Uutiset

Opiskelijat paransivat Helsinki-Vantaan lentoaseman jäänpoistotoimintaa

Aallon opiskelijat ovat yhteistyössä Finavian kanssa kehittäneet innovatiivisia ratkaisuja tehokkuuden ja turvallisuuden parantamiseksi jäänpoistotoiminnassa.
Jäänpoistoa lentokoneen ulkopinnalta.
Jäänpoistoa lentokoneen ulkopinnoilta. Kuva: Finavia

Helsinki-Vantaan lentoasemasta ja 20 muusta lentoasemasta eri puolilla Suomea vastaava Finavia tilasi Aalto-yliopiston opiskelijaryhmältä työn, joka parantaisi jäänpoistoprosessia. Menettely on ratkaisevan tärkeä lentoturvallisuuden varmistamiseksi ja saumattoman matkustamisen ylläpitämiseksi erityisesti Suomen ankarassa talvi-ilmastossa.

Opiskelijaryhmä, johon kuuluivat Anushka Chaturvedy (Perustieteiden korkeakoulun Computer, Communication and Information Sciences -maisteriohjelmasta) ja Xiaochun Yang (Kauppakorkeakoulun Global Management -maisteriohjelmasta), työskenteli Kauppakorkeakoulun professorin Heikki Peuran johdolla ja tiiviissä yhteistyössä Finavian asematason kehitysasiantuntijan Mika Nevalaisen kanssa. 

Heidän työhönsä kuului kahdeksan syvähaastattelua Finavian Apron Management -yksikössä. Haastattelut antoivat tärkeää tietoa organisaation rakenteesta ja erityisistä haasteista, joita jäänpoistotoiminnassa kohdataan. Tiedonkeruu ja mallin kehittäminen kesti maalis- ja huhtikuun, hanke huipentui toukokuun puolivälissä.

Opiskelijaprojektin työryhmä, Team Finavia
Kristian Alaviuhkola (Finavia) (vas.), Heikki Peura (Aalto), opiskelijat Anushka Chaturvedy ja Xiaochun Yang (Aalto) sekä Anssi Väisänen (Finavia)

Dataperustaiset innovaatiot

Kehittääkseen Helsinki-Vantaan lentoasemalle räätälöidyn ratkaisun tiimi vertaili lentoaseman toimintaa muihin kylmillä alueilla sijaitseviin lentoasemiin, joiden liikennemäärät ovat samansuuruisia. Analyysin avulla tunnistettiin asematason hallinnan parhaat käytännöt, jotka muodostavat perustan Helsingin tarpeisiin ainutlaatuisesti soveltuville ratkaisuille.

Keskeistä hankkeessa oli ennakoivan mallin kehittäminen lentojen lähtöviivytysten ennustamista varten. Hyödyntämällä Helsinki-Vantaan lentoaseman kattavaa tietovarantoa vuoden 2015 ja maaliskuun 2024 väliseltä ajalta tiimi rakensi syväoppimismallin, jossa otettiin huomioon muuttujat, kuten ruuhka-aikojen liikenne, maaprosessien viivästykset ja sääolosuhteet. Mallin suorituskykymittarit osoittivat suurta tarkkuutta ja tarjosivat tehokkaita tilastollisia oivalluksia.

Finavia suhtautui malliin myönteisesti ja totesi, että sen avulla voidaan parantaa tehokkuutta, koska se antaa selkeämmän käsityksen lentomalleista ja sään vaikutuksesta toimintaan. Tarkat myöhästymisennusteet mahdollistavat tietoon perustuvan päätöksenteon, mikä johtaa sujuvampaan ja kustannustehokkaampaan toimintaan.

”Opiskelijoiden kehittämä malli toimi erinomaisena soveltuvuusselvityksenä (”pokkina”) ja osoitti ennakoivan analytiikan merkittävän potentiaalin jäänpoistotoiminnoissamme. Olemme innoissamme sen avaamista mahdollisuuksista. Odotamme, että voimme kehittää ja integroida tätä lähestymistapaa edelleen toimintaamme, jotta voimme parantaa tehokkuutta ja luotettavuutta entisestään”, sanoo Kristian Alaviuhkola, Apron Control Duty Manager.

Aallon tiimi antoi myös suosituksia, jotka perustuivat vertailuanalyysiin ja mallinnustuloksiin. He ehdottivat työnkulkujen uudelleensuunnittelua tehokkuuden lisäämiseksi, jäänpoistoprosessien virtaviivaistamista ja menettelyjen standardointia toiminnan selkeyden ja hallinnan parantamiseksi.

Professori Heikki Peura kiitteli opiskelijoiden panosta. ”Anushka ja Xiaochun toivat projektiin täydellisen yhdistelmän liiketoimintaosaamista ja datatieteen asiantuntemusta. He selvisivät nopeasti lentoaseman asematason hallinnan monimutkaisissa kysymyksissä ja antoivat yhtenäisen joukon rakenteellisia ja tietoon perustuvia suosituksia.”

Onnistunut yhteistyöprojekti

Finavian ja Aalto-yliopiston yhteistyö on tuottanut arvokkaita oivalluksia ja käytännön ratkaisuja. Finavia hyötyy nyt tietoon perustuvasta lähestymistavasta työkuorman ennustamiseen, ja Aalto-yliopiston opiskelijat saivat käytännön kokemusta teollisuuden todellisten haasteiden ratkaisemisesta. Tämä yhteistyö on osoitus Finavian sitoutumisesta jatkuvaan operatiiviseen huippuosaamiseen ja se parantaa matkustuskokemusta Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

”Tämä hanke on selvästi osoittanut, miten ennakoiva analytiikka voi muuttaa jäänpoistoprosessiamme”, Finavian Head of Apron Management Anssi Väisänen lisäsi. ”Yhteistyömme Aalto-yliopiston kanssa on ollut erittäin arvokasta, sillä opiskelijat ovat tuoneet uusia näkökulmia ja kehittyneitä tekniikoita. Ne ovat auttaneet meitä löytämään uusia tapoja optimoida toimintojamme ja luomaan vahvan perustan tuleville innovaatioille.”

Lisää aiheesta:

Opiskelijoita Kauppakorkeakoululla. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio

Räätälöidyt opiskelijoiden yritysprojektit / Customized Student Business Projects

Kauppakorkeakoulun Räätälöidyt opiskelijoiden yritysprojektit -konsepti on suunniteltu yrityksille tehtäviä tutkimus- ja selvitysprojekteja varten ja sen lähtökohtana ovat yrityksen tarpeet.

Kauppakorkeakoulu
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Kahvihuoneista kansalle – Aallon elämänlaajuisen oppimisen tarjonnan kehittämisessä tärkeää on keskustelu

Craig Carlson tunnistaa ja kehittää opetussisältöjä elämänlaajuisen oppimisen kohderyhmille, kuten työelämässä oleville aikuisoppijoille.
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
Elisa Kultanen kahvilassa
Opinnot Julkaistu:

Väyläopiskelijan tarina: Tradenomista kauppatieteilijäksi

Elisa kertoo kokemuksistaan väyläopiskelijana
CS Teacher of the year 2024
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Arto Hellas valittu tietotekniikan laitoksen vuoden opettajaksi 2024

Vuoden opettaja julkistettiin tietotekniikan laitoksen tilaisuudessa keskiviikkona 18. joulukuuta 2024.