Utbildningsutbud

Filmljudinspelning och -ljudplanering - Filmkonst, konstkandidat och konstmagister

Huvudämnet filmljudinspelning och ljudplanering inom kandidatprogrammet för konst och design introducerar dig i ljud, ett delområde inom film vars narrativa styrka ibland kan överglänsa bilden. Ett centralt mål är att stöda den studerandes begåvning och stärka hens personliga uttrycksförmåga.
ääni1

Examen:

Konstkandidat + konstmagister

Ansökningsperiod:

11.3.2025 – 25.3.2025

Undervisningsspråk:

finska
svenska

Längd:

3+2 år, heltidsstudier

Behörighet:

Allmän högskolebehörighet

Utbildningsområde:

Det konstnärliga utbildningsområdet

Studiepoäng:

180+120 studiepoäng

Högskola:

Högskolan för konst, design och arkitektur

Ansökan till kandidatutbildningar

Utbildningens beskrivning

George Lucas har konstaterat att halva filmupplevelsen utgörs av ljud. Ljudets narrativa kraft är onekligen enorm – det påverkar tittarna lika mycket som bilden gör. Huvudämnet filmljudinspelning och filmljudplanering inom kandidatprogrammet för konst och design introducerar den studerande i det här extremt intressanta delområdet inom film. Konstnärer och proffs inom ljud som utexamineras från programmet verkar som ljuddesigner och ljudtekniker i olika områden av film- och tv-produktion. Ett centralt mål för studierna är att stöda och stärka den studerandes begåvning och hens personliga uttrycksförmåga. Samarbetsförmåga är en väsentlig del i arbetsbeskrivningen och därtill betonas vikten av tidshantering och stresstålighet i studierna.

Undervisningsspråk

Undervisningsspråket i kandidatprogrammet

Undervisningsspråket vid filmljudinspelning och -ljudplanering är finska. Examen kan även avläggas på svenska, kursprestationerna och avhandlingsarbetet kan alltså genomföras på svenska. Undervisningen sker ändå på finska.

Undervisningsspråket i magisterprogrammet

Undervisningsspråket i magisterprogrammet i filmkonst, huvudämnet filmljudsinspelning och -ljudplanering är finska, medan en del av undervisningen ges på engelska. Utöver finska kan examen avläggas på engelska eller på svenska.

Studiernas uppbyggnad

Lärandemål

Tekniska färdigheter

  • kan självständigt verka som filmljudinspelare och -ljudplanerare i kortfilmsproduktioner
  • behärskar det tekniska genomförandet som inspelning och ljudplanering för kortfilmer innebär
  • känner till yrkespraxis och ansvar för filmljudinspelning och -ljudplanering
     

Samarbetsförmåga

  • förstår den samarbetsbaserade naturen i skapandet av film, yrkesroller och arbetsskeden i den teknisk-konstnärliga processen
  • kan kommunicera sina konstnärliga strävanden till filmens arbetsgrupp
  • kan leda och ledas samt aktivt utveckla samarbete i olika grupparbetsstrukturer
     

Processkunnande

  • besitter yrkesmässiga färdigheter att planera och leda ljudinspelningen och ljudplaneringen för en kortfilm
  • kan tillämpa yrkesmässiga förmågor i ljudinspelningen och ljudplaneringen för en kortfilm.
     

Uttrycksmässiga förmågor

  • kan göra en ljudinspelnings- och ljudplan för en kortfilm
  • kan gestalta film som en audiovisuell uttrycksmässig helhet samt kortfilmens dramaturgiska helhet
  • kan identifiera sina personliga konstnärliga intressen och styrkor som filmljudinspelare och -ljudplanerare samt utveckla sin tekniska kompetens och konstnärliga vision

Utbildningens innehåll i kandidatprogrammet

Undervisningen inom huvudämnet filmljudinspelning och -ljudplanering i studierna för konstkandidatexamen består av två delar: ljudinspelning och ljudplanering. Dessa tangerar, stödjer och delvis överlappar varandra under hela studietiden.

Undervisningen i ljudplanering innefattar ljudtänkande och förmåga att använda redskap både i uttrycksmässigt och i tekniskt avseende. Varje filmproduktion är för ljuddesignern en upptäcktsresa i projektets unika problematik under hela produktionsprocessens gång. I undervisningen betonas att en professionell ljuddesigner är en filmskapare som bidrar med sin egen konstnärliga insats till filmen och som har en djup insikt i filmens särdrag.

Teman

Grunderna i filmkonst (38 sp) är obligatoriska för alla som studerar ett huvudämne inom filmkonst. Kurserna ska genomföras under det första studieåret. Dessa grundstudier introducerar den studerande på ett mångsidigt sätt i filmens historia, filmanalys, filmuttryck samt filmproduktionens processer.

Under det andra studieåret betonas ämnesstudier inom filmljudsinspelning och -ljudplanering. Huvudämnesstudierna ska omfatta 73 studiepoäng. Exempelkurser ur det bredare kursutbudet:

  • Ljudets berättarfunktioner i film 1 (3 sp)
  • Bild och ljud 1 (3 sp)
  • Workshop i filmmusik (3 sp)

Lärande

Den studerande fördjupar sig i ljudteknikerns och ljuddesignerns arbete genom studier i praktisk ljudplanering, småskaliga övningar och övningsfilmer. Utbildningen bygger i huvudsak på praktiskt lärande genom att göra själv, arbete i smågrupper, individuell handledning och dialogisk interaktion. Utbildningen omfattar gemensamma studier i filmkonst och scenografi samt studier tillsammans med andra konststuderande. I övningsproduktionerna får den studerande lära sig ljudplanering och ljudinspelning i praktiken samt utveckla sina färdigheter i grupparbete.

Utbildningens uppbyggnad

Studerande som antagits till ansökningsalternativet filmljudinspelning och -ljudplanering avlägger konstkandidatexamen inom kandidatprogrammet vid Högskolan för konst, design och arkitektur. Examens omfattning är 180 studiepoäng och de fördelas enligt följande:

  • huvudämnesstudier 111 studiepoäng
  • gemensamma studier 26 studiepoäng
  • biämne minst 15 studiepoäng
  • fritt valbara studier högst 28 studiepoäng.
     

Mer information om utbildningen hittar du i Studentguiden under fliken Undervisningsplan.

Utbildningens innehåll i magisterprogrammet

I magisterstudierna i huvudämnet filminspelning och ljudplanering betonas den studerandes självständiga bidrag till att forma sin studieväg. Tonvikten ligger på olika seminarier och workshops som diskuterar filmljudets särdrag. De studerande lär sig att behärska olika teorier om film och dess ljudplanering och deltar i forskningsseminarier som ofta bildar större kurshelheter i modulformat.

De studerande introduceras in i arbetet som ljudtekniker och ljudplanerare genom alltmer krävande övningar. Utbildningen bygger i huvudsak på praktiskt lärande genom att göra själv, arbete i smågrupper, ömsesidigt lärande och personlig handledning och diskuterande växelverkan. Undervisningen syftar till att stödja den studerandes möjlighet att utvecklas i enlighet med sina personliga styrkor och sin konstnärliga vision.

Utbildningen kan innehålla studier med studerande från andra konstområden. I studierna ingår övningsproduktioner, där de studerande får lära sig ljudplanering och ljudinspelning i praktiken samt utveckla sina färdigheter i grupparbete och ledarskap.

Magisterstudierna inkluderar gemensamma obligatoriska kurser vid institutionen (30 studiepoäng). Dessa kurser behandlar entreprenörskap och arbetslivsfärdigheter samt analytiska färdigheter och ger de studerande forskningsrelaterade färdigheter.

Mer information om utbildningen hittar du i Studentguiden under fliken Undervisningsplan.

Kandidatprogrammet i filmkonst

Inriktningsalternativ

Utbildningen kan innehålla studier med studerande från andra konstområden. I studierna ingår övningsproduktioner, där de studerande får lära sig ljudplanering och ljudinspelning i praktiken samt utveckla sina färdigheter i grupparbete och ledarskap.

Magisterstudierna inkluderar gemensamma obligatoriska kurser vid institutionen (30 studiepoäng). Dessa kurser behandlar entreprenörskap och arbetslivsfärdigheter samt analytiska färdigheter och ger de studerande forskningsrelaterade färdigheter.

Internationell verksamhet

Internationella, gästande lärare och studerande berikar undervisningen och ger möjligheter att skapa kontaktnät. Tidvis erbjuds också de studerande internationella ”Masterclass”-evenemang av internationella toppnamn. Tidigare har programmet gästats av långvariga proffs som bland andra Nicolas Becker och Martin Hernandez. Den studerande kan även genomföra en del av sina studier inom ramarna för internationella utbytesprogram.

Aalto-universitetet välkomnar årligen tusentals internationella examens- och utbytesstuderande. De inkluderas i Aaltos mångfaldiga gemenskap såväl via studierna som via fritidsevenemang, aktiviteter och fester. Aktiv tutorverksamhet hjälper utländska studerande att anpassa sig till vardagen i Otnäs och till den nordiska kulturen – och är förstås också ett utmärkt sätt för dig att lära känna utbytesstuderanden bättre.

Möjlighet till fortsatta studier

Utbildningens mål är att ge färdigheter för forskarstudier.

Karriärmöjligheter

En utexaminerad konstkandidat från huvudämnet filmljudinspelning och filmljudplanering kan jobba med konstnärliga ansvarsuppgifter i korta spel- och dokumentärfilmer. Utbildningen ger färdigheter för utbildning som leder till högre högskoleexamen (huvudämnet filmljudinspelning och filmljudplanering i magisterprogrammet i filmkonst) och för livslångt lärande.

Ljudtekniker och ljudplanerare arbetar ofta som frilans eller som företagare som en del av film-, tv-spels- eller reklamfilmsproduktioner och övriga audiovisuella produktioner. Typiska yrkesbeteckningar är bland andra ljudplanerare, ljudtekniker och ljudklippare.

En filmljuddesigner med konstmagisterexamen kan ha arbetsuppgifter med konstnärligt ansvar i långa spel- och dokumentärfilmer samt leda en grupp.

Tyngdpunkter inom forskning

Institutionens forskning skapar ny förståelse för uttrycksformerna och produktionsprocesserna inom filmisk och scenografisk konst. Forskningsorienteringen baserar sig på en givande dialog mellan teori och praktik. Du hittar mer information om forskningen och forskningsgrupperna vid institutionen här: https://www.aalto.fi/sv/institutionen-for-filmkonst-och-scenografi

Samarbete med andra aktörer

Film är i sig själv en mångvetenskaplig konstform som för ihop bland andra regissörer, filmare, klippare, scenografer, skådespelare, musiker, dramaturger och aktörer inom ljud. Samarbete idkas med samtliga huvudämnen inom filmkonst och med avdelningen för musikteknologi vid Sibelius-Akademin och institutionen för ljus- och ljudplanering vid Teaterhögskolan.

Den studerande kan skräddarsy sin examen genom val av biämne och fritt valbara kurser. Det kan vara fråga om ett biämne som erbjuds vid Aalto ARTS eller någon annan högskola vid Aalto-universitetet.

Exempelvis följande studier kan genomföras som fritt valbara studier

  • Valfria konst- och teoristudier som erbjuds av enheten för gemensam undervisning
  • Valfria språkstudier
  • Studier som erbjuds vid de övriga högskolorna vid Aalto-universitetet
  • Utbytesstudier

Aalto-universitetet är känt som en föregångare för mångvetenskapliga studier som kombinerar vetenskap, ekonomi, teknik och konst. Vårt livliga campus och de valfria kurserna sammanför effektivt studerande från olika områden. Denna ofta spontana mångvetenskaplighet är som gjord för att skapa nya idéer och sammanföra människor som inspireras av dem, med nya vänskapsband, nyttiga nätverk och till och med nya företag som resultat.

A man in a soundproof studio waving an object to create sound

Creating sounds and raising the bar - an interview with Film Sound Designer Iivo Korhonen

Mundane sounds support the characters' personality and Iivo Korhonen is the one recording them. He encourages everyone to dream big, because sometimes that may become your reality.

News
Photo from short film No perkele

The first ever miniature film festival on Instagram (extern länk)

Our art-house short film festival presents seven tailor-made films on @aaltoarts Instagram.

Nainen vihreässä takissa puhuu puhelinkioskissa ulkona

A new boom in Finnish cinema (extern länk)

Finland’s film industry is thriving and attracting new audiences at home and overseas. Where does the success come from?

men and women posing in black and white photo

New Wave, radical ideas and the rise of Finnish movies — 60 years of Finnish film education

In the autumn of 2019, we celebrate the Finnish film education reaching the mature age of 60 years. We can proudly take a look at our history and say that film education in Finland began among the first in Europe, several years before the other Nordic countries. Where did it all begin, where are we now and what will the future look like?

News
Förhandsuppgifter för konstnärliga området 2024

Följ oss!

Kontakt information

Aalto-universitetets ansökningsservice

I frågor om ansökning kan du ta kontakt med Aalto-universitetets ansökningsservice.

[email protected]

Lärandetjänster vid Högskolan för konst, design och arkitektur

[email protected]

  • Publicerat:
  • Uppdaterad: