Nyheter

Trästäder kan ta upp nästan hälften av cementindustrins koldioxidutsläpp

Finländska forskare utredde hur mycket kol nya träbyggnader i Europa kunde lagra under de kommande 20 åren.
Aikalava
Bild: Vesa Loikas

Den byggda miljön alstrar en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser. Enbart i Europa bygger man – främst i städerna – ca 190 miljoner kvadratmeter per år och siffran ökar med nästan en procent per år.

Belastningen på miljön kunde minskas betydligt med ökat träbyggande, visar en ny publikation av forskare vid Aalto-universitetet och Finlands miljöcentral. Om 80 procent av de nya bostadshusen i Europa gjordes av trä och trä användes i husets bärande konstruktion, fasad, ytor och inredning skulle husen lagra 55 Mt koldioxid per år. Mängden uppgår till ca 47 procent av cementindustrins årsutsläpp.

"Det här är första gången som träbyggandets kollagringspotential har uppskattats på hela Europas nivå, med flera olika scenarier" berättar doktoranden Ali Amiri.

Forskningen bygger på en omfattande litteraturanalys. Forskarna delade på grundval av 50 fallstudier in byggnaderna i tre grupper, beroende på hur mycket trä som använts i dem – och hur mycket koldioxid de därför lagrade. Gruppen med den minsta andelen trä lagrade 100 kg koldioxid per kvadratmeter, den mellersta 200 kg och gruppen med mest trä 300 kg.

Forskarna modellerade också takten med vilken en årsnivå av 55 Mt nås år 2040. År 2020 vore 10 procent av alla nya bostadshus av trä och flertalet av dem skulle höra till 100-gruppen och därmed lagra 2 Mt kol per år. Därefter skulle andelen växa med 2 procent per år till 2025, sedan med 3 procent per år till 2030, med 4 procent till 2035 och slutligen med 5 procent till 2040. Samtidigt skulle man övergå till att först bygga trähus i 200-gruppen och sedan trähus i 300-gruppen.

Energieffektivitet kräver mycket material

Energieffektivitet är det vanligaste måttet på hur ekologisk en byggnad är. Energieffektivitet kräver dock mera isolering, effektivt tillvaratagande av värme och bättre fönster. Till exempel nästan hälften av kolavtrycket hos ett nära nollenergihus uppstår redan innan man ens hunnit bo där.

När energin som används för boende till allt större del fås från förnybara källor blir byggfasens betydelse för miljöbelastningen allt viktigare.

"Certifikaten för gröna hus, såsom LEED och BREEAM, borde utvecklas så att de bättre beaktar klimatnyttan av träbyggande", säger Amiri.

En träbyggnad är ett långvarigare lager för kol än cellulosa eller kartong. Träkonstruktionerna hos en genomsnittlig finländsk villa av trä lagrar ca 30 ton koldioxid. Det motsvarar en genomsnittlig bilists koldioxidutsläpp under mer än tio år.

"Träbyggande är dock hållbart bara om träet kommer från hållbart odlade skogar", säger forskardoktor Juudit Ottelin.

Länk till forskningsartikeln

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Marcus Wallenbergin säätiön puheenjohtaja Paul Ehrnrooth
Universitetet Publicerat:

Bergsrådet Marcus Wallenbergs Stiftelse stödjer inrättandet av professurer vid Svenska handelshögskolan och Aalto-universitetets handelshögskola

För att fira sitt 50-årsjubileum har Marcus Wallenbergs Stiftelse för Företagsekonomisk Forskning beslutat att stödja inrättandet av två professurer. Dessutom meddelar stiftelsen att den kommer att öka sitt årliga stöd till doktorandprogrammet Kataja avsevärt.
Vasemmalta Taras Redchuk, Chris Hayes, Aakeel Wagay, Ada Pajari, Dan Noel, Eveliny Nery ja Jarno Mäkelä. Kuva: Mikko Raskinen.
Utnämningar Publicerat:

Ett team anlände med full fart för att studera bakterier som trivs under extrema förhållanden

Jarno Mäkelä började som biträdande professor i biofysik vid institutionen för neurovetenskap och medicinsk teknik vid Aalto-universitetet i början av september. Samtidigt fick han sällskap av forskaren Taras Redchuk, postdoktorala forskarna Dan Noel och Eveliny Nery, doktoranderna Ada Pajari och Aakeel Wagay, forskningsassistenten Chris Hayes samt en mängd utrustning, finansiering från Finlands Akademi och en ERC Starting Grant från Europeiska forskningsrådet.
Opiskelijoita työelämätapahtumassa
Pressmeddelanden Publicerat:

Rektor Ilkka Niemelä: ”Varje studerande ska kopplas ihop med det finländska arbetslivet”

Aalto-universitetet vill samarbeta med arbetsgivare för att de internationella experter som Finland är i stort behov av ska integreras i vårt land.
Metsähovi 50 vuotta
Campus, Universitetet Publicerat:

Tähtitiistai-evenemangsserien tar astronomin nära allas vardag

Välkommen att lära dig om astronomi i Aalto-universitetets nya Marsio-byggnad, som öppnades hösten 2024! Aalto-universitetets Metsähovi Radioobservatorium firar sitt 50-årsjubileum i år. För att fira jubileet kommer en öppen föreläsningsserie "Tähtitiistait" att hållas i den nya Marsio-byggnaden hösten 2024. Tähtitiistait-evenemangsserien är en del av jubileumsprogrammet som syftar till att ta astronomin nära vardagen för var och en av oss.