvis lämnas in på engelska, men ansökningar på finska eller svenska accepteras också. Intervjun görs enbart på engelska.
“Design and planning are human-centric, which inspires me."
The work and influence of Finnish architects has been essential throughout the ages in addressing social and cultural issues.
Wood stores carbon and is a versatile, renewable and recyclable building material.
Lärandetjänster vid Högskolan för konst, design och arkitektur
För frågor om de programspecifika ansökningsdokumenten eller studier inom programmet, kontakta lärandetjänsterna vid Aalto ARTS.
Ansökningsservice
För frågor om ansökningsprocessen, obligatoriska ansökningsdokument eller språkkunskaper i engelska, kontakta ansökningsservicen.