Startsida för Sisuanvisningar
Startsida för studerandes Sisuanvisningar.
Grafen baserar sig på den studieplan du senast modifierat. Om du har börjat göra en ny studieplan men den förblivit tom hittar förstasidans graf ingen information att visa. Om du har flera studierätter visar grafen informationen från den plan du senast modifierat, inte samtliga studierätters information. Tills vidare är Oodi det huvudsakliga stället där informationen sparas, en del av informationen flyttas nödvändigtvis inte heller till Sisu vilket kan leda till att grafen ser ofullständig ut.
Tyvärr förekommer det problem med Sisus tillgänglighet och systemet uppfyller inte kraven på nivå AA i Riktlinjerna för tillgängligt webbinnehåll (WCAG) 2.1. Sisus tillgänglighetsutlåtande finns på Sisus förstasida (sisu.aalto.fi).
Tillgänglighetsproblemen försvårar exempelvis användningen av skärmläsarprogram. Sisu-universiteten tillsammans med systemleverantören strävar efter att kontinuerligt förbättra Sisus tillgänglighet. En del av åtgärderna kommer dock först 2023.
Vid Aalto förbereds tillgänglighetsstöd för studerande. I praktiken handlar det om en stödperson vid lärandetjänsterna som hjälper den studerande med användningen av Sisu eller gör åtgärder i Sisu å den studerandes vägnar. Dessutom uppdateras Sisus och Sisuanvisningarnas tillgänglighetsutlåtanden aktivt. Tillgänglighetsstödet kan användas av de studerande fram tills att Sisu tas i bruk.
När du börjar göra din studieplan i Sisu är en del av strukturen färdig men du behöver göra vissa val själv. På vissa ställen kan separat godkännande krävas, vilket kan tyckas konstigt. Ett bra sätt att ta sig an studieplanen är att lägga det egna programmets och huvudämnets innehåll som grund för planen och i samband med det bekanta sig med anvisningarna för att göra en studieplan. Du får även hjälp och stöd för att göra studieplanen och med valen i Sisu från ditt eget programs eller huvudämnes lärandetjänster
Samtliga examensstrukturer och studiehelheter modifierades under läsåret 2020–2021, så om det syns markeringar om att någonting har raderats ska du göra en ny studieplan. Om markeringen bara syns i en studiehelhet (till exempel biämnet) borde det räcka att du raderar helheten och lägger in den på nytt.
Tyvärr inte. I sådana här situationer bör du göra en ny studieplan.
Av tekniska skäl har en del av prestationerna förts över till Sisu som personliga prestationer. Därför syns de inte i Sisu som genomförda och syns inte nödvändigtvis i ”Lägg till i planen” till vänster.
Du kan lägga till studier i studieplanen på följande sätt: gå till stället du vill lägga till dem i studieplanen och välj det fria redigeringsläget. I studievalshjälparen till höger hittar du då rubriken ”Lägg till utfört studieavsnitt”. Närmare anvisningar: Ansök om godkännande för delar av en studieplan.
Vissa helheter i din studieplan kan vara sådana att de alltid kräver separat godkännande. Närmare anvisningar: Ansök om godkännande för delar av en studieplan
Se anvisningarna för hantering av kurser med varierande omfattning.
Se anvisningarna för hantering av kurser som kan genomföras flera gånger.
Om du tidigare byggt ihop en ISP och anmäler dig via den så erbjuder Sisu dig den gamla versionen av kursen. Byt till den nya versionen via kursbeskrivningen ifall du inte hittar undervisning. Du hittar vilken version du anmäler dig till under kursnamnet i kursbeskrivningen. Versionen kan bytas genom att klicka på pilen bredvid.
Ibland blir bannern bakom en annan. Om du försöker byta version och en annan banner är öppen måste du först stänga den gamla för att kunna byta version på kursen.
Ifall du under ett tidigare läsår gjort din ISP och försöker anmäla dig till kurser genom sök funktionen, kommer det inte gå då kursen i din ISP är i fel version. Kursen finns i din ISP som en tidigare version och uppdateras inte automatiskt. I dessa fall ger Sisu dig meddelandet:
Du antogs inte till undervisningen eftersom förhandskraven inte uppfylls.
Förhandskrav som inte uppfylls:
Studieavsnittet hör till den primära studieplanen.
Problemet går att lösa så här:
Nej, en godkänd studieplan är inte nödvändig för kursanmälan i Sisu.
Tyvärr inte, i Sisu kan du endast se en uppskattning på om du ryms med i kursen om anmälan skulle stänga just vid detta tillfälle.
Voit lisätä ylimääräisiä opintoja vapaasti valittaviin opintoihin hopsissa tai muuttaa vapaasti valittavien opintojen sisältöä sen mukaan, mitä ylimääräisiä kursseja olet suorittamassa. Jos lisäät vapaasti valittaviin enemmän opintoja kuin on tarkoitus tutkintosi laajuuden puitteissa, saattaa hops mennä sääntöjen vastaiseen tilaan. Tämäkään ei kuitenkaan estä kurssi-ilmoittautumista. Valmistumista varten hops on tehtävä valmiiksi siten, että hopsissa on vain tutkintoon sisällytettävät opinnot.
