Universitetsordlista och det akademiska året
Ordlista
Examen och examensstuderande
Aalto-universitetet erbjuder undervisning som leder till examina. På Aalto kan du avlägga lägre högskoleexamen, alltså kandidatexamen, inom områdena för ekonomi (EK), konst (KoK) och teknik (TkK). Studerande som avlägger någon av dessa examina kallas kandidat- eller kandistuderande.
Vid Aalto kan du också avlägga högre högskoleexamen. Inom området för ekonomi utexamineras du som ekonomie magister (EM), inom området för konst som konstmagister (KoM) och inom området för teknik som diplomingenjör (DI), arkitekt eller landskapsarkitekt. Studerande som avlägger högre högskoleexamen kallas magisterstuderande eller studerande i magisterskedet.
På Aalto kan du även avlägga licentiat- och slutligen doktorsexamen.
På universitetet finns också andra än examensstuderande: till exempel utbytesstuderande, studerande på öppna universitetet och studerande med fristående studierätt.
Examensarbete, avhandling pro gradu och diplomarbete
Examensarbete eller lärdomsprov är ett samlingsnamn för ett mer omfattande självständigt forskningsarbete som hör till såväl kandidat- som magisterexamen. Examensarbetet i kandidatskedet kallas kandidatarbete. Magisterskedets examensarbete kallas (pro) gradu, slutarbete eller diplomarbete (”dippa”) beroende på område och dess traditioner. Examensarbetet görs i allmänhet i slutet av examen.
Huvudämne, biämne
Ditt utbildningsprogram kan ha flera olika huvudämnen, alltså inriktningsalternativ. Huvudämnet är en helhet definierad i undervisningsplanen och huvudämnet står på ditt betyg då du utexamineras.
Biämnet är en mindre helhet än huvudämnet som har sin egen undervisningsplan. Kandidatstuderande avlägger minst en biämneshelhet, magisterstuderande får avlägga ett biämne om de så önskar. Biämnets namn står också på ditt betyg då du utexamineras.
Högskola
Aalto-universitetet har sex olika högskolor som organiserar undervisning. Många universitet använder ordet fakultet, men på Aalto går uppdelningen inte direkt enligt vetenskapsområde. Högskolorna inom det tekniska området är Högskolan för ingenjörsvetenskaper, Högskolan för kemitekni, Högskolan för teknikvetenskaper och Högskolan för elektroteknik. Handelshögskolan representerar det ekonomiska området, och Högskolan för konst, design och arkitektur representerar det konstnärliga området, samt det tekniska området dit arkitekturen och landskapsarkitekturen hör. Utanför Aalto-universitetet är högskola också den gemensamma benämningen på universitet och yrkeshögskolor.
ISP, individuell studieplan
Alla studerande gör upp en individuell studieplan baserat på undervisningsplanen. I studieplanen väljer studerande vilka studier man tänker avlägga och när. Studieplanerna görs i Sisu-systemet. I slutet av studierna sammanställs examen till ett betyg i enlighet med studieplanen. Studieplanen kan uppdateras under studiernas gång och du får vägledning och stöd med att göra den.
Läsår och termin
Läsåret börjar 1.8 och slutar 31.7. Läsåret delas in i två terminer, höst- och vårterminen. Höstterminen slutar och vårterminen börjar vid årsskiftet.
Kurs
En enhet som strukturerar studier enligt undervisningsplanen. En kurs kan bestå av en eller flera studieprestationer. En annan benämning för kurs är studieavsnitt.
Obligatoriska studier och fritt valbara studier
Alla utbildningar innehåller både obligatoriska och fritt valbara studier. Från undervisningsplanen kan du se vilka obligatoriska kurser din examen innehåller. De fritt valbara studierna är också en del av examen och de kan bestå av enskilda kurser, ett biämne (en definierad kurshelhet) eller till exempel praktik eller utbytesstudier, helt enligt studerandes eget intresse.
Studerandeorganisationer, gillen, ämnesföreningar och hobbyföreningar
På campus finns många olika studerandeorganisationer, som ofta är registrerade föreningar. Gille är en traditionell benämning på en studerandeorganisation inom det tekniska området, som består av studerande från ett eller flera huvudämnen eller utbildningsprogram. KY – Aalto-yliopiston kauppatieteiden ylioppilaat ry – är en förening för alla ekonomistuderande och Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun ylioppilaat TOKYO ry fungerar som den gemensamma föreningen för alla studerande på Högskolan för konst, design och arkitektur.
Teknologföreningen (TF) är Aaltos enda nation. TF:s ändamål är att föra samman universitetets svenskspråkiga studerande.
På campus finns också en otroligt stor mängd olika hobbyföreningar, som sysslar med allt från idrott eller musik till stadsodling.
