Vaihto-opinnot tarjosivat mahdollisuuden opiskella myös sellaisia kursseja, joita Suomessa ei olisi tullut suoritettua. Kulttuurikurssilla analysoitiin elokuvia ja tutustuttiin niiden markkinointiin. ”Psykologian kurssista sain uuden näkökulman kandityöhöni ja tarkoitus on hyödyntää oppeja myös gradussa.”
Vaihto-opinnot olivat osa Ronkaisen Aalto-yliopiston kauppatieteen kandidaatin tutkintoa. Maisteriopinnoissaan hän keskittyy tieto- ja palvelujohtamiseen. ”Haen ehdottomasti vaihtoon myös maisteriopintojen aikana, ehkä Japaniin tai Kiinaan. Vaihto-opinnot ovat ainutlaatuinen tilaisuus toteuttaa itseään ja tutustua uusiin kulttuureihin ja ihmisiin. Suosittelen kaikille: anna itsellesi se kokemus edes kerran!”
Alumni kannustaa nuoria kansainvälistymään
Ronkaisen lailla kansainvälisen vaihdon kokee vuosittain yli 60 prosenttia Kauppakorkeakoulun opiskelijoista. Valittavana on 44 kohdemaata aina Australiaa, Etelä-Koreaa ja Meksikoa myöten. Kauppakorkeakoulu tukee rahallisesti jokaisen opiskelijan ulkomaanopintoja. Sinäkin voit lahjoittajana tehdä samoin.
Näin teki Helsingin Kauppakorkeakoulun kasvatti Leena Suviranta, jonka kipinä kansainvälisyyteen syttyi opintojen ja kesätöiden aikana 1970-luvulla. ”Olin etuoikeutettu, sillä tuohon aikaan ulkomaille lähtö ei ollut lainkaan tavallista”, Suviranta kertoo.
Hän valmistui kauppatieteen maisteriksi Helsingin Kauppakorkeakoulusta 1978 ja suoritti sen jälkeen MBA-tutkinnon Belgiassa Leuvenin katolisessa yliopistossa. ”Opinnot Suomessa ja ulkomailla sekä kesätyöt Pariisissa, Norrköpingissä ja Monacossa viitoittivat työuraani, jonka tein HR:ssä.” Varsinkin Monacon kesäpesti pienessä öljynporauslaiteyrityksessä antoi tosituntumaa liike-elämän kansainvälisyyteen, kun Suvirannan työkaverit edustivat 16 eri kansalaisuutta.
”Kannustan nuoria lähtemään ulkomaille. Maailmalla oppii toimimaan itsenäisesti oudoissakin ympäristöissä ja saa uusia näkökulmia elämään. Sain opiskeluaikojen ulkomaan reissuilta hyviä ystäviä, joiden kanssa pidän edelleen yhteyttä. Lahjoitukset helpottavat sitä, ettei raha ole esteenä nuorten lähtemiselle. Ja antajalleenhan lahjoitukset ovat verovähennyskelpoisia.”
Teksti: Marjukka Puolakka