Student Pranava Pakala: The world is your oyster at Aalto!
Pranava studies Electronics and Nanotechnology and she believes that the field is the solution to most of the problems the world faces today
Lära mer om magisterprogrammet Electronics and Nanotechnology. I det här webbinariet berättar programrepresentanter om studierna.
Vi omges av trådlös teknik nästan överallt, rymdtekniken har skjutit i höjden tack vare små satelliter och nanotekniken möjliggör stora genombrott på områden som modern databehandling och energiutvinning. I magisterprogrammet Electronics and Nanotechnology ligger fokus starkt på att skapa den spetsteknik som behövs för att bygga upp hållbara och energieffektiva lösningar för den moderna världen.
Några av de viktigaste faktorerna för att utveckla ny teknik är halvledare som används särskilt i mikrochip. I Finland finns det ett stort kluster av företag som är specialiserade på konstruktion och tillverkning av halvledare. Dessa företag gör stora investeringar på fältet för att främja landets och hela EU:s självförsörjning vad gäller mikrochip. Samtidigt ökar efterfrågan snabbt på yrkesverksamma som har kompetens att utforma halvledare.
Electronics and Nanotechnology är ett mycket högteknologiskt magisterprogram som ger ingenjörsstuderande all den kunskap och de verktyg som krävs för att utveckla elektroniska enheter och komponenter som formar samhället till det bättre. Under studierna får de studerande använda toppmodern programvara och gör, beroende på vad de väljer som huvudämne, experiment i forskningsanläggningar av världsklass som Skoggård radioobservatorium och Micronova, som har det största renrummet i de nordiska länderna.
Utexaminerade från programmet har:
Undervisningsspråket för magisterprogrammet Electronics and Nanotechnology är engelska.
Läsårsavgiften för detta program är 17 000 euro per läsår. Läsårsavgift uppbärs inte av medborgare i ett medlemsland i Europeiska unionen (EU), Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz. Medborgare i andra länder ska betala läsårsavgift.
Aalto-universitetet erbjuder en liten mängd stipendier som befriar studerande som är skyldiga att betala läsårsavgift från läsårsavgiften. Stipendierna kan beviljas de sökande som klarat sig bäst i ansökningsalternativets bedömning. De sökande rangordnas utgående från bedömningsgrunderna på ansökningsalternativets sidor.
Se Läsårsavgifter och stipendier för mer information om läsårsavgifter och stipendier vid Aalto-universitetet.
Det tvååriga magisterprogrammet Electronics and Nanotechnology omfattar totalt 120 studiepoäng:
Huvudämnet väljs i början av studierna. Under första höstterminen läser man gemensamma introduktionskurser och första vårterminen fokuserar på de obligatoriska studierna av respektive huvudämne. Det andra studieåret innehåller huvudsakligen fritt valda studier och ett examensarbete. Du kan välja i princip vilken kombination av kurser som helst – från Aalto eller andra universitet i Finland och utomlands – som stöder dina studier och motsvarar dina intressen.
Mer information om studierna och undervisningsplanen finns i Studentguiden.
Undervisningsmetoder
De studerande kan närma sig sina ingenjörsstudier både ur ett industriellt och vetenskapligt perspektiv. De kan rikta in sina studier antingen på teori eller mer mot praktiska praktiska tillämpningar. Programmet är alltså en kombination av teoretiska och praktiska kurser som använder olika undervisningsmetoder: föreläsningar, individuella övningar, datorsimuleringar, gruppuppdrag och laboratoriearbete. Efter examen har studenterna stor praktisk erfarenhet av att använda olika program och – beroende på deras huvudämne – arbeta i laboratorier, renrum och ett astronomiskt radioobservatorium.
Programmet har ett nära samarbete med industrin: gästföreläsare deltar i kurser och studerande får utföra projekt med företag. Dessutom skrivs ungefär 50 % av diplomarbetena inom programmet för ett företag.
Pranava studies Electronics and Nanotechnology and she believes that the field is the solution to most of the problems the world faces today
Den nya processorn kan användas till exempel i 6G-transceivers och i krypteringsteknologi. Projektet lockar unga att studera mikroelektronik, ett område där det råder en skriande brist på experter i Finland.
Studerande kan välja mellan fyra olika huvudämnen beroende på intresse och mål. Alla huvudämnen är nära sammankopplade med forskning som bedrivs vid Aalto. Huvudämnena är:
1. Microelectronic Circuit Design
I huvudämnet Microelectronic Circuit Design lär sig studerande att designa mikroelektroniksystem från RF-analogförstärkare till processorsystem för användning, t.ex. i moderna trådlösa enheter och trådlösa system, fjärrsensorgränssnitt för sensorer och autonoma bilar. Eftersom ingen applikation kan köras utan hårdvara är detta huvudämne också inriktat på hur vi kan minska framtida enheters energianvändning och göra dem mer hållbara. Efter examen kan de studerande dessutom integrera digitala och analoga radiofrekvenskretsar i de minsta trådlösa systemen som ”sakernas internet” eller implanterbara medicintekniska produkter samt utforma digitala system som RISC-V-mikroprocessorer.
2. Microwave Engineering
I huvudämnet Microwave Engineering de studerande lär sig att utveckla mikrovågskomponenter för moderna trådlösa enheter och förstå ny utveckling inom trådlösa anslutningar. Huvudämnet omfattar intressanta aktuella trender, t.ex. omkonfigurerbara intelligenta ytor som kan användas för att kontrollera mikrovågor. De studerande lär sig särskilt att utforma antenner för trådlösa enheter och nätverk och förutsäga hur vågor sprids i olika miljöer.
Mikrovågsteknik är ett område där framtida utexaminerade kommer att spela en allt viktigare roll för att främja hållbarhet. De ställs inför utmaningar när det gäller att utforma nya lösningar och samtidigt prioritera energieffektivitet, hållbarhet, återvinningsbarhet, mer hållbara livscykler, avfallsminskning och minimering av miljöpåverkan. Detta innebär till exempel att förbättra antennernas effektivitet och minska elektromagnetisk interferens.
3. Photonics and Nanotechnology
I huvudämnet Photonics and Nanotechnology lär de studerande sig de fysikprinciper som styr egenskaperna och interaktionen mellan ljus och material. Huvudfokus ligger på att tillämpa dessa teorier på utveckling och tillverkning av modern, grön och effektiv utrustning samtidigt som man använder till exempel nanokolföreningar och 2D-material. I framtiden behöver halvledarföretag ett växande antal experter som kan göra industrin mer hållbar, och detta ger de studerande den kompetens som krävs för att tillgodose dessa behov.
Teknik för tillverkning av halvledare och nya nanotillverkningsmetoder som våra studerande lär sig om kan utnyttjas på många områden, bland annat sensorer, optoelektronisk utrustning (solceller, lysdioder, lasrar), fotonisk utrustning och till och med nanoelektronisk utrustning baserad på kvantfysik. Under studierna har de studerande möjlighet att utveckla komponenter baserade på halvledare i den största forskningsanläggningen för renrum i de nordiska länderna, Micronova – Finlands nationella forskningsinfrastruktur för mikro- och nanoteknik.
4. Space Science and Technology
Det finns fyra huvudområden inom huvudämnet Space Science and Technology: rymdteknik, jordobservation, rymdfysik och radioastronomi. Detta inkluderar aktiviteter såsom att bygga satellitsystem och rymdinstrument, utveckla mikrovågsradar och radiometermetoder för jordobservation, analysera satellitobservationer av rymdväder, genomföra numeriska simuleringar av jorden och andra objekt i solsystemet, och använda radioastronomiska tekniker för att studera solen och galaktiska såväl som extragalaktiska objekt. De studerande kan välja sitt eller sina studieområden baserat på sina akademiska intressen eller karriärintressen.
Efter framgångsrikt slutförande av programmet kommer de studerande att ha de färdigheter som krävs för att arbeta i den mycket internationella rymdindustrin, gå med i en rymdbyrå eller göra karriär inom rymdforskning inom den akademiska världen. Den studerande kommer att ha förmåga att arbeta i ESA-ledd utveckling av rymduppdrag, förstå de grundläggande stegen i skapandet av rymduppdrag och analys av vetenskapliga data, förstå rymdmiljön och dess interaktion med teknik och förstå rymdteknikens roll för hållbarheten i rymd- och planetmiljöer.
5. Wireless and RF Engineering
I huvudäment Wireless and RF Engineering tränger de studerande in i intrikationerna i att sända och ta emot radiovågor genom användning av antenner. De får en djup förståelse för hur dessa överförda vågor fortplantas och interagerar i olika miljöer. Dessutom förvärvar de studerande de färdigheter som krävs för att manipulera dessa radiovågor för att förmedla information på ett effektivt sätt, samt utnyttjar dem för tillämpningar för miljöanalys, såsom radarsystem.
Trådlös teknik är onekligen allmänt förekommande, med ett ständigt växande utbud av nya tillämpningar som ständigt växer fram. Ingenjörer inom detta område står inför den pågående utmaningen att skapa innovativa lösningar som prioriterar energi- och materialeffektivitet och främjar hållbarhet i takt med att de överträffar nuvarande system.
Aalto-universitetet är känt för sin internationella studie- och forskningsmiljö. Aalto-universitetet välkomnar tusentals examens- och utbytesstuderande från utlandet årligen. Eftersom programmet Electronics and Nanotechnology omfattar globalt relevant teknik och erbjuder toppmoderna forskningsanläggningar är det av stort intresse för internationella sökande – studier genomförs i mångkulturella grupper. Många av professorerna och forskarna har internationell bakgrund och erfarenhet vilket för deras internationella nätverk nära de studerande.
De studerande kan utveckla sin globala kompetens till exempel genom att
Magisterprogrammet Electronics and Nanotechnology anses vara en utmärkt grund för doktorandstudier.
Sysselsättningsgraden för nyutexaminerade är mycket god eftersom elektronik- och nanoteknikindustrin växer snabbt på global nivå. Tack vare de studerandes praktiska erfarenhet av olika programvaror samt av att arbeta i laboratorier och ett renrum har de en betydande fördel på arbetsmarknaden. Dessutom deltar många företag inom branschen aktivt i detta program, vilket ger de studerande möjlighet att nätverka med arbetsgivare. Aalto-universitetet har väletablerade karriärtjänster som stöder din sysselsättning i Finland och utomlands.
Branschen har många finländska och internationella arbetsgivare. Exempel på företag där våra nyutexaminerade jobbar är:
Utexaminerade inleder ofta sina globalt inriktade karriärer i forsknings- och utvecklingsinriktade uppgifter och övergår så småningom till olika expert- och chefspositioner inom industrin baserat på individuella preferenser. Eftersom programmet är mycket forskningsinriktat är ett populärt alternativ att fortsätta studierna mot doktorsexamen. Vissa nyutexaminerade startar också egna företag eller hittar jobb i nystartade företag med hög tillväxt.
Exempel på yrkesbeteckningar bland våra utexaminerade:
En gästföreläsning från Meteorologiska institutet på kursen var så intressant att Maria Hieta som studerade rymdteknik på stående fot skickade in en arbetsansökan till sin blivande arbetsplats.
Utexaminerade från Aalto-universitetets högskola för elektroteknik har mycket goda förutsättningar för att hitta jobb som motsvarar deras utbildning. På denna sida hittar du information om deras sysselsättning fem år efter utexamineringen samt om deras karriärutveckling.
Institutionen för elektronik och nanoteknik bedriver forskning på områdena elektromagnetik, mikro- och nanoteknik, radioteknik och rymdteknik. Våra forskningsgrupper samarbetar aktivt med flera nationella och internationella institut och företag.
Du kan läsa mer om forskningen vid institutionen här.
Aalto-universitetet är ett av de högst rankade universiteten i världen vad gäller industrisamarbete. Som tidigare nämnt samarbetar programmet med industrin i form av projekt, gästföreläsningar och diplomarbeten. Den som utexamineras från oss kan dra nytta av våra kontakter. Aalto Industrial Internet Campus (AIIC) erbjuder dig en möjlighet att knyta kontakter till studerande inom andra tekniska områden och ansedda industripartner.
Vid Aalto-universitetet är det lätt att kombinera olika områden – studerande kan välja fritt valbara studiehelheter så att deras examen är en kombination av vetenskap, teknik, ekonomi och konst. De studerande kan komplettera sina studier med kurser från andra högskolor och program vid Aalto-universitetet och med studier vid andra universitet, även internationella. Denna mångvetenskapliga miljö ger upphov till nya idéer, vänskap, nätverk och nu och då även startupföretag.
Aalto students designed a satellite, which even a child can assemble and programme. The instructions can soon be downloaded from the web and you can design the exterior yourself, perhaps from a milk carton.
‘In working life, you will inevitably face situations where you need to learn completely new skills. That is when something you have learned in your studies can offer surprising advantages.’
Students examined and developed antenna solutions for Kalevala Jewelry on the Antennas workshop course.
Micronova är Finlands nationella forskningsinfrastruktur för mikro- och nanoteknik och drivs gemensamt av Teknologiska forskningscentralen VTT och Aalto-universitetet.
Funderar du på hur det är att studera vid Aalto-universitetet? Chatta direkt med våra studentambassadörer!
Ansökande måste uppfylla de allmänna behörighets- och språkkraven som är gemensamma för alla magisterprogram vid Aalto-universitetet.
Sökande som uppfyller Aaltos allmänna behörighetskrav för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningsgrunder som bestäms på förhand för varje ansökningsalternativ.
Ansökningarna för Electronics and Nanotechonogy -programmet bedöms enligt följande bedömningsgrunder:
Vad bedöms? | Innehåll och mängd i förhållande till de tillämpade kraven specifika för ansökningsalternativet |
Antagningskrav/Vad vi letar efter i en sökande |
En högkvalitativ kandidatexamen inom elteknik, fysik, eller relaterat område krävs. Utmärkta kandidater med examen inom andra områden såsom informationssystem, teknik, naturvetenskaper eller matematik kommer att övervägas om de kan visa att de har tillräckliga kunskaper och färdigheter. Förkunskapskrav beror på område som väljs inom programmet. Rekommenderad bakgrund inkluderar tillräckliga kunskaper i
Studierna ska ge genuint ny kunskap för den sökande. Sökande som redan har en magisterexamen av jämförbar kvalitet och jämförbart innehåll inom ett område som motsvarar programmet eller som ämnar avlägga en sådan examen eller som har en giltig studierätt inom detta område accepteras inte till programmet utan särskilda orsak. Motivationsbrevet ska tydligt visa varför hen ansöker om att avlägga en annan magisterexamen. I de flesta fall rekommenderas icke-examensstudier istället. |
Bedömda dokument | Studieprestationsutdrag, examensbetyg |
Vad bedöms? | Vitsord från tidigare examen/examina |
Antagnignskrav/Vad vi letar efter i en sökande |
Programmet söker sökande med utmärkt framgång i sina tidigare studier. Den sökandes framgång i tidigare studier bedöms baserat på medelvitsordet (GPA) och resultat i avgörande kurser. Den tid som lagts ned på tidigare studier kommer också att beaktas. Framgång i kandidatexamen betonas. Andra tidigare studier beaktas också men bedömningen baserar sig i första hand på kandidatstudier. Sökande som tidigare studerat vid Aalto-universitetet t.ex. som utbytesstuderande bedöms också baserat på vitsord, antal studiepoäng såväl som den tid som lagts på studierna. Sökande med kandidatexamen från ett utländskt universitet / högre lärosäte Utmärkt studieframgång (t.ex. examen avlagd med utmärkta insikter eller motsvarande som påvisar att den sökandes vitsord är över medeltalet) förutsätts. Enbart ett högt GPA garanterar inte antagning. Andra exceptionella meriter som beskrivs under ”lämplighet” kan gynna den sökande. Sökande med lägre högskoleexamen från en finländsk yrkeshögskola (AMK) Minimimedeltal för sökande med lägre högskoleexamen från en finländsk yrkeshögskola (AMK) är 3,80. Minimimedelvitsord garanterar inte antagning. Sökande med lägre medelvitsord kan inte bli antagna om de inte har andra exceptionella kvalifikationer. Kurser inom programmet eller motsvarande kurser genomförda vid öppna universitetet eller som icke examensstudier med utmärkta vitsord kan stöda ansökan. |
Bedömda dokument | Studieprestationsutdrag, examensbetyg |
Vad bedöms? | Rykte och kvalitet hos den sökandes tidigare lärosäte |
Antagningskrav/Vad vi letar efter i en sökande | Den sökandes tidigare examen kommer att bedömas utifrån lärosätets och programmets internationella rykte och akademiska kvalitet. |
Dokument som bedöms/Hur påvisas kompetenserna? | Internationella och nationella rangordningar av högskolor ARWU, THE och QS-rankningar används (både globala och områdesspecifika). |
Vad bedöms? | Den sökandes vidare lämplighet för ansökningsalternativet, motivation och engagemang i studierna |
Antagningskrav/Vad vi letar efter i en sökande |
Den sökande ska vara motiverad att studera ämnet i fråga och förbinda sig till studier på heltid med en plan för att avlägga magisterexamen på två år. Vi söker efter sökande som tydligt kan uttrycka orsakerna till att de sökt till programmet och beskriva varför de skulle vara bra kandidater för det. |
Bedömda dokument | motivationsbrev och cv |
Bedömningsprocessen beskrivs under Process för bedömning av sökande. Utöver de obligatoriska dokumenten för ansökan ber detta ansökningsalternativ de ansökande lämna in också dokumenten under Begärda dokument.
De sökande bedöms först enligt Aaltos allmänna behörighetskrav. Sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningsgrunder som bestäms på förhand för varje ansökningsalternativ.
Nedan beskrivs antagningsprocessen för sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven. Först bedöms ansökningarna enligt följande (avgörande) bedömningsgrunder:
Endast sökande som uppfyller dessa krav bedöms enligt hela uppsättningen av bedömningskriterier.
Efter bedömningen av kvarvarande kriterier nedan väljs de bästa sökande baserat på gemensam bedömning av samtliga kriterier.
Alla sökande ska lämna in ansökningsdokumenten som listas här:
Dessutom ska sökande till detta ansökningsalternativ lämna in följande dokument: Beakta instruktionerna nedan och bifoga alla bilagor. Sökande som inte lämnar in dessa dokument avslås.
När tillämpbart ska du bifoga officiella studieprestationsutdrag över eventuella andra studier på universitetsnivå utöver kandidatexamen.
BIGOFA INTE övriga dokument. Extra bilagor tas inte i beaktande i bedömningen.
Motivationsbrevet kan komplettera beskrivningen av de personliga erfarenheterna. Motivationsbrevet ska tydligt uttrycka orsakerna till att den sökande sökt till programmet och beskriva varför hen skulle vara en bra kandidat. Sökande ska ange vilket huvudämne de i huvudsak är intresserade av inom programmet.
Brevet ska vara på engelska. Maximal längd på motivationsbrevet är 1 sida. Bedömningen av ansökan påverkas om maxlängden överskrids. Du ska skriva ett separat motivationsbrev för varje ansökningsalternativ du söker till.
Cv:t ska ge en sammanfattning av den sökandes erfarenheter, bedrifter och andra aspekter som hen anser är viktiga för ansökan. Den rekommenderade längden är 1–3 sidor och det ska helst följa Europass-formatet (https://europa.eu/europass/en/create-europass-cv).
Ansökande ska inte bifoga andra dokument utan de ska använda cv:t för att påvisa personliga bedrifter. Sökande ska dock vara redo att visa upp bevis/dokumentation över vad som listas i Cv:t.
Alla ytterligare ansökningshandlingar som beskrivs ovan ska helst lämnas in på engelska. Om något annat språk än engelska, finska eller svenska används i dem, ska sökanden tillhandahålla exakta, ordagranna översättningar av dem.
Ladda ner dokumenten som pdf-filer för din onlineansökan. Namnge filerna enligt följande: dokumentnamn - efternamn - förnamn (t.ex. CV - efternamn - förnamn). Den maximala filstorleken är 1,0 GB.
Dokumenten måste läggas till separat för varje ansökningsalternativ, även om du använder samma dokument för två olika ansökningsalternativ. Läs noga igenom instruktionerna för ansökningshandlingarna för varje ansökningsalternativ.
Aalto-universitetets ansökningsservice
Ifall du har frågor angående ansökningsprocessen, ansökningsdokument eller språktest, vänligen kontakta Aalto-universitetets ansökningsservice.
Högskolan för elektroteknik
För frågor om programmets innehåll, studier och ansökningsdokumenten specifika för ansökningsalternativet, vänligen kontakta