Studiernas uppbyggnad
Den som antagits till ansökningsalternativet informationsnätverk avlägger teknologie kandidatexamen inom kandidatprogrammet i teknikvetenskap vid Högskolan för teknikvetenskaper med informationsnätverk som huvudämne. Studierna är en helhet som är uppbyggd för att genomföras på tre år och omfattar följande 180 studiepoäng:
- Grundstudier 65 studiepoäng (bl.a. matematik, programmering, produktionsekonomi, språkstudier, fysik och studier med inriktning på det egna huvudämnet)
- Huvudämnesstudier 75 sp (för studerande inom informationsnätverk datateknik, mångvetenskaplighet, affärsverksamhet, projektarbete samt kandidatarbete och seminarium)
- Biämnesstudier 20–25 sp (Du kan fritt välja biämne)
- Fritt valbara studier 15–20 sp
Klimatförändring, manipulering av information och andra komplexa fenomen i vår samtid kräver förmåga att gestalta breda helhetsperspektiv. Studierna sker i skärpunkten av flera områden och ger dig mångsidigare tankemodeller och förmåga att kreativt kombinera saker med varandra. De som studerar informationsnätverk är passionerade när det gäller att bygga ett bättre samhälle med hjälp av teknik – många av de uppfinningar och organisationer som har förändrat världen har omformat samhällets värderingar, strukturer och människors vardag.
Under det första studieåret i informationsnätverk ligger tyngdpunkten på grundstudier: informationsteknik, matematik och produktionsekonomi. Du får också genomföra studier som är unika för oss, såsom vetenskapsfilosofi, gruppverksamhet, nätverkskommunikation och människoforskning. Fysikens roll i huvudämnet informationsnätverk är rätt liten och fysik behövs exempelvis inte alls i urvalsproven.
Under det andra studieåret betonas huvudämneskurser i informationsnätverk, som bland annat består av grunderna i affärsverksamhet, socialpsykologi, växelverkan mellan människor och datorer, ett produktutvecklingsprojekt samt exempelvis design, strategistudier, maskininlärning och redovisning, enligt den studerandes eget intresse. Under det tredje studieåret betonas biämnesstudier och kandidatarbetet. Många åker även på internationellt utbyte under det andra eller tredje året.
Ämnesområden
Kandidatstudierna ger dig ett mångsidigt tvärsnitt av ingenjörsmatematik, programmering, grunderna i affärsverksamhet samt möjligheterna som digitala produkter och tjänster innebär. Det fina med det mångsidiga urvalet av teman är att du ohämmat kan prova dina vingar inom ramarna för dem och får en bättre uppfattning av dina egna styrkor och intressen.
Exempelkurser ur det bredare kursutbudet:
- Vetenskapens och kunskapens grunder (5 sp)
- Gruppbeteende och organisering (5 sp)
- Grunderna i publicering på nätet (5 sp)
- Hållbart affarsverksamhet (5 sp)
- Användarcentrerat produktutvecklingsprojekt (5 sp)
För mer information om studierna i informationsnätverk, se https://www.informaatioverkostot.fi/ och Studentguiden.
Lärande
Årligen inleder ungefär 50 studerande sina studier i informationsnätverk, och på grund av småskaligheten har de studerande goda möjligheter att påverka ärenden som gäller studierna. De har även god kontakt till personalen vid programmet som aktivt deltar i studievardagen genom att lyssna och hjälpa. I enkäten om välbefinnande som Aalto gör betonas programmets synnerligen starka känsla av gemenskap och kamratstödet. En stark gemenskap är en av programmets styrkor – Athene, gillet för studerande inom informationsnätverk, ordnar aktivt olika evenemang och samarbeten med företag.
Fokus ligger på problemorienterat lärande där de studerande självständigt eller i grupper får lösa uppgifter. Grupparbeten ger möjlighet att prova på olika arbetsroller och utveckla färdigheter i växelverkan och välbefinnande.
Företagsvärlden och andra organisationer är starkt kopplade till studierna. Många av kursernas övningsarbeten är uppdrag från utomstående organisationer och fördjupar sig i verkliga problem i världen. Samarbete idkas även med olika föreningar och välgörenhetsorganisationer. Studerande har haft möjlighet att förverkliga samhälleligt viktiga projekt för bland andra Kvinnolinjen, Befolkningsförbundet, THL, Helsingfors stad, Esbo Stadsteater och Finlands gymnasier.