Erasmus+ stipendier
Information om Erasmus+ stipendier
Om du i Aalto-universitetets ansökan om utbyte blir vald som sökande till en utbytesplats vid ett av Aaltos partneruniversitet beviljas du automatiskt också utbytesstipendium från Aalto-universitetet, och du behöver inte ansöka om det separat. Om du planerar söka till free mover-utbyte vid en destination som inte är ett av Aaltos partneruniversitet ska du ansöka om så kallat free mover-stipendium separat.
Aalto stipendiesumman är 1 500 euro/termin. Om du studerar vid CHEM, ELEC, ENG, SCI eller ARTS kan du åka på utbyte för ett helt läsår, d.v.s. två terminer. Stipendiesumman för ett helt läsår är 2 500 euro. I externt finansierade program (t.ex. Erasmus+) kan stipendiesummorna vara högre.
Stipendiesummorna fastställs årligen och ändringar är möjliga.
För att beviljas stipendium ska utbytet ske på utbytesdestinationen. Utbytesstipendium beviljas inte för utbytesstudier som genomförs i sin helhet på distans. Om en del av utbytet genomförs på distans i hemlandet men villkoren för utbytet uppfylls får den studerande 1 500 euro/termin eller 2 500 euro/läsår för utbytesperioden.
Det är möjligt att beviljas stipendium mer än en gång.
Stipendiet betalas endast om du under utbytet genomför den mängd studier som krävs och som tillgodoräknas i examen vid Aalto-universitetet. Om du inte uppnår den mängd studiepoäng eller andra villkor som krävs kan du bli tvungen att helt eller delvis återbetala stipendiet.
Observera också detta:
Studerande som åker på utbyte via bilaterala avtal får ett utbytesstipendium som finansieras till sitt fulla belopp av Aalto, och i stipendiet ingår ingen externt finansierad andel.
Utbyte inom Erasmus+ finansieras helt eller delvis med finansiering från Erasmus+. Aalto-universitetet kompletterar utbytesstipendiet för studerande som åker på utbyte inom Erasmus+ om stipendiet från Erasmus+ inte i sig täcker den summa som Aalto-universitetet fastställt för utbytesstipendier. Du behöver inte ansöka om stipendium från Erasmus+ separat, utan det ingår i det utbytesstipendium som du beviljas av Aalto. Läs mer om Erasmus+-stipendium
Även studerande som åker på utbyte via till exempel Nordplus/Nordtek kan få så kallad extern finansiering. Dessa stipendier kan avvika från Aalto-universitetets stipendier i fråga om stipendiesumma och utbetalning, men de studerande som får Nordplus/Nordtek-stipendium får information om de stipendier och den utbetalning som berör dem personligen. Du behöver inte ansöka om Nordplus/Nordtek-stipendium separat, utan det ingår i det utbytesstipendium som du beviljas av Aalto.
Studerande vid Högskolan för konst, design och arkitektur som åker på utbyte via Cirrus eller EDDA beviljas Cirrus/EDDA-stipendium. Stipendiesumman är 200 euro/månad. Därtill får de studerande ett resebidrag på 330 euro (för Island gäller ett resebidrag på 660 euro). Vid behov kompletterar Aalto stipendiet så att summan uppgår till 1 500 euro för ett utbyte på en termin och till 2 500 euro för ett utbyte på ett läsår. Stipendieblanketten lämnas in till Högskolan för konst, design och arkitektur som också betalar ut stipendiet.
Om du inte uppfyller Aaltos krav för utbytesstudier är du själv ansvarig för eventuella ekonomiska följder: du kan förlora den andra stipendieraten eller bli tvungen att helt eller delvis återbetala den del av stipendiet som redan utbetalats. Om du inte lyckas genomföra de studier som krävs trots uppriktiga försök eller på grund av orsaker du inte kan påverka ska du lämna in ett skriftligt intyg (t.ex. ett intyg över att en kurs har inhiberats). Utbetalningssättet kan variera beroende på utbytesprogram.
Utbyte inom Erasmus+ finansieras helt eller delvis med finansiering från Erasmus+ och i enlighet med programmets regler. Av denna anledning kan den första stipendieraten för en studerande som åker på utbyte inom Erasmus+ vara aningen mindre eller större än 80 %. Läs mer om Erasmus+-stipendium
Observera också detta:
Eftersom längden på utbytet inom Erasmus+ inverkar på storleken på Erasmus+-stipendiet ska de exakta datumen för utbytet anges.
Utbytesstudierna är en del av din examen. Om du är berättigad till studiestöd i Finland får du det även utomlands. Det är även möjligt att få allmänt bostadsbidrag under utbytet. Läs mer på FPA:s webbplats. .
Olika stiftelser utlyser ofta stipendier i dagstidningar och på nätet. FSF (Finlands studentkårers förbund) har en omfattande lista över olika bidrag och stipendier.
Du kan ansöka om Svenska studiefondens stipendium för utbytesstudier (2-12 mån.) som räknas tillgodo i examen i Finland. Sökanden ska vara finsk medborgare eller fast bosatt i Finland och ha svenska som modersmål eller studiespråka. Stipendier beviljas för andra, tredje och fjärde studieåret. Studiefonden beviljar inte stipendier retroaktivt. Läs mer.
AUS delar ut stipendier till sina medlemmar i enlighet med studentkårens stipendiestadga och de stadgar som gäller för de stipendiefonder som administreras av AUS. Syftet med stipendierna är att stöda internationalisering av mindre bemedlade studerande, stöda aktiv föreningsverksamhet och uppmuntra till en bra kombination av studier och studieliv. Läs mer på AUS:s webbplats.
DAAD-stipendiet är avsett för att stöda studier i Tyskland. Stipendiet ska i regel sökas ungefär 6 månader innan avfärd till Tyskland. Se mer information på tyska ambassadens webbplats. För DAAD-stipendier gäller också specifika villkor, som det gäller att bekanta sig med. Obs! Stipendiet beviljas inte för utbyte inom Erasmus+.
Helsinki-Aalto Institute for Cybersecurity (HAIC) vid Högskolan för teknikvetenskaper beviljar stipendier för internationell mobilitet för studerande inom vissa utbildningsprogram inom datateknik. HAIC-stipendiet beviljas utöver Aaltos utbytesstipendium. HAIC beviljar inte utbytesplatser, utan de studerande ska själva ansöka om utbytesplats och HAIC-stipendium i Aalto-universitetets ansökan om utbyte på våren eller hösten.
Du kan ansöka om HAIC-stipendium under ansökningstiderna för studentutbyte. Om stipendier delas ut under ansökningsomgången ser du information om det innan ansökningstiden börjar på sidan Grants and Scholarships. På samma sida finns också närmare information om ansökningskriterierna och anvisningar för att ansöka om stipendium.
Stiftelsen Tellervo ja Juuso Waldenin säätiö delar varje höst ut stipendier och bidrag till stöd för unga finskspråkiga personers möjligheter till utbildning och studier, inlärning av andra språk samt internationalisering. Läs mer på stiftelsens webbplats.
Finland-Amerika Föreningarnas Förbund och Fullbright Center erbjuder stipendier för studier i USA. .
Det lönar sig i allmänhet att ansöka om stipendium som delas ut inom specifika utbildningsområden. Studerande inom till exempel kemiteknik och skogsproduktteknik kan beviljas särskilda stipendier. Mer information om stipendier för studerande inom vattenteknik ges av Teemu Kokkonen, [email protected].
Studerande vid Högskolan för konst, design och arkitektur kan ansöka om stipendium för kort studentutbyte för intensivkurser och sommarskolor utomlands.
Information om Erasmus+ stipendier
Checklista för studerande som åker på utbyte.
Free mover-utbyte innebär att du självständigt organiserar ditt utbyte till ett utländskt universitet.