Utbildningsutbud

Software and Service Engineering - Computer, Communication and Information Sciences, Master of Science (Technology)

Programvaru- och tjänsteutveckling lägger grunden för det moderna samhället och ekonomin. Magisterprogrammet Computer, Communication and Information Sciences – huvudämnet Software and Service Engineering ger de studerande några av de mest efterfrågade färdigheterna på arbetsmarknaden inom en rad olika branscher.
SSE aalto

Examen:

Diplomingenjör

Ansökningsperiod:

28.11.2024 – 27.12.2024

Undervisningsspråk:

engelska

Längd:

2 år, heltidsstudier

Behörighet:

Lämplig lägre högskoleexamen

Utbildningsområde:

Det tekniska utbildningsområdet

Studiepoäng:

120 studiepoäng

Högskola:

Högskolan för teknikvetenskaper

Läsårsavgifter:

17000 €/år (magisterstudier) för studeranden från länder utanför EU/EES Läs mer

Ansökan till magisterutbildning

Utbildningens beskrivning

Programvaru- och tjänsteutveckling lägger grunden för det moderna samhället och ekonomin. Programvara behövs inom nästan alla branscher, inom alla företag och för alla funktioner – från hälso- och informationsteknik till forskning och utveckling eller statliga organisationer. Magisterprogrammet Computer, Communication and Information Sciences och huvudämnet Software and Service Engineering ger de studerande några av de mest efterfrågade färdigheterna på arbetsmarknaden inom en rad olika branscher. 

De som utexamineras från huvudämnet har följande kunskaper och färdigheter: 

  • Förmåga att skapa, utveckla och förvalta digitala produkter och tjänster. De utexaminerade behärskar digitalt värdeskapande och vet hur programvara kan påskynda tillväxten i moderna organisationer. 
  • God problemlösningsförmåga. De utexaminerade har de kunskaper och färdigheter som behövs för att tackla komplexa problem med hänsyn till mänskliga, samhälleliga och organisatoriska faktorer. 
  • Ett slutanvändar- och kundorienterat förhållningssätt. De utexaminerade förstår betydelsen av en djupgående och kontinuerlig förståelse för användarens behov som en oumbärlig byggsten för att skapa framgångsrika programvaruprodukter. 
  • God social kompetens. De utexaminerade har god kommunikationsförmåga och kan samarbeta i mångvetenskapliga team med en rad olika personligheter. 

Läsårsavgifter och stipendier

Läsårsavgiften för detta program är 17 000 euro per läsår. Läsårsavgift uppbärs inte av medborgare i ett medlemsland i Europeiska unionen (EU), Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz. Medborgare i andra länder ska betala läsårsavgift.

Aalto-universitetet erbjuder en liten mängd stipendier som befriar studerande som är skyldiga att betala läsårsavgift från läsårsavgiften. Stipendierna kan beviljas de sökande som klarat sig bäst i ansökningsalternativets bedömning. De sökande rangordnas utgående från bedömningsgrunderna på ansökningsalternativets sidor.

Se Läsårsavgifter och stipendier för mer information om läsårsavgifter och stipendier vid Aalto-universitetet.

Studiernas uppbyggnad

Programmet Master's Programme in Computer, Communication and Information Sciences och huvudämnet Software and Service Engineering omfattar totalt 120 studiepoäng. Det tvååriga programmet består av: 

  • Huvudämnesstudier (40 eller 60 studiepoäng) 
  • Eventuella biämnesstudier (20–25 studiepoäng) 
  • Fritt valbara studier (25–30 studiepoäng) 
  • Diplomarbete (30 studiepoäng) 
Master's Programme in Computer, Communication and Information Sciences

Inriktningsalternativ

De obligatoriska kurserna under det första studieåret ger de studerande de viktigaste modellerna, metoderna och verktygen för programutveckling och produkt- och tjänstedesign. De obligatoriska kurserna är få till antalet, vilket innebär att de studerande har friheten att välja en del kurser efter eget intresse. Nedan ges några exempel på kurser ur den omfattande undervisningsplanen: 

  • Software Project (5–8 studiepoäng) 
  • Data-Driven Concept Design (5 studiepoäng) 
  • User Interface Construction (5 studiepoäng) 
  • Software Design and Modeling (5 studiepoäng) 
  • Software Testing and Quality Assurance (5 studiepoäng) 

Undervisningen inom huvudämnet Software and Service Engineering är studerandecentrerad. Även om huvudämnet erbjuder två inriktningsalternativ har de studerande friheten att bygga upp sin egen studiestig utgående från sina egna intressen och ambitioner. Tutorerna erbjuder hjälp med att skapa den individuella studieplanen. 

De studerande kan välja att specialisera sig på ett av de två delområden som listas nedan eller satsa på en tvärvetenskaplig inriktning som leder till en bred uppsättning färdigheter. Huvudämnet erbjuder följande inriktningsalternativ: 

Software Engineering 

Programvara är vad som driver ekonomier och organisationer. Inriktningsalternativet Software Engineering lägger fokus på de processer, metoder och tekniker som används inom programutveckling. Ämnesområden som behandlas är bland annat kravhantering, design, implementering och testning samt ibruktagande. De studerande kan också delta i kurser inom projektledning, organisationsutveckling och immateriella rättigheter. 

Service Design and Engineering 

Att förstå kundernas och användarnas behov är av central betydelse inom design av digitala tjänster. Inriktningsalternativet Service Design and Engineering (SDE) lägger fokus på den konceptuella och metodologiska grunden för att arbeta med kunder, användare och andra intressenter inom ramen för utveckling av digitala tjänster. Detta gemensamma design- och utvärderingsarbete sker med hjälp av metoder inom användarcentrering och programutveckling. 

Undervisningen är branschorienterad och interaktiv. Många av de individuella uppgifterna och gruppövningarna introducerar de studerande till verkliga problem som hjälper dem att utveckla sin förmåga att tänka kritiskt och självständigt samt tillämpa kunskap från flera olika ämnesområden. De frågor som experter inom programvaru- och tjänsteutveckling ställs inför är ofta kopplade till människans och samhällets välbefinnande.

Programutveckling och tjänstedesign är samarbetsinriktade områden, och även i detta magisterprogram ligger fokus på aktivt och ömsesidigt lärande. Genom gruppövningar betonas gemensamt skapande som kan ge upphov till innovativa lösningar inom området. De studerande utvecklar sin sociala kompetens, vilket förbereder dem för framtida arbetsuppgifter där teamarbete, aktivt lyssnande och effektiv kommunikation är av central betydelse.

Undervisningen består också av att delta i föreläsningar av professorer och gästexperter samt seminarier, läsa vetenskapliga artiklar, skriva essäer och göra individuella övningar. Målet är att ge de studerande en stark teoretisk grund men också de färdigheter som behövs för att tackla praktiska problem i dagens samhälle. Nätverket av professorer omfattar internationellt erkända och publicerade experter som är ytterst engagerade i att utbilda framtidens toppexperter och att skapa en trivsam lärmiljö tillsammans med de studerande. 

Mer information om utbildningens innehåll och undervisningsplan hittar du i Studentguiden.

Internationell verksamhet

Studiemiljön i magisterprogrammet Computer, Communication and Information Sciences och huvudämnet Software and Service Engineering är starkt internationell och studierna genomförs i mångkulturella grupper. Högskolan för teknikvetenskaper erbjuder många olika möjligheter till studentutbyte över hela världen. Utbytesstudier kan inkluderas i examen, till exempel som ett internationellt biämne. Därtill kan de studerande utveckla sin globala kompetens genom att till exempel gå en sommarkurs eller göra praktik utomlands. Studerande kan ansöka om stipendier för att finansiera sin praktik utomlands. 

Som ett av de bästa universiteten inom datavetenskap och informationssystem enligt QS World University Ranking sammanför Aalto-universitetet en mycket internationell och kompetent samling studerande och akademisk personal. Eftersom programutveckling är en av de mest efterfrågade färdigheter i världen kan de utexaminerade söka sig till nästan vilket land som helst i världen för att arbeta. 

Aalto-universitetet är till sin natur internationellt och välkomnar tusentals examens- och utbytesstuderande från utlandet årligen. Dessa studerande ansluter sig till Aalto-gemenskapen inte bara genom sina studier, utan också genom de många fritidsevenemang, festligheter och fritidsaktiviteter som äger rum på campus. Aktiva tutorprogram och stödtjänster arbetar hårt för att hjälpa internationella studerande att integrera sig i den nordiska kulturen och känna sig hemma i Finland. 

Möjlighet till fortsatta studier

Programmet ger behörighet för doktorandstudier (teknologie doktorsexamen inom ett lämpligt område). 

Karriärmöjligheter

Programvara är den ultimata källan till kapacitet, innovation, konkurrenskraft, kvalitet och flexibilitet inom ett företag. Eftersom nästan alla företag är programvaruföretag är området otroligt brett, och de utexaminerade har exceptionellt varierande karriärmöjligheter. 

Exempel på yrkesbenämningar bland våra utexaminerade: 

  • Applikationsutvecklare 
  • Affärsutvecklingschef 
  • Kodare 
  • DevOps-ingenjör 
  • Fullstackutvecklare 
  • IT-konsult 
  • Driftchef 
  • Kravspecialist 
  • Tjänstedesigner 
  • Programutvecklare 
  • Lösningsarkitekt 
  • Systemdesigner 
  • Teknisk projektchef 
  • Gränssnittsdesigner

Exempel på företag där våra nyligen utexaminerade jobbar: Accenture, CGI, Cisco, Digia Plc, Eficode, F-Secure Corporation, Futurice, Gofore Oy, Huawei Technologies, IBM, Innofactor, KONE Corporation, Microsoft, Next Games, Nokia, Nordea, OP Financial Group, Reaktor, RELEX Solutions, Remedy Entertainment, Smartly.io, Tieto, Unity Technologies, VR Group, Wärtsilä. 

Aalto-universitetet har väletablerade karriärtjänster som stöder studerandes sysselsättning i Finland och utomlands. Tack vare den flexibla undervisningsplanen arbetar många Aalto-studerande redan under studietiden och säkrar på så vis instegspositioner redan före utexamineringen. Aalto har också en aktiv företagargemenskap som fungerar som en språngbräda för att grunda ett företag. 

Unto Rautio

Sysselsättningen bland utexaminerade från Högskolan för teknikvetenskaper

Utexaminerade från Aalto-universitetets högskola för teknikvetenskaper har mycket goda förutsättningar för att hitta jobb som motsvarar deras utbildning. På denna sida hittar du information om deras sysselsättning fem år efter utexamineringen samt om deras karriärutveckling.

Högskolan för teknikvetenskaper

Tyngdpunkter inom forskning

Undervisningen i programmet är nära kopplad till den forskning som bedrivs vid institutionen för datateknik

Samarbete med andra aktörer

Studierna inom detta huvudämne ger en stark teknisk grund. De studerande uppmuntras emellertid också att experimentera och utvidga sina färdigheter inom andra områden. En del studerande fördjupar sig i de ekonomiska aspekterna av programvara och digitalisering genom att ta kurser vid Aalto-universitetets handelshögskola. Andra studerande väljer att fördjupa sig i renodlade tekniska ämnesområden genom att välja kurser som ger dem djupgående färdigheter i programvaruarkitektur och -design, testning och modellering. 

Aalto-universitetet är välkänt för att kombinera ekonomi, konst, teknik och vetenskap. Vårt livliga campus och friheten att välja fritt valbara kurser från hela universitetets utbud sammanför studerande från olika områden under samma tak. Denna spontana mångvetenskapliga miljö ger upphov till nya idéer, sammanför entusiaster och leder till vänskap, nätverk och nu och då även startupföretag. 

Bedömningsgrunder specifika för ansökningsalternativet

Se information angående de bilagor som krävs samt grunderna för bedömningen på programmets engelskspråkiga webbplats.

Chatta med våra studerande

Funderar du på hur det är att studera vid Aalto-universitetet? Chatta direkt med våra studentambassadörer!

Juttele opiskelijoidemme kanssa!
Tre personer sitter på pallar vid ett träbord i en modern inomhusmiljö, med suddig utsikt utanför.

Get to know us

Tre personer sitter på en soffa med färgglada kuddar, två använder surfplattor och en har en laptop med klistermärken.

Studera vid Aalto

Här vid Aalto-universitetet tror vi på kraften hos nyfikenhet och uppmuntrar de studerande till att utforska det okända samtidigt som de lär sig och gör saker på ett helt nytt sätt.

A guy peeks from behind fresh green birch branches. Photo: Aalto University / Unto Rautio

Fall in love with Finland and Aalto

Finland’s excellent reputation in education, combined with a wide range of courses offered in English, makes Finland and Aalto University an attractive study destination for international students.

Study at Aalto

Kontakt information

Lärandetjänster vid Högskolan för teknikvetenskaper

Ifall du har frågor om studieinnehåll eller dokument som krävs av ansökningsalternativet, vänligen kontakta lärandetjänsterna vid Aalto-universitetets högskola för teknikvetenskaper.

[email protected]

Ansökningsservice

Ifall du har frågor angående ansökningsprocessen, ansökningsdokument eller språktest, vänligen kontakta Aalto-universitetets ansökningsservice.

[email protected]

  • Publicerat:
  • Uppdaterad: