Nyheter

Finländska forskare förenade sina krafter för att utreda hur coronavirus kan spridas i luften

I projektet deltar bland annat fluidfysiker, virologer och experter på medicinsk teknik. Forskarna använder en superdator för 3D-modellering och tror att de första resultaten kan uppnås redan under de närmaste veckorna.
Miten koronavirus leviää
Den första situationen som simuleras är en person som hostar inomhus. Foto: Petteri Peltonen / Aalto-universitetet

Aalto-universitetet, Meteorologiska institutet, VTT och Helsingfors universitet har samlat en mångdisciplinär forskargrupp för att modellera hur extremt små droppar som lämnar luftvägarna när man hostar, nyser eller talar följer med luftströmmar. Dropparna bär också med sig sjukdomsalstrare, såsom coronavirus. Forskarna utreder också utifrån befintlig information om coronavirus kan överleva i luften.

Tiotals forskare deltar, från fluidfysiker till experter på virologi, medicinsk teknik och infektionssjukdomar. Projektet inleddes på förslag av Janne Kuusela, överläkare i akutvård och jour vid Essote, samkommunen för social- och hälsovårdstjänster i Södra Savolax.

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy gav forskarna snabbt tillgång till en superdator för forskningen.

"Under normala förhållanden kan forskare bli tvungna att köa flera dagar för att starta sina simuleringar med CSC:s maskiner. Nu finns det inte tid för det, och vi kan börja arbeta genast ", säger Ville Vuorinen, som leder samarbetet och är biträdande professor vid Aalto-universitetet.

En person som hostar inomhus modelleras

Projektets arbetsfördelning är tydlig. Aalto-universitetet, VTT och Meteorologiska institutet gör 3D-modeller med hjälp av sina egna specialkompetenser.  Experterna i virologi och smittsamma sjukdomar har till uppgift att tolka vad modelleringen innebär för coronavirussmittor. Forskargruppen är i intensiv växelverkan med Essotes läkare och THL:s experter på infektionssjukdomar.

Den första situationen som simuleras är en person som hostar inomhus. Villkoren, såsom luftens flödeshastighet, har definierats noggrant för att alla parters modelleringar ska vara jämförbara och man ska också kunna ta ställning till säkerhetsavstånd mellan personer.

"Avsikten är till exempel att utreda hur snabbt virushalterna sprids ut i luften i olika luftströmmar som kan uppstå till exempel i matbutiken", säger Ville Vuorinen.

"Det är mycket viktigt att visualisera osynliga partiklars rörelser, så att vi bättre kan förstå spridningen av smittsamma sjukdomar och fenomenen bakom dem, nu och i framtiden.”

Jag uppmuntrar även andra forskare att sätta igång och forska kring coronavirusepidemin, för just nu är det dags att rulla upp ärmarna.

Ville Vuorinen

Forskarna tror att de första resultaten kan vara klara redan under de närmaste veckorna tack vare den stora beräkningskapaciteten och det intensiva, mångdisciplinära samarbetet.

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy reserverar beräkningskapaciteten och erbjuder experthjälp på ett prioriterat sätt för forskning i att förebygga COVID-19-pandemin. Om du arbetar med projekt som direkt anknyter till pandemiforskning, ta kontakt på [email protected].

"Jag uppmuntrar även andra forskare att sätta igång och forska kring coronavirusepidemin, för just nu är det dags att rulla upp ärmarna. Vi satte ihop vår egen samarbetsgrupp på några timmar och började forska genast ", säger Ville Vuorinen.

Mer information:

Biträdande professor Ville Vuorinen
Aalto-universitetet
tfn 050 361 1471
[email protected]

Specialforskare Antti Hellsten
Meteorologiska institutet
tfn 029 539 5566
[email protected]

Specialforskare Aku Karvinen
VTT
tfn 040 510 2142
[email protected]

Biträdande professor Tarja Sironen
Helsingfors universitet
tfn 050 447 1588
[email protected]

Peter Råback
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
tfn 09 457 2080   
peter.rå[email protected]

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Marcus Wallenbergin säätiön puheenjohtaja Paul Ehrnrooth
Universitetet Publicerat:

Bergsrådet Marcus Wallenbergs Stiftelse stödjer inrättandet av professurer vid Svenska handelshögskolan och Aalto-universitetets handelshögskola

För att fira sitt 50-årsjubileum har Marcus Wallenbergs Stiftelse för Företagsekonomisk Forskning beslutat att stödja inrättandet av två professurer. Dessutom meddelar stiftelsen att den kommer att öka sitt årliga stöd till doktorandprogrammet Kataja avsevärt.
Vasemmalta Taras Redchuk, Chris Hayes, Aakeel Wagay, Ada Pajari, Dan Noel, Eveliny Nery ja Jarno Mäkelä. Kuva: Mikko Raskinen.
Utnämningar Publicerat:

Ett team anlände med full fart för att studera bakterier som trivs under extrema förhållanden

Jarno Mäkelä började som biträdande professor i biofysik vid institutionen för neurovetenskap och medicinsk teknik vid Aalto-universitetet i början av september. Samtidigt fick han sällskap av forskaren Taras Redchuk, postdoktorala forskarna Dan Noel och Eveliny Nery, doktoranderna Ada Pajari och Aakeel Wagay, forskningsassistenten Chris Hayes samt en mängd utrustning, finansiering från Finlands Akademi och en ERC Starting Grant från Europeiska forskningsrådet.
Opiskelijoita työelämätapahtumassa
Pressmeddelanden Publicerat:

Rektor Ilkka Niemelä: ”Varje studerande ska kopplas ihop med det finländska arbetslivet”

Aalto-universitetet vill samarbeta med arbetsgivare för att de internationella experter som Finland är i stort behov av ska integreras i vårt land.
Metsähovi 50 vuotta
Campus, Universitetet Publicerat:

Tähtitiistai-evenemangsserien tar astronomin nära allas vardag

Välkommen att lära dig om astronomi i Aalto-universitetets nya Marsio-byggnad, som öppnades hösten 2024! Aalto-universitetets Metsähovi Radioobservatorium firar sitt 50-årsjubileum i år. För att fira jubileet kommer en öppen föreläsningsserie "Tähtitiistait" att hållas i den nya Marsio-byggnaden hösten 2024. Tähtitiistait-evenemangsserien är en del av jubileumsprogrammet som syftar till att ta astronomin nära vardagen för var och en av oss.