A new boom in Finnish cinema (extern länk)
Finland’s film industry is thriving and attracting new audiences at home and overseas. Where does the success come from?
I magisterstudierna i huvudämnet filmning inom magisterprogrammet i filmkonst fördjupar den studerande sin yrkeskunskap för att i ännu högre grad behärska den konstnärliga, produktionsrelaterade och tekniska helheten i olika film-, tv- och reklamproduktioner på sitt yrkesområde. En studerande i filmning kan mångsidigt hantera konstnärliga uttrycksformer, filmningsmetoder och krävande tekniska helheter, utrustning och arbetssätt. Studierna ger en inblick i filmfotografens förändrade roll och i användningen av nya konstnärliga och tekniska arbetsmetoder och teknologier samt den innovativa forskning som är kopplad till dem.
Utbildningen syftar till att stärka den studerandes personliga styrkor och utveckling i enlighet med hens konstnärliga vision, fördjupa hens förmåga att samarbeta med andra konstnärligt ansvariga i filmarbetet samt ge färdigheter för självständigt forskningsarbete. Utöver samarbetsförmåga, som är en väsentlig del i arbetsbeskrivningen, betonas också vikten av tidshantering och stresstålighet i studierna.
Lärandemål i huvudämnet
Utexaminerade från huvudämnet i filmning kan
Magisterprogrammet i filmkonst, huvudämnet Filmning är på finska, medan en del av undervisningen ges på engelska. Examen kan i sin helhet avläggas på engelska.
Läsårsavgiften för detta program är 20 000 euro per läsår. Läsårsavgift uppbärs inte av medborgare i ett medlemsland i Europeiska unionen (EU), Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz. Medborgare i andra länder ska betala läsårsavgift.
Aalto-universitetet erbjuder en liten mängd stipendier som befriar studerande som är skyldiga att betala läsårsavgift från läsårsavgiften. Stipendierna kan beviljas de sökande som klarat sig bäst i ansökningsalternativets bedömning. De sökande rangordnas utgående från bedömningsgrunderna på ansökningsalternativets sidor.
Se Läsårsavgifter och stipendier för mer information om läsårsavgifter och stipendier vid Aalto-universitetet.
I utbildningen stärks den studerandes personliga vision med fokus på konstnärlig och teknisk kompetens inom filmning samt samarbetsförmåga.
Den studerandes professionella identitet som filmfotograf stärks och fördjupas genom omfattande magisterstudiehelheter och verkstadsövningar både i Finland och utomlands samt på kurser i yrkesteknik och konstnärlig framställning. Utbildningens fokus ligger på praktiskt lärande, smågruppsarbete, personlig handledning och dialogisk interaktion. Utbildningen ger en bra inblick i alla arbetsskeden i förhandsplaneringen inom filmning samt i det konstnärliga och produktionsrelaterade samarbetet i film- och tv-produktioner.
Magisterstudierna inkluderar institutionens gemensamma kurser (30 studiepoäng) som är obligatoriska. Dessa kurser behandlar entreprenörskap och arbetslivsfärdigheter, analytisk förmåga och forskningsförmåga.
Mer information om utbildningens innehåll och undervisningsplan hittar du i Studentguiden.
Filmning är ett av huvudämnena i magisterprogrammet i filmkonst.
Alla studerande gör en individuell studieplan (ISP), som är ett praktiskt verktyg för att fastställa den studerandes egen studiestig och sammanställa ett optimalt urval av kurser som är anpassade till den studerandes intressen och programmets krav. Studieplanen är också ett behändigt verktyg för att följa upp sina studier. I bästa fall visar den hur studierna framskrider och ställer upp konkreta delmål att följa.
Studerande uppmuntras att genomföra en del av sina studier som internationella utbytesstudier eller internationell praktik. Internationella gästande lärare och studerande kompletterar undervisningen och hjälper de studerande att skapa nätverk.
De studerandes möjligheter till internationalisering och att skapa nätverk främjas genom deltagande i såväl nationella som internationella festivaler som ger en djupare förståelse för och inblick i yrket som filmfotograf. Huvudämnet filmning satsar också på samarbete mellan olika filmskolor och studentutbyte i form av workshoppar, kurser och studentträffar.
Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur erbjuder doktorandstudier i arkitektur, konst, design, media, film och scenografi. Se mer information om våra forskningsgrupper via denna länk.
En filmfotograf med en konstmagisterexamen kan arbeta som konstnärligt ansvarig i krävande spel-, dokumentär- och reklamfilmer. De utexaminerade från huvudämnet filmning kan arbeta som filmfotografer vid inspelning av långfilmer, dokumentärfilmer, tv- och reklamfilmer. Filmfotografer arbetar också som utbildare på sitt fackområde vid yrkeshögskolor och läroanstalter inom mediebranschen.
Målet med utbildningen är i första hand att forma experter med starka personligheter för filmbranschen, men utbildningen uppmuntrar också till forskarstudier och livslångt lärande.
Merparten av filmfotograferna jobbar som frilansare i film-, tv- och av-produktioner. De kan också tillämpa sin yrkeskunskap i olika arbetsskeden av digital postproduktion och effektarbete samt i planering och genomförande av virtuell scenografi.
Biämnen som rekommenderas för studerande i filmning är filmregi, filmklippning, grafisk design, digital och virtuell scenografi samt digital modellering.
Forskningen vid institutionen för filmkonst skapar förståelse för olika uttrycksformer och för produktionsprocessen. Fokus ligger på praktikbaserad forskning, som grundar sig på en kombination av teori och praktik. Se mer information om forskningen och forskningsgrupperna vid institutionen.
Institutionen har ett aktivt samarbete med olika aktörer inom film- och tv-branschen. De studerande har möjlighet att välja kurser från andra högskolor vid Aalto-universitetet. Vi samarbetar också med andra universitet, till exempel Konstuniversitetet.
Sökande som uppfyller Aaltos allmänna behörighetskrav för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningskriterier som har bestämts på förhand för varje ansökningsalternativ. Ansökningarna till Magisterprogrammet i filmkonst - Cinematografi bedöms enligt följande kriterier.
Steg I
Konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet | |
Vad bedöms? |
Prov på konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet eller uppgifter. Tidigare erfarenhet inom professionellt filmskapande, tv-drama eller dokumentärfilm, eller tidigare utbildning som gett dig erfarenhet av och förståelse för film- och digitalutrustning, ljussättning, cinematisk kontinuitet och arbete med kamera- och filmteam. |
Vad förutsätter vi av den sökande/Vilka är ansökningsalternativets krav? |
Vi letar ihärdigt efter sökande som kan hantera grundläggande tekniskt arbete, grupparbete, grundläggande cinematografisk planering och tekniskt ledarskap i olika skeden av filmmakeriprocessen. Det är dock möjligt att påbörja studier vid vårt magisterprogram utan tidigare kandidatstudier från en filmskola. I sådana fall ska du tydligt presentera din professionella karriär och bifoga en portfolio med exempel på ditt arbete, som även ska uppfylla konstnärliga förväntningar. I ansökan beaktas även sökande utan examen eller med examen inom ett annat område. En portfolio krävs av alla sökande, och används för att bedöma din erfarenhet och dina konstnärliga insikter i cinematografistudier och cimetografiarbete. |
Hur påvisas kompetenserna? | Portfolio |
Tidigare studiers relevans | |
Vad bedöms? | Tidigare studiers innehåll och mängd i förhållande till ansökningsalternativets krav. |
Vad förutsätter vi av den sökande/Vilka är ansökningsalternativets krav? |
Erfarenhet av och förståelse för film- och digitalutrustning, ljussättning, cinematisk kontinuitet och arbete med kamera- och filmteam. Grundläggande kunskaper om de olika faserna av preproduktion, filmning och postproduktion. För att klara sig i magisterskedet ska de antagna ha åtminstone grundläggande utbildning eller erfarenhet inom dessa områden, eftersom vi i magisterskedet fokuserar på att fördjupa kunskaper som de sökande redan lärt sig under kandidatstudierna. |
Hur påvisas kompetenserna? | Studieprestationsutdrag, examensbevis |
Andra kompetensområden | |
Vad bedöms? | Arbetserfarenhet och annan inhämtad kunskap/meriter, exempelvis publikationer, informell utbildning, tävlingar. |
Vad förutsätter vi av den sökande/Vilka är ansökningsalternativets krav? |
Ett cv som sanningsenligt beskriver din roll i verken du presenterar. Cv:t används för att bedöma din roll och dina erfarenheter i arbetslivet och under tidigare studier. |
Hur påvisas kompetenserna? |
CV Ansökningsalternativet beaktar inte rekommendationsbrev. |
Steg II
Lämplighet | |
Vad bedöms? | Din lämplighet för programmet, din motivation och ditt engagemang i studierna/din kommunikationsförmåga. |
Vad förutsätter vi av den sökande/Vilka är ansökningsalternativets krav? |
I intervjun bedöms dina allmänna kunskaper om grupparbete och filmskapande samt din förmåga att analysera visuell konst i största allmänhet. |
Hur påvisas kompetenserna? | Intervju |
Alla sökande bedöms först enligt Aaltos allmänna behörighetskrav. Sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningskriterier som har bestämts på förhand för varje ansökningsalternativ.
Du ska ha tidigare erfarenhet inom professionellt filmskapande, tv-drama eller dokumentärfilm, eller tidigare utbildning som som gett dig erfarenhet av och förståelse för film- och digitalutrustning, ljussättning, cinematisk kontinuitet och arbete med kamera- och filmteam.
Studerande lär sig arbeta med de olika faserna av preproduktion, filmning och postproduktion. Vårt mål är att inte endast ge de studerande en teknisk utbildning, utan också konstnärliga insikter i cinematografiarbetet. För att klara sig i magisterskedet ska de antagna ha åtminstone grundläggande utbildning eller erfarenhet inom dessa områden, eftersom vi i magisterskedet fokuserar på att fördjupa kunskaper som de sökande redan lärt sig under kandidatstudierna.
Vi letar ihärdigt efter sökande som kan hantera grundläggande tekniskt arbete, grupparbete, grundläggande cinematografisk planering och tekniskt ledarskap i olika skeden av filmskapandeprocessen. Det är dock möjligt att påbörja studier vid vårt magisterprogram utan tidigare kandidatstudier från en filmskola. I sådana fall ska du tydligt presentera din professionella karriär och bifoga en portfolio med exempel på sitt arbete, som även ska uppfylla konstnärliga förväntningar. Du ska också bifoga ett cv som sanningsenligt beskriver din roll i verken du presenterar.
Antagningsprocessen består av två steg för de sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven:
Steg I
Ansökningarna bedöms enligt följande kriterier under det första steget:
Endast de ansökningar som får de högsta poängen under det första steget kallas till det andra antagningssteget.
Steg II
Ansökningarna bedöms enligt följande kriterier under det andra steget:
De sökande som har gått vidare i antagningsprocessen kallas till personliga intervjuer som utförs av urvalskommittén som leds av urvalskommittén.
De slutgiltiga antagningsbesluten fattas på basis av bedömningen av det andra steget. De slutgiltiga antagningsbesluten och den slutgiltiga rangordningen av de sökande görs baserat på poängen från steg II. De sökande som får mest poäng antas. Om två eller fler sökande får samma poäng bestäms deras inbördes rangordning genom rangordningen i fas I av konstnärlig praktik.
I intervjun bedöms dina allmänna kunskaper om grupparbete och filmskapande samt din förmåga att analysera visuell konst i största allmänhet.
En del av de sökande kallas till steg II. Kallelsen till steg II skickas till de sökande senast 7 dagar i förväg.
Dokumenten som begärs av samtliga sökande listas på Aalto-universitetet webbplats (https://www.aalto.fi/en/study-at-aalto/applying-to-masters-programmes). Dessutom ombeds alla sökande att tillhandahålla följande dokument specifika för ansökningsalternativet:
Portfolio
Elektronisk portfolio som innehåller tre (3) arbetsprover– max 10 minuter långa vardera (kan vara förkortningar från längre verk) av drama- eller dokumentärfilmer där den sökande har arbetat som filmfotograf. Dessa exempel måste innehålla hela scener/sekvenser av de utvalda filmerna för att visa den sökandes förmåga till visuellt berättande och känsla för dramaturgi. Portfolion måste vara tillgänglig på nätet via hyperlänkar och innehålla en kortfattad beskrivning av dina grupparbetsmetoder samt ditt arbete som filmfotograf i fråga om dina arbetsprover. Den maximala filstorleken för portfolion är 1,0 GB. Namnge filen enligt följande: Portfolio-efternamn-förnamn.pdf.
Du ska ladda upp den elektroniska portfolion som en pdf-fil i din ansökningsblankett. Portfolion ska innehålla verk som visar ditt konstnärliga uttryckssätt och omfattande påvisar din tidigare vetenskapliga, professionella och/eller konstnärliga verksamhet. Listan över verken ska inkludera åtminstone varje verks namn, produktionssätt, format, storlek, syfte och produktionsår. Du ska också nämna var och när verken har visats, framförts eller publicerats.
CV
Till din ansökan ska du bifoga ett cv som innehåller personuppgifter, utbildning, yrkeserfarenhet, utställningar, publicerade böcker och artiklar, priser och stipendier, studieresor och förtroendeuppdrag.
Sökande utan tidigare examen eller med en examen inom ett annat område beaktas INTE. Ansökningsalternativet beaktar inte rekommendationsbrev.
Ansökningsdokumentens språk
Ansökningsdokumenten ska vara på finska, svenska eller engelska.
Finland’s film industry is thriving and attracting new audiences at home and overseas. Where does the success come from?
Our art-house short film festival presents seven tailor-made films on @aaltoarts Instagram.
Aalto University has produced a film to highlight its creative culture.
Lärandetjänster vid Högskolan för konst, design och arkitektur
För frågor om de programspecifika ansökningsdokumenten eller studier inom programmet, kontakta lärandetjänsterna vid Aalto ARTS.
Ansökningsservice
Frågor som gäller ansökningsprocessen, obligatoriska ansökningsdokument och språkkrav i engelska kan skickas till Aaltos ansökningsservice.