Kandidatprogrammet i elektroteknik
Vanliga frågor om att skapa en ISP
Du hittar instruktioner för att skapa en ISP i Sisuanvisningar. Följ även anvisningarna i studievalshjälparen när du gör din ISP. Nedan svar på de vanligaste frågorna. Kontakta adressen [email protected] om du inte hittar svar i Sisuanvisningar eller på denna sida.
Allmänt
Du ser statusen för en helhet i din studieplan baserat på helhetens notifikationer.
- Val saknas: val relaterade till helheten ännu halvfärdiga. Aktivera helheten i fråga och gör färdigt valen i studievalshjälparen.
- Val gjorda: du har gjort valet i helheten och den behöver inte godkännas separat. Allt är alltså i sin ordning vad gäller helheten i fråga.
- Kräver separat godkännande: helheten kräver separat godkännande (se Ansök om separat godkännande för din ISP:s helheter ovan).
- Ansökt om godkännande: du har ansökt om godkännande för helheten och ansökan behandlas av studerandeservicen.
- Valen är godkända: din ansökan är godkänt, allt är alltså i sin ordning vad gäller helheten i fråga.
- Delar utförda: du har genomfört alla studier som ingår i helheten.
När du i ISP-vyn trycker på Handledning ser du på tidslinjen ansökningarna du skickat in och de beslut och meddelanden du fått om studieplanen.
Byt kurs i studieplanen
Exempel 1: I studieplanen finns kursen Matrisräkning MS-A0003 men jag vill genomföra kursen Matrisräkning MS-A0004.
> Markera ersättandet av kurs under fliken Ersättande studier. Du hittar instruktioner i Sisuanvisningar.
Exempel 2: I helheten för grundstudier i ISP:n finns kursen 25C00200 Entrepreneurship and Innovation Management. Istället för denna gamla kurs vill jag genomföra den nya kursen ELEC-C0110 Entreprenörskap som ingenjörens verktyg.
> Ta bort den ”felaktiga” kursen och lägg till kursen du genomfört via det fria redigeringsläget. Du hittar instruktioner i Sisuanvisningar. Observera att när helheten har ändrats i det fria redigeringsläget aktiveras inte knappen Ansök om godkännande för den ändrade helheten, utan du måste ansöka om separat godkännande i det fria redigeringsläget. Knappen Ansök om godkännande för avvikande innehåll aktiveras i sådana fall.
Obs. Om din studieplan avviker från studieguiden på så sätt att det inte är fråga om godkända ersättande kurser (ersättande kurser för kurser vid ELEC genom åren hittar du i delen Ersättande prestationer > Ersättningstabeller), se svaret på frågan nedan.
Om huvud- eller biämnets innehåll avviker från studieguiden ska det godkännas av helhetens ansvarslärare. Gå till väga på följande sätt:
- Lista tydligt de kurser som du föreslår att ska ingå i helheten och skicka in listan till ansvarsläraren. Biämnets ansvarslärare nämns i ifrågavarande biämnes egen guide.
- Om dina förslag godkänns ska du förmedla ansvarslärarens svar till e-postadressen [email protected].
- Ändra helheten i studieplanen via det fria redigeringsläget. Du hittar instruktioner i Sisuanvisningar.
- Ansök om godkännande för helheter i din studieplan på vanligt sätt. Obs. När helheten har ändrats i det fria redigeringsläget aktiveras inte knappen Ansök om godkännande för den ändrade helheten, utan du måste ansöka om separat godkännande i det fria redigeringsläget. Knappen Ansök om godkännande för avvikande innehåll aktiveras i sådana fall.
Obs. Om du vill inkludera MOOC-kurser från Avdelningen för datavetenskap vid Helsingfors universitet i biämnet för datateknik, ta kontakt med studerandeservicen ([email protected]) istället för biämnets ansvarslärare, eftersom många av tillvägagångssätten för ersättning och inkluderande av kurserna redan har retts ut.
Obs. Du behöver inte be om separat godkännande för kurser som avviker från studieguiden, om kursens ersättningskedja är fastställd i tabellen för ersättande prestationer. Tabell för ersättande kurser vid ELEC: Ersättande prestationer > Ersättningstabeller. Ersättningstabeller för andra högskolor hittar du på programmens egna sidor.
Biämne som genomförs eller genomförts på annat håll
Ansök om biämnet ELEC3012 Internationella biämne helheten. Klicka på nivån Internationell biämneshelhet, lägg till studieutkastet och fyll i de uppgifter du bes om. Omfattningen på en internationell biämneshelhet är i regel 25 sp. Markera alltså studieutkastets omfattning som 25 sp. Du hittar anvisningar för att lägga till ett studieutkast i Sisuanvisningar.
Obs. Du ska ansöka om utbyte separat. Med andra ord får du inte automatiskt studierätt för det internationella biämnet när du lägger till det i din ISP.
Ansök om tillgodoräknande för studierna enligt anvisningarna i Sisuanvisningar (Studieutkast > Ansök om inkluderande eller personlig prestation via studieutkastet) när du genomfört kurserna.
Det finns två sätt:
1) Ansök om helheten M1FINU-ELEC Biämne utfört vid ett inhemskt universitet som biämne. Klicka på nivån Biämne utfört vid ett inhemskt universitet, lägg till de enskilda kurserna som studieutkast och fyll i uppgifterna som bes av dig. Berätta i studieutkasten vilken biämneshelhet det är fråga om (du kan länka till helheten). Alternativt kan du lägga till en specifik kommentar i studieplanen, där det framgår. Du hittar anvisningar för studieutkast och för att lägga till kommentarer i Sisuanvisningar.
2) Om du ansöker om JOO-rätt vid ett annat Sisu-universitet (Helsingfors universitet, Tammerfors universitet, Jyväskylä universitet eller Villmanstrands-Lahtis tekniska universitet), sök efter enskilda kurser via Sök-fliken. Byt till universitetet i fråga och sök efter de efter de kurser som du tänkt ansöka om JOO-rätt till. Lägg till kurserna i minneslistan. Gå sedan över till ISP-vyn och lägg till helheten M1FINU-ELEC Biämne utfört vid ett inhemskt universitet som biämne. Placera sedan kurserna du sparat i minneslistan under M1FINU-ELEC genom alternativet Placera i planen till vänster.
Obs. Du måste ansöka om JOO-studierätt separat. Med andra ord får du inte automatiskt studierätt till ett annat universitet när du lägger till dess kurser i din studieplan.
Ansök om tillgodoräknande för studierna enligt anvisningarna i Sisuanvisningar (Studieutkast > Ansök om inkluderande eller personlig prestation vid studieutkastet) när du genomfört kurserna.
Enskilda kurser som genomförs på annat håll och fritt valbara studier
Lägg till kursen eller kurserna i fråga som studieutkast. Du hittar instruktioner i Sisuanvisningar.
Ansök om tillgodoräknande för studierna enligt anvisningarna i Sisuanvisningar (Studieutkast > Ansök om inkluderande eller personlig prestation vid studieutkastet) när du genomfört kurserna.
Lägg till kursen eller kurserna i fråga som studieutkast. Du hittar instruktioner i Sisuanvisningar.
Obs. Du ska ansöka om utbyte separat. Med andra ord får du inte automatiskt studierätt när du lägger till studierna i din ISP.
Ansök om tillgodoräknande för studierna enligt anvisningarna i Sisuanvisningar (Studieutkast > Ansök om inkluderande eller personlig prestation vid studieutkastet) när du genomfört kurserna.
Studerande i ansökningsalternativet automations- och informationsteknologi
Studerande antagna via ansökningsalternativet automations- och informationsteknologi väljer huvudämne via ISP:n. När du ansöker om separat godkännande för huvudämneshelheten kontrolleras valen av studerandeservicen. Om och när valen är i sin ordning registreras de i Sisu. Detta görs vid studerandeservicen, den studerande själv kan alltså inte bekräfta sitt val av huvudämne i Sisu. Efter registreringen ändras notifikationen ”Ingen studierätt” till ”Bekräftat val till din studierätt”.
Om du vill fortsätta dina huvudämnesstudier enligt den tidigare undervisningsplanen är huvudämnesalternativen automations- och systemteknik samt informationsteknologi. Kontrollera att undervisningsplansperioden för din ISP är 2021–2022 eller tidigare. Du kan även skapa en ny ISP. Välj 2021–2022 eller tidigare som undervisningsplan i fönstret som öppnas när du skapar en ny ISP.
Om du vill övergå till en ny undervisningsplan är huvudämnesalternativen automation och robotik samt informationsteknologi. Skapa en ny ISP. Välj 2022–2023 eller nyare som undervisningsplan i fönstret som öppnas när du skapar en ny ISP.
Obs. Oberoende av om du väljer den nyare eller äldre undervisningsplansperioden ska huvudämneshelheten motsvara den valda undervisningsplansperioden, dock med eventuella kursersättningar i beaktande.
Du hittar de ersättande kurserna på sidan Planera dina studier, i delen Ersättande prestationer. Där hittar du anvisningar om hur huvudämnena automation och robotik samt informationsteknologi som började 1.8.2022 påverkar AIT-studerande. Se svaret på frågan Hur byter jag ut en kurs mot en annan i studieplanen? för att få mer information om att skapa en studieplan.
Studerande inom huvudämnet bioinformationsteknologi
Kontrollera att undervisningsplansperioden för din ISP är 2019–2020 eller tidigare om du vill fortsätta enligt den tidigare undervisningsplanen. Du kan även skapa en ny ISP. Välj 2019–2020 eller tidigare som undervisningsplan i fönstret som öppnas när du skapar en ny ISP.
Om du vill övergå till en ny undervisningsplan, skapa en ny ISP. Välj 2020–2021 eller nyare som undervisningsplan i fönstret som öppnas när du skapar en ny ISP.
Du behöver antagligen modifiera kurserna i huvudämneshelheten. Se svaret på frågan nedan och på frågan Hur byter jag ut en kurs mot en annan i studieplanen? för att få mer information om att skapa en studieplan i dessa situationer.
-
CHEM-A1220 Organisk kemi för BioIT (nedlagd) > CHEM-C1220 Principles of General and Organic Chemistry
-
CHEM-A2250 Fysikalisk kemi för BioIT (nedlagd) > CHEM-C1230 Principles of Physical Chemistry
-
CS-C3160 Data Science (nedlagd) > CS-C3240 Machine Learning
Om du fortsätter huvudämnesstudier enligt en tidigare undervisningsplan och inte har genomfört t.ex. kursen CHEM-A1220 ska du genomföra CHEM-C1220 istället. Om du går över till den nya undervisningsplanen och redan har genomfört t.ex. CHEM-A1220 behöver du inte genomföra CHEM-C1220. Se svaret på frågan Hur byter jag ut en kurs mot en annan i studieplanen? för att få mer information om att skapa en studieplan i dessa situationer.
Magisterskedets studier
Du kan planera magisterstudier och anmäla dig till kurser innan du utexaminerats från kandidatprogrammet. Det är i själva verket vanligt att inleda sina magisterstudier under slutskedet av kandidatstudierna.
Tekniska anvisningar för att göra en studieplan för magisterskedet hittar du på sidan Sisuanvisningar. Studieplanen för magisterprogrammen du valt öppnas som en fortsättning på ISP:n för kandidatskedet. Du kan göra val i magisterplanen och anmäla dig till kurser på normalt sätt.
Du väljer undervisningsplan enligt det år då du inleder studier för diplomingenjörsexamen. Tekniska anvisningar för att byta undervisningsplan hittar du på sidan Sisuanvisningar.
Obs. Det står ”Ingen studierätt” vid studieplanen för magisterskedet. Först när du utexamineras från kandidatprogrammet uppdateras din studierätt och meddelandet ändras till ”Val som bekräftats till studierätten”. Varningen om att studierätt saknas hindrar dig inte från att anmäla dig till magisterskedets kurser, utan du kan anmäla dig på normalt vis.
Obs. Tänker du fortsätta till magisterprogrammet Advanced Energy Solutions, Computer, Communication and Information Sciences (CCIS) eller Life Science Technologies? Dessa är gemensamma program vilket innebär att två eller flera tekniska högskolor ansvarar för att organisera dem. Studievalshjälparen listar programmet två eller fler gånger med de olika högskolornas koder: koderna anger vilken högskolas huvudämnen finns i den ifrågavarande ISP-modellen. Du ska alltså i det här skedet veta vilket huvudämne du vill fortsätta i.
Exempel: Du vill fortsätta i huvudämnet Communications Engineering vid CCIS-programmet. Huvudämnet ordnas av ELEC, du ska alltså välja koden som börjar med ELEC24 i studievalshjälparen för att öppna huvudämneshelheten i fråga i ISP:n. Du kan kontrollera högskolorna som ordnar huvudämnen i programmets undervisningsplan vid koden för respektive huvudämne.
- Publicerat:
- Uppdaterad: