Fotbollsspelaren Tim Väyrynen och basketspelaren Helmi Tulonen hör till Aalto-universitetets Urhea-studerande
”Aalto-universitetet har i enlighet med Urheas principer hjälpt oss kombinera studier och proffsidrott”
Aalto-universitetet strävar efter att möjliggöra dubbelkarriärer för idrottare. Dubbelkarriär innebär att det är så smidigt som möjligt att kombinera målinriktad idrott och studier. Aalto-universitetet och huvudstadsregionens idrottsakademi Urhea har haft ett partneravtal sedan 2015.
Timo Korkeamäki, dekanus för Handelshögskolan, hälsade Aaltos Urhea-studerande välkomna vid mötet som ordnades 22.11. ”Idrotten är viktig och den har betydelse i vårt samhälle och för vårt samhälle. Det är fint att ni är så många idrottare vid Aalto-universitetet och att ni alla är till och med bättre idrottare än vad jag var under min studietid när jag stötte kula.”
I vårens auditering konstaterades det att Handelshögskolan främjar toppidrott. ”Den första auditeringen begränsades till en högskola, men nu när vi har erfarenhet av auditering är tanken att utvidga den till att gälla även andra högskolor vid Aalto i framtiden. Fastän vi fick god respons i auditering strävar vi efter att hela tiden utveckla Urhea-verksamheten”, sade Timo Korkeamäki.
Kvällens huvudgäst var Jyrki Louhi, alumn från Handelshögskolan, före detta ishockeyspelare, nuvarande startup-företagare och styrelseordförande för Hämeenlinnan Pallokerho HPK. Efter sin idrottskarriär och magisterexamen i ekonomi arbetade Jyrki på KPMG inom revision, skatte- och juridiska tjänster och särskilt idrottstjänster. Jyrki berättade om Sport Fund, en private equity-fond som han grundat, som investerar i totalt 18 individuella idrottare under en treårsperiod.
Jyrki och några andra före detta toppidrottare, till exempel en annan alumn från Runebergsgatan, den före detta konståkaren Laura Lepistö, har som mål att med hjälp av Idrottsfonden samla in tillväxtfinansiering för unga finländska idrottare. Målet är att förbättra unga idrottares ställning i samhället. Fonden är världens första fond som investerar i aktiebolag för idrottare.
Jyrki och andra före detta toppidrottare som har investerat i Idrottsfonden vill göra idrottsfinansieringen professionell genom att föra in företagarmodellen även i idrottsvärlden. Investerare vill erbjuda unga tävlingsidrottare entreprenörsfärdigheter som de kommer att fortsätta att dra nytta av efter att deras idrottskarriärer har avslutats.
”Det finns ett trettiotal investerare i fonden, och fonden är byggd för idrottare och inte specifikt för att förvalta investerarnas förmögenhet. Naturligtvis måste det finnas en viss ersättning för att vi ska få in ett betydande kapital”, förklarar Jyrki.
Ella Salo, tredje årets ekonomistuderande och truppgymnast från informations- och serviceekonomi (ISM), som deltog i mötet, säger att Jyrki Louhis presentation väckte många olika känslor och att hans djärva inställning till idrottens ekonomi väckte beundran och frågor bland de studerande.
”Presentationen öppnade mina ögon för idrottarnas ekonomiska utmaningar och fick mig att fundera på hur vi kan förbättra idrottarnas ekonomiska ställning. Louhis tal lyfte fram behovet av att skapa bättre stödstrukturer för idrottare och öka medvetenheten om dessa utmaningar. Mer allmänt uppstod frågan om hur vi kan främja en öppen diskussion om idrottsvärldens ekonomiska frågor och stödja idrottare både tävlingsmässigt och ekonomiskt på deras väg”, säger Ella.
I truppgymnastik tävlar man som ett lag i tre olika grenar: fritt program, tramp och voltbana. I det fria programmet framför teamet en symmetrisk, rytmisk och noggrant finslipad danssekvens. På tramp- och voltbanan utför teamet snabba, högtflygande och spektakulära voltserier. ”Min bästa prestation hittills är EM-brons år 2021. Utöver detta har jag under årens lopp fått andra värdefulla tävlingserfarenheter, samt finska mästerskap och andra finska mästerskapsmedaljer”, säger Ella.
Den tydligaste hjälpen för henne är ett gratis medlemskap i UniSport. ”Jag använder detta flera gånger i veckan, eftersom det förutom träning i själva idrottsgrenen också finns olika självständiga övningar. Dessutom har jag dragit nytta av Urheas kurser, som har fört mina studier framåt vid Aalto.”
I Urhea-mötet deltog också förstagångsbesökare. Arvi Savolainen, förstaårsstuderande i ekonomi och grekisk-romersk brottare, var en av dem. Även Arvi är flerfaldig finländsk mästare i sin gren, och han har också varit framgångsrik på internationella arenor. ”Vid EM 2020 i Rom slutade jag femma i viktklassen 130 kg. Vid OS i Tokyo 2021 tog jag mig till bronsmatchen och slutade femma. EM 2022 vann jag silver i viktklassen 97 kg.”
Urhea är också en del av Arvis vardag. ”De flesta träningarna sker i Urheas hall, så jag tillbringar ofta tid där. Det är trevligt att kunna se idrottare från andra sporter och höra hur det går för dem. Jag har också haft stor nytta av Urheas olika experttjänster, som jag har förlitat mig på flera gånger under min karriär.”
Arvi säger att det var roligt att på det här mötet lägga märke till hur många idrottare det finns vid Aalto. Aaltos samarbete med Urhea var, åtminstone för honom, ytterligare en motivationsfaktor för att söka sig till Aalto-universitetet. ”Det kan ibland vara svårt att kombinera studier och idrott när man samlar på sig resdagar och överlappningar inte kan undvikas. Lyckligtvis har högskolan erbjudit hjälp och verktyg för detta, eftersom jag tror att idrott och studier kompletterar varandra”, säger Arvi.
Aalto-universitetets Urhea-arbetsgrupp utgör en länk mellan Aalto, Urhea och de studerande samt främjar möjligheterna till en dubbel karriär för idrottande studerande. I höstmötet deltog av Aalto-högskolornas Urhea-kontaktpersoner Tiina Kerola, Piia Ylitalo och teamledare Elli Hämäläinen samt Sami Itani, arbetslivsprofessor och Aaltos Urhea-koordinator vid Handelshögskolans institution för ledarskapsstudier. Du kan kontakta dem med låg tröskel i alla frågor som rör Urhea.
Text och bild: Terhi Ollikainen
Aalto-universitetet har förbundit sig att stödja möjligheten att kombinera idrott och studier för studerande som hör till huvudstadsregionens idrottsakademi Urhea och att beakta de utmaningar och specialbehov som en idrottskarriär för med sig.
”Aalto-universitetet har i enlighet med Urheas principer hjälpt oss kombinera studier och proffsidrott”
Aalto-universitetet har ett avtal med toppidrottsakademin Urhea. Vi erbjuder dig stöd för att kombinera idrottsutövning och studier, oavsett om du håller på med basket, synkroniserad konståkning eller någon annan gren.
The skaters studying at different Aalto schools are Aalto’s Urhea athletes