Nyheter

Studerande Janni Kerkkänen: jag rycktes med av de rosa overallerna och de konkreta kurserna

Janni Kerkkänen som är studerande vid magisterprogrammet i Mechanical Engineering blev förvånad över att det inte krävdes att hon hade mekat med mopeder eller gräsklippare i åratal för att kunna studera maskinteknik. Janni tycker att mångsidigheten och den roliga gemenskapen i studentföreningarna är det bästa med studierna.
Opiskelija Janni Kerkkänen hymyilee kameralle haalareissaan.
Bild: Antti Takalo

Varför valde du magisterprogrammet i Mechanical Engineering?

Första året i gymnasiet ville jag inte studera mer fysik än vad som krävdes, och jag fyllde mitt schema med idrott så mycket som det bara gick. Under året som jag var utbytesstudent insåg jag dock att det är värt att studera fysik, eftersom det öppnar upp många möjligheter till fortsatta studier. Jag kom ikapp de andra genom att läsa några kurser på egen hand och slutligen genomförde jag också några extra kurser i tillämpad fysik. Jag var intresserad av mekanik, men inte alls av elektricitet. I mekaniken fascinerades jag av att saker och ting är konkreta, att de fenomen som behandlades kunde ses och bevisas med egna ögon.

Efter gymnasiet funderade jag på fortsatta studier i fyra år. Till slut kom jag fram till att en diplomingenjörsexamen inte skulle göra mig arbetslös. Jag började studera det dåvarande kandidatprogrammet i maskin- och byggnadsteknik. Byggnadstekniken intresserade mig mer, både på grund av ärftlig belastning och på grund av att jag trodde att maskintekniken krävde att jag borde ha mekat med mopeder och gräsklippare under hela min ungdom. Jag hade dock fel. Efter att jag hade avlagt min teknologie kandidatexamen hamnade jag på magisterprogrammet i Mechanical Engineering, och nu efter det första studieåret har jag inte ångrat mitt val. 

Hur är det att studera vid Aalto?

Vardagen som studerande formas av vilken typ av kurser du valt. På kurser i produktionsteknik får du svarva och fräsa olika material i laboratoriet, på kurser i gjutning får du forma och gjuta, medan på kurser i mekanik får du sätta dig ner och räkna. Det finns variation i kursutbudet, och olika kurser utmanar hjärnan på helt olika sätt. Jag har dessutom genomfört ett par kurser i materialteknik vid Högskolan för kemiteknik, även om studierna inom mitt huvudämne är en del av ingenjörsvetenskaperna. Även under kandidatskedet valde jag ekonomi som ett helt biämne. 

Jag är inte flitig på att gå på föreläsningar, men räknestugor och laboratoriebesök hamnar högst upp på prioriteringslistan i min kalender. Dygnsrytmen är flexibel, vilket gör det möjligt för mig att delta i studentevenemang under veckan, och å andra sidan är jag vanligtvis först i gillesrummet för maskiningenjörer. Oftast kan du hitta mig där klockan sju på morgonen under läsåret. Många trivs dock med att studera på kvällen och börjar därför sina dagar lite senare. Även då är det möjligt att studera i dygnet runt öppna självstudielokaler i stället för hemma.

Vad är det bästa med studielivet?

Gillet och medlemmarna i gillet. Jag har hittat många nya vänner, kompisar och bekanta i gillet för maskiningenjörer, även om jag sa, när jag blev antagen till Aalto, att jag bara kom hit för att avlägga min examen. Jag rycktes dock med av gillets volontärarbete och det är redan andra gången jag sitter i gillets styrelse. Jag har i rollen som fuxkapten, redaktör, ”kiltamamma” (gillesvärd) och ordförande i den nuvarande styrelsen ordnat evenemang, gjort layouten för gillestidningen, upprätthållit relationer med högskolor och universitet, diskuterat med företag inom branschen utifrån de studerandes perspektiv och gjort otaliga andra saker, men inget av det hade varit lika roligt utan de andra gillesmedlemmarna.

I vårt gille gör vi saker med glimten i ögat. Annars skulle ju inte gillet ha en rosa bandtraktor, en mjukglassmaskin eller otaliga troféer från backhoppningstävlingar. Under de senaste åren har vi i gillet satsat på evenemang om välbefinnande där vi bland annat har lyssnat på föreläsningar av en studiepsykolog, njutit av hembakade läckerheter, provat på olika aktiviteter och haft filmkvällar. I teorin är det bara fantasin som sätter gränser för när och hur olika idéer utvecklas och genomförs. I år har jag som ordförande haft den stora glädjen att förverkliga de andra volontärernas idéer.

I vårt gille gör vi saker med glimten i ögat. Annars skulle ju inte gillet ha en rosa bandtraktor.

Janni Kerkkänen, magisterstuderande vid Mechanical Engineering

Vilka förutsättningar har du fått inför arbetslivet?

Utöver det akademiska kunnandet har jag också jobbat som kursassistent på grundkursen i solidmekanik. Med andra ord har du som studerande möjlighet att fylla på ditt cv genom att jobba i samband med en kurs. Genom volontärarbetet har jag lärt mig konsten att hålla effektiva möten samt om andra viktiga frågor som gäller ledning och projektarbete. På kurserna får vi handledning i samband med projektarbeten. Projekten inom gillet drivs dock på egen hand, där tidsplaner och mål ska fastställas på ett realistiskt och säkert sätt. Jag har också misslyckats många gånger och jag har fått lära mig att tåla det. Jag har också fått erfarenhet av att ta itu med svåra situationer som jag är säker på kommer att vara till nytta i framtiden. Jag upplever att jag genom kurser och evenemang skapat goda kontakter med företag inom branschen. Jag upplever också att jag har gjort både kurs- och gilleprojekt med den äran för att någon jag känner vågar rekommendera mig till sin arbetsgivare i framtiden. Jag hade heller aldrig trott att jag skulle hålla tal på gillets årsfest och ha nytta av gymnasiets talkurs i modersmålet och kandidatarbetets talverkstad när jag förberedde talet.

Hur ser framtiden för branschen ut?

Maskinteknik omfattar en enorm mängd olika saker som har varit, är och kommer fortsatt att vara efterfrågade i byggandet av framtiden. Inom denna bransch kan du vara involverad i alla möjliga saker relaterade till maskinteknik, från att producera råvaror till att färdigställa slutprodukten. Maskinen i fråga kan vara ett kryssningsfartyg, en tornkran, eller något helt annat. Experterna och tillverkarna inom maskintekniken är en viktig del i utvecklingen av miljövänliga lösningar som stöder cirkulär ekonomi, eftersom maskiner kommer att behövas även i framtiden.

Så även om du inte har byggt en egen bil eller ett eget ångfartyg kan mekanik och maskinteknik vara en fantastisk bransch för dig! Du kommer till högskolan för att njuta av att räkna mekanik, lära dig att svarva eller svetsa och bli teknolog. Lärandet slutar dock inte när du reser dig från skolbänken. Fel och misstag samt eget lärande och arbete har också varit en viktig del av min utveckling, så det finns ingen anledning att oroa sig för dem på förhand. Både yngre och äldre studerande har också tillräckligt lång tid i arbetslivet framför sig för att hinna specificera sina specialområden inom näringslivet.

Läs mer om masterprogrammet

A student-built robot on display at Mechatronic Circus 2018

Mechanical Engineering, Master of Science (Technology)

I Mechanical Engineering magisterprogrammet kan du studera arktisk teknik, materialteknik, marin teknik, mekatronik, produktutveckling, tillverkningsteknik och hållfasthetslära. Vi ger de studerande möjlighet att utveckla sitt kunnande i de ämnen som intresserar dem på maskinteknikens område, där det behövs proffs som skapar effektiva och trygga lösningar för samhället.

Utbildningsutbud
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Students speaking
Studier Publicerat:

Ge respons på användningen av Sisu vid Aalto

Användarrespons om Sisu samlas in i form av en enkät
Jäänpoistoa lentokoneen ulkopinnalta.
Samarbete, Studier Publicerat:

Studenter förbättrade avisingoperationer på Helsingfors-Vanda flygplats

Aaltos studenter utvecklade i samarbete med Finavia innovativa lösningar för att förbättra effektiviteten och säkerheten i avisningen.
Kolme opiskelijaa työskentelemässä Vilho Väisälän pajassa.
Studier Publicerat:

Nya ansökningsalternativ för kandidatstudier i elektroteknik presenteras

I den gemensamma ansökan nästa vår erbjuder Aalto-universitetet två nya ansökningsalternativ i elektroteknik: elektronik och elektrofysik samt elenergiteknik.
Studerande på biblioteket
Studier Publicerat:

Kurserna för våren 2025 vid Öppna universitetet har publicerats

Anmälan till vårens kurser startar tidigast i december.