Nyheter

Gratis maskinvara med öppen källkod ger mer värde för pengarna i forskningsfinansiering

I en ny studie används Finland, särskilt Aalto-universitetet, som modell för att se hur gratis maskinvara med öppen källkod (FOSH) kan spara upp till 90 % av forskningsfinansiering. En betydande kostnad för vilket forskningsprojekt som helst är behovet av att förvärva nödvändig privatägd utrustning. Genom att använda sig av FOSH kan man med lätthet, snabbhet och besparingar göra så att finansiering användas för mer personaltid och fler experiment.
A 3D printed chemical mixer (credit: Karankumar C. Dhankani, Joshua M. Pearce)
3D printad kemikaliemixer (av: Karankumar C. Dhankani, Joshua M. Pearce)

FOSH håller snabbt på att bli en del av en global "öppen designrörelse", där en kostnadsfri utgivning av information för anpassad forskningsmaskinvara, såsom design, scheman och materialräkning, är lättillgänglig var som helst med en internetuppkoppling.

Den här informationen kan sedan matas in i 3D-skrivarenheter för problemfri och kostnadseffektiv tillverkning som, efter den inledande investeringen av en 3D-skrivare, bara skulle kosta lika mycket som råmaterialet för 3D-skrivaren. Detta gör det möjligt att producera snabb och mycket billigare maskinvara, som snabbt kan tillverkas i skala, såsom ventilatorer under den aktuella pandemin.

Studien är den första på nationell nivå av sitt slag och genomfördes av Ismo Heikkinen, Hele Savin, Jouni Partanen och Jukka Seppälä från Aalto-universitetet, och besökande Fulbright Finland-professor, Joshua Pearce, från Michigan Technological University. Pearce förklarar anledningen till att man använder Finland som land för att grunda sin studie på: ”Finland har ett överlägset utbildningssystem som är inriktat på specialisering inom vetenskap, och det har en mycket lämplig skala. I det här sammanhanget gäller dock strategin för strategiskt stöd för utformningen av öppen maskinvara för alla länder.” 

Pearce och hans kollegor tittade på alla forskningsinfrastrukturer och forskningsanläggningar i Finland och beräknade besparingarna i ett scenario där all forskningsmaskinvara (som är över 10 000 i värde) skulle omvandlas till gratis och öppen källkod. ”Vi tittade på den infrastruktur som var bäst lämpad att förvandlas till öppen källkod först och fastställde sedan hur mycket som kunde sparas på enbart kostnader för forskningskapital.”

FOSH-forskningsprioriteringar för Finland skulle inkludera utveckling av transmissionselektronmikroskop med öppen källkod och skanning av elektronmikroskop

I studien drogs slutsatsen att FOSH-utvecklingen av tvåelektronmikroskopverktyg enligt en konservativ uträkning skulle spara mer än 40 miljoner euro i Finland så att motsvarande nivå av nanoavbildning kunde erhållas. På samma sätt skulle miljontals euro sparas i hela landet, samtidigt som Finlands spetskompetens i forskning med anknytning till atomskiktsdeposition stärks avsevärt.

På det hela taget visar resultaten att finska vetenskapliga finansiärer skulle kunna spara mellan 2,84 miljoner euro och 27,7 miljoner euro per år på inköp av vetenskaplig utrustning om all maskinvarukostnad över 10 000 euro per enhet omvandlas till FOSH. Dessutom skulle omkring två tredjedelar av denna produktion för närvarande utföras av utrustningstillverkare i andra länder, varav en tredjedel ligger utanför Europeiska unionen.

Pearce säger: ”Jag tror det är av oerhört intresse för nationen och Europa. Vi har tittat på hur Finland strategiskt skulle kunna ändra fördelningen av vetenskaplig finansiering för att spara miljontals euro per år samtidigt som man får bättre utrustning, minskar importen och förbättrar den nationella ekonomin.”

Pearce förklarar att de pengar som sparas från FOSH kommer att visa sig vara ovärderliga på annat håll i forskningen: I stället för att göra samma mängd vetenskaplig innovation för mindre pengar, kan vi med det här konceptet göra mer vetenskaplig innovation för samma summa pengar. Kanske till och med tio gånger mer! Tanken var att om x-miljoner tilldelas utrustning skulle du i stället för att använda x-beloppet för att köpa utrustningen kunna använda en bråkdel av summan för att göra maskinvarudesign med öppen källkod. Då kunde du under följande år i stället för att köpa ett verktyg kunna köpa tio eller fler av samma sak och hjälpa många fler forskare att fortskrida snabbare.”

Pearce poängterar: I mitt labb har vi enkelt sparat hundratusentals i finansiering. Öppen maskinvara som redan finns har sparat stora pengar. Forskare har sparat miljoner enbart för uppskattningar av sprutpumpar med öppen källkod och att det bara är en enhet. HardwareX, den öppna maskinvarujournalen för vetenskap, har nyss publicerat sin 100:e design – och i allmänhet sparar dessa enheter omkring 90 % av inköpskostnaden för egna verktyg. Att spendera pengar för att köpa svart-låda maskinvara är slöseri med pengar om det finns ett alternativ med öppen källkod.”

Läs mer

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Personen arbetar vid en dator. På bordet finns en öppen bok och en padi. Foto: Kalle Kataila.
Forskning och konst Publicerat:

Det visuella utseendet på Aalto-universitetets publikationsserie förnyas

I och med uppdateringen får publikationsserierna nya omslagsmodeller. Antalet publikationsserier och beställning av publikationer kommer också att ändras.
Kampuksen uudet ulkokalusteet
Campus, Studier Publicerat:

Rösta på den bästa idén! Hur använder vi 14 000 euro för att främja studenternas välbefinnande?

Hösten 2024 fick studenterna komma med idéer om hur universitetet borde använda 14 000 euro för att förbättra studenternas välbefinnande på campus. Nu är det dags att rösta fram den bästa idén för genomförande under våren 2025.
Otakaari 4
Universitetet Publicerat:

Institutionen för energi- och maskinteknik är det nya namnet på institutionen för maskinteknik

Namnändringen offentliggjordes i samband med uppdateringen av stadgan för Högskolan för ingenjörsvetenskaper.
Jäänpoistoa lentokoneen ulkopinnalta.
Samarbete, Studier Publicerat:

Studenter förbättrade avisingoperationer på Helsingfors-Vanda flygplats

Aaltos studenter utvecklade i samarbete med Finavia innovativa lösningar för att förbättra effektiviteten och säkerheten i avisningen.