ARTS harjoittelu ulkomailla
Tietoa kansainvälisestä harjoittelusta taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijoille.
Harjoittelupaikan voit hankkia itse joko omien verkostojesi kautta, ottamalla suoraan yhteyttä sinua kiinnostaviin yrityksiin tai organisaatioihin tai hakemalla avoimia harjoittelupaikkoja eri portaalien kautta.
Lähde ajoissa liikkeelle. Jos haluat ensi kesäksi töihin ulkomaille, työnantajien ja työpaikan etsiminen kannattaa aloittaa jo marras-joulukuussa (huomaa kuitenkin alakohtaiset erot, joillakin aloilla kesäharjoitteluun haetaan jo heti alkusyksystä).
Erityisesti ulkomailta harjoittelupaikkaa haettaessa työnantaja arvostaa oma-aloitteisuutta, samalla teet palkkaamisesi heille vaivattomammaksi. Ota selvää kohdemaan turvallisuudesta, työnhaun käytännöistä ja lähetä oikeantyyppinen CV ja hakemuskirje. Hyödyllistä maakohtaista tietoa löydät GoinGlobalin ja Higheredin maaoppaista. Voit käydä myös ajanvarauksella juttelemassa harjoittelupaikan etsimisestä ura- ja rekrytointipalveluiden kanssa.
Harjoittelupaikkoja voi etsiä esimerkiksi seuraavista lähteistä:
Jobteaserin työpaikkaportaali, jossa julkaistaan paljon harjoittelupaikkoja Aallon opiskelijoille niin Suomessa kuin ulkomailla.
GoinGlobal, erittäin laaja maailmanlaajuinen työnhakuportaali käytettävissäsi. Muista käyttää hakutoimintoa rajaavasti, palvelun kautta löytyy kaikenlaisia harjoittelupaikkoja.
Highered, paljon työ- ja harjoittelumahdollisuuksia etenkin kauppatieteellisillä ja joillakin teknisillä aloilla. Pääsy Higheredin portaaliin on osa Aallon EFMD (The European Foundation for Management Development) yhteistyötä.
Muista myös kurkata alempaa tältä sivulta Harjoitteluohjelmat.
Jos olet lähdössä harjoitteluun, ota etukäteen yhteyttä opintotukitoimistoon ja selvitä harjoittelupalkan ja mahdollisten apurahojen vaikutukset opintotukeen. Lue lisää Kelan Opiskelijat-sivuilta. Muista myös pitää huolta tulovalvonnasta, jota selitetään lisää Kelan sivuilla.
Aallossa opiskelijoilla on mahdollisuus sisällyttää työharjoittelujakso opintoihinsa useimmissa koulutusohjelmissa. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä omaan koulutusohjelmaasi. Huomaa, että harjoittelun sisällyttämisestä tutkintoon tulee aina sopia omassa ohjelmassasi!
Jos vastaanotat Suomesta tai ulkomailta harjoittelupaikan, jossa edellytetään, että harjoittelusopimuksen allekirjoittaa yliopiston edustaja ja/tai pyydetään muuta todistusta opiskelustasi yliopistolla, ole yhteydessä oppimispalveluihin. Aallolta ei ole mahdollista saada harjoittelusopimuspohjia.
Koulusi oppimispalveluilta tai suoraan Sisusta saat opintorekisteriotteen ja/tai todistuksen läsnäolosta, myös englanniksi. Jos harjoittelusopimus ei edellytä yliopiston sitoutumista mihinkään (esim. vastuukysymykset) ja harjoittelun ei edellytetä kuuluvan tutkintoon, harjoittelusopimus voidaan yleensä allekirjoittaa. Tarkista asia aina oman koulusi oppimispalveluilta. Tämä koskee kaikkia muita harjoitteluita kuin yliopiston koordinoimia tuettuja harjoitteluita (ns. kotimaan harjoittelu).
Erasmus+ -harjoittelussa tulee lisäksi käyttää Erasmus+ -ohjelman vaatimia dokumentteja mm. Learning Agreement for Traineeship. Katso lisätietoja Erasmus+-harjoittelun sivuilta.
Tarvitset verokortin lyhyttäkin kesätyötä tai palkallista harjoittelua varten.
Ulkomaan harjoittelussa Aalto-yliopiston myöntämät apurahat voivat olla veronalaista tuloa siltä osin kuin henkilön eri tahoilta saamat apurahojen, stipendien tms. yhteenlaskettu määrä vähennysten jälkeen verovuonna ylittää valtion taiteilija-apurahan vuotuisen määrän. Lisätietoja vero.fi-sivuilta.
