Chatta med våra studerande
Funderar du på hur det är att studera vid Aalto-universitetet? Chatta direkt med våra studentambassadörer!
Magisterprogrammet International Design Business Management (IDBM) är ett banbrytande utbildningsprogram som förkroppsligar Aalto-universitetets vision genom att integrera design och teknik med global affärsutveckling. Genom tvärvetenskapligt teamarbete och verkliga företagsutmaningar vid våra framstående industripartner förbereds de studerande för att bli nästa generation av kreativa experter. IDBM är unikt genom att det är det enda programmet som erbjuds vid alla sex högskolor vid Aalto-universitet, vilket gör det möjligt för de studerande inom programmet att avlägga en magisterexamen inom antingen ekonomi, konst eller teknik. Studerande som utexamineras från Högskolan för konst, design och arkitektur avlägger en konstmagisterexamen.
Vi arbetar inte i silor, så varför skulle vi studera så? De studerande inom programmet IDBM tar sig an komplexa, verkliga utmaningar i mångvetenskapliga team och närmar sig morgondagens utmaningar ur ett helhetsperspektiv. I programmet betraktas design på ett bredare plan som en metod, ett tankesätt och ett strategiskt förhållningssätt i olika sammanhang. Den som utexamineras från programmet kan:
Efter att ha avlagt examen inom programmet kan de utexaminerade ha centrala roller i team som arbetar i skärningspunkten mellan design, ekonomi och teknik. De har förmåga att främja innovation och leda initiativ för att genomföra nya affärsprojekt i globala miljöer.
Undervisningsspråket i magisterprogrammet International Design Business Management är engelska.
Läsårsavgiften för detta program är 17 000 euro per läsår. Läsårsavgift uppbärs inte av medborgare i ett medlemsland i Europeiska unionen (EU), Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz. Medborgare i andra länder ska betala läsårsavgift.
Aalto-universitetet erbjuder en liten mängd stipendier som befriar studerande som är skyldiga att betala läsårsavgift från läsårsavgiften. Stipendierna kan beviljas de sökande som klarat sig bäst i ansökningsalternativets bedömning. De sökande rangordnas utgående från bedömningsgrunderna på ansökningsalternativets sidor.
Se Läsårsavgifter och stipendier för mer information om läsårsavgifter och stipendier vid Aalto-universitetet.
Studierna i programmet IDBM genomförs i en internationell och tätt sammanhållen grupp av studerande med varierande bakgrund. I programmet ingår obligatoriska studier som är kopplade till ett omfattande industriprojekt och teamarbete där de studerande får använda och tillämpa olika kunskaper, verktyg och metoder i praktiken. Genom industriprojektet fördjupas också de studerande förståelse för verkliga processer hos de medverkande företagen inom globala designintensiva verksamheter. Därtill utvecklas de studerandes färdigheter i projekthantering och affärsplanering.
Alla studerande inom programmet genomför samma obligatoriska huvudämnesstudier under det första studieåret.
Det tvååriga programmet med inriktning på design består av:
Det första året inom programmet består av obligatoriska IDBM-studier och ett sex månader långt industriprojekt. Under det andra året kan de studerande komplettera sina studier med en utbytesperiod, ett biämne eller fritt valbara kurser som de kan välja efter eget intresse.
Se mer information om innehållet i studierna påprogrammets webbsida och i Studentguiden.
Programmet erbjuder sex olika inriktningsalternativ inom tre olika utbildningsområden som de sökande antas till utgående från sin bakgrund och målexamen.
Studierna genomförs i en grupp av målmedvetna studerande från olika delar av världen. De studerande får delta i ett intensivt industriprojekt för en global organisation i mångvetenskapliga team och besöka platser som är kopplade till utmaningarna inom projektet. De kan också genomföra en del av sina studier utomlands som utbytesstuderande vid ett internationellt partneruniversitet.
Aalto-universitetet är till sin natur internationellt och välkomnar tusentals examens- och utbytesstuderande från utlandet årligen. Dessa studerande ansluter sig till Aalto-gemenskapen inte bara genom sina studier, utan också genom de många fritidsevenemang, aktiviteter och festligheter som äger rum på campus. Personalen inom programmet, de aktiva tutorerna och stödtjänsterna arbetar hårt för att hjälpa internationella studerande att integrera sig i den nordiska kulturen och känna sig hemma i Finland.
Efter att har avlagt magisterexamen inom IDBM kan du söka till doktorandstudier.
IDBM förbereder utexaminerade för ledande design med kreativitet som strategisk drivkraft för olika ändamål och sammanhang, såsom entreprenörskap, social innovation, eller för att dra nytta av design i syfte att skapa nya produkter och tjänster, ofta med den senaste tekniken, i kommersiella och icke-kommersiella branscher. Dessa karriärmöjligheter erbjuds i både stora internationella företag och startupföretag inom en rad olika branscher i och med att organisationer blir allt mer medvetna om vikten av design för att bibehålla sin relevans och skapa bättre värde. IDBM förbereder utexaminerade för att ta ledande positioner inom design, allt från strategiska designers inom affärsutveckling, service- eller produktteam till roller inom innovationshantering samt grundare av nya startups.
