Urban Studies and Planning, M.Sc in Architecture
Examen:
Ansökningsperiod:
Undervisningsspråk:
Längd:
Behörighet:
Utbildningsområde:
Studiepoäng:
Högskola:
Läsårsavgifter:
Utbildningens beskrivning
Programmet Master’s Programme in Urban Studies and Planning erbjuder forskningsbaserade studiokurser som fokuserar på rådande och framtida utmaningar inom urbana studier och planering. De studerande får insikter i många olika forskningsmetoder, och i studierna betonas vetenskapligt skrivande. Därtill utvecklas forskningsfärdigheterna i samband med lärdomsprovet. in Urban Studies and Planning utbildar experter som har förmågan att förstå och tackla komplexa problem relaterade till den urbana utvecklingen. De studerande lär sig att ta itu med dessa utmaningar genom att studierna och undervisningen behandlar centrala kunskapsområden, färdigheter och arbetssätt ur ett tvärvetenskapligt perspektiv på både bredden och djupet. I programmet balanseras teoretisk, historisk och konceptuell kunskap med inhämtning av metoder, färdigheter och erfarenhet. Därmed får de studerande en bred förståelse för urbana fenomen såväl som praktisk erfarenhet av samarbete och yrkesutövning. Detta utgör grunden för programmet och för undervisningsplanen.
Programmet erbjuder tre studiestigar som baserar sig på den sammanlagda expertisen vid Helsingfors universitet och Aalto-universitetet. Studierna inom programmet är tvärvetenskapliga och lägger fokus på aktuella urbana utmaningar. Temana hänför sig till brådskande problem som finns såväl i Finland som i Europa och globalt och som även omfattar kontroverser som är specifika för urbaniseringen. De kan vara knutna till fokusområden, forskningsprojekt eller samarbete inom universiteten, kommuner och regioner, vilket skapar en konstruktiv och kritisk ram för studierna och praktiken. Dessa teman sträcker sig över disciplins- och professionsgränser och bildar en gemensam utgångspunkt för att tackla gemensamma utmaningar och betona ett framåtblickande perspektiv.
Den som specialiserar sig på arkitektur får en arkitektexamen. Lärandemålen baserar sig på bestämmelser som gäller utövande av yrkesverksamhet som arkitekt (Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer). Enligt direktivet uppfyller en arkitektexamen kraven för byggnadsindustrin och möjliggör en karriär även utanför Finland. För att uppfylla kraven i EU-direktivet ska den sökande ha en kandidatexamen med inriktning på arkitektur. Bedömningen av de femåriga studierna som helhet görs individuellt i antagningsprocessen.
Lärandemål
Centrala lärandemål för Master’s Programme in Urban Studies and Planning
Efter att ha slutfört studierna inom programmet Master’s Programme in Urban Studies and Planning kan den utexaminerad
- tillämpa relevanta konceptuella, teoretiska ramverk för att analysera och kritiskt utvärdera urbana frågor inom yrkesområdet
- urskilja de tvärvetenskapliga grunderna för urbana studier och planering
- tillämpa olika metoder för att lösa forskningsfrågor inom urbana studier och planering
- utveckla tvärvetenskaplig kunskap
- delta i mer omfattande diskussioner om urbana utmaningar.
Allmänna kunskaper och färdigheter
Efter att ha slutfört studierna inom programmet Master’s Programme in Urban Studies and Planning kan den utexaminerade
- tillämpa och utveckla integrerade tillvägagångssätt baserade på teorier, forskningsmetoder och färdigheter för samproduktion av kunskap inom urbana studier och planering
- utveckla lösningar på urbana utmaningar med hjälp av teorier, verktyg och tekniker inom flera områden/discipliner
- förstå och skapa lösningar på urbana fenomen genom visuell, grafisk, muntlig och skriftlig kommunikation
- skriva vetenskapliga and professionella texter om urbana teman utgående från relevant litteratur
- arbeta produktivt och samarbetsinriktat i mångvetenskapliga och multiprofessionella miljöer i olika sammanhang.
Kunskaper och färdigheter i anknytning till specialområden och yrken
Efter att ha slutfört studierna inom programmet Master’s Programme in Urban Studies and Planning kan den utexaminerade
- placera urbana analyser och idéer i förhållande till den egna specialiseringen och kontexten
- identifiera, särskilja och formulera kopplingar mellan olika teorier och metoder som är relevanta för den egna specialiseringen
- bedriva självständig forskning om urbana frågor inom det egna området med hjälp av adekvata forskningsmetoder, verktyg och tekniker
- kommunicera professionellt och konstruktivt med olika experter, yrkesverksamma och intressenter inom urbana studier och planering.
Undervisningsspråk
All instruktion är på engelska
Läsårsavgifter och stipendier
Läsårsavgiften för detta program är 17 000 euro per läsår. Läsårsavgift uppbärs inte av medborgare i ett medlemsland i Europeiska unionen (EU), Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz. Medborgare i andra länder ska betala läsårsavgift.
Aalto-universitetet erbjuder en liten mängd stipendier som befriar studerande som är skyldiga att betala läsårsavgift från läsårsavgiften. Stipendierna kan beviljas de sökande som klarat sig bäst i ansökningsalternativets bedömning. De sökande rangordnas utgående från bedömningsgrunderna på ansökningsalternativets sidor.
Se Läsårsavgifter och stipendier för mer information om läsårsavgifter och stipendier vid Aalto-universitetet.
Studiernas uppbyggnad
Magisterprogrammet omfattar 120 studiepoäng. Programmet består av huvudämnesstudier (60 studiepoäng), fritt valbara studier (30 studiepoäng) och ett lärdomsprov (30 studiepoäng). Mer information om utbildningens innehåll finns i studiehandboken under Läroplan.
Kvalifikationer
I programmet erbjuds flera olika examina från två olika universitet: vid Helsingfors universitet kan du avlägga filosofie magisterexamen inom det naturvetenskapliga eller humanistiska utbildningsområdet eller politices magisterexamen, och vid Aalto-universitetet kan du avlägga arkitektexamen eller diplomingenjörsexamen. Dessa examina ger den expertis som behövs för att kunna arbeta i etablerade och framväxande expertroller inom urban utveckling i den offentliga och privata sektorn, både i Finland och internationellt.
Den som specialiserar sig på arkitektur får en arkitektexamen. Lärandemålen baserar sig på bestämmelser som gäller utövande av yrkesverksamhet som arkitekt (Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer). Enligt direktivet uppfyller en arkitektexamen kraven för byggnadsindustrin och möjliggör en karriär även utanför Finland.
Examen ger en yrkeskvalifikation inom arkitektur för studerande som har avlagt teknologie kandidatexamen med inriktning på teknik eller arkitektur.
Inriktningsalternativ
I programmet kombineras olika examensalternativ vid Aalto-universitetet och Helsingfors universitet. Målexamina anges under ”Kvalifikationer”. Målexamen ska väljas i samband med ansökningsprocessen, och ansökan ska riktas till det universitet som beviljar examen i fråga. Lämpligheten hos tidigare studier bedöms utgående från den valda målexamen.
En studerande som till exempel vill avlägga en arkitektexamen vid Aalto-universitetet ska ha tidigare studier som är lämpliga för målexamen i fråga och ska lämna in sin ansökan till Aalto-universitetet. Valet av målexamen kan inte ändras.
Internationell verksamhet
Magisterprogrammet är internationellt på många sätt och drar nytta av den unika kontexten i Helsingfors och olika urbana kontexter runt om i världen. Varje år har programmet både finländska och internationella sökande. Vi välkomnar studerande med varierande bakgrund, erfarenheter och utbildning som återspeglar det moderna samhällets rikedom. Lärarna i programmet har internationella bakgrunder och erfarenheter, och programmet bygger på deras starka internationella kontakter inom deras respektive områden. Utländska forskare och inbjudna föreläsare deltar i undervisningen inom programmet.
Magisterprogrammet bygger vidare på Helsingfors universitets och Aalto-universitetets gemensamma kandidatstudier inom ramen för nätverket Urban Academy, inklusive dess undervisningspersonal, internationella nätverk och stöd från framstående internationella experter. Studierna kan inkludera studentutbyte eller praktik utomlands, och de studerande uppmuntras också att samarbeta med internationella aktörer i sina lärdomsprov. Alla studerande har därmed möjligheten att studera i en internationell miljö och bekanta sig med olika kulturer.
Helsingfors och Finland är känt bland internationella och finländska studerande för att ha ett progressivt perspektiv på planering. Helsingfors listas som en kreativ stad av UNESCO, och planering och design har en central betydelse i kommuner, myndigheter och den offentliga sektorn. Finland är en europeisk och internationell föregångare inom teknologisk forskning och innovation, och ett exempel på det är öppna data i kommuner. En experimentell kultur och utveckling som bygger på deltagande stöds både lokalt och nationellt. När det gäller urbana utmaningar är Helsingfors ett unikt exempel när det kommer till en progressiv inställning till paradigm som gäller välfärdsstaten, såsom dynamiken mellan det offentliga och privata, demografiska och kulturella förändringar samt olika strategier för marknadstillväxt och hållbarhet.
Möjlighet till fortsatta studier
Efter att ha slutfört studierna inom magisterprogrammet kan du söka till doktorandstudier vid Aalto-universitetet och andra internationella toppuniversitet.
Vid Helsingfors universitet kan du söka till följande doktorandprogram:
- Tvärvetenskaplig miljöforskning (DENVI)
- Socialvetenskap
- Hållbart utnyttjande av förnybara naturresurser (AGFOREE)
- Political, Economic and Regional Change
- Historia och kulturarv
- Filosofi, konstforskning och samhället
- Politisk, samhällelig och regional förändring (PSRC)
Vid Aalto-universitetet kan du avlägga någon av följande doktorsexamina: teknologie doktorsexamen (arkitektur), teknologie doktorsexamen (landskapsarkitektur), ekonomie doktorsexamen, konstdoktorsexamen och teknologie doktorsexamen. Du kan söka till följande doktorandprogram:
- Konst, design och arkitektur
- Ekonomi
- Ingenjörsvetenskap
- Teknikvetenskaper
Karriärmöjligheter
Programmet förbereder dig för arbete inom en meningsfull, växande och efterfrågad bransch. Du får de kunskaper, färdigheter och erfarenheter som behövs inom både traditionella och framväxande planeringsroller (såsom urban planering och design, fastighetsutveckling, strategisk planering, miljöplanering, landskapsarkitektur, policy- och tjänstedesign). I dessa roller kommer du att bidra med en integrerad förståelse för tillämpning av mer tvärvetenskapliga och samarbetsinriktade arbetssätt inom urban utveckling. Efter att ha utexaminerats är du beredd att konkurrera om lokala och internationella tjänster i offentliga, privata och ideella organisationer, företag inom planering, arkitektur och policyrådgivning samt forskningsinstitut och icke-statliga organisationer.
Tyngdpunkter inom forskning
Programmet Master’s Programme in Urban Studies and Planning erbjuder forskningsbaserade studiokurser som fokuserar på rådande och framtida utmaningar inom urbana studier och planering. De studerande får insikter i många olika forskningsmetoder, och i studierna betonas vetenskapligt skrivande. Därtill utvecklas forskningsfärdigheterna i samband med lärdomsprovet.
Samarbete med andra aktörer
Magisterprogrammet är tvärvetenskapligt och branschövergripande till sin natur.
Programmet kombinerar de mest centrala delområdena inom urbana studier vid Helsingfors universitet och Aalto-universitetet och bildar en progressiv och tvärvetenskaplig helhet. I studierna ingår en stor mängd samundervisning som ger olika perspektiv på centrala teman. Undervisningen kännetecknas av ett kontinuerligt utbyte mellan discipliner samt mellan teori och praktik, till exempel genom praktiskt inriktade studiokurser som fokuserar på urbana utmaningar.
Med utgångspunkt i det gemensamma kandidatprogrammet fortsätter magisterprogrammet att utveckla olika former av samarbete med Helsingfors stad. Programmet innefattar också samarbete med andra stadsförvaltningar, lokala medier, organisationer i det civila samhället, kulturarvs- och kulturinstitutioner, tankesmedjor och företag. Vid dessa universitet, och i Finland överlag, är samhällelig påverkan något som värderas högt och som implementeras effektivt inom utbildning och forskning.
Ansökningsalternativets bedömningsgrunder i magisteransökan 2025
Sökande som uppfyller Aaltos allmänna behörighetskrav för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningsgrunder som har bestämts på förhand för varje ansökningsalternativ. Ansökningarna till Master's Programme in Urban Studies and Planning – M.Sc. In Architecture bedöms på följande grunder.
Steg I
Konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet | |
Vad bedöms? | Prov på konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet och motivation för studier. |
Vad förutsätter vi av den sökande? |
Den sökande ska uppvisa
|
Hur påvisas kompetenserna? |
Portfolio (max 20 sidor i pdf-format) Curriculum vitae och motivationsbrev (max 400 ord) ska inkluderas i portföljen. Den maximala storleken för portfolion är 100 MB. Namnge filen enligt följande: Portfolio-efternamn-förnamn.pdf |
Relevans av tidigare studier | |
Vad bedöms? | Tidigare studiers innehåll och mängd i förhållande till ansökningsalternativets krav. |
Vad förutsätter vi av den sökande? | Kandidatexamen i arkitektur |
Hur påvisas kompetenserna? | Examensbetyg och studieprestationsutdrag (referensbrev, arbetsintyg, publikationer, studiebesök eller annat relevant material som bilaga) |
Steg II
Lämplighet | |
Vad bedöms? | Intervjun kopplas ihop med de obligatoriska ansökningsdokumenten och syftar till att kontrollera den sökandes motivation och lämplighet för utbildningsområdet. |
Vad förutsätter vi av den sökande? |
Den sökande ska uppvisa
|
Hur påvisas kompetenserna? | Intervju |
Alla sökande bedöms först enligt Aaltos allmänna behörighetskrav. Sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningsgrunder som har bestämts på förhand för varje ansökningsalternativ.
Antagningsprocessen består av två steg för de sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven:
Steg I
I det första steget bedöms de sökande enligt följande bedömningsgrunder:
- konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet (portfolio, curriculum vitae och motivationsbrev)
- relevans av tidigare studier/examen (examensbetyg och studieprestationsutdrag, andra kompetensområden).
Den sökandes portfolio (som inkluderar cv:t och motivationsbrevet) granskas självständigt av minst tre medlemmar i urvalskommittén och bedöms enligt de givna bedömningsgrunderna. Det slutliga vitsordet för steg I avgörs genom att räkna medeltalet av de vitsord som kommitténs medlemmar har gett den sökandes portfolio. Endast de sökande som uppfyller kraven i den preliminära bedömningen kallas till det andra antagningssteget.
Steg II
Ansökningarna bedöms enligt följande kriterier under det andra steget:
- lämplighet/intervju.
En del av de sökande kallas till en intervju på basis av ansökningsdokumenten och resultaten av steg I.
Intervjuerna görs via nätet. Kallelsen till det andra steget skickas till de sökande senast sju dagar i förväg.
Efter bedömningen av steg II väljs de bästa sökande baserat på en gemensam bedömning av steg I och II.
Dokumenten som krävs av samtliga sökande listas på Aalto-universitetet webbplats (https://www.aalto.fi/en/study-at-aalto/applying-to-masters-programmes). Dessutom ska sökande till detta ansökningsalternativ lämna in följande dokument:
Portfolio
En portfolio över den sökandes prov på arbeten (övningar, eventuellt annat arbete o.s.v.) ska bifogas till ansökan inklusive cv och motivationsbrev. Portfolion ska illustrera den sökandes designfärdigheter och konstnärliga förmåga på ett brett och mångsidigt plan. I bedömningen läggs fokus huvudsakligen på designskisser och annat bildmaterial. Portfolion och de andra ansökningsdokumenten ska visa den sökandes kompetens i anknytning till byggnadsdesign och omfattningen av hens studier i byggnadsdesign som krävs i kandidatstudier inom arkitektur.
Den maximala filstorleken för portfolion är 100 MB. Namnge filen enligt följande: Portfolio-efternamn-förnamn.pdf
CV
I ansökan inkluderas ett cv som innehåller den sökandes personuppgifter, utbildning, arbetserfarenhet och andra professionella/konstnärliga meriter (utställningar, publikationer, priser och stipendier, studieresor och förtroendeuppdrag o.s.v.). Cv:t ska ingå i portfolion.
Motivationsbrev
Den sökande skriva ett motivationsbrev (max 400 ord) där hen klargör varför hen vill studera arkitektur, vilka hens specialintressen är inom detta område samt vilka mål och förhoppningar hen har för studierna inom detta ansökningsalternativ vid Aalto-universitetet. Den sökande ska beskriva sina visioner inom arkitektur och samhälls- och stadsplanering och sina specialintressen inom mångvetenskaplig stadsutveckling. Motivationsbrevet ska ingå i portfolion.
Ansökningsdokumentens språk
Ansökningsdokumenten ska vara på engelska.
Kontakt information
Lärandetjänster vid Högskolan för konst, design och arkitektur
För frågor om de programspecifika ansökningsdokumenten eller studier inom programmet, kontakta lärandetjänsterna vid Aalto ARTS.
Ansökningsservice
För frågor om ansökningsprocessen, obligatoriska ansökningsdokument eller språkkunskaper i engelska, kontakta ansökningsservicen.
- Publicerat:
- Uppdaterad: