Genom utbytesstudierna fick Ronkainen också möjligheten att gå kurser som han inte skulle ha gått i Finland. På en kulturkurs analyserade man filmer och bekantade sig med marknadsföringen av dem. ”På kursen i psykologi fick jag ett nytt perspektiv för min kandidatavhandling, och jag tänker också dra nytta av lärdomarna i min gradu.”
Utbytesstudierna var en del av Ronkainens kandidatexamen i ekonomi vid Aalto-universitetet. I sina magisterstudier kommer han att fokusera på informations- och serviceledning. ”Jag tänker absolut söka till utbyte också under magisterstudierna, kanske till Japan eller Kina. Utbytesstudier är en unik möjlighet att förverkliga sig själv och bekanta sig med nya kulturer och människor. Jag rekommenderar att alla ska ge sig själva den upplevelsen åtminstone en gång!”
Alumn uppmuntrar unga att internationalisera sig
Liksom Ronkainen deltar över 60 procent av studerandena vid Handelshögskolan i ett internationellt utbyte varje år. De kan välja mellan 44 olika länder, allt från Australien till Sydkorea och Mexiko. Handelshögskolan stöder varje studerandes studier utomlands ekonomiskt. Det kan du också göra som donator.
Så gjorde Leena Suviranta, som studerade vid Helsingfors handelshögskola på 1970-talet och vars gnista för det internationella tändes under studierna och sommarjobben. ”Jag var privilegierad, för på den tiden var det inte alls vanligt att åka utomlands”, berättar Suviranta.
Suviranta blev ekonomie magister vid Helsingfors handelshögskola 1978 och avlade därefter MBA-examen vid Katolska universitetet i Leuven i Belgien. ”Studier i Finland och utomlands samt sommarjobb i Paris, Norrköping och Monaco stakade ut min karriär i HR.” Sommarjobbet på ett litet företag i Monaco som tillverkade oljeborrningsmaskiner med arbetskamrater från 16 olika länder gav en särskilt bra inblick i hur internationellt affärslivet är.
”Jag uppmuntrar unga att åka utomlands. Ute i världen lär man sig att handla självständigt också i annorlunda miljöer, och man får nya perspektiv på livet. Jag fick goda vänner på resorna utomlands under studietiden som jag fortfarande håller kontakt med. Donationerna medverkar till att pengar inte utgör ett hinder för unga att åka. Och donationerna kan ju dras av i beskattningen.”
Text: Marjukka Puolakka