Vår forskning fokuserar på den industriella och samhälleliga utvecklingens inverkan på designpraktik. Vi strävar efter att ta fram genomförbara strategier för hantering och strategisk planering av design i företag och i den offentliga sektorn. Våra forskningsintressen gäller design inom organisationer, designers ledarskap och implementering av designbaserad utveckling. Vi vill också öka förståelsen för processen bakom designens roll i att skapa förändring.
IDBM är ett mångvetenskapligt program som förkroppsligar Aaltos vision: en gemenskap av djärva tänkare där vetenskap och konst möter teknik och ekonomi. Du har en unik möjlighet att studera och arbeta tillsammans med målmedvetna studerande från Högskolan för konst, design och arkitektur, Handelshögskolan och de tekniska högskolorna (ingenjörsvetenskaper, kemiteknik, elektroteknik och teknikvetenskaper).
Aalto-universitetet är välkänt för att kombinera ekonomi, konst, teknik och vetenskap. Vårt livliga campus och friheten att välja fritt valbara kurser från hela universitetets utbud sammanför studerande från olika områden under samma tak. Denna spontana mångvetenskapliga miljö ger upphov till nya idéer, sammanför entusiaster och leder till vänskap, nätverk och nu och då även startupföretag.
Programmet grundar sig på praktisk verksamhet som syftar till att introducera studerande med branschen. Kursen IDBM Industry Project introducerar studerande med offentliga och privata både kommersiella och icke-kommersiella organisationer för att arbeta med riktiga utmaningar i sex månader. Dessutom ger den aktiva IDBM-alumner och studerande på campus möjligheter att utveckla professionella nätverk under studietiden.
Sökande som uppfyller Aaltos allmänna behörighetskrav för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningsgrunder som har bestämts på förhand för varje ansökningsalternativ. Ansökningarna till Master’s Programme in International Design Business Management (IDBM) bedöms på följande grunder.
Steg I
Konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet | |
Vad bedöms? | Prov på konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet |
Vad förutsätter vi av den sökande? |
En portfolio som innehåller den sökandes egna verk är obligatorisk. Vi rekommenderar totalt 5 projekt på max 14 sidor. Ladda upp portfolion som en enda pdf-fil i ansökningssystemet innan du lämnar in ansökan. Filens storlek får inte överstiga 30 MB. I portfolion ska de sökande inkludera projektarbeten som visar deras designfärdigheter/konstnärliga uttryck i olika miljöer. Portfolion ska innehålla prov på den sökandes verk från det professionella och akademiska livet, egeninitierade projekt kan också ingå. liksom tidigare designmässiga, vetenskapliga, professionella och/eller konstnärliga verksamheter och intressen. Konstverk/projektarbeten kan lämnas in i form av tekniska ritningar, illustrationer eller fotografier. Om du presenterar ett verk som har kommit till genom grupparbete ska du förtydliga din roll och insats i projektet. Varje projekt ska innehålla en titel, ett årtal, sammanhanget det utvecklades i (företag, skola eller självinitierat) samt en introduktion av projektet och beskrivning av bilderna. Portfolion ska vara utformat av den sökande och återspegla hens genuina arbete. |
Hur påvisas kompetenserna? | Portfolio |
Tidigare studiers relevans | |
Vad bedöms? | Tidigare studiers innehåll och mängd i förhållande till ansökningsalternativets krav. |
Vad förutsätter vi av den sökande? |
Sökande ska ha en lämplig kandidatexamen med koppling till något av de vetenskapsområden som ingår i programmet, inklusive design, konst, arkitektur och andra kreativa områden. Sökande med kandidatexamen i humaniora och samhällsvetenskap ska visa relevant erfarenhet av design i sin portfölj och cv. Sökande med examen i and vetenskaper och ekonomi ska söka till andra inriktningar inom IDBM. |
Hur påvisas kompetenserna? | Studieprestationsutdrag, examensbetyg |
Lämplighet | |
Vad bedöms? | Den sökandes lämplighet för ansökningsalternativet, motivation och engagemang i studierna |
Vad förutsätter vi av den sökande? |
Den sökande ska skriva ett motivationsbrev där hen beskriver sin motivation för att studera inom programmet IDBM. I brevet ska hen ge svar på följande frågor: • Varför söker jag till programmet IDBM? • Vad förväntar jag mig att jag ska lära mig eller få genom att studera inom IDBM? • Vad kan jag bidra med till IDBM som gynnar mina studiekamrater och programmets fortsatta framgång? |
Hur påvisas kompetenserna? | Motivationsbrev |
Andra kompetensområden | |
Vad bedöms? | Arbetserfarenhet och andra kunskaper/meriter, t.ex. publikationer, informell utbildning eller tävlingar |
Vad förutsätter vi av den sökande? |
De sökandes arbetserfarenhet ses ur ett brett perspektiv som innefattar arbetserfarenhet som är relevant för IDBM-programmet samt erfarenhet av konstnärligt och vetenskapligt arbete, inklusive entreprenörskap och annan medborgerlig verksamhet. |
Hur påvisas kompetenserna? | Curriculum vitae |
Steg II
Lämplighet | |
Vad bedöms? | Den sökandes lämplighet för ansökningsalternativet, motivation och engagemang i studierna/kommunikationsförmåga |
Vad förutsätter vi av den sökande? |
Den sökande får frågor gällande sin motivation, lämplighet och intresse för att bedöma sin förmåga att reflektera över och förklara designens roll i sina tidigare erfarenheter. Intervjuerna görs via nätet. Den sökandes förmåga att kommunicera på engelska i praktiken bedöms. |
Hur påvisas kompetenserna? | Intervju |
De sökande bedöms först enligt Aaltos allmänna behörighetskrav. Sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningsgrunder som har bestämts på förhand för varje ansökningsalternativ.
