Utbildningsutbud

Geoinformatics, Master of Science (Technology)

Master's Programme in Geoinformatics förbereder mångsidiga experter till samhället som kan tillämpa aktuell kunskap om geoinformatik och samtidigt utveckla branschen.
students look at the map

Examen:

Diplomingenjör

Ansökningsperiod:

28.11.2024 – 27.12.2024

Undervisningsspråk:

engelska

Längd:

2 år, heltidsstudier

Behörighet:

Lämplig lägre högskoleexamen

Utbildningsområde:

Det tekniska utbildningsområdet

Studiepoäng:

120 studiepoäng

Högskola:

Högskolan för ingenjörsvetenskaper

Läsårsavgifter:

17000 €/år (magisterstudier) för studeranden från länder utanför EU/EES Läs mer

Ansökan till magisterutbildning

Utbildningens beskrivning

Diplomingenjörer som utexaminerats från geoinformatik är närvarande då viktiga beslut i samhället bereds. Analyser och visualiseringar baserade på exakta geografiska data avslöjar det som är relevant för besluten. Geoinformatics -magisterprogrammet är ett utmärkt val om du är intresserad av kartor, 3D-modeller, globala förändringar såsom klimatförändringen, säkerhetssituationer samt utvecklingen av urbaniseringen eller om du exempelvis drömmer om att skapa utvecklade mobilapplikationer.

Geoinformatik är en del av vår vardag. Då du använder din mobiltelefon vill den veta din position. Då du tittar på väderprognosen eller använder bilnavigatorn spelar positionen än en gång en viktig roll. Då du tar flygbilder med en drönare eller dyker ner i den virtuella världen eller i applikationernas förstärkta verklighet är det än en gång fråga om geoinformatik.

Ingenjörer som utexaminerats från geoinformatik kan mäta och analysera omfattande material – geospatial Big Data. I färdigheterna ingår hur komplexa problem och fenomen relaterade till positionen kan visualiseras med hjälp av kartor, diagram och applikationer. Experter inom geoinformatik förstår jordens mångformighet som en levande, rörlig och föränderlig planet samt dess exakta fysiska form. Branschen är även mycket mångvetenskaplig och i arbetslivet samarbetar man med experter från många olika branscher.

Undervisningsspråk

Språket för magisterprogrammet är engelska. I en del av studierna kan tentamina skrivas på finska eller svenska. Diplomarbetet kan genomföras på finska (svenska) varmed examensspråket ändras från engelska till finska (svenska).

Mer information om riktlinjerna för examens- och undervisningsspråken vid Aalto-universitetet finns på Aalto-universitetets webbplats.

Läsårsavgifter och stipendier

Läsårsavgiften för detta program är 17 000 euro per läsår. Läsårsavgift uppbärs inte av medborgare i ett medlemsland i Europeiska unionen (EU), Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz. Medborgare i andra länder ska betala läsårsavgift.

Aalto-universitetet erbjuder en liten mängd stipendier som befriar studerande som är skyldiga att betala läsårsavgift från läsårsavgiften. Stipendierna kan beviljas de sökande som klarat sig bäst i ansökningsalternativets bedömning. De sökande rangordnas utgående från bedömningsgrunderna på ansökningsalternativets sidor.

Se Läsårsavgifter och stipendier för mer information om läsårsavgifter och stipendier vid Aalto-universitetet.

Studiernas uppbyggnad

Innan du söker till magisterprogrammet ska du ha tillräckligt med grundstudier i matematik, programmeringskunskap samt intresse för tillämpning av informationsteknik i geoinformationsvetenskaperna. Alla kurser i magisterprogrammet undervisas på engelska men mycket parallellt material finns även på finska.

Diplomingenjörsexamen omfattar 120 studiepoäng.

Studiernas uppbyggnad:

  • 60 studiepoäng huvudämnesstudier
    - 30 studiepoäng gemensamma obligatoriska studier
    - 30 studiepoäng fördjupade kurser (valfria)
    - kurserna finns via den här länken 
     
  • en modul på 30 studiepoäng med fritt valbara kurser
    - kan utgöra ett biämne
     
  • ett diplomarbete som omfattar 30 studiepoäng
     

Diplomarbetet (30 sp) är till sin natur en tillämpande vetenskaplig forskning. Diplomarbetets centrala mål är att lösa ett branschrelaterat problem genom att utnyttja befintlig vetenskaplig kunskap samt följa god forskningssed. I diplomarbetet tillämpas kunskaper och färdigheter som förvärvats under studierna. Målsättningen är att producera ett vetenskapligt lärdomsprov.

Den senaste tidens diplomarbeten inom geoinformatik har bland annat behandlat uppskattning av skogsbestånds volym via satellitbilder, simulering av människoströmmars beteenden i byggnader, tredimensionella modelleringsmetoder för städer och kvalitetssäkring av spårgeometrimätningar.

Magisterprogrammet i geoinformatik

Webinar | Geoinformatics

Hurdana är studierna på magisterprogrammet Geoinformatics? Titta på vår webbinarieinspelning för att lära dig mer om studier, kursinnehåll, karriärmöjligheter och mycket mer!

Se inspelningen!
Picture: Unto Rautio

Inriktningsalternativ

Inom geoinformatik kan du styra dina studier genom att inrikta dig på dess delområden, såsom geodesi (positionering och navigering), fotogrammetri, laserskanning, fjärranalys och geoinformationsteknologi. Närmare information om dessa delområden finns i programbroschyren:

https://foto.aalto.fi/geoinformatik_Aalto.pdf

Internationell verksamhet

Den engelskspråkiga undervisningen och internationella examens- och utbytesstuderande ger undervisningen en internationell atmosfär. Goda utbytestjänster för studerande och många avtal för studentrörlighet mellan internationella partneruniversitet stöder studerandes utbytesstudier utomlands. Studerande rekommenderas att åka på utbyte och många studerande utnyttjar även den här möjligheten.

Möjlighet till fortsatta studier

Geoinformatics -magisterprogrammet ger goda färdigheter för fortsatta studier samt för självständigt forskningsarbete. Med goda studieprestationer har du möjlighet att ansöka om att få avlägga doktorsexamen.

Get to know us

Gabriel Cramer sitting on the ground.

Geoinformatics student Gabriel Cramer enjoys everything to do with spatial analytics

Gabriel came to the Geoinformatics Master’s programme with an unusual background, but managed to catch up and learn the essential technical and theoretical skills. Now besides his studies, he is working with primary data collection for research purposes.

School of Engineering
View from the plane used in remote sensing.

Geoinformatics

Geoinformatics at Aalto University is a truly multidisciplinary field. Our research and its applications cover a wide range of themes from human-centred to natural environments.

Department of Built Environment

Karriärmöjligheter

En del av våra alumner producerar verktyg för beslutsfattandet. De följer miljön globalt och hjälper med att hitta lösningar på exempelvis energikrisen eller den ojämlika fördelningen av naturresurser.

Många av våra forna studerande är med och gör företags verksamhet mer konkurrenskraftig. De kan till exempel planera logistikkedjor eller söka efter det bästa läget för en ny affär. Vissa utvecklar program för självkörande bilar. Färdigheter inom geoinformatik behövs inom många branscher, såsom inom tjänsteplanering, robotik, industriella styr- och kvalitetssystem, mobiltelefoners nätverksteknik, utveckling av mobilapplikationer, spelifiering, kartproduktion och 3D-modellering.

Tyngdpunkter inom forskning

Vår forskning fokuserar på att utveckla lösningar på olika platsbaserade problem genom att använda bland annat metoder för insamling av miljödata samt teknik som utvecklats för analys och visualisering av rumsliga data. Med hjälp av metoderna görs exempelvis kartor, 3D-modeller, koordinationssystem och analyser av geografisk information. Dessa är centrala för att förstå städers och naturmiljöers funktion och förändringar och stöder hållbara beslut.

Samarbete med andra aktörer

Cirka 80 % av alla befintliga data innehåller platsinformation. Därför är det lätt för magisterprogrammet i geoinformatik att upprätthålla kontakter till industri, städer, kommuner och forskningsinstitut. På detta sätt kan vi garantera att innehållet i kurserna motsvarar intressentgruppernas nutida behov. Ett exempel på samarbete är vår projektkurs vars teman kommer från intressentgrupperna.

Chatta med våra studerande

Funderar du på hur det är att studera vid Aalto-universitetet? Chatta direkt med våra studentambassadörer!

Chatta med våra studerande!
Tre personer sitter på pallar vid ett träbord i en modern inomhusmiljö, med suddig utsikt utanför.

Akademiska bedömningsgrunder för programmet 2025

Sökande som uppfyller Aaltos allmänna behörighetskrav för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningsgrunder som bestäms på förhand för varje ansökningsalternativ. Ansökningarna till Master’s Programme in Geoinformatics (GIS) bedöms enligt följande kriterier:

Du är välkommen att ansöka om du har en relevant kandidatexamen och färdigheter i matematik, programmering och intresse för att tillämpa datavetenskap på geoinformatik.

Utöver de studier som ansökan baserar sig på beaktas även eventuella övriga studier. Ansökningsalternativet ska dock tillhandahålla genuint ny kunskap och förbättra karriärutsikterna för den sökande. Således antas sökande med magisterexamen i närliggande områden endast med välgrundade anledningar som ska förklaras i motivationsbrevet.

Bilagor som krävs till programmet:

Alla sökande ska lämna in ansökningsdokumenten som listas här Ansökan till magisterutbildning . Dessutom ska sökande till detta programmet lämna in följande dokument:

  • Motivationsbrev (obligatoriskt)
  • Cv (bedömningen av ansökan påverkas negativt om detta ansökningsdokument inte inkluderas)
  • rekommendationsbrev, arbetsintyg, publikationer (frivilligt)

Kontakt information

Maaria Nordman

Professor, programmets direktör

[email protected]

Päivi Kauppinen

planerare (programmets innehåll och studier)

[email protected]

Aalto-universitetets ansökningsservice

Ifall du har frågor angående ansökningsprocessen, ansökningsdokument eller språktest, vänligen kontakta Aalto-universitetets ansökningsservice

[email protected]

  • Publicerat:
  • Uppdaterad: