The first ever miniature film festival on Instagram (extern länk)
Our art-house short film festival presents seven tailor-made films on @aaltoarts Instagram.
Målet med kandidatstudierna inom huvudämnet film- och tv-scenografi är att ge den studerande grundläggande färdigheter för att arbeta som scenograf inom film- och tv-branschen. Den studerande lär sig att förstå sin roll i film- och tv-produktionen och arbeta med visuell, funktionell och produktionsmässig planering i samband med planeringen och genomförandet av en produktion tillsammans med regissören och den övriga konstnärliga och tekniska arbetsgruppen. Samarbetsförmåga är en väsentlig del i arbetsbeskrivningen och därtill betonas också vikten av tidshantering och stresstålighet i studierna.
Utöver den professionella kompetensen främjas den studerandes intresse för experimentell och undersökande scenografi även när det gäller andra typer av medier och för utveckling av nya arbetsformer. Utbildningen grundar sig på konstnärlig, experimentell och forskningsinriktad verksamhet samt på professionell praxis inom branschen.
Lärandemålen för huvudämnet
En utexaminerad med film- och tv-scenografi som huvudämne kan självständigt verka i rollen som scenograf i kortfilmsproduktioner för film och tv. Den utexaminerade har beredskap att konstnärligt, produktionsmässigt och tekniskt förhandsplanera och genomföra en kortfilmsproduktion. Dessutom är den utexaminerade bekant med yrkesmässig praxis, ansvarsområden och de konstnärliga uttrycksformerna inom film- och tv-scenografi.
Utexaminerade från film- och tv-scenografi:
Tekniska färdigheter
Samarbetsförmåga
Processkunnande
Uttrycksmässiga förmågor
Undervisningspråket i huvudämnet i film- och tv-scenografi är finska. Utöver finska kan examen avläggas också på svenska; studeranden kan göra kursuppgifterna och lärdomsproven på svenska. Undervisningen ges ändå på finska.
Undervisningsspråket i magisterprogrammet i scenografi, huvudämnet film- och tv-scenografi är finska, medan en del av undervisningen ges på engelska. Utöver finska kan examen avläggas på engelska eller på svenska.
Utbildningen består av gemensamma studier, huvudämnesstudier, biämnesstudier och fritt valbara studier vid Högskolan för konst, design och arkitektur. En betydande del av studierna ges tillsammans med filmkonstens övriga huvudämnen och studerande inom kostymdesign.
Genom undervisningen på kurserna och de gradvis mer krävande övningsarbetena samt olika film- och tv-produktioner inom huvudämnet film- och tv-scenografi lär sig den studerande att behärska den konstnärliga, produktionsmässiga och tekniska helheten inom sitt yrkesområde. Genom övningsproduktioner får den studerande en inblick i scenografens arbetssätt samtidigt som hen utvecklar sina färdigheter i grupparbete.
Centrala yrkesmässiga färdigheter som lärs ut är helhetsvisuellt tänkande i film- och tv-framställning samt dramaturgiskt och innehållsligt tänkande, förmåga att gestalta ljud och rum och begrepp, visualiseringsförmågor för planerare, kommunikations- och samarbetsförmåga, behärskning av den tekniska processen inom kortfilm, kännedom om allmän konsthistoria samt traditionerna och de samtida inriktningarna inom det egna området samt förmåga till kritiskt och analytiskt tänkande.
Film- och tv-scenografen ska behärska den visuella helhetsplaneringen från förhandsplanering och visualisering till genomförande och samtidigt övervaka och leda arbetet. Under utbildningen blir den studerande insatt i scenografiplaneringens olika arbetsskeden samt i konstnärligt och produktionsmässigt samarbete i småskaliga film- och tv-produktioner.
Du hittar mer information om utbildningen i Studentguiden under fliken Undervisningsplan.
Genom val av biämne kan den studerande fördjupa sin kunskap inom något av filmregins delområden såsom manusförfattande, filmning, dokumentärfilm, klippning eller animering.
Studerande uppmuntras att genomföra en del av sina studier i internationella utbytesprogram eller som praktik utomlands samt att delta i internationella undervisningsevenemang. Internationella gästande lärare och studerande berikar undervisningen och hjälper den studerande att skapa nätverk.
Doktorandprogrammet i konst, design och arkitektur erbjuder doktorandstudier inom områdena för arkitektur, film och scenografi, media, design och konst. Den målsatta studietiden är fyra år.
Utbildningen ger beredskap att arbeta som scenografiplanerare i synnerhet inom film- och tv-produktioner. Utbildningen ger kunskaper som kan tillämpas även i andra arbetsuppgifter med anknytning till rumslig och visuell planering.
I examen ingår 30–40 studiepoäng som består av valfria studier och biämnesstudier. Med hjälp av valfria kurser kan studeranden skaffa sig specialkompetens och fördjupa sig i ett område.
Rekommenderade valbara studier för studerande i film- och tv-scenografi är till exempel olika kurser inom film, kostymdesign, arkitektur, digitala medier och historia. Den individuella studieplanen (ISP) är till för att stöda den studerandes målsättningar.
Utexaminerade arbetar i regel som scenografiplanerare eller biträdande scenografer i olika film- och tv-produktioner. Uppgiftsbeteckningar: scenografiplanerare, scenograf, biträdande scenograf, scenografiassistent.
Forskningen vid institutionen skapar ny förståelse för uttrycksformerna och produktionsprocesserna inom filmisk och scenografisk konst. Forskningsorienteringen baserar sig på en givande dialog mellan teori och praktik. Du hittar mer information om forskningen och forskningsgrupperna vid institutionen här: https://www.aalto.fi/sv/institutionen-for-filmkonst-och-scenografi
Institutionen för filmkonst samarbetar med Konstuniversitetet, i synnerhet Teaterhögskolan. Institutionen har också nära band till aktörer inom filmområdet.
Our art-house short film festival presents seven tailor-made films on @aaltoarts Instagram.
Finland’s film industry is thriving and attracting new audiences at home and overseas. Where does the success come from?
In the autumn of 2019, we celebrate the Finnish film education reaching the mature age of 60 years. We can proudly take a look at our history and say that film education in Finland began among the first in Europe, several years before the other Nordic countries. Where did it all begin, where are we now and what will the future look like?
Aalto-universitetets ansökningsservice
För frågor om ansökningsprocessen, obligatoriska ansökningsdokument eller språkkunskaper i engelska, kontakta ansökningsservicen.
Lärandetjänster vid Högskolan för konst, design och arkitektur
För frågor om de programspecifika ansökningsdokumenten eller studier inom programmet, kontakta lärandetjänsterna vid Aalto ARTS.