Opiskelijoiden lakisääteinen tapaturmavakuutus Aalto-yliopistossa on käytännön harjoittelussa oleville opiskelijoille ja koskee vain käytännön opetusta sekä palkatonta käytännön työharjoittelua.
Ulkomaanharjoittelussa vaadittavat pakolliset vakuutukset ovat sairausvakuutus, tapaturmavakuutus ja vastuuvakuutus. Aalto-yliopisto ei tarjoa osallistujalle sairausvakuutusta, vastuuvakuutusta tai tapaturmavakuutusta. Jos työnantaja ei tarjoa tarvittavia vakuutuksia, sinun on itse huolehdittava niiden ottamisesta.
Jos kyseessä on palkallinenharjoittelu, tapaturmat korvataan ensisijaisesti työnantajan ottamasta vakuutuksesta. Palkallisessa harjoittelussa harjoittelija kuuluu yleensä työnantajansa tapaturma- ja vastuuvakuutuksen piiriin, mutta asia tulee varmistaa ennen harjoittelun alkua.
Suosittelemme yksityisen matkavakuutuksen ottamista ulkomaan harjoittelun ajalle. Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei ole riittävä, esimerkiksi kotiuttamistapauksissa tai tietyissä sairaanhoitotapauksissa, joten täydentävä vakuutus voi olla tarpeellinen. Lue UM:n sivuilta lisää matkavakuutuksesta.
Lisää tietoa myös alempana osiossa Muuta erityistä huomioitavaa.
Voit hakea Aalto-yliopiston matka-, harjoittelu- ja/tai Erasmus -apurahaa harjoitteluusi ulkomailla. Apurahoja on haettava hyvissä ajoin ennen harjoittelun alkua. Tutustu haettaviin apurahoihin oman opintoalasi osalta (ARTS, BIZ, TECH).
Muita rahoituslähteitä voit etsiä SYL:in apurahatietokannasta. Ota selvää myös oman kiltasi, opiskelijayhdistyksesi tai AYY:n sekä muiden tahojen myöntämistä apurahoista.
Tutustu myös apuraha-sivuun ja tarkista löytyykö sieltä tietoa apurahoista, joita voisit hakea harjoitteluasi varten.
Svenska studiefonden jakaa apurahoja ulkomaan harjoitteluun tai opiskelijavaihtoon. Apurahat on tarkoitettu opiskelijoille, joilla ruotsi on äidinkieli tai opiskelukieli.
Harjoittelusta kannattaa aina tehdä kirjallinen työsopimus.
Muista aina, että jos suostut ottamaan harjoittelupaikan vastaan, ilmoituksesi on sitova. Mieti siis tarkkaan ennen kuin ilmoitat työnantajalle ottavasi tarjotun harjoittelupaikan vastaan.
Harjoittelusi aikana olet velvollinen noudattamaan kyseisen valtion lakeja ja oikeudet ja velvollisuudet määräytyvät voimassaolevien säännösten ja määräysten sekä sopimusten mukaisesti.
Useimmiten harjoittelupaikka ulkomailla etsitään itsenäisesti.
Aalto-yliopiston opiskelijoille on lisäksi tarjolla mahdollisuuksia lähteä harjoitteluun ulkomaille erilaisten harjoitteluohjelmien kautta. Harjoitteluohjelman etuna ovat valmiit paikat ja ohjelmaan saattaa kuulua lisätetuja kuten majoituksen järjestäminen ja vapaa-ajan ohjelma. Alta löydät lisätietoa ohjelmavalikoimasta ja muista harjoittelumahdollisuuksista. Huomaathan, että harjoitteluohjelmilla on yleensä määrätyt hakuajat, joten ole tarkkana, ettei hakuaika mene ohi!
Etsitkö käänteentekeviä työmahdollisuuksia? Haku Startuplifersin harjoitteluohjelmaan on nyt avoinna vuoden ympäri!
Startuplifers on lähtöisin Aalto-yliopistossa alkunsa saanut voittoa tavoittelematon, opiskelijavetoinen harjoitteluohjelma ja yhteisö. Startuplifers yhdistää Pohjoismaiden kirkkaimmat talentit teknologian, markkinoinnin, myynnin ja muotoilun aloilta startup-harjoitteluihin maailman parhaisiin ja nopeatempoisimpiin startup-ekosysteemeihin – San Franciscoon, Singaporeen, Tokioon ja Shanghaihin. Harjoittelut ovat palkallisia ja kestoltaan 3–12 kuukautta. Työharjoittelu startup-ympäristössä tarjoaa ainutlaatuisen oppimismahdollisuuden ja raketinomaisen nosteen omalle urakehitykselle. Joidenkin mukaan se vastaa 3–5 vuotta työkokemusta kotimaisessa yrityksessä.
Lue lisää Startupliftersistä. Seuraa Startuplifersia myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.
Opetushallituksen kansainvälistymispalveluiden kautta on mahdollisuus päästä kansainväliseen harjoitteluun. Lue hakuajat ja tarkemmat ohjeet Opetushallituksen sivuilta. Opetushallituksen harjoittelupaikkoja voi olla haussa myös JobTeaser:ssa. Tällöin harjoittelupaikat sisältävät yleensä aina valmiin Opetushallituksen oman harjoitteluapurahan.
Maailmalle.net sivuilla on myös paljon tarinoita työskentelystä ja opiskelusta ulkomailla, käy kurkkaamassa.
AIESEC on maailmanlaajuinen nuoriso-organisaatio, joka tavoittelee rauhaa ja ihmiskunnan potentiaalin saavuttamista aktivoimalla nuorten johtamistaitoja käytännön kokemuksien ja haastavien ympäristöjen kautta.
Lue hakuajoista ja tarkemmista tiedoista AIESECin omilta sivuilta.
HIP:n kautta CERNissä on työskennellyt Aalto-yliopiston tekniikan alan opiskelijoita. Pääset tekemään itsenäistä projektia tai osallistumaan suurempaan tutkimusprojektiin. Avoimet harjoittelupaikat ja lisätietoja hausta löydät HIP:n sivuilta.
Vulcanus in Japan on Euroopan unionin ja Japanin välinen yhteistyöohjelma. Ohjelma käynnistyi vuonna 1997. Ohjelman kautta EU:n teknillisten korkeakoulujen opiskelijat voivat lähteä vuodeksi Japaniin oppimaan kieltä ja työskentelemään japanilaisissa yrityksissä. Vulcanus-vuosi alkaa syyskuussa ja päättyy seuraavan vuoden elokuussa. Ohjelmaan sisältyy: viikon Japani-seminaari, 4 kk:n intensiivinen kielikurssi ja 8 kk:n harjoittelujakso japanilaisessa yrityksessä
Hakijan on oltava EU-kansalainen ja opiskeltava yliopistotasolla insinööri- tai luonnontieteitä. Myös arkkitehtiopiskelijat voivat hakea. Ohjelmaan haettaessa hakijan on oltava kirjoilla maisteriopinnoissa tai kandiopinnoissa (vähintään 4. opiskeluvuosi). Ohjelmaan osallistuville maksetaan stipendi, joka kattaa matkat ja elinkustannukset. Koko ohjelman ajaksi tarjotaan ilmainen asunto. Myös seminaari ja kielikurssi ovat osallistujille ilmaisia. Tarkista päivitetyt ohjeet ja muut lisätiedot ohjelman sivuilta.
Aalto-yliopisto on allekirjoittanut "Pan-European Seal" -yhteistyösopimuksen Euroopan patenttiviraston ja Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston kanssa. Sopimus mahdollistaa virastojen verkko-oppimisympäristöjen käytön sekä työharjoittelun suorittamisen mainituissa virastoissa. Seuraava haku alkaa 1.1.2024.
EPO > Pan-European Seal Young Professionals Programme | Epo.org
EUIPO > EUIPO Academy Learning Portal: Pan-European Seal Programme (europa.eu)
Harjoittelusta maksetaan:
Harjoitteluun voi hakea, kun hakijalla on kandin/maisterin tutkinto tai on aloittanut jatko-opinnot. Tutkinnon suorittamisesta ei saa olla enempää kuin 2 vuotta aikaa.
EPO
EUIPO
Molemmat hakemukset pitää toimittaa.
Ole hyvä ja lähetä mahdolliset kysymykset: [email protected]
Tutkintotodistuksen/tutkintotodistuksien kielen määrittelee tutkinnon suorituskieli. Valmistumisen yhteydessä tutkintotodistuskansiossa saa joko alkuperäisen, englanninkielisen todistuksen (suomen- tai ruotsinkielisen todistuksen lisäksi) tai englanninkielisen käännöksen suomen- tai ruotsinkielisestä tutkintotodistuksesta. Mikäli opiskelijan tutkinnon suorituskieleksi määräytyy esim. suomi, opiskelija ei saa alkuperäistä, englanninkielistä tutkintotodistusta pyynnöstä. Hän saa todistuksen mukana automaattisesti englanninkielisen käännöksen. Tutkintotodistukset (ja siihen kuuluvat liitteet) eivät maksa mitään.
Aalto-yliopiston Kielikeskuksessa ei ole mahdollista suorittaa kielikoetta (esim. TOEFL tai IELTS). Mikäli opiskelija on suorittanut Aalto-yliopistossa kurssin englannin kielessä (pääsääntöisesti B2 taso), kielikeskus voi kirjoittaa todistuksen kielitaidosta.
Ota tarvittaessa yhteyttä: [email protected]
Huomaa, että Aalto-yliopiston vastuusta vapauttaminen (waiver) koskee kaikkia ulkomaille lähteviä opiskelijoita. Lue waiver kokonaisuudessaan (pdf-liite) (päivitetty 17.8.2020).
Waiverin hyväksyminen on osa sähköistä harjoittelun apurahan hakulomaketta ja on jokaisen apurahan saajan velvollisuus tutustua sen sisältöön. Waiver sisältää mm. vakuutusten hankkimisen, hätätilanteet, oikeudelliset ja aineettoman omaisuuden (IPR) -asiat sekä liikkuvuusjakson keskeytymiseen liittyvät tilanteet ja vastuut niissä.
Jos olet lähdössä Eurooppaan harjoitteluun, vaihtoon tai matkalle niin sinun kannattaa ehdottomasti hankkia eurooppalainen sairaanhoitokortti. Sen avulla saat julkista sairaanhoitoa EU/ETA-maissa. Kortti on ilmainen ja sen voi tilata Kelasta verkon kautta.
EU-terveydenhoito.fi -verkkopalvelu sisältää tietoa kansallisesta terveydenhuollon valinnanvapaudesta ja rajat ylittävästä terveydenhuollosta.
Sairastumisesta ulkomailla löytyy lisäinfoa Kelan sivuilta.
Muista tarkistaa myös, että sinulla on tarvittavat rokotukset voimassa. Lisätietoja saat YTHS:ltä.
Ulkomaille ja erityisesti riskialttiille alueelle matkustavalle ja muuttavalle suosittelemme matkustusilmoituksen tekemistä. Lisätietoa Ulkoministeriön sivuilla.
Tallenna kännykkääsi ICE (In Case of Emergency) etuliitteellä puhelinnumero(ita). Sen asettaminen näkymään lukitusnäyttöön on suositeltavaa.
Asunnnon etsiminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin harjoittelupaikan varmistuttua. Voit etsiä vinkkejä esimerkiksi harjoitteluraporteista. Useissa maissa on nettiportaaleja asunnonhakuun. Voit kysyä vinkkejä myös työnantajalta. Monissa maissa toimii suomalaisten opiskelijoiden järjestöjä tai Suomi-keskuksia, joiden kautta voi yrittää etsiä asuntoa. Jos et löydä asuntoa ennen lähtöä, varaa aluksi huone esimerkiksi hostellista ja etsi asuntoa paikan päältä.
Ole varovainen sitoumuksia tehdessäsi, huijaukset ovat mahdollisia! Rahaa ei yleensä kannata lähettää etukäteen asuntoa näkemättä tai ennenkuin vuokrasopimus on allekirjoitettu.
Opiskelija, onko sinulla kysymyksiä ulkomailla asumisesta, opiskelusta tai työskentelystä, joko yleisesti tai tietystä maasta tai kaupungista? Voit olla yhteydessä Aalto-yliopistosta valmistuneisiin alumneihin, jotka asuvat ympäri maailmaa. He haluavat tukea ja auttaa opiskelijoita kansainvälisellä kokemuksellaan. Katso Aalto Global Alumni Ambassadorit JobTeaserista ja ole yhteydessä.
Kulttuurishokki on termi, jolla tarkoitetaan vieraaseen maahan ja vieraaseen kulttuuriin sopeutumisen aiheuttamaa stressiä, joka voi johtua tästä elämänmuutoksesta. Eriasteista kulttuurista sopeutumista ilmenee aina, kun ihminen vaihtaa paikkaansa tutusta ympäristöstä uuteen (esim. työpaikan vaihto, siirtyminen opiskelijaelämään, siirtyminen opiskelijaelämästä työelämään jne.). Ns. paluushokki kotimaahan palatessa on myös mahdollinen. Älä siis huolestu vaan anna itsellesi aikaa sopeutua jälleen kotimaan rutiineihin.
Kansainväliset tehtävät ja vieraassa maassa ja työkulttuurissa toimiminen vaativat erilaisuuden sietokykyä, joustavuutta, stressin- ja paineensietokykyä sekä sopeutumiskykyä. Monikulttuurisuusosaamisen tietoja, taitoja ja asennetta voit oppia monissa eri tilanteissa, myös kotimaassa.
Tietoa kansainvälisestä harjoittelusta taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijoille.
Tietoa kansainvälisestä harjoittelusta ja apurahoista Kauppakorkeakoulun opiskelijoille.
Tietoa kansainvälisestä harjoittelusta ja apurahoista tekniikan korkeakoulujen (CHEM, ELEC, ENG, SCI) opiskelijoille.