Inriktningsalternativ
Studierna är flexibla och kan genomföras i den studerandes egen takt. De grundläggande kurserna ger en stark grund för vidare studier inom specifika delområden. Genom att välja kurser efter eget intresse kan den studerande utveckla en bred uppsättning färdigheter och kreativitet som behövs för att tackla centrala problem. Inom programmet erbjuds tre huvudämnen: Mathematics, Applied Mathematics och Systems and Operations Research. Huvudämnet väljs i samband med att studierna inom programmet inleds. Utöver huvudämnet kan den studerande välja ett biämne inom ett valfritt område.
Huvudämnet Mathematics lägger fokus på matematiskt tänkande samt på hur matematiska teorier konstrueras och hur matematiska problem kan formuleras och lösas. Undervisningen är forskningsbaserad och alla kurser hålls av matematiker som leder forskningsprojekt i anknytning kursernas innehåll.
Huvudämnet lämpar sig för studerande som planerar att bli forskare eller universitetslärare i matematik eller närliggande vetenskapsområden. En diplomingenjörsexamen med matematik som huvudämne ger också en bred uppsättning färdigheter i problemlösning samt logiskt och flexibelt tänkande, vilka är färdigheter som värdesätts i hela samhället. Studierna innefattar följande delområden inom matematiken: abstrakt och kommutativ algebra, algebraisk geometri, komplex analys, differentialgeometri, grafteori, matematisk fysik, partiella differentialekvationer, sannolikhetsteori och reell analys. En stor andel av studerande som utexamineras med matematik som huvudämne fortsätter sina studier med sikte på doktorsexamen.
Exempel på erbjudna kurser:
- Algebraic Geometry
- Elliptic Partial Differential Equations
- Lie Groups and Lie Algebras
Huvudämnet Applied Mathematics lämpar sig för studerande som är intresserade av att tillämpa matematiska vetenskaper på andra discipliner och lära sig att koppla ihop matematiska modeller och teorier med verkliga data med hjälp av avancerade statistiska metoder. Huvudämnet bygger på en solid matematisk kärna som ger den studerande en bred uppsättning färdigheter i beräkningsmetoder, statistik och optimering som möjliggör arbete med utmanande matematiska problem. Huvudämnet innefattar också en valfri del som gör det möjligt att fokusera på ett diplomarbete inom ett valfritt ämnesområde. En stor andel av studerande som utexamineras med tillämpad matematik som huvudämne fortsätter sina studier med sikte på doktorsexamen.
Matematiska och statistiska tekniker blir allt viktigare inom vetenskapen och tekniken i takt med att allt fler nya områden använder avancerade matematiska modeller. Drivkraften bakom denna utveckling är de ständigt växande beräkningsresurserna, som bör användas klokt och till sin fulla potential. Detta kräver att vi utbildar matematiker som kan interagera och samarbeta med experter inom olika tillämpningsområden. Huvudämnet Applied Mathematics svarar mot detta behov.
Exempel på erbjudna kurser:
- Algebraic Methods in Data Science
- Multivariate Statistical Analysis
- Numerical Matrix Computations
Huvudämnet Systems and Operations Research utbildar experter som behärskar kvantitativa metoder och kan ta sig an beslutsproblem i anknytning till planering och förvaltning av komplexa system. Huvudämnet innefattar följande centrala delområden: optimering, statistik, prognoser, dynamiska system, simulering samt besluts- och riskanalys. I huvudämnet ingår praktiska laboratorieövningar och gruppbaserade projektuppdrag som fokuserar på verkliga problem som läggs fram av utomstående organisationer.
Huvudämnet baserar sig på ett teknisk-ekonomiskt perspektiv som bygger på strukturerad problemlösning, systemtänkande och matematisk modellering. Detta perspektiv gör det möjligt för experter inom området att optimera användningen av begränsade resurser, effektivisera produktionen och tjänsterna och stödja beslut med hänsyn till risker och mål.
Exempel på erbjudna kurser:
- Decision Analysis
- System Dynamics Simulation
- Optimization in Public Transport
Mer information om studierna och undervisningsplanen finns i Studentguiden.