Undervisningsmoment (som föreläsningar, övningar, tentamen) finns under kursinformationen i varje kurs.
Du kan även se kursens undervisningsmoment i kalendervyn när du registrerar dig för kursen.
Tyvärr inte, och det här påverkar vyn i MyCourses. Du kan ändå filtrera kursvyn i MyCourses.
Detta rekommenderas inte. Att hålla kursen i studieplanen tills du har slutfört den och fått ett vitsord underlättar att kursen registreras på rätt sätt i Sisu.
Om kursen inte har ett begränsat deltagarantal godkänns din anmälan automatiskt i Sisu, förutsatt att du uppfyller baskriterierna för anmälning. Om kursen har ett begränsat deltagarantal tar kursanmälan slut sju dagar innan kursen inleds, eftersom kursens lärare/administrativa personal behöver tid för att bekräfta kursens deltagare. Så här fungerade det även i Oodi. Kursdeltagarna bekräftas även för kurser med begränsat antal deltagare innan kursen inleds och den studerande ser i Sisu huruvida hen har blivit antagen till kursen.
Ja, anmälan kan återkallas så länge som anmälningstiden pågår och undervisningen inte inletts. Vissa kurser kan ha en separat utsatt tid inom vilken anmälan kan återkallas. Detta är dock kursspecifikt. Om anmälan inte längre kan återkallas kan genomförandet av kursen avbrytas.
Efteranmälan kan vara möjlig till kurser med begränsat deltagarantal, om det har blivit kvar lediga platser. Detta är dock kursspecifikt.
Om kursen har flera övningsgrupper kan du i Sisu rangordna dem enligt följande: ”föredragen grupp”, ”passar mig” eller ”passar inte mig”. Sisu beaktar dina önskemål och strävar efter att placera dig i din föredragna övningsgrupp. Du placeras inte i en grupp som du meddelat att inte passar dig. Om du inte ryms i din föredragna grupp placerar Sisu dig i en grupp för vilken du valt ”passar inte mig”. När sökandes gruppval kalkyleras är föredragna grupper och passar mig-grupper likvärdiga, så om en studerande har markerat alla lämpliga grupper som föredragna grupper och en annan som passar mig-grupper får ingendera förtur när platserna kalkyleras. Anmälans eventuella prioriteringskriterier avgör vem som antas om alla inte ryms med.
Om kursen exempelvis innehåller obligatoriska föreläsningar och övningar och du ska välja en av tre övningsgrupper ska du få en plats både för föreläsningarna och i en av övningsgrupperna för att du ska bli antagen till kursen. Om endast en av övningsgrupperna passar dig och den gruppen är populär och du blir bakom andra baserat på prioriteringskriterierna, blir du inte antagen till kursen. Därför rekommenderas det att du väljer ”passar mig” om övningsgruppernas tidtabell passar dig.
Sisu utvecklas i samarbete med de andra Sisu-universiteten och yrkeshögskolorna och under utvecklingsarbetet nåddes denna lösning. Det här motiveras bland annat genom anmälningsprocessens transparens och rättmätighet. Det här utgör en stor skillnad mot Oodi, där det var möjligt att anta studerande till kurserna i anmälningsordning, vilket inte är möjligt i Sisu.
Om du anmäler dig till en kurs för att höja ditt vitsord lönar det sig att göra det via kurssökningen. Mer information på sidan Snabbanvisningar för anmälan till undervisningen i Sisu.
Studieprestationerna i Sisu är kompletta för de som utexamineras senast 24.5.2021. För att stöda Sisus funktioner har eventuella studiehelheter med genomförd status ändrats till att de ska sammanställas. Prestationerna ska placeras i studieplanen i Sisu. Studiehelheterna sammanställs i Sisu inför ansökan om utexaminering.
Studieprestationsutdrag har fåtts i Sisu fram från och med 9.8.2021. Mer information.
Du kan ansöka om utexaminering i Sisu trots att det ännu fattas någon prestation. Till exempel lärdomsprov, diplomarbete, mognadsprov eller motsvarande. Se närmare anvisningar på sidan Ansök om utexaminering.
Du hittar mer information om betygens utdelningsdagar och tidsfrister på programmens egna sidor för utexaminering.
Klicka dig till ditt egna utbildningsprograms sida från listan nedan och välj fliken Utexaminering
Ansökan om utexaminering i Sisu är ur ett tekniskt perspektiv den samma och fungerar på samma sätt oberoende av vilket program du utexamineras från eller vilken examensnivå det är fråga om. De enda skillnaderna är huruvida kandidatresponsen eller delen om alumnverksamhet syns för de som utexamineras.
Om du har en prestation från en annan läroanstalt som enligt dig motsvarar ett av studieavsnitten i din examen vid Aalto, ansök om ersättande.
Om du har en prestation från en annan läroanstalt som enligt dig passar in i din examen men inte direkt motsvarar ett studieavsnitt vid Aalto, ansök om inkluderande.
Om du genomför en personlig prestation vid Aalto som du kommer överens om med din lärare, men som du inte kan anmäla dig till via Sisu ska du ansöka om personlig prestation. Din lärare ger ett meddelande om studieprestation som fungerar som grund för handläggningen av din ansökan.
Startsida för studerandes Sisuanvisningar.