Nyheter

Studenter förbättrade avisingoperationer på Helsingfors-Vanda flygplats

Aaltos studenter utvecklade i samarbete med Finavia innovativa lösningar för att förbättra effektiviteten och säkerheten i avisningen.
Jäänpoistoa lentokoneen ulkopinnalta.
Isavlägsning från flygplanets ytor. Bild: Finavia

Den finska flygplatsoperatören Finavia, ansvarig för Helsingfors-Vanda flygplats och 20 andra flygplatser i hela Finland, anlitade ett team av Aalto-universitetets studenter för att förbättra avisingprocessen. Denna procedur är avgörande för att säkerställa flygsäkerheten och upprätthålla smidiga resor, särskilt i Finlands hårda vinterklimat.

Studentteamet, bestående av Anushka Chaturvedy (Master's Programme in Computer, Communication and Information Sciences, Högskolan för teknikvetenskaper) och Xiaochun Yang (Master’s Programme in Global Management, Handelshögskolan), arbetade under ledning av professor Heikki Peura från Handelshögskolan och i nära samarbete med Mika Nevalainen, utvecklingsspecialist för flygplatser från Finavia.

Deras arbete inkluderade att genomföra åtta djupgående intervjuer med Finavias experter, vilket gav viktiga insikter om organisationens struktur och de specifika utmaningar som uppstår under avisningsoperationer. Datainsamling och modellutveckling pågick från mars till april och kulminerade i slutleveransen av projektet i mitten av maj.

Opiskelijaprojektin työryhmä, Team Finavia
Kristian Alaviuhkola (Finavia) (till vänster), Heikki Peura (Aalto), studenterna Anushka Chaturvedy och Xiaochun Yang (Aalto) samt Anssi Väisänen (Finavia)

Datadrivna innovationer

För att skapa en skräddarsydd lösning för Helsingfors-Vanda flygplats jämförde teamet sin verksamhet med andra flygplatser i kalla regioner med liknande trafikvolymer. Denna analys identifierade bästa praxis på flygplatsnivå och utgjorde grunden för lösningar som var unikt anpassade till Helsingfors-Vandas behov.

Centralt för projektet var utvecklingen av en prediktiv modell för att prognostisera förseningar vid flygavgångar. Genom att använda omfattande data från Helsingfors-Vanda flygplats, som täcker perioden från 2015 till mars 2024, skapade teamet en djupinlärningsmodell som beaktade variabler som trafiktoppar, markprocessförseningar och väderförhållanden. Modellens prestandamätningar visade på hög noggrannhet och erbjöd kraftfulla statistiska insikter.

Finavia reagerade positivt på modellen och insåg dess potential att förbättra effektiviteten genom att ge en klarare förståelse för flygmönster och väderförhållandenas inverkan på verksamheten. Exakta förseningsprognoser möjliggör mer informerat beslutsfattande, vilket leder till smidigare och mer kostnadseffektiva operationer.

”Modellen som utvecklats av studenterna fungerade som ett utmärkt konceptbevis, vilket visar på den betydande potentialen hos prediktiv analys i våra aviseringsoperationer. Vi är entusiastiska över de möjligheter den öppnar och ser fram emot att vidareutveckla och integrera detta tillvägagångssätt i våra operationer för ännu större effektivitet och tillförlitlighet,” sade Kristian Alaviuhkola, Apron Control Duty Manager vid Finavia.

Aalto-teamet erbjöd även rekommendationer baserade på jämförelser och modellresultat. De föreslog omplanering av arbetsflöden för att öka effektiviteten, effektivisera aviseringsprocesserna och standardisera förfaranden för att förbättra operationell tydlighet och ledning.

Professor Heikki Peura berömde studenternas bidrag och sade att Anushka och Xiaochun förde en perfekt kombination av affärsmässig insikt och expertis inom dataanalys till detta projekt. 

”De navigerade snabbt i komplexiteten med flygplatsens fuktioner och levererade en sammanhängande uppsättning strukturella och datadrivna rekommendationer.”

Ett framgångsrikt samarbetsprojekt

Partnerskapet mellan Finavia och Aalto-universitetet har resulterat i värdefulla insikter och praktiska lösningar. Finavia har nu fördel av ett datadrivet tillvägagångssätt för att förutsäga arbetsbelastning, medan Aalto-universitetets studenter har fått praktisk erfarenhet av att bemöta verkliga branschutmaningar. Detta samarbete belyser Finavias engagemang för kontinuerlig operativ excellens, vilket förbättrar reseupplevelsen på Helsingfors-Vanda flygplats.

"Detta projekt har tydligt visat hur prediktiv analys kan omvandla våra avisingprocesser," tillade Anssi Väisänen, chef för äpronhantering vid Finavia. 

"Vårt samarbete med Aalto-universitetet har varit oerhört värdefullt, där studenterna har bidragit med nya perspektiv och avancerade tekniker som har hjälpt oss att identifiera nya sätt att optimera våra verksamheter och etablera en stark grund för framtida innovationer."

Läs mer:

Opiskelijoita Kauppakorkeakoululla. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio

Customized Student Business Projects

Contact us when you need bright minds to analyse and solve your challenges. We will tailor a student project according to your needs.

School of Business
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Havs vågor uppifrån med texten '5th edition Ulisses'.
Studier Publicerat:

Tvärvetenskaplig sommarkurs i Lissabon om plastfria hav – ansök senast 15 december

Kursen genomförs online från januari till april 2025 och på plats i Lissabon, Portugal, i juli 2025.
talvinen kuva Otarannasta kaisloineen
Forskning och konst, Studier Publicerat:

Den årliga uppföljningen för doktorander är öppen fram till 16.12.2024

Hur framskrider dina doktorandstudier och din forskning? Uppdatera oss om din situation genom att svara på enkäten.
Students at the European Parliament building in Strasbourg participating in the European Student Assembly.
Studier Publicerat:

Ansök nu till European Student Assembly 2025

Varje år samlas studenter från de europeiska universitetsallianserna för att diskutera aktuella frågor och utarbeta politiska rekommendationer om Europas framtid. Ansök senast den 1 december.
Kampuksen uudet ulkokalusteet
Campus, Studier Publicerat:

Rösta på den bästa idén! Hur använder vi 14 000 euro för att främja studenternas välbefinnande?

Hösten 2024 fick studenterna komma med idéer om hur universitetet borde använda 14 000 euro för att förbättra studenternas välbefinnande på campus. Nu är det dags att rösta fram den bästa idén för genomförande under våren 2025.