Studiepoäng
Studiernas omfattning mäts i studiepoäng. En studiepoäng kräver ungefär 27 timmar arbete av den studerande, vilket är kompatibelt med det europeiska ECTS-systemet (European Credit Transfer and Accumulation System). Ett läsår omfattar 60 studiepoäng.
Med studerandes arbete avser man också självständigt tänkande och förmågan att ta till sig information. Prestationen som krävs för en studiepoäng kan till exempel vara åtta timmar föreläsningar och en två sidor lång skrivuppgift, enligt Aaltos rekommendationer.
Studietid
Den målsatta tiden för att avlägga kandidatexamen är tre år och för magisterexamen två år.
Lägre högskoleexamen (kandidat): tre läsår. Du har rätt att avlägga examen på fyra år, alltså maximalt ett år längre än utsatt tid.
Lägre och högre högskoleexamen (kandidat och magister): sammanlagt fem läsår. Du har rätt att avlägga båda examina på sammanlagt sju år, alltså maximalt två år längre än utsatt tid.
Högre högskoleexamen (magister): två läsår. Du har rätt att avlägga examen på fyra år, alltså maximalt två år längre än utsatt tid.
Efter att den tillåtna studietiden tagit slut kan du ansöka om tilläggstid för att slutföra dina studier. Du kan se hur lång studietid du har i Sisu.
Tentamen, tentvecka
Prov. På en del kurser hålls en tentamen, förkortat tent, under kursen eller i slutet av kursen. Tenten kan vara antingen ett traditionellt prov i klassen, ett elektroniskt prov i Exam-systemet eller något annat prov som görs på dator. Skolorna kan ha gemensamma tentdagar, då flera olika kursers tenter hålls samtidigt i samma sal. Tentvecka är en benämning på veckan mellan två perioder.
Tillgodoräknande av studier
Tillgodoräknande av studier innebär att studier som genomförts någon annanstans än vid Aalto-universitetet räknas till godo i en examen som avläggs vid Aalto, antingen genom att ersätta en enskild kurs eller studiehelhet eller genom att studierna inkluderas i exempelvis de fritt valbara studierna.
En examensstuderande vid Aalto-universitetet kan i sin examen tillgodoräkna även sådana kunskaper som förvärvats på annat sätt än genom formell utbildning under förutsättning att de uppfyller lärandemålen för examen och utbildningsprogrammet.
Undervisningsplan
Undervisningsplanen berättar vilka kunskaper studerande har efter slutförd examen och vilka kurser examen innehåller. Alla utbildningsprogram och biämnen har sina egna undervisningsplaner.
Artsare, taikkeit
Artsare är benämningen som oftast används om en person som studerar konst. (Högskolan för konst, design och arkitektur förkortas ARTS). Taikkeit är ett äldre namn för konststuderande som ibland används. Ordet kommer från det gamla namnet taideteollinen korkeakoulu (”taikken”).
Emeritus, emerita
En pensionerad professor har rätt att använda denna hederstitel. Män använder benämningen ”professor emeritus” och kvinnor ”professor emerita”.
Kylterit
En person som studerar ekonomi. Namnet kommer från ”kauppatieteiden ylioppilas”.
Phux, mursu
Första årets kandidatstuderande. Ordet mursu används vid Handelshögskolan.
Professorer, forskare, lektorer och lärare
På universitetet jobbar personer med många olika arbetstitlar. En professor är vanligtvis en person som har avlagt doktorsexamen, som är anställd via vetenskaplig referentgranskning och till vars arbete hör forskning, undervisning och ibland ledarskapsuppgifter.
Lektorernas och universitetslärarnas huvudsakliga uppgift är att undervisa, men beroende på arbetsbeskrivningen kan arbetet även inkludera en mindre mängd forskning. En timlärare är en person som inte är heltidsanställd på universitetet, utan är avlönad för att undervisa till exempel en enskild kurs eller en del av en kurs.
Forskarnas främsta arbetsuppgift är att forska och de kan antingen vara anställda vid universitetet eller arbeta på personligt stipendium.
Professor of Practice är en meriterad person i sin bransch, som jobbar med liknande uppgifter som en professor under en viss tid, men som inte nödvändigtvis har avlagt doktorsexamen.
Teknolog
En person som studerar teknik.
Tutor, storasyskon
Tutor (inom det konstnärliga och ekonomiska området) och storasyskon (inom det tekniska området) är en studerande som fungerar som kamrathandledare för nya studerande. Idén är att tutorn eller storasyskonet studerar samma ämne och introducerar de nya i att studera vid Aalto-universitetet och hjälper dem att komma igång med sina studier. Tutorerna och storasyskonen har ställt upp frivilligt, men de är utbildade av universitetet och fungerar i universitetets namn. Beroende på område kan verksamheten förutom orientering i studierna också innehålla en introduktion till olika frivilliga studerandeorganisationers verksamhet.
På universitetet räknas tiden ofta i läsår. Det akademiska året börjar på hösten och slutar på sommaren. Året innehåller många olika traditioner och evenemang.
På Aalto delas året in i fem perioder. Under läsåret finns inga egentliga ledigheter förutom de allmänna helgdagarna och påsklovet, som i fortsättningen (våren 2023) kommer att pausa undervisningen från och med skärtorsdagen till följande veckas onsdag. På sommaren mellan period V och I ordnas i allmänhet ingen undervisning så då har studerande sommarlov (i juni, juli och augusti). Även runt jul och nyår hålls en längre paus mellan period II och III som fungerar som jullov.
Andra helgdagar som är fria från undervisning är trettondagen, första maj, Kristi himmelsfärdsdag och självständighetsdagen.
Invigning av läsåret
I början av september ordnas läsårets officiella inskription, som firas med professorsprocessionen, tal och annat program. Tillställningen är festlig och alla inom Aalto-gemenskapen är välkomna att delta. Samma dag ordnas Aalto Party, som är ett avslappnat, festivalliknande utomhusevenemang där du kan bekanta dig med olika föreningar och fritidsmöjligheter. Som fortsättning på Aalto Party ordnar studentkåren en fest, Aalto After Party.
Phuxintagning
Ett evenemang som äldre studerande ordnar åt de nya i början av hösten. Programmet kan till exempel gå ut på att man går mellan olika roliga kontroller. Evenemangets syfte är att uppta de nya studerandena i studiegemenskapen. Vid Handelshögskolan kallas evenemanget ”mursujaiset”.
Disputation
Disputationer hålls året om. En disputation går ut på att en doktorand ”disputerar”, alltså offentligt diskuterar sin doktorsavhandling med opponenten som en del av avhandlingens godkännande. Disputationer är öppna och ordnas dagstid och det lönar sig att delta i dem under studietiden. Tillfället har ingen speciell klädkod. Efter disputationen ordnas ofta en kvällsfest, som kallas karonka. Karonkan är bara för inbjudna gäster.
Sitser, årsfester och andra studerandefester
Studentkåren och studentorganisationer ordnar många slags fester under året. Sitser är i allmänhet bordsfester, där man under sångledarens ledning äter, sjunger snapsvisor och umgås tillsammans. Olika arrangörer har olika sitstraditioner, som man gärna berättar om åt nya deltagare.
Årsfester kan vara ganska olika från förening till förening. Större organisationers årsfester och speciellt jubileumsårsfester kan vara mycket festliga och till dem klär man sig i frack eller aftonklänning. En del föreningar ordnar mera informella årsfester, till exempel TOKYO ry:s Maskerade. Årsfesten är ett roligt sätt att bekanta sig med föreningens traditioner och träffa nya människor.
Vappen
Valborg eller vappen i Otnäs är mer än bara en festdag. Till studerandes vapp och speciellt till teknikstuderandes vapp hör flera mindre evenemang som ordnas under veckorna och dagarna före vappen. På själva vappen utlyses valborgsfirandet i Otnäs från Smökkis tak, Havis Amanda-skulpturen på salutorget i Helsingfors får sin mössa, och vid midnatt får de nya teknikstuderandena för första gången sätta teknologmössan på huvudet. På första maj samlas människor i Kajsaniemiparken och Brunnsparken för picknick. Studentkåren samlar ofta alla vappenevenemang i en informationskanal.
Vappen är i Finland både studerandes och arbetarnas dag. Förutom studerande kan du i staden också se firande familjer och vappenmarscher.
Graduation party
Aalto-universitetet bjuder in alla som utexaminerats under året till en gemensam fest i början av juni. På Graduation Party firar man de utexaminerade med tal, musik och annat program. De utexaminerade kan också bjuda in sina familjemedlemmar till evenemanget.
Examensceremoni
Betygsutdelningstillfälle. Det ordnas flera under året och en av dem är i samband med Graduation Party.
Självständighetsdagens fackeltåg
På självständighetsdagen firar studerande med sitt traditionella fackeltåg. Tåget startar från Sandudds begravningsplats, går igenom staden och samlas till sist för en gemensam folkfest på Senatstorget.
Promotion
Promotion är en mycket festlig tillställning, där man utdelar insignier för magistersgrad eller doktorsgrad. De som avlagt examen inbjuds till promotion. Promotioner ordnas inte varje år.
- Publicerat:
- Uppdaterad: