Utbildningsutbud

Filmklippning - Filmkonst, konstkandidat och konstmagister

Huvudämnet Filmklippning utbildas specialister och tänkare som kan planera och genomföra postproduktion. Klippstuderandena specialiserar sig i att behärska filmiskt berättande och bildhelheter. De studerar såväl den estetiska traditionen på sitt eget område som de möjligheter som den nyaste tekniken ger.
Två studenter sitter vid en dator och redigerar ett soundtrack.

Examen:

Konstkandidat + konstmagister

Ansökningsperiod:

11.3.2025 – 25.3.2025

Undervisningsspråk:

finska
svenska

Längd:

3+2 år, heltidsstudier

Behörighet:

Allmän högskolebehörighet

Utbildningsområde:

Det konstnärliga utbildningsområdet

Studiepoäng:

180+120 studiepoäng

Högskola:

Högskolan för konst, design och arkitektur

Ansökan till kandidatutbildningar

Utbildningens beskrivning

Filmklipparens uppgift är att framkalla en stark känslomässig reaktion hos tittaren. Filmklipparen ska ha inlevelseförmåga och insikt i interaktionen mellan människor samt i berättandets vidare och djupare betydelser. Filmklippning är att berätta en historia.

Syftet med undervisningen är att stödja utvecklingen av den studerandes starka sidor och konstnärliga vision samt kritiskt tänkande. Den studerande fördjupar sig i traditioner och aktuella inriktningar inom sitt område.

Det övergripande målet med undervisningen är att omsätta teori till praktiska övningar och att generera ett tänkande baserat på egna erfarenheter. En god bildläskunnighet, ett gott rytmsinne och förmåga att gestalta strukturer ger mod att skapa nya lösningar under klipprocessen. Kommunikations- och samarbetsförmåga är grundförutsättningar för avancemang inom yrket. I studierna betonas också vikten av tidshantering och stresstålighet.

En konstkandidatexamen lägger grunden för studier som leder till konstmagisterexamen med filmklippning som huvudämne.

Lärandemål

Utexaminerade från huvudämnet filmklippning kan:

Tekniska färdigheter

• kan självständigt verka som filmklippare i kortfilmsproduktioner

• behärskar de vanligaste klippningsprogrammen som används i postproduktion av filmer

• känner centrala professionella verksamhetssätt och ansvar samt konstnärliga uttryckssätt inom branschen

• känner till moderna inriktningar, traditioner och historia inom sitt område.

Samarbetsförmåga

• förstår filmkonstens samarbetsbetonade karaktär samt yrkesrollerna och arbetsskedena i den konstnärliga skapandeprocessen

• besitter god kommunikations- och samarbetsförmåga.

Processkunnande

• känner till arbetsprocessen för filmproduktioner

• känner till processerna för postproduktion

• besitter tillräckligt kunnande för att klara av en huvudklippares uppgifter och ansvar.

Uttrycksmässiga förmågor

• besitter god bildtolkningsförmåga, rytmkänsla och förmåga att gestalta strukturer

• kan tänka kritiskt

• känner till sina styrkor och sin konstnärliga vision

• behärskar narrativa uttryck.

Beskrivning av magisterprogrammet

Du hittar mer information om utbildningen i Studentguiden.

Undervisningsspråk

Undervisningsspråket i kandidatprogrammet

Undervisningspråket i huvudämnet i filmklippning är finska. Utöver finska kan examen avläggas också på svenska; studeranden kan göra kursuppgifterna och lärdomsproven på svenska. Undervisningen ges ändå på finska.

Undervisningsspråket i magisterprogrammet

Undervisningsspråket i magisterprogrammet i filmkonst, huvudämnet filmklippning är finska, medan en del av undervisningen ges på engelska. Utöver finska kan examen avläggas på engelska eller på svenska.

Studiernas uppbyggnad

Studiernas uppbyggnad i kandidatprogrammet

I huvudämnet filmklippning ingår undervisning i filmens strukturer, elementära teorier i filmklippning, hantering av filmklippningsredskap samt filmanalys. Genom undervisningen på kurserna och de gradvis mer krävande övningsarbetena lär sig den studerande att behärska den konstnärliga, produktionsmässiga och tekniska helheten inom sitt yrkesområde.

Utbildningen bygger i huvudsak på praktiskt lärande genom att göra själv, eget arbete och personlig handledning samt växelverkan via samtal.

