Utbildningsutbud

Human-Computer Interaction - Computer, Communication and Information Sciences, Master of Science (Technology)

Att utforma nya, bättre sätt för människor att interagera med datorer är vad området Human-Computer Interaction (HCI) handlar om. I huvudämnet HCI lär du dig designa användarvänliga datorprodukter och att samtidigt dra största möjliga nytta av AI, utvidgad verklighet och annan modern teknik som formar vår framtid. Huvudämnet har ett unikt fokus på data- och ingenjörsvetenskap, och är uppbyggt kring Aalto-universitetets enastående forskning om HCI som har rankats bland de bästa i Europa.
Aalto university / students at computer / photo by Unto Rautio

Examen:

Diplomingenjör

Ansökningsperiod:

28.11.2024 – 27.12.2024

Undervisningsspråk:

engelska

Längd:

2 år, heltidsstudier

Behörighet:

Lämplig lägre högskoleexamen

Utbildningsområde:

Det tekniska utbildningsområdet

Studiepoäng:

120 studiepoäng

Högskola:

Högskolan för teknikvetenskaper

Läsårsavgifter:

17000 €/år (magisterstudier) för studeranden från länder utanför EU/EES Läs mer

Ansökan till magisterutbildning

Utbildningens beskrivning

Hur kommer artificiell intelligens att förändra vårt sätt att använda datorer? Vad kommer att ersätta musen och tangentbordet i framtiden? Vad gör ett datorsystem tillförlitligt eller intressant för människor? Hur kan vi skapa interaktion som engagerar och motiverar användarna? Detta är är några av de frågor som det mångvetenskapliga området Human-Computer Interaction (HCI) vill besvara. HCI spelar en avgörande roll för att utveckla nästa generations datorprodukter och datatjänster som människor vill använda – och för att hjälpa samhället att dra största möjliga nytta av teknik som förändrar världen, såsom AI, virtuell och förstärkt verklighet, robotteknik och sakernas internet.

I huvudämnet Human-Computer Interaction förvärvar du de färdigheter som krävs för att bygga nya sätt att interagera med datorsystem och informationsteknik på ett sätt som gynnar människor. Huvudämnet har ett internationellt unikt fokus på ingenjörs- och datavetenskap med starka inslag av psykologi och design. De studerande lär sig till exempel hur beräkningsmetoder tillämpas på ett människocentrerat sätt. Aalto-universitetets forskning inom HCI – som huvudämnet baserar sig på – är internationellt erkänd: 2020–2024 har Aalto rankats första i Europa inom HCI-forskning. 

Efter att ha slutfört studierna har de utexaminerade följande kunskaper och färdigheter: 

  • Radikal kreativitet och ett modernt perspektiv på människa-datorinteraktion. De utexaminerade har en bred repertoar av effektiva beräkningsbaserade och tekniska metoder, inklusive de senaste metoderna inom AI, och hur de kan tillämpas på praktiska problem inom människa-datorinteraktion. 
  • Ett starkt tvärvetenskapligt perspektiv på människocentrerad teknologi. De utexaminerade har tillägnat sig ett tvärvetenskapliga erfarenhet i psykologi, samhällsvetenskap, ekonomi eller design. Huvudämnet betonar vikten av att grunda våra beslut på en systematisk förståelse för människor. 
  • En kompetens som värdesätts globalt. De utexaminerade förstår moderna designproblem ur ett beräkningsbaserat perspektiv, inklusive utmaningar som gäller konceptskapande, gränssnittsteknik, algoritmer, data och modellering. De har färdigheter för att arbeta i team med fokus på bland annat AI, VR, maskininlärning, robotik, elektroteknik, datavetenskap samt användbar säkerhet och integritet. 
  • Metakognitiva färdigheter för livslångt lärande. De utexaminerade behärskar vetenskapliga begrepp och processer, har förmåga till kritiskt tänkande och har goda färdigheter i forskning, samarbete och ledarskap.  

Undervisningsspråk

Undervisningsspråket för huvudämnet Human-Computer Interaction är engelska. 

Läsårsavgifter och stipendier

Läsårsavgiften för detta program är 17 000 euro per läsår. Läsårsavgift uppbärs inte av medborgare i ett medlemsland i Europeiska unionen (EU), Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz. Medborgare i andra länder ska betala läsårsavgift.

Aalto-universitetet erbjuder en liten mängd stipendier som befriar studerande som är skyldiga att betala läsårsavgift från läsårsavgiften. Stipendierna kan beviljas de sökande som klarat sig bäst i ansökningsalternativets bedömning. De sökande rangordnas utgående från bedömningsgrunderna på ansökningsalternativets sidor.

Se Läsårsavgifter och stipendier för mer information om läsårsavgifter och stipendier vid Aalto-universitetet.

Studiernas uppbyggnad

Huvudämnet Human-Computer Interaction hör till det tvååriga magisterprogrammet Master's Programme in Computer, Communication and Information Sciences. Sammanlagt består programmet av 120 studiepoäng. 

  • Huvudämnesstudier (40 eller 60 studiepoäng) 
  • Eventuella biämnesstudier (20–25 studiepoäng) 
  • Fritt valbara studier (25–30 studiepoäng) 
  • Diplomarbete (30 studiepoäng)

De studerande kan välja ett biämne antingen bland de andra ansökningsalternativen inom programmet Master's Programme in Computer, Communications and Information Sciences eller från andra program som erbjuds vid Aalto-universitetet. Målet är att alla huvud-och biämnesstudier genomförs under det första studieåret – de studerande lär sig centrala metoder och tekniker inom design och analys av interaktion.  

Det andra året är vigt åt diplomarbetet och fritt valbara studier som ger den studerande möjligheten att inrikta sig på ett tekniskt tema. De fritt valbara studierna kan bestå av ytterligare kurser inom huvudämnet, ett andra biämne, mångvetenskapliga kurser eller studier utomlands. Du kan välja i princip vilken kombination av kurser som helst – från Aalto eller andra universitet i Finland och utomlands – som stöder dina studier och motsvarar dina intressen. HCI-studerande kan till exempel delta i kursen Interaction Design vid Högskolan för konst, design och arkitektur. 

Undervisningen inom programmet varierar från föreläsningar och grupparbeten till programmering och en projektkurs där företag från industrin deltar. 

Mer information om studierna och undervisningsplanen finns i Studentguiden.

Master's Programme in Computer, Communication and Information Sciences

Inriktningsalternativ

Huvudämnet HCI har ett brett utbud av kurser vilket ger de studerande möjligheten att fritt välja sin studiestig enligt vad som bäst passar deras intressen och mål. Om studerande vill inrikta sig på ett specifikt område kan de välja att genomföra en uppsättning rekommenderade kurser. Sådana områden kan till exempel vara: 

  • Interaktiv AI 
  • Virtuell och förstärkt verklighet 
  • Visuella och interaktiva datorsystem 
  • Interaktiv systemteknik 
  • Användarcentrerad design 
  • Teknik och samhälle 

Internationell verksamhet

Aalto-universitetet är känt för sin internationella studie- och forskningsmiljö. Aalto-universitetet välkomnar tusentals examens- och utbytesstuderande från utlandet årligen. Personalen inom programmet, de aktiva tutorerna och stödtjänsterna arbetar hårt för att hjälpa internationella studerande att integrera sig i den nordiska kulturen och känna sig hemma i Finland. Många av professorerna och forskarna har internationell bakgrund och erfarenhet vilket för deras internationella nätverk nära de studerande.  

Programmet är internationellt erkänt och ger goda förutsättningar för en internationell karriär. De två högskolorna, högslokan för teknikvetenskaper (SCI) och högskola för elektroteknik (ELEC) som ordnar studierna erbjuder många olika möjligheter till studentutbyte över hela världen. Andra möjligheter att förbättra sin globala kompetens är till exempel att genomföra praktik, sommarkurser eller diplomarbetet utomlands samt att bli tutor för förstaårsstudenter och lära sig främmande språk. 

Möjlighet till fortsatta studier

Huvudämnet Human-Computer Interaction lägger fokus på grundläggande teorier och metoder och utgör en utmärkt grund för doktorandstudier. Många av våra studerande har riktat in sig på akademiska karriärer vid toppuniversitet såsom ETH Zürich, Köpenhamns universitet och Lausannes universitet. 

Karriärmöjligheter

Experter inom människa-datorinteraktion har goda karriärmöjligheter inom bland annat interaktiv AI och interaktiva system, användarupplevelse, interaktionsdesign och gränssnittsdesign. Våra studerande kan nätverka med både finländska och internationella företag i synnerhet i samband med projektkursen, vilket öppnar upp karriärmöjligheter för dem. Ungefär hälften av våra studerande gör sitt diplomarbete för ett företag. 

Tack vare sin goda ingenjörs- och designkompetens samt andra tekniska och yrkesmässiga färdigheter kan våra utexaminerade satsa på internationellt konkurrenskraftiga karriärer med roller inom design, forskning eller ledning. Som tidigare nämnt beslutar sig många av våra utexaminerade att ge sig in på akademiska karriärer och jobba som forskare vid olika toppuniversitet. Eftersom programmet ger viktiga kunskaper om hur man gör produkter och tjänster framgångsrika är det också väl lämpat för studenter som vill bli företagare eller arbeta vid startup-företag. 

Exempel på yrkesbeteckningar bland våra utexaminerade: 

  • Gränssnittsingenjör 
  • Beteendeanalytiker 
  • Interaktionsdesigner 
  • UX-designer 
  • Användarforskare 
  • Specialist inom informationsvisualisering 
Unto Rautio

Sysselsättningen bland utexaminerade från Högskolan för teknikvetenskaper

Utexaminerade från Aalto-universitetets högskola för teknikvetenskaper har mycket goda förutsättningar för att hitta jobb som motsvarar deras utbildning. På denna sida hittar du information om deras sysselsättning fem år efter utexamineringen samt om deras karriärutveckling.

Högskolan för teknikvetenskaper

Tyngdpunkter inom forskning

Undervisningen inom huvudämnet är nära kopplad till den forskning som bedrivs vid institutionen för datateknik och institutionen för informations- och kommunikationsteknik vid Aalto-universitetet. 

Samarbete med andra aktörer

Vid Aalto-universitetet är det lätt att kombinera olika områden – studerande kan välja fritt valbara studiehelheter så att deras examen är en kombination av vetenskap, teknik, ekonomi och konst. Den studerande kan komplettera sina studier med kurser från andra högskolor och program vid Aalto-universitet och med studier vid andra universitet, även internationella. HCI-studerande kan till exempel delta i kursen Interaction Design vid Högskolan för konst, design och arkitektur. Denna mångvetenskapliga miljö ger upphov till nya idéer, vänskap, nätverk och nu och då även startupföretag. 

Som tidigare nämnt samarbetar huvudämnet med industrin, i synnerhet i samband med projektkursen, och många studerande skriver sitt diplomarbete för ett företag. De forskningsgrupper som är involverade i programmet har ett nära samarbete med internationella företag och forskningsgrupper inom människa-datorinteraktion. Forskningsgrupperna ingår också i FCAI (Finnish Center for Artificial Intelligence)

Webinar | Human-Computer Interaction

Lära mer om magisterprogrammet Human-Computer Interaction. Se webbinariets inspelning där programrepresentanter och studerande berättar mer om studierna och karriärmöjligheter och svarar på några andra frågor du kan tänkas ha.

Katso webinaaritallenne
Students looking at computer screens in class

Bedömningsgrunder specifika för ansökningsalternativet

Se information angående de bilagor som krävs samt grunderna för bedömningen på programmets engelskspråkiga webbplats.

Chatta med våra studerande

Funderar du på hur det är att studera vid Aalto-universitetet? Chatta direkt med våra studentambassadörer!

Juttele opiskelijoidemme kanssa!
Tre personer sitter på pallar vid ett träbord i en modern inomhusmiljö, med suddig utsikt utanför.

Get to know us

Person håller ett färgprovshäfte och pekar på en av proverna. De bär en vit topp med färgglada lappar.

Studera vid Aalto

Här vid Aalto-universitetet tror vi på kraften hos nyfikenhet och uppmuntrar de studerande till att utforska det okända samtidigt som de lär sig och gör saker på ett helt nytt sätt.

A guy peeks from behind fresh green birch branches. Photo: Aalto University / Unto Rautio

Fall in love with Finland and Aalto

Finland’s excellent reputation in education, combined with a wide range of courses offered in English, makes Finland and Aalto University an attractive study destination for international students.

Study at Aalto

Kontakt information

Lärandetjänster vid Högskolan för teknikvetenskaper

Ifall du har frågor om studieinnehåll eller dokument som krävs av ansökningsalternativet, vänligen kontakta lärandetjänsterna vid Aalto-universitetets högskola för teknikvetenskaper.

[email protected]

Ansökningsservice

Ifall du har frågor angående ansökningsprocessen, ansökningsdokument eller språktest, vänligen kontakta Aalto-universitetets ansökningsservice.

[email protected]

  • Publicerat:
  • Uppdaterad: