ARTS: praktik utomlands
Information om internationell praktik för studerande vid Högskolan för konst, design och arkitektur.
Du kan skaffa en praktikplats själv antingen genom att utnyttja dina egna nätverk, genom att ta kontakt med företag eller organisationer som intresserar dig eller genom att söka lediga praktikplatser via olika portaler.
Börja i god tid. Om du vill jobba utomlands nästa sommar lönar det sig att börja söka arbetsgivare och arbetsplatser redan i november–december (observera dock att det finns skillnader mellan olika utbildningsområden, inom en del områden ska man söka sommarpraktik redan i början av hösten).
Visa initiativförmåga i synnerhet om du söker praktik i utlandet. Det är något som arbetsgivarna värdesätter, samtidigt som du gör det lättare för dem att anställa dig. Kolla säkerhetsläget i landet du planerar åka till. Ta också reda hur jobbsökningen går till i landet i fråga och se till att ditt CV och ansökningsbrev är korrekt utformade. Du hittar nyttig landspecifik information i GoinGlobal och Highereds guider. Du kan också boka tid till karriärtjänsterna om du vill diskutera sökande av praktikplats.
Du kan hitta praktikplatser via följande länkar:
JobTeaser, där du hittar praktikplatser för Aalto-studerande i Finland och utomlands
Going Global – mycket omfattande internationell jobbsökningsportal. Kom ihåg att begränsa sökningen, eftersom portalen innehåller olika typer av praktikplatser.
Highered, många arbets- och praktikmöjligheter, i synnerhet inom ekonomi och teknik. Tillgången till Highered är en del av Aaltos EFMD-samarbete (The European Foundation for Management Development).
Kom också ihåg att kolla på Praktikprogram nere på denna sida.
Om du ska göra praktik lönar det sig att ta reda på huruvida lönen för praktikplatsen eller eventuella stipendier inverkar på studiestödet. Läs mer på FPA:s sidor för studerande. Kom också ihåg att beakta FPA:s årliga inkomstkontroll.
Vid Aalto-universitetet är det möjligt att inkludera arbetspraktik i examen i de flesta utbildningsprogrammen. Om du har frågor kan du kontakta ditt eget utbildningsprogram. Kom ihåg att du alltid ska rådgöra med personalen inom ditt utbildningsprogram huruvida det är möjligt att inkludera praktik i din examen!
Kontakta lärandetjänsterna om du tar emot en praktikplats i Finland eller utomlands och arbetsgivaren kräver en underskrift av en representant för universitetet i praktikavtalet eller ett annat intyg på att du är studerande vid universitetet. Det är inte möjligt att få mallar för praktikavtal från Aalto-universitetet.
Du får ett studieprestationsutdrag och/eller närvarointyg (också på engelska) från högskolans lärandetjänster eller direkt från Sisu. Om praktikavtalet inte kräver att universitetet förbinder sig till något (t.ex. ansvarsfrågor) och praktiken inte förutsätts ingå i examen kan praktikavtalet i regel skrivas under. Kolla alltid upp saken med lärandetjänsterna vid din högskola. Detta gäller all praktik utöver den understödda praktik som koordineras av universitetet (s.k. praktik i hemlandet).
För Erasmus+-praktik krävs också dokumenten som programmet kräver, t.ex. Learning Agreement for Traineeship. Läs mer på sidorna för Erasmus+-praktik.
Du behöver ett skattekort även för ett kort sommarjobb eller avlönad praktik.
Stipendier för utlandspraktik som beviljas av Aalto-universitetet kan vara skattepliktiga till den del det sammanlagda beloppet av stipendier och andra understöd som erhållits från olika instanser efter avdrag under skatteåret överstiger det årliga beloppet av ett statligt konstnärsstipendium. Läs mer på vero.fi.
Den lagstadgade olycksfallsförsäkringen för studerande vid Aalto-universitetet täcker praktiskt övningsarbete och gäller endast för praktisk undervisning och oavlönad arbetspraktik.
Vid utlandspraktik är det obligatoriskt att ha en sjukförsäkring, en olycksfallsförsäkring och en ansvarsförsäkring. Aalto-universitetet erbjuder inte sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring eller ansvarsförsäkring för studerande som åker på praktik. Om arbetsgivaren inte erbjuder de försäkringar du behöver ska du skaffa dem själv.
Om du gör avlönad praktik ersätts olycksfall i första hand av arbetsgivarens försäkring. Vid avlönad praktik omfattas praktikanten i allmänhet av arbetsgivarens olycksfalls- och ansvarsförsäkring, men kom ihåg att kontrollera detta innan praktiken inleds.
Vi rekommenderar att du skaffar en privat reseförsäkring om du åker på praktik utomlands. Det europeiska sjukvårdskortet är inte tillräckligt vid till exempel hemtransport eller vissa sjukvårdsfall utan det kan vara nödvändigt med en kompletterande försäkring. Läs mer om reseförsäkring på utrikesministeriets sidor.
Mer information finns också nedan i Övrigt som är värt att notera
Du kan ansöka om resebidrag och stipendium från Aalto-universitetet och/eller ett Erasmusstipendium för praktik utomlands. Ansök om stipendium i god tid innan praktiken inleds. Ta reda på vilka stipendier du kan söka inom ditt utbildningsområde (ARTS, BIZ, TECH).
Du kan hitta fler finansieringskällor i FSF:s stipendiedatabas. Kolla också vilka stipendier som beviljas av ditt gille, din studentförening, studentkåren (AUS) eller andra aktörer.
Svenska studiefonden delar ut stipendier för praktik och studentutbyte utomlands. Stipendierna är avsedda för studerande som har svenska som modersmål eller studiespråk.
Det lönar sig alltid att ingå ett skriftligt arbetsavtal.
Kom ihåg att du förbinder dig till praktikplatsen när du väl har tackat ja till den. Tänk därför igenom ditt beslut noggrant innan du informerar arbetsgivaren om att du tar emot praktikplatsen.
Under praktiken är du skyldig att följa ifrågavarande stats lagar och rättigheterna och skyldigheterna som fastställs i rådande bestämmelser och avtal.
I regel söker du själv efter praktikplats utomlands.
Studerande vid Aalto-universitetet erbjuds dessutom möjlighet att åka på praktik utomlands genom olika praktikprogram. Fördelen med praktikprogram är att det finns färdiga platser som du kan söka, och det kan ingå extra förmåner i programmet såsom inkvartering och fritidsprogram. Nedan ser du mer information om olika praktikprogram och andra praktikmöjligheter. Observera att det i allmänhet finns fastställda ansökningstider för praktikprogrammen. Se alltså till att inte missa ansökningstiden.
Söker du omvälvande arbetsmöjligheter? Ansökan till Startuplifters praktikprogram är nu öppen året runt!
Startuplifers, som fick sin början vid Aalto-universitetet, är ett praktikprogram och en ideell organisation som drivs av studerande. Startuplifers sammanför Nordens främsta talanger inom teknologi, marknadsföring, försäljning och design med världens bästa och mest effektiva startup-ekosystem i San Francisco, Singapore, Tokyo och Shanghai. Praktiken är avlönad och varar 3–12 månader. Arbetspraktik i en startupmiljö innebär en unik möjlighet till lärande och en skjuts för karriärutvecklingen. Somliga anser att det motsvarar 3–5 års arbetserfarenhet i ett inhemskt företag.
Läs mer om Startuplifer. Följ Startuplifers på Facebook, Twitter och Instagram.
Genom Utbildningsstyrelsens internationaliseringstjänster har du möjlighet att åka på internationell praktik. Se ansökningstider och närmare anvisningar på Utbildningsstyrelsens webbplats. Du kan också hitta Utbildningsstyrelsens praktikplatser i JobTeaser. Det ingår i allmänhet ett stipendium från Utbildningsstyrelsen i praktikplatsen.
På Maailmalle.net kan du också ta del av berättelser om arbete och studier utomlands.
AIESEC är en internationell ungdomsorganisation som erbjuder studerande möjligheter att utveckla sina ledarskapsfärdigheter genom praktiska erfarenheter i utmanande miljöer. Se mer information och ansökningstider på AIESEC:s webbplats.
Genom HIP har teknikstuderande från Aalto-universitetet arbetat på CERN. Här får du möjlighet att jobba med ett självständigt projekt eller delta i ett större forskningsprojekt. Du hittar praktikplatser och mer information på HIP:s sidor.
Vulcanus in Japan är ett samarbetsprogram mellan Europeiska unionen och Japan. Programmet startade 1997. Genom programmet kan studerande vid de tekniska högskolorna i EU åka för ett år till Japan för att lära sig språket och arbeta i japanska företag. Vulcanus-året börjar i september och slutar i augusti året därpå. I programmet ingår ett veckolångt seminarium om Japan, en 4 månaders intensivkurs i språket och en 8 månader lång praktikperiod i ett japanskt företag.
Den sökande ska vara medborgare i ett EU-land och studera ingenjörs- eller naturvetenskap på universitetsnivå. Även arkitektstuderande kan söka. Vid tidpunkten för ansökan ska den sökande vara inskriven som magister- eller kandidatstuderande (minst fjärde studieåret). Den som deltar i programmet får ett stipendium som täcker resor och uppehälle. Därtill erbjuds en kostnadsfri bostad för hela vistelsen. Även seminariet och språkkursen är kostnadsfria för deltagarna. Kontrollera uppdaterade anvisningar på programmets sidor.
Aalto-universitetet har skrivit under samarbetsavtalet "Pan-European Seal” med Europeiska patentverket och EU:s immaterialrättsmyndighet. Avtalet gör det möjligt att utföra praktik vid dem och att använda deras nätbaserade lärmiljöer. Följande ansökan börjar 1.1.2024.
Praktikplatser
EPO > Pan-European Seal Young Professionals Programme | Epo.org
EUIPO > EUIPO Academy Learning Portal: Pan-European Seal Programme (europa.eu)
Ersättning för praktiken:
När kan man söka?
Det går att söka till praktiken när den studerande har avlagt kandidat- eller magisterexamen eller inlett forskarstudier. Det får inte ha gått mer än 2 år sedan utexamineringen.
Lämpliga områden
EPO
EUIPO
Ansökningar
Båda ansökningarna ska skickas in.
Skicka eventuella frågor till: [email protected]
Översättningar av examensbetyg
Examensbetygets/examensbetygens språk fastställs enligt examens prestationsspråk. I samband med utexamineringen får den studerande antingen ett originalbetyg på engelska (utöver examensbetyget på finska eller svenska) eller en engelsk översättning av det finska eller svenska examensbetyget. Om den studerandes prestationsspråk för examen är fastställt som t.ex. finska får den studerande inte ett originalbetyg på engelska på begäran. Hen får automatiskt en engelsk översättning jämte sitt examensbetyg. Examensbetygen (inklusive bilagor) kostar ingenting.
Språkintyg
Det är inte möjligt att genomföra språkprov (t.ex. TOEFL eller IELTS) vid Aalto-universitetets språkcenter. Om den studerande gått en kurs i engelska vid Aalto-universitetet (huvudsakligen på B2-nivå) kan språkcentret ge ett intyg över språkkunskaper.
Kontakta: [email protected]
Observera att ansvarsbefrielsen (waiver) för Aalto-universitetet gäller alla studerande som åker utomlands.Läs dokumentet i sin helhet (pdf-bilaga) (uppdaterat 17.8.2020).
Villkoren i dokumentet ska godkännas i den elektroniska ansökan om stipendium och det är varje sökandes plikt att bekanta sig med innehållet i den. Waivern innehåller information om försäkringar, nödsituationer, juridiska frågor och ärenden som rör immateriell rätt (IPR) och situationer som rör avbrytande av mobilitetsperioden och ansvar vid dylika situationer.
Om du är på väg på praktik, utbyte eller en vistelse i Europa lönar det sig att skaffa ett europeiskt sjukvårdskort. Med hjälp av det får du tillgång till offentlig sjukvård i EU-/EES-länder. Kortet är avgiftsfritt och kan beställas elektroniskt från FPA.
På EU-hälsovård.fi hittar du information om den nationella valfriheten inom hälso- och sjukvården och om den gränsöverskridande hälso- och sjukvården.
På FPA:s webbplats hittar du information som gäller om du blir sjuk utomlands.
Kom också ihåg att kontrollera att du har de vacciner du behöver. Läs mer på SHVS:s webbplats.
Vi rekommenderar att den som reser eller flyttar utomlands, särskilt till riskfyllda regioner, gör en reseanmälan. Mer information på utrikesministeriets webbplats.
Lägg in ICE-kontakter (In Case of Emergency) i din telefon. Vi rekommenderar att du gör kontakterna synliga på låsskärmen.
Det lönar sig att börja leta bostad i god tid när praktikplatsen är bekräftad. Du kan kolla upp tipsen i t.ex. praktikrapporterna. De flesta länder har elektroniska portaler för bostadssökning. Du kan också be om tips av arbetsgivaren. I många länder finns också föreningar för finländska studerande eller Finlandscenter, genom vilka du kan hitta bostad. Om du inte hittar bostad innan du åker kan du exempelvis boka hotell för början av vistelsen och fortsätta leta bostad på plats.
Var försiktig när du ingår avtal, det finns en risk för bedrägerier! Det lönar sig i allmänhet inte att skicka pengar på förhand utan att ha sett bostaden eller innan kontraktet är underskrivet.
Studerande, har du frågor om att bo, studera eller arbeta utomlands, på allmän nivå eller om en specifik stad eller ett specifikt land? Då kan du kontakta Aalto Global Alumni Ambassador som utexaminerats från Aalto och som bor unt om i världen. De vill stöda och hjälpa studerande med sina internationella erfarenheter. Se Aalto Global Alumni Ambassador i JobTeaser och var i kontakt.
Kulturchock är en term som syftar på den stress som kan uppstå till följd av anpassningen till ett främmande land och dess kultur och den livsförändring detta innebär. Kulturell anpassning sker alltid i någon utsträckning när man träder in i en ny miljö (till exempel när man byter jobb, börjar studera, söker sig till arbetslivet). Det är också möjligt att uppleva en motsvarande chock när man återvänder till hemlandet. Oroa dig alltså inte utan ge dig själv tid att återanpassa dig till hemlandets rutiner.
För att kunna arbeta och vistas i ett främmande land och en främmande kultur krävs tolerans för olikheter, flexibilitet, förmåga att hantera stress och press samt anpassningsförmåga. Du kan utveckla dina mångkulturella kunskaper och färdigheter i många olika sammanhang, också i hemlandet.
Information om internationell praktik för studerande vid Högskolan för konst, design och arkitektur.
Du hittar mer information på finska eller engelska. Byt språk uppe på sidan.
Information om internationell praktik och stipendium för studerande vid de tekniska högskolorna (CHEM, ELEC, ENG, SCI)