Nyheter

Biträdande professor Matti Kummu får 2 miljoner euro i ERC-stipendium för forskning om hållbar livsmedelsproduktion

Huvudmålet är att bedöma vilka tänkbara möjligheter som finns för att möta den globala framtida efterfrågan på livsmedel genom en hållbar användning av naturresurser.
uusia integroituja mallinnus- ja analyysimenetelmiä

Befolkningsmängden har mer än fyrdubblats det senaste århundradet, men aldrig någonsin har vi haft så stor tillgång på livsmedel per capita. Detta har dock lett till stor brist på nyckelresurser för att producera mat, såsom vatten och mark. Den snabba befolkningstillväxten och klimatförändringar beräknas intensifiera utmaningen att på ett hållbart sätt möta den växande efterfrågan på livsmedel.

Matti Kummu, biträdande professor i globala vattenfrågor, strävar efter att tackla denna stora utmaning i sitt nya projekt SOS.aquaterra - Respecting safe operating spaces: opportunities to meet future food demand with sustainable use of water and land resource. Projektet emottog ett stipendium på två miljoner euro från Europeiska forskningsrådet (ERC) genom deras Consolidator grant programme. Huvudmålet är att bedöma vilka tänkbara möjligheter som finns för att möta den globala framtida efterfrågan på livsmedel genom hållbar användning av naturresurser. Femårsprojektet utvecklar nya, integrerade modellerings- och dataanalysmetoder för att till fullo utnyttja de globala, öppna, tids- och rumsbestämda dataseten tillsammans med utdata från globala agronomiska och hydrologiska modeller. 

“Istället för att bedöma hållbar användning av naturresurserna var för sig, såsom mark och vatten, så integrerar vi dem för att fastställa feedback och göra potentiella avvägningar mellan dem”, säger Matti Kummu från institutionen för byggd miljö. 

För att utvärdera potentialen i en höjning av livsmedelsförsörjningen inom de hållbara gränserna för naturresurserna, utvecklar SOS.aquaterra en global, integrerad modell för livsmedelssystem. Med hjälp av denna modell är det möjligt att för första gången kombinera livsmedels konventionella möjligheter - kostförändringar, minskade förluster av livsmedel, handel och en minskning av avkastningsgapet - med framtida innovationer såsom vertikalt jordbruk och alternativa proteinkällor. 

“Integrationen av mätningar från de senaste dataseten och modelleringsverktygen innebär naturligtvis höga risker. Samtidigt kommer resultaten att avsevärt öka vår förståelse för det globala livsmedelssystemet, såväl som kunskapen om tänkbara alternativ för att kunna möta den ökade efterfrågan på livsmedel på ett hållbart sätt.”

“ERC-stipendiet för forskning om hållbar livsmedelsproduktion är mycket glädjande. Hållbar utveckling är en central beståndsdel av Aalto-universitetets strategi och en nyckeldel av aktiviteterna vid Högskolan för ingenjörsvetenskaper. Vi ser fram emot att stöda Matti Kummus forskning på alla möjliga sätt”, säger dekanus Gary Marquis.

Kontaktinformation:

Biträdande professor Matti Kummu
[email protected]
Vatten- och miljöteknik
Institutionen för byggd miljö

Bild: USGS/NASA Landsat Program

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Havs vågor uppifrån med texten '5th edition Ulisses'.
Studier Publicerat:

Tvärvetenskaplig sommarkurs i Lissabon om plastfria hav – ansök senast 15 december

Kursen genomförs online från januari till april 2025 och på plats i Lissabon, Portugal, i juli 2025.
talvinen kuva Otarannasta kaisloineen
Forskning och konst, Studier Publicerat:

Den årliga uppföljningen för doktorander är öppen fram till 16.12.2024

Hur framskrider dina doktorandstudier och din forskning? Uppdatera oss om din situation genom att svara på enkäten.
Campus Sustainability Champion 2024 voittajat
Pris och utmärkelser, Campus Publicerat:

Studentledda projekt utsågs till Campus hållbarhetshjältar

I år utsågs två studentledda projekt till Campus hållbarhetshjältar. Priserna delades ut vid den årliga ACRE-dagen den 9.10.2024.
image
Forskning och konst Publicerat:

Boendets pris - ett finskt perspektiv

Gästföreläsning för jagvillhabostad.nu i samarbete med institutionen för urbana studier, Malmö universitet