Personer

Studerande Aino Ahvo arbetar med de biologiska effekterna av föroreningar i Östersjön

Aino Ahvo tror att studierna i vatten- och miljöteknik kommer att ge henne verktygen för att lösa problemen med föroreningar i Östersjön.
Aino Ahvo

Jag hade redan en magisterexamen i biologi när jag började vid Aalto-universitetet. För närvarande jobbar jag också vid Finlands miljöcentral (SYKE) med biologiska effekter av föroreningar i Östersjön. I mitt arbete har jag lagt märke till omfattningen och komplexiteten av föroreningsproblemet i Östersjön, men jag tror att mina studier i vatten- och miljöteknik kommer att ge mig verktyg för att lösa problemet. Modellering och vattenrening är exempel på tekniska verktyg, men till exempel bättre förvaltning och hållbarhet är också viktiga. 

Det bästa med programmet har varit att träffa studerande som är intresserade av samma ämne, men som kommer från olika studie- och arbetsbakgrunder. Lärare, lektorer och professorer har varit mycket hjälpsamma och entusiastiska inom sina områden, och entusiasmen har smittat av sig på oss studerande. 

Grupparbeten och deltagande föreläsningar är en stor del av magisterprogrammet. Samtidigt kan flera grupparbeten vara på gång, så studierna medför också att du utvecklar din tidshantering! 

Min favoritkurs hittills har varit Water and People in a Changing World, där vi använde programmeringsspråket R för att visualisera statistik relaterat till vatten, mat och klimatförändringar. Tack vare kursen är datavisualisering nu ett mycket kärt ämne för mig. Kursen Water and Governance, som fokuserar på vattenhantering, var däremot en överraskning, för även om den inte verkade särskilt ingenjörsmässig, hjälpte den mig att hitta min plats i samhället och utvecklas som professionell inom vatten- och miljöområdet. 

 

En vanlig studiedag brukar börja med en föreläsning eller grupparbete vid Otnäs Vattenbyggnad. Efter lunch studerar och arbetar jag på egen hand i biblioteket eller hemma, till exempel med modellering. Jag är också engagerad i Akva som är studentföreningen för vatten- och miljöteknik. Förra årets julsitsar var riktigt roliga och sångerna om vatten var oändliga! 

Efter min utexaminering vill jag kombinera mina tidigare biologiska studier med de kunskaper jag fått från Aalto-universitetet och fortsätta arbetet med att förbättra tillståndet i Östersjön. I mitt drömjobb skulle jag visualisera och kombinera forskningsdata för förvaltning och beslutsfattande i vattenrelaterade frågor. 

I mitt nuvarande arbete som forskare på SYKEs Havscenter fokuserar jag på de biologiska effekterna av skadliga ämnen i Östersjön och mina senaste forskningsområden har varit kopplade till oljeutsläpp och krigsmateriel som sänkts i havet. I höstas fick jag hålla en föreläsning om detta för de nya studerande på magisterprogrammet.  

Jag jobbar både i laboratoriet med biologiska prover och utanför laboratoriet med analys- och skrivuppgifter samt att jag deltar i möten. De bästa arbetsdagarna är när jag är på provtagning till havs! 

Mitt råd till alla som är intresserade av vatten- och miljöteknik är att förbereda sig på en hektisk första studieperiod. Planera därför inte in för mycket utöver studierna, utan bara följ med strömmen och njut av åkturen! 

Läs mer om masterprogrammet

Students doing a group work around a table

Water and Environmental Engineering, Master of Science (Technology)

För att säkerställa hållbara och fungerande samhällen behöver världen ingenjörer som är specialiserade på att lösa lokala och globala vattenrelaterade utmaningar.

Utbildningsutbud
  • Publicerat:
  • Uppdaterad: