Sähkötekniikan kandidaattiohjelma
Usein kysyttyjä kysymyksiä HOPSin tekemisestä
Ohjeet HOPSin laatimiseen löydät Sisu-ohjeista. Seuraa myös valinta-avustimessa olevia ohjeita HOPSia tehdessäsi. Ohessa vastauksia yleisimpiin kysymyksiin. Jos et löydä vastausta Sisu-ohjeista tai tältä sivulta, ole yhteydessä osoitteeseen [email protected].
Yleistä
Näet HOPSin kokonaisuuksien tilan niiden kohdalla olevien ilmoitusten perusteella.
- Valinnat kesken: kokonaisuuteen liittyvät valinnat ovat vielä kesken. Klikkaa kyseinen kokonaisuus aktiiviseksi ja tee valinnat loppuun valinta-avustimessa.
- Valinnat tehty: olet tehnyt kokonaisuuteen liittyvät valinnat, eikä kokonaisuutta tarvitse hyväksyttää erikseen eli kaikki on kyseisen kokonaisuuden kohdalla kunnossa.
- Vaatii erillistä hyväksyntää: kokonaisuudelle on haettava erillistä hyväksyntää (katso yllä oleva ohje Erillisen hyväksynnän hakeminen HOPSin kokonaisuuksille).
- Hyväksyntää haettu: olet hakenut kokonaisuudelle hyväksyntää ja hakemus on käsiteltävänä opiskelijapalveluissa.
- Valinnat hyväksytty: lähettämäsi hakemus on hyväksytty eli kaikki on kyseisen kokonaisuuden kohdalla kunnossa.
- Osat suoritettu: olet suorittanut kokonaisuuteen kuuluvat kaikki opinnot.
Kun HOPS-näkymässä painat Ohjaus-painiketta, näet aikajanalla lähettämäsi hakemukset sekä saamasi päätökset ja viestit suunnitelmaasi liittyen.
Kurssin vaihtaminen HOPSissa
Esimerkkitapaus 1: HOPSissa on kurssi Matriisilaskenta MS-A0003, mutta haluan suorittaa kurssin Matriisilaskenta MS-A0004.
> Merkitse kurssikorvaavuus Korvaavuudet-välilehden avulla. Ohjeet löydät Sisu-ohjeista.
Esimerkkitapaus 2: HOPSin perusopintokokonaisuudessa on kurssi 25C00200 Entrepreneurship and Innovation Management. Haluan suorittaa tämän vanhan kurssin sijasta uuden kurssin ELEC-C0110 Yrittäjyys insinöörin työkaluna.
> Poista ”väärä” kurssi ja lisää suorittamasi kurssi vapaan muokkauksen tilassa. Ohjeet löydät Sisu-ohjeista. Huomaa että kun kokonaisuuteen on tehnyt muokkauksia vapaan muokkauksen tilassa, Hae hyväksyntää -nappi ei aktivoidu muokatun kokonaisuuden kohdalla, vaan kokonaisuudelle on myös haettava hyväksyntää vapaan muokkauksen tilassa. Tällöin nappi Hae poikkeuksille hyväksyntää aktivoituu.
Huom. Jos suunnitelmasi poikkeaa opinto-oppaan sisällöstä siten, ettei kyse ole hyväksytyistä kurssikorvaavuuksista (ELECin omien kurssin korvaavuudet vuosien saatossa löydät Kurssikorvaavuus -osiosta > Korvaavuustaulukot, katso vastaus alla olevaan kysymykseen.
Jos pää- tai sivuaineen sisältö poikkeaa opinto-oppaassa olevasta, tulee sisältö hyväksyttää kokonaisuuden vastuuopettajalla. Toimi seuraavasti:
- Listaa kokonaisuuteen ehdottamasi kurssit selkeästi ja lähetä ehdotuksesi kokonaisuuden vastuuopettajalle. Sivuaineen vastuuopettaja on aina mainittu nimenomaisen sivuaineen omassