Miksi valitsit Mechanical Engineering -maisteriohjelman?
Lukion ensimmäisellä luokalla en halunnut opiskella yhtään enempää fysiikkaa kuin oli vaadittu, ja täytin lukujärjestykseni liikunnalla niin pitkälle kuin vain pystyin. Vaihto-oppilasvuoteni aikana ymmärsin, että fysiikan opiskelu kannattaa, sillä se avaisi runsaasti muita vaihtoehtoja jatko-opiskeluille. Kirin muut kiinni opiskelemalla muutaman kurssin itsenäisesti ja päädyin myös ottamaan ylimääräisiä fysiikan soveltavia kursseja. Minua kiinnosti mekaniikka – sähkö ei laisinkaan – ja siinä minua kiehtoi asioiden konkreettisuus: käsiteltävät ilmiöt olivat omin silmin nähtävissä ja todistettavissa.
Mietin jatko-opiskelupaikkaa lukion jälkeen neljä vuotta, kunnes päädyin siihen, ettei DI-papereilla varmaankaan jäisi työttömäksi. Pääsin opiskelemaan silloista kandiohjelmaa, kone- ja rakennustekniikkaa, joista rakennustekniikka kiinnosti enemmän, sekä sukurasituksen että sen ajatuksen vuoksi, että konetekniikkaa varten olisi pitänyt rassata mopoja ja ruohonleikkureita koko nuoruus. Siinä olin kuitenkin väärässä. Tekniikan kandidaatiksi valmistuttuani päädyin mutkan kautta Mechanical Engineering -maisteriohjelmaan, enkä ensimmäisen maisterivuoden jälkeen ole valintaani katunut.
Millaista opiskelu Aallossa on käytännössä?
Arki opiskelijana muotoutuu sen mukaan, minkälaisia kursseja on valinnut. Valmistustekniikan kursseilla saadaan sorvata ja jyrsiä aihioita laboratoriossa, valukursseilla tehdään muotit ja valut itse, kun taas mekaniikan kursseilla istutaan alas ja lasketaan. Kurssitarjonnassa on vaihtelua, ja erilaiset kurssit kutittelevat aivoja ihan eri tavoilla. Olen lisäksi ottanut muutaman materiaalitekniikan kurssin Kemiantekniikan korkeakoulun kurssitarjonnasta, vaikka pääaineeni opinnot löytyvät insinööritieteiden puolelta, ja kandivaiheessakin kävin kokonaisen sivuaineen kauppatieteitä.
En ole ahkera käymään luennoilla, mutta laskutuvat ja laboratoriokäynnit pääsevät kalenterin prioriteettilistassa ykköseksi. Vuorokausirytmin voi pitää joustavana, mikä mahdollistaa opiskelijatapahtumiin osallistumisen viikolla ja toisaalta myös sen, että olen yleensä ensimmäisenä Koneinsinöörikillan kiltahuoneella: normaalisti minut löytää sieltä lukuvuoden aikana aamuseitsemältä. Monet kuitenkin nauttivat iltavuoroista ja aloittavat päivänsä hieman myöhemmin, ja se on joidenkin 24/7-aukiolevien itseopiskelutilojen avulla mahdollista myös muualla kuin omassa kodissa.
Mikä on parasta opiskelijaelämässä?
Kilta ja kiltalaiset. Olen löytänyt vaaleanpunahaalarisesta Koneinsinöörikillasta paljon uusia ystäviä, kavereita ja tuttuja, vaikka Aaltoon päästyäni sanoin, että tulin tänne hakemaan vain tutkinnon. Killan vapaaehtoishommat veivät kuitenkin mennessään, ja olen toista kertaa killan hallituksessa. Olen päässyt fuksikapteenin, päätoimittajan, kiltamamman ja nykyisen hallituksen puheenjohtajan roolissa järjestämään tapahtumia, taittamaan killan lehteä, ylläpitämään suhteita korkeakoulun ja yliopiston kanssa, keskustelemaan alan yritysten kanssa opiskelijoiden näkökulmista ja tekemään lukemattoman määrän kaikkea muutakin, mutta mikään ei olisi ollut niin mukavaa ilman muita kiltalaisia.
Meidän porukassamme on tekemisen meininki pilke silmäkulmassa, sillä eihän muuten killalla olisi vaaleanpunaista telatraktoria, pehmiskonetta tai lukemattomia mäenlaskukisojen voittopokaaleja. Olemme viime vuosina panostaneet killassa hyvinvointitapahtumiin, joihin on sisältynyt opintopsykologin luentoja ja itseleivottujen herkkujen nauttimista, lajikokeiluja ja leffailtoja, ja teoriassa vain taivas on rajana erilaisten konseptien kehittämiseen ja toteuttamiseen. Tänä vuonna olen nauttinut suuresti siitä, että pääsen mahdollistamaan muiden vapaaehtoistyöntekijöiden ideoita puheenjohtajan roolissa.