Antagningsprocessen består av två steg för de sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven:
Steg I
I det första steget bedöms de sökande enligt följande bedömningsgrunder:
Endast de sökande som rankas högst i bedömningen av steg I kallas till det andra antagningssteget.
Steg II
I det andra steget används följande bedömningsgrunder:
En del av de sökande kallas till steg II. Kallelsen till steg II skickas till de sökande senast sju dagar i förväg.
Det andra steget består av en intervju som görs via nätet.
Efter bedömningen av steg II väljs de bästa sökande baserat på en gemensam bedömning av steg I och II.
Dokumenten som krävs av samtliga sökande listas på Aalto-universitetet webbplats (https://www.aalto.fi/en/study-at-aalto/applying-to-masters-programmes). Dessutom ska sökande till detta ansökningsalternativ lämna in följande dokument:
Portfolio
En portfolio som innehåller den sökandes egna verk är obligatorisk. Vi rekommenderar totalt 5 projekt på max 14 sidor.
I portfolion ska de sökande inkludera projektarbeten som visar deras designfärdigheter/konstnärliga uttryck i olika miljöer. Portfolion ska innehålla prov på den sökandes verk från det professionella och akademiska livet, egeninitierade projekt kan också ingå.
Konstverk/projektarbeten kan lämnas in i form av tekniska ritningar, illustrationer eller fotografier. Om du presenterar ett verk som har kommit till genom grupparbete ska du förtydliga din roll och insats i projektet. Varje projekt ska innehålla en titel, ett årtal, sammanhanget det utvecklades i (företag, skola eller självinitierat) samt en introduktion av projektet och beskrivning av bilderna. Portfolion ska vara utformat av den sökande och återspegla hens genuina arbete.
Portfolion ska laddas upp som en enda pdf-fil. Max storlek för portfolion är 30 MB och den kan innehålla max 14 sidor. Större kommer inte att utvärderas, även om systemet tillåter uppladdning av större portfolion. Namnge filen enligt följande: Portfolio-efternamn-förnamn.pdf.Urvalskommittén bedömer endast det material som finns i pdf-filen. Länkar till externt material (till exempel webbsidor) eller videor beaktas inte i antagningsprocessen. Det kan hända att portfoliorna granskas på bärbara datorskärmar på ca 14 tum. Rekommendationen är därför att använda till exempel bildförhållande 16:9 eller 16:10.
Motivationsbrev
Den sökande ska skriva ett motivationsbrev där hen beskriver sin motivation för att studera inom programmet IDBM. I brevet ska hen ge svar på följande frågor:
Maximal längd på motivationsbrevet är högst en sida, 2000 tecken inklusive mellanslag.
CV
De sökandes arbetserfarenhet ses ur ett brett perspektiv som innefattar arbetserfarenhet som är relevant för IDBM-programmet samt erfarenhet av konstnärligt och vetenskapligt arbete, inklusive entreprenörskap och annan medborgerlig verksamhet.
Ansökningsdokumentens språk
Alla ansökningsdokument ska vara på engelska, företrädesvis också examina på finska och svenska.
Det är möjligt att söka till IDBM via mer än en högskola. Den sökande kan dock bli antagen endast via en av Aalto-universitetets högskolor. Den sökande avlägger sin magisterexamen vid den högskola hen blivit antagen till.
Obs! De bedömningsgrunder som anges här gäller för IDBM-programmet vid institutionen för design vid Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur. Sökande med en kandidatexamen inom arkitektur kan söka både via det tekniska och det konstnärliga området, beroende på den sökandes tidigare studier och karriärmål. Studerande som utexamineras från Högskolan för konst, design och arkitektur avlägger en konstmagisterexamen.
Funderar du på hur det är att studera vid Aalto-universitetet? Chatta direkt med våra studentambassadörer!
Michael shares his experience in studying a Master's degree in Creative Sustainability and International Design Business Management.
Michael shares his experience in studying a Master's degree in Creative Sustainability and International Design Business Management.
Lärandetjänster vid Högskolan för konst, design och arkitektur
För frågor om de programspecifika ansökningsdokumenten eller studier inom programmet, kontakta lärandetjänsterna vid Aalto ARTS.
Ansökningsservice
För frågor om ansökningsprocessen, obligatoriska ansökningsdokument eller språkkunskaper i engelska, kontakta ansökningsservicen.