Millaisia työkaluja sait opinnoistasi, joista on ollut hyötyä työelämässäsi?
Työni liittyy jossain määrin kursseihin, joihin osallistuin, joten olen voinut soveltaa Aallossa saamaani tietoa suoraan työssäni. Se on ollut hienoa. Tietysti työn kautta olen oppinut myös uusia taitoja, mutta hyvistä pohjatiedoista oli suuri apu. Se auttoi myös kompensoimaan sitä, että suomen kielen taitoni olivat alussa puutteelliset.
Missä työskentelet nyt? Miten päädyit nykyiseen työhön?
Työskentelen tällä hetkellä akustiikkasuunnittelijana A-Insinöörit-yrityksessä. Osa maisterikursseistani liittyi nykyisiin työtehtäviini (lähinnä rakennusakustiikan alalla), samoin diplomityöni.
Tutustuin tähän akustiikan osa-alueeseen Aalto-aikanani ja suurin osa hakemistani töistä liittyi tähän alaan. Olin onnekas, sillä sain kutsun työhaastatteluun LinkedInissä näennäisesti tyhjästä. Minuun otettiin yhteyttä sähköpostitse, kun olin tykännyt tulevan pomoni julkaisusta. Olin hakenut käytännössä kaikkiin suomalaisiin akustiikan parissa työskenteleviin yrityksiin. Joskus työn saaminen vaatii vain vähän onnea.
Miltä alan tulevaisuus näyttää?
Tällä hetkellä rakennusala ja A-Insinöörit-yrityksen toimiala näyttää melko synkältä (kuten muutkin toimialat). Onneksi akustiikkayksikössä työtä riittää edelleen, joten menemme positiiviseen suuntaan haasteista huolimatta. Toivottavasti tilanne palautuu entiselleen tulevina vuosina.
Mitä haluaisit sanoa kansainvälisille opiskelijoille, jotka harkitsevat hakemista Aaltoon ja muuttoa Suomeen?
Ehdottomasti tartu tilaisuuteen, sillä Suomi on ainutlaatuinen paikka ja täällä on loistava opiskelijaelämä. Älä pelkää kylmää ja pimeää, niiden vaikutus lieventyy!
Opiskelun ohella "kotipaikka" Helsingissä avaa ovet matkustamiseen Pohjoismaissa, joiden ajatellaan usein olevan kaukana muusta maailmasta ja joskus jopa muusta Euroopasta. Päivä- tai viikonloppumatkat Tukholmaan, Osloon, Baltiaan tai jopa Suomen sisällä ovat helposti saavutettavia ja matkan arvoisia.
Opintojen jälkeen: Suomi ja Aalto-yliopisto houkuttelevat paljon ihmisiä opiskelemaan, mutta valmistumisen jälkeen he joko kieltäytyvät jäämästä tänne tai eivät löydä työpaikkaa. Vaikuttaa siltä, että yritykset ovat alkaneet löysätä vaatimuksiaan suomen kielen osaamisesta. Tärkein vinkkini tänne tuleville ihmisille on, että he sisällyttäisivät suomen kielen kursseja (joko Aallossa tai Aallon ulkopuolella) ja panostaa merkittävästi puoliammattimaisen kielitaidon kehittymiseen. Suomi on vaikea kieli, mutta kahden vuoden johdonmukainen harjoittelu riittää. Olen onnekas, sillä kollegani puhuvat kanssani englantia, mutta pystyn myös kommunikoimaan asiakkaiden kanssa suomeksi, koska suurin osa heistä ei puhu englantia.
Pitää nähdä melko paljon vaivaa, että Suomesta saa työpaikan, mutta mielestäni se vaiva on todellakin sen arvoista.