Det första studieåret innehåller mycket gemensamma studier i filmkonst. Den studerande får lära sig de konstnärliga och tekniska grunderna för filmens olika delområden. På kurserna genomförs olika typer av övningar utifrån olika typer av uppdrag. I filmklippning ingår studier som banar väg för specialkompetens inom yrkesområdet. Den programvara som används introduceras också.

Andra årets kandidatstudier innefattar specialisering inom olika områden av filmklippning. De studerande får ett bättre grepp om program som används för filmklippning och annan postproduktion. På kurserna lär sig studerande teorier om filmskapande och filmklippning på djupet och de får analysera filmer som representerar olika genrer.

På hösten under det tredje studieåret klipper de studerande en film som hör till den konstnärliga delen av kandidatexamen. Filmen kan vara en fiktiv film eller en dokumentärfilm. Under det tredje studieåret genomför den studerande också ett biämne och skriver den skriftliga delen av kandidatexamen.

Du hittar mer information om utbildningen i Studentguiden under fliken Undervisningsplan.

Utbildningens innehåll i magisterprogrammet

Du hittar mer information om utbildningen i Studentguiden

Kandidatprogrammet i filmkonst

Inriktningsalternativ

Genom val av biämne kan den studerande fördjupa sin kunskap inom något av filmkonsts delområden.

Internationell verksamhet

Studerande kan avlägga en del av sina studier via internationella utbytesprogram eller som praktik utomlands. Internationella gästande lärare och studerande berikar undervisningen och hjälper den studerande att skapa nätverk. De studerande besöker internationella filmfestivaler både utomlands och i hemlandet.

Möjlighet till fortsatta studier

Doktorandprogrammet i konst, design och arkitektur erbjuder doktorandstudier inom områdena för arkitektur, film och scenografi, media, design och konst.

Karriärmöjligheter

Karriärmöjligheter i kandidatprogrammet

Målet med kandidatstudierna inom huvudämnet filmklippning är att ge den studerande färdigheter att bemästra den kreativa filmklippningen av en kortfilm. Syftet med utbildningen är att skapa förutsättningar för utbildning som leder till högre högskoleexamen (konstmagister) och för livslångt lärande.

Den som utexaminerats från kandidatprogrammet inom filmklippning kan arbeta som assistent eller som huvudklippare inom fiktiva filmer, dokumentärfilmer och animerade filmer.

Den studerande kan komplettera sina studier i filmberättande med hjälp av biämnen och fritt valbara studier. Den individuella studieplanen (ISP) är till för att stöda den studerandes målsättningar.

Karriärmöjligheter i magisterprogrammet

Du hittar mer information om utbildningen i Studentguiden.

Tyngdpunkter inom forskning

Institutionens forskning skapar ny förståelse för uttrycksformerna och produktionsprocesserna inom filmisk och scenografisk konst. Forskningsorienteringen baserar sig på en givande dialog mellan teori och praktik. Du hittar mer information om institutionens forskning och forskningsgrupper här: https://www.aalto.fi/sv/institutionen-for-filmkonst-elo.

Samarbete med andra aktörer

Institutionen för filmkonst samarbetar med Konstuniversitetet. Institutionen har också nära band till aktörer inom filmområdet.

Photo from short film No perkele

The first ever miniature film festival on Instagram (extern länk)

Our art-house short film festival presents seven tailor-made films on @aaltoarts Instagram.

Nainen vihreässä takissa puhuu puhelinkioskissa ulkona

A new boom in Finnish cinema (extern länk)

Finland’s film industry is thriving and attracting new audiences at home and overseas. Where does the success come from?

men and women posing in black and white photo

New Wave, radical ideas and the rise of Finnish movies — 60 years of Finnish film education

In the autumn of 2019, we celebrate the Finnish film education reaching the mature age of 60 years. We can proudly take a look at our history and say that film education in Finland began among the first in Europe, several years before the other Nordic countries. Where did it all begin, where are we now and what will the future look like?

News
Förhandsuppgifter för konstnärliga området 2024

Följ oss!

Kontakt information

Aalto-universitetets ansökningsservice

I frågor om ansökning kan du ta kontakt med Aalto-universitetets ansökningsservice.

[email protected]

Lärandetjänster vid Högskolan för konst, design och arkitektur

[email protected]

  • Publicerat:
  • Uppdaterad: