Nyheter

I sitt jobb som akustikplanerare utnyttjar Gabriele Del Brenna de färdigheter han lärt sig i Aalto

"Finland är en unik plats där studentlivet blomstrar" säger Gabriele Del Brenna. I den här intervjun berättar han om sina studier i huvudämnet Acoustics and Audiotechnology och ger tips om hur internationella experter får jobb efter utexamineringen.
Gabriele Del Brenna

Som yngre bodde Gabriele Del Brenna fyra år i Finland och visste att han vid något tillfälle ville återvända till landet. Till sist flyttade han tillbaka till Finland för att studera huvudämnet Acoustics and Audio Technology på magisterprogrammet Computer, Communication and Information Sciences. Gabriele tycker att teori och praktik perfekt balanserade varandra i programmet. Särskilt nyttigt tyckte han det var att man fick tillämpa teorin på verkliga problem.

Varför valde du huvudämnet Acoustics and Audiotechnology och Aalto-universitetet?

Jag bodde i Finland åren 2005–2009 när min pappa fick kommendering hit på grund av sitt arbete, så jag hade redan en viss erfarenhet av att bo i Helsingfors. Jag hade goda minnen av Finland och hade tänkt återvända hit för att studera vid universitetet. Men när jag blev klar med gymnasiet kunde man inte ännu ta kandidatexamen på engelska vid Aalto-universitetet.

Jag tog kandidatexamen i Electronic Engineering with Music Technology Systems i Storbritannien. När jag upptäckte att det var möjligt att studera akustik och audioteknologi vid Aalto var valet ganska klart.

Vad var det bästa med programmet?

Programmet var en väl avvägd blandning av teori och praktik, och det var mycket nyttigt att få tillämpa kunskapen på verkliga problem – inlärningen stärks när man genast får använda olika begrepp i praktiken. Alla professorerna brinner för sitt arbete.

Vad var det bästa med studentlivet?

Coronapandemin drabbade mitt andra studieår, så jag fick uppleva studentlivet bara under det första året, sedan övergick vi till distansundervisning.

Då bodde jag också utanför campus i en privat hyreslägenhet eftersom väntelistan för studentbostäder var lång. Om den här rätt korta tiden skulle jag säga att den bästa biten var processen att skaffa en teknologoverall och en teknologmössa. Där fick jag verkligen djupdyka i det finländska studentlivet tillsammans med människor som redan haft den här erfarenheten och också med studiekamrater som upplevde processen tillsammans med mig.

Alla professorer brinner för sitt arbete.

Gabriele Del Brenna

Vilka verktyg gav studierna dig som du haft nytta av i arbetslivet?

Mitt arbete är i viss mån kopplat till de kurser jag tog, så jag har direkt kunnat tillämpa kunskaperna från Aalto i mitt jobb. Vilket är utmärkt. Sedan så har jag också lärt mig mycket nytt i jobbet, men det är till stor hjälp att ha gedigna grundkunskaper. Det kompenserade också delvis att jag i början kunde finska så dåligt.

Var jobbar du nu? Hur hamnade du på ditt nuvarande jobb?

För närvarande arbetar jag som akustikplanerare på företaget A-Insinöörit. En del av mina magisterkurser var direkt tillämpliga på mina nuvarande arbetsuppgifter (främst inom området byggakustik), likaså diplomarbetet.

Jag lärde känna det här delområdet inom akustik under min tid på Aalto, och de flesta jobb jag sökte var knutna till den här nischen. Jag hade turen att kallas till en jobbintervju via LinkedIn som tycktes komma från ingenstans. Jag kontaktades via e-post efter att jag gillat en publikation av min kommande chef. Jag hade sökt till praktiskt taget alla finländska företag som arbetar med akustik. Ibland behövs det bara en gnutta tur för att få jobb.

Hur ter sig framtiden inom området?

För närvarande är utsikterna inom byggsektorn och A-Insinöörits bransch rätt dystra (liksom i andra branscher). Lyckligtvis är det inte ännu någon brist på arbete inom akustikenheten, så vi går framåt trots att det är kämpigt. Förhoppningsvis normaliseras situationen under de kommande åren.

Vad skulle du vilja säga till internationella studenter som funderar på att söka till Aalto och flytta till Finland?

Ta definitivt tillfället i akt, för Finland är en unik plats och vi har ett fantastiskt studentliv här. Var inte rädd för kylan och mörkret, deras verkan minskar med tiden!

Studierna och "hemmet" i Helsingfors öppnar dörren till resor i de nordiska länderna, som ofta anses ligga fjärran från resten av världen och ibland till och med från det övriga Europa. Dags- eller weekendresor till Stockholm, Oslo, de baltiska länderna eller till och med inom Finland är lättillgängliga och väl värda att göra.

Efter studierna: Finland och Aalto-universitetet lockar många människor hit att studera, men efter examen vill de antingen inte stanna eller har svårt att hitta ett jobb. Det verkar som om företagen har börjat lätta på sina krav på språkkunskaper i finska. Mitt viktigaste råd till dem som kommer hit är att ta språkkurser i finska (antingen inom Aalto eller externt) och bemöda sig om att skaffa semiprofessionella språkkunskaper. Finska är ett svårt språk, men två års metodisk träning är tillräckligt. Jag har tur, för mina kolleger talar engelska med mig, men jag kan också kommunicera med kunder på finska eftersom de flesta av dem inte talar engelska.

Det krävs rätt mycken möda för att få ett jobb i Finland, men enligt min mening får man definitivt lön för mödan.

Läs mer om huvudämnet

Three Aalto University students working in a acoustics laboratory

Acoustics and Audio Technology - Computer, Communication and Information Sciences, Master of Science (Technology)

The major in Acoustics and Audio Technology equips students with a fundamental understanding of human hearing, audio perception, and physics of sound. The skills they acquire enable, for example, reducing noise pollution, planning harmonic environments and designing coherent sound experiences.

Utbildningsutbud
Craig Rollo / Aalto University alumni/ Master's Programme in Computer, Communication and Information Sciences - Acoustics and Audio Technology

Alumnen Craig Rollo lyckades nappa åt sig drömjobbet för en musikdiggare

Eftersom Craig Rollo ville jobba med musik var Acoustics and Audio Technology det perfekta huvudämnesvalet för honom.

Nyheter
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Havs vågor uppifrån med texten '5th edition Ulisses'.
Studier Publicerat:

Tvärvetenskaplig sommarkurs i Lissabon om plastfria hav – ansök senast 15 december

Kursen genomförs online från januari till april 2025 och på plats i Lissabon, Portugal, i juli 2025.
talvinen kuva Otarannasta kaisloineen
Forskning och konst, Studier Publicerat:

Den årliga uppföljningen för doktorander är öppen fram till 16.12.2024

Hur framskrider dina doktorandstudier och din forskning? Uppdatera oss om din situation genom att svara på enkäten.
Students at the European Parliament building in Strasbourg participating in the European Student Assembly.
Studier Publicerat:

Ansök nu till European Student Assembly 2025

Varje år samlas studenter från de europeiska universitetsallianserna för att diskutera aktuella frågor och utarbeta politiska rekommendationer om Europas framtid. Ansök senast den 1 december.
Kampuksen uudet ulkokalusteet
Campus, Studier Publicerat:

Rösta på den bästa idén! Hur använder vi 14 000 euro för att främja studenternas välbefinnande?

Hösten 2024 fick studenterna komma med idéer om hur universitetet borde använda 14 000 euro för att förbättra studenternas välbefinnande på campus. Nu är det dags att rösta fram den bästa idén för genomförande under våren 2025.