Nyheter

Rektor Ilkka Niemelä: ”Varje studerande ska kopplas ihop med det finländska arbetslivet”

Aalto-universitetet vill samarbeta med arbetsgivare för att de internationella experter som Finland är i stort behov av ska integreras i vårt land. Universitetet bjuder in arbetsgivarna till exempel att fungera som mentorer, hitta studerande för examensarbetesprojekt och låta studerande lösa utmaningar i form av kursarbeten.
Opiskelijoita työelämätapahtumassa

I Finland pågår för närvarande en diskussion om arbetsmöjligheterna för internationella experter och om huruvida dessa experter kan och vill stanna i Finland. Även om det är tufft på arbetsmarknaden just nu, är det bra att samtidigt rikta blicken mot framtiden. 

När befolkningen åldras och försörjningskvoten försämras, bygger tillväxten i Finland nästan enbart på att produktiviteten i arbetet förbättras. I praktiken innebär det här ny teknik, nya idéer, innovationer och utbildning. Till exempel har Finlands nuvarande regering förbundit sig till nya forsknings- och utvecklingssatsningar. För att tillgodose det ökande behovet av arbetstagare inom forskning och utveckling behöver de nuvarande utbildningsvolymerna utökas med uppskattningsvis ytterligare 9 000 personer. 

Finlands framtid är beroende av forskning, utbildning och innovation – och integration av internationella experter.

Aalto-universitetet är det mest internationella universitetet i Finland. Av lärarna och forskarna kommer 49 procent från andra länder än Finland och universitetet har studerande från 135 olika länder. När forskning vid Aalto-universitetet leder till projekt som siktar på kommersialisering av innovationer, har 56 procent av teamen arbetstagare också från andra länder än Finland.

Vi hjälper varje arbetsgivare och studerande som tar kontakt 

Aalto-universitetets rektor Ilkka Niemelä öppnade universitetets 15:e läsår tisdagen den 3 september. I sitt tal vid inskriptionen vädjade Niemelä till varje finländsk arbetsgivare: ”Hjälp oss koppla ihop varje studerande med det finländska arbetslivet. Vi har många möjligheter till det vid Aalto, men vi behöver partner i arbetslivet.”

Med hjälp av en kampanj vill universitetet på bred front utvidga alla pågående åtgärder för att sätta studerande i kontakt med arbetslivet. Universitetet bjuder in arbetsgivare till sin kampanjsida (aalto.fi/talent). Via kampanjsidan kan man lämna platsannonser, hitta arbetstagare för examensarbetesprojekt, anmäla sig till karriär- och rekryteringsevenemang, ge studerande utmaningar att lösa i form av kursarbeten eller bli partner i ett program för gruppmentorskap. 

Till exempel har fler än 700 internationella magisterstuderande och doktorander samt över 30 företag till dags dato deltagit i gruppmentorskapsprogrammet Aalto International Talent som inleddes för fyra år sedan. 

I kampanjen förbinder sig universitetet till att varje arbetsgivare och studerande som tar kontakt ska få hjälp med att knyta arbetslivskontakter.

Hälften av Aaltos internationella alumner arbetar i Finland när det har gått ett år sedan utexamineringen

När Aalto-universitetet grundades för 15 år sedan blev en av universitetets uppgifter att främja internationaliseringen i Finland. 

I dag arbetar hälften av Aalto-universitetets internationella alumner i Finland när det har gått ett år sedan de avlade examen. 

”Jag har märkt att den här andelen överraskar många positivt. Jag är stolt över aaltoiternas bedrifter, men samtidigt utmanar jag vårt samhälle: sysselsättningsgraden bland internationella experter kan ytterligare ökas”, säger rektor Ilkka Niemelä.

”För att få arbete inom den egna branschen krävs mer än en examen – det gäller att förstå hur de finländska arbetsplatserna fungerar, att skapa nätverk och att skaffa meningsfull arbetserfarenhet.” 



Den 16 september 2024 togs en mening bort från den här artikeln, där det nämndes att två tredjedelar (64,3 %) av andelen utländska medborgare som har utexaminerats från Aalto efter att universitetet grundades bor för närvarande i Finland. Andelen baserades på adressuppgifter från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (DVV).

Framtidens experter

Hej arbetsgivare!​ Hjälp oss koppla ihop varje student med det finländska arbetslivet.​

Läs mer
SLUSH 2019

Aalto-universitetet firade starten på det 15:e läsåret

Aalto-universitetets nya läsår inleddes den 3 september. I talen vid inskriptionsceremonin betonades kontakterna till det finländska arbetslivet och känslan av samhörighet.

Läs mer
Kulkue tummiin pukeutuneita ihmisiä
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Students working in team. Text Unite! Seed Fund Ideathon - Transforming ideas into impactful projects.
Samarbete, Studier Publicerat:

Delta i Unite! Seed Fund Ideathon i Österrike

Resa och boende täcks för antagna studenter. Ansök senast 6 oktober.
Kulkue tummiin pukeutuneita ihmisiä
Studier, Universitetet Publicerat:

Aalto-universitetet firade starten på det 15:e läsåret

Aalto-universitetets nya läsår inleddes den 3 september. I talen vid inskriptionsceremonin betonades kontakterna till det finländska arbetslivet och känslan av samhörighet.
Studier, Universitetet Publicerat:

Vicerektor Petri Suomalas hälsning till de nya studerandena

Vicerektor Petri Suomala välkomnar nya studerande till Aaltogemenskapen.
Metsähovi 50 vuotta
Campus, Universitetet Publicerat:

Tähtitiistai-evenemangsserien tar astronomin nära allas vardag

Välkommen att lära dig om astronomi i Aalto-universitetets nya Marsio-byggnad, som öppnades hösten 2024! Aalto-universitetets Metsähovi Radioobservatorium firar sitt 50-årsjubileum i år. För att fira jubileet kommer en öppen föreläsningsserie "Tähtitiistait" att hållas i den nya Marsio-byggnaden hösten 2024. Tähtitiistait-evenemangsserien är en del av jubileumsprogrammet som syftar till att ta astronomin nära vardagen för var och en av oss.