De viktigaste responsmöjligheterna och enkäterna för studerande vid Aalto-universitetet
Det är viktigt att studerandena gör sin röst hörd för att vi ska kunna utveckla undervisningen och utbildningen, våra tjänster med anknytning till studierna samt trygga kvaliteten. Den insamlade responsen används på olika sätt på olika nivåer och särskild uppmärksamhet har fästs vid att den verkligen utnyttjas. Även studentföreningarna och gillena är intresserade av responsen och enkäterna och har nytta av dem.
På den här webbplatsen har vi samlat beskrivningar av den studeranderespons som samlas in vid vårt universitet. Dessutom finns här information om responsgivning och användningen av den givna responsen.
Tack för ditt intresse för responsen från studerande!
Under studiernas gång blir du ombedd att ge olika slags respons. Under din första höst vid universitetet blir du ombedd att svara på din egen högskolas enkät om hur introduktionen gick. Kursrespons samlas in för alla kurser du går.
Den riksomfattande kandidatresponsen å sin sida är aktuell i utexamineringsskedet av kandidatexamen och kartlägger hur nöjd du är med Aalto-universitetet och hur du tycker att studierna har förlöpt.
När du utexamineras som magister ber vi dig dela med dig av dina åsikter genom enkäten för nyutexaminerade (TEK, Finlands Ekonomer). I enkäten ställs frågor om studiernas flyt och din avlagda examen och om din arbetslivserfarenhet i förhållande till färdigheterna du utvecklade under studierna. Karriäruppföljningsenkäter ger värdefull information om hur utexaminerade klarar sig i arbetslivet. Enkäten om välbefinnande under studierna riktas till andra och fjärde årets studerande. De studerande får även återkoppling för enkäten.
Som studerande har du rätt att be lärarna om respons som hjälper dig att prestera bättre i dina studier. Du kan till exempel be om råd om hurdana svar eller prestationer som skulle ha lett till högre vitsord. Det är även viktigt att du för din del ger respons åt lärarna, både genom att besvara responsenkäterna och genom att berätta om dina erfarenheter. Respons från studerande hjälper Aalto-universitetet att utveckla undervisningen och undervisningsmiljön.
Respons från studerande är viktig för att utveckla undervisningen. Fokusera på undervisningen eller på annan inlärningsrelaterad verksamhet när du ger konstruktiv respons om undervisningen. Positiva aspekter är lika viktiga som kritik, så förmedla även dem åt läraren. Kritiska kommentarer ges på ett sakligt, förståeligt och konstruktivt sätt. Responsen kan även ges i form av frågor eller förslag, exempel ”Skulle övning x kunna ersättas av något annat alternativ?”
Det lönar sig även att ge respons åt läraren under kursens gång så att läraren har möjlighet att vidta åtgärder innan kursen tar slut. På vissa kurser kan en representant för de studerande ge samlad, gemensam respons åt läraren, till exempel halvvägs in i kursen. På det här viset kan läraren ta responsen i beaktande redan under kursens gång. (Numminen A. & Talvio M. 2009. Hyvä oppimisilmapiiri ja opiskelijan kohtaaminen. I S. Lindblom-Ylänne & A. Nevgi (red.) Yliopisto-opettajan käsikirja.)
Inom en månad efter enkäten får du respons som berättar om:
- din studiestil: är betoningen på förståelse, är den planmässig eller betonas enskilda fakta?
- hur det står till med ditt självförtroende och tron på att du ska lyckas?
- tycker du att undervisningen är väl planerad och upplever du att du får tillräckligt med respons?
- får du stöd av kompisarna i dina studier?
- hur förhåller du dig till svårigheter: undviker du dem eller har du metoder för att klara av besvärliga situationer?
- har du förmåga att göra en ny lägesbedömning om det behövs?
- känner du dig stressad och kan du när det kniper vara vänlig mot dig själv?
Responsen ger dig perspektiv på och idéer om vad du är bra på och vad som ännu kunde utvecklas. Du får även tips om var du kan finna mer information och stöd. Responsen är konfidentiell, men om du vill kan du delge den åt din akademiska handledare eller åt den som koordinerar studierna. Du kan även diskutera resultaten med en studiepsykolog. Dessutom ordnar psykologerna kurser om till exempel studiekompetens, stresshantering och om att utveckla sina emotionella färdigheter. Vi förmedlar även de programspecifika resultaten till ledarna för programmen.
De viktigaste enkäterna
De viktigaste enkäterna för insamling av respons från de studerande som erbjuds vid universitetet finns här nedan. Du bör svara på dem under dina studier. Genom enkäterna kan du påverka undervisningen.
Vid alla våra högskolor inom Aalto samlas kursrespons in automatiskt från de studerande i slutet av en kurs. Enkäten för kursresponsen består av frågor som är gemensamma för alla kurser vid Aalto-universitetet, frågor som är specifika för respektive högskola samt eventuella frågor som läraren lagt till. Läraren kan också samla in respons under kursens gång.
Som studerande har du en nyckelposition för att läraren ska ha möjlighet att få den respons som hen behöver i syfte att utveckla undervisningen. Berätta gärna om både styrkor och utvecklingsförslag för läraren. Responsen används också i tenure track-utvärderingar som stöd för karriärutvecklingen för undervisningspersonalen.
Var finns kursresponsen?
Kursresponsen finns i MyCourses. Den finns där på två olika ställen: 1) kursresponsen i övre balken innehåller alla de enkäter som du ska svara på samt de enkäter som lärarna har publicerat resultaten för eller gett återkoppling på, 2) längst upp till höger (bredvid kursbroschyren) finns en svart knapp för kursresponsen där du kan se en eller flera responsenkäter för kursen i fråga. Där kan du också se stängda enkäter som du inte har svarat på.
Hur fungerar kursresponsen?
Som studerande kan du svara på responsenkäten direkt i MyCourses. Du får en påminnelse till din e-post om att svara på enkäten. Den öppnar en vecka innan kursen avslutas och stängs en vecka efter att kursen har avslutats, såvida läraren inte förlänger svarstiden.
Du kan enbart svara på enkäten en gång och du kan inte ändra ditt svar i efterhand. När du ger kursrespons registreras ditt namn i svarslistan. På så sätt kan läraren belöna studerande som ger respons (till exempel med tilläggspoäng). Läraren kan dock inte se vem som har gett vilken respons.
Gränsen på minst fem respondenter och lärarens möjlighet att se responsen
Om färre än fem studerande har svarat på enkäten ser läraren inte någon respons alls. Av denna anledning har vissa kurser med ett litet antal studerande en separat tillståndsfråga för de studerande. I den frågas om den studerandes respons får hanteras även om färre än fem studerande har gett respons. Läraren ser responsen endast från de studerande som har gett tillstånd till att deras respons får hanteras. Övriga svar visas endast om fler än fem studerande har svarat på responsen.
Observera att läraren alltid får en lista över studerande som gett respons, även om det är färre än fem respondenter. Om respondenterna är fler än en, vet läraren inte vem som har gett vilken respons.
Tänk på följande när du ger respons
I en kursrespons samlar man aldrig in information om till exempel hälsotillstånd eller annat som kan likställas med personuppgifter. Vänligen skriv inget om personliga eller känsliga saker i responsen. Det är bättre att förmedla sådan information via mer privata kanaler. Responsen ska också alltid ges sakligt och med eftertanke. Din respons är viktig!
Språket i kursresponsen
Som studerande kan du välja vilket språk du besvarar enkäten på, förutom då när läraren inte erbjuder frågorna på alla språken. Då kan du få enkätfrågorna på ett annat språk än det språk som du valde i början av enkäten. Om frågorna finns på två språk visas det språk som kommer först i ordningen "engelska, finska, svenska". Svara på de öppna frågorna på ett språk som du vet att läraren förstår.
Publicering av responsen för studerande och återkoppling
Läraren kan publicera resultaten av flervalsfrågorna för dem som svarat på enkäten samt svara på responsen hen fått. Kursresponsen och lärarens svar syns endast för studerande som gett respons.
Annan användning av kursresponsen
Universiteten ska enligt lag utvärdera sin utbildning, forskning och konstnärliga verksamhet och bedöma hur verkningsfulla de är. Kursresponsen används i synnerhet för bedömning och utveckling av kvalitén på undervisningen och utbildningen. Detta innebär att kursresponsen hanteras inom olika ansvarsområden, och inte bara av lärarna utan även av lärarnas chefer, chefer inom institutionerna, ledare för utbildningsprogram, ansvariga för huvudämnen, arbetsgrupper som ansvarar för utvecklingen av undervisningen inom programmen, dekanus och prodekanus samt anställda inom tjänsteverksamheten.
Mer information: coursefeedback.aalto.fi
Enkäten om välbefinnande under studierna riktas till andra och fjärde årets studerande. Enkäten genomförs för första gången år 2017. Studeranden får respons på sina svar inom en månad från det att de svarat. På campus ordnas tillfällen för de studerande att komma och diskutera responsen. Ledarna för utbildningsprogrammen informeras om resultaten av enkäten. Enkäten består av HowULearn, som har utvecklats av Helsingfors universitet och kompletterande frågor.
Tilläggsinformation: https://into.aalto.fi/pages/viewpage.action?pageId=24317457
Kandidatresponsen är en riksomfattande elektronisk undersökning som universiteten står för . Syftet med enkäten är att samla information om studierna och undervisningen inom olika vetenskapsområden.Målet är att få en så exakt bild som möjligt av dina erfarenheter av och åsikter om studierna och undervisningen.
Enkäten grundar sig på HowULearn. Frågorna och påståendena grundar sig på forskning om lärande och undervisning inom den högre utbildningen. Det finns inga rätta eller felaktiga svar. Svaren från en enskild studerande kommer inte att följas upp eller rapporteras utan behandlas endast på gruppnivå.
I slutet av enkäten finns frågor som har utarbetats tillsammans med det fackförbund som motsvarar ditt utbildningsområde. Vi hoppas att du skulle vilja svara också på dem. Din respons på de här frågorna kommer att användas också av fackförbunden.
Kandidatrespons-enkäten koordineras och utvecklas som ett gemensamt projekt mellan samarbetsorganet Finlands universitet UNIFI rf och undervisnings- och kulturministeriet (OKM). UNIFI ansvarar för användningen och utvecklingen av enkätfrågorna. Läs UNIFI:s meddelande om den förnyade kandidatresponsen här.
Resultaten av enkäten används såväl lokalt för att utveckla verksamheten vid respektive högskola som nationellt för styrningen och finansieringen av utbildningen. Undervisnings- och kulturministeriet (OKM) har fr.o.m. år 2015 baserat ca 3 % (ca 50 M€) av finansieringen till universiteten på resultaten i den nationella enkäten.
Tilläggsinformation: https://kandipalaute.fi/fi ( på finska )
Ta kontakt: [email protected]
Du kan svara på enkäten via den här sidan: https://www.aalto.fi/sv/ansokningar-anvisningar-och-regler/enkat-for-utexaminerade-magistrar
Enkät för respons från nyutexaminerade
Fr.o.m. år 2011 har Teknikens Akademikerförbund TEK och universiteten tillsammans genomfört en enkät till nyutexaminerade diplomingenjörer och arkitekter. Alla universitetsenheter som utbildar inom det tekniska området omfattas av enkäten och den når så gott som alla diplomingenjörer och arkitekter som utexamineras i Finland. Enkäten producerar alltså tillförlitlig och jämförbar information om kvaliteten på universitetsutbildningen i teknik.
Genom enkäten kartläggs bland annat kunskaperna, smidigheten i studierna, erfarenheterna av arbetsliv och sysselsättningssituationen och den allmänna tillfredsställelsen med den examen som de nyutexaminerade nyss har avlagt, dvs. framtidens aktörer.
Resultaten utnyttjas på många sätt inom TEK:s verksamhet, till exempel för utbildningspolitisk påverkan och tjänsterna till medlemmarna (lönerådgivning, karriärvägledning osv.). Universiteten använder resultaten och indikatorerna som baseras på dem bland annat i arbetet med undervisningsplanerna och utvärderingen av kvaliteten på undervisningen .
Tilläggsinformation (på finska)
Kontaktperson: TEK analytiker Arttu Piri
Enkät till dem som utexamineras till ekonomie magister
Aalto-universitetets handelshögskola och Finlands Ekonomer samlar in respons av studerande som står i beråd att utexamineras om sådant som gäller studierna och sysselsättningen. Svaren handläggs konfidentiellt och svaren och den som svarat kan inte kombineras med varandra. Responsen utnyttjas bl.a. vid utvärderingen av universitetens verksamhet och utvecklingen av dem samt vid uppföljningen av sysselsättningen av och lönesättningen för de utexaminerade.
Sammandragen av resultaten finns på ekonomförbundets webbplats (på finska).
Tilläggsinformation: Tanja Nurmi (fö[email protected])
Övriga enkäter
Studenter som tar del i utbyte och praktik utomlands ger respons genom olika enkäter (per ansökningsomgång samt t.ex. genom en Evaluation survey vid BIZ) före och efter mobilitetsperioden i fråga, samt genom utbytesrapporter.
Du kan bekanta dig med utbytesrapporterna i databaser över utbytesdestinationer (Reports flik):
- Databas för Högskolan för konst, design och arkitektur
- Databas för Handelshögskolan
- Databas för de tekniska högskolorna (CHEM, ELEC, ENG, SCI)
Information om hur man skriver en rapport: Efter utbytet | Aalto-universitetet
Mer information om utbytesstudier: Utbytesdestinationer | Aalto-universitetet
Studerande som deltagit i Erasmusutbyte eller praktik ska fylla i EU Survey efteråt. EU Survey är kommissionens elektroniska responsblankett, som automatiskt skickas ut av kommissionens system till studerandena efter att utbytet har avslutats.
Ett sammandrag av de enkätern
(In English)
Survey | Target group | Purpose | Review of results |
---|---|---|---|
Course feedback |
All students |
Quality of courses, workload, satisfaction, assesment of the course, motivation etc. |
|
Study wellbeing questionnaire (2017->) |
2. year B.SC students and 1. year M.Sc students |
Well-being mapping: stress, self-efficiency, teaching arrangements etc. The student will get personal feedback (and tips for personal development) after filling the questionnaire. |
|
The Finnish Bachelor’s Graduate Survey (Kandipalaute) | Bachelor level graduates at all Finnish Universities | Quality of Bachelor level education at Finnish Universities (has an effect on U funding) |
|
Graduates Survey | M.Sc. students at graduation | 1) Quality of education 2) Placement at graduation 3) Salary |
|
Aarresaari Survey for M.Sc graduates | M.Sc. 5 years after graduation | 1) Employment quality and meaninfullness 2) Career development 3) Satisfaction on the degree |
|
Aarresaari Survey for Doctoral graduates | 3 years after graduation | 1) Employment quality and meaninfullness 2) Career development 3) Satisfaction on the degree |
|
BIZ Placement Survey | M.Sc. students 1 year after graduation | 1) Placement at graduation 2) Satisfaction on the degree 3) Student career guidance |
|
Orientation feedback | BSc / MSc / exchange students | New students after orientation |
|
Incoming exchange students: Orientation and Arrival Survey | Exchange students | Arrival services: - pre-arrival information packages - information during orientation etc. |
|
Outgoing exchange students: - Exchange report - EU-Survey |
Exchange students |
|
|
BIZ: Outgoing exchange students: Evaluation survey | Outgoing exchange students | Gathering information and feedback on the exchange experience, destination university etc. | |
Outgoing exchange students: Application survey (ARTS&TECH, BIZ) | Outgoing exchange students | Gathering information and feedback on the Aalto exchange application rounds | |
Incoming exchange student feedback survey | Exchange students |
Student experience (services, housing, academic aspects) |
|
National Finnish Student Health and Wellbeing Survey (Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus, KOTT) | Sample of degree students | Produces comprehensive and regular data (every four years) on the welfare of students nationally. | The survey is conducted by the Finnish Institute for Health and Welfare (THL). The results are discussed at the university level. See also the public results in http://thl.fi/kott |
International student barometer (ISB) | International students | The international ISB survey is focused to the expectations and view of international students | Used on university level for improving the experiences of international students. Aalto last participated in 2022. The survey is conducted by i-graduate. See also: International Student Barometer (ISB) | Aalto University |
OTUS Student Barometer | Degree students | OTUS Student Barometer is a survey which is used in work to develop student wellbeing, student activities, the quality of teaching, higher education internships, studies and reports on working life and living, and educational institutions, among other things. | Student Barometer is conducted by the Research Foundation for Studies and Education Otus. The survey is conducted nationally every three years (last times 2016, 2019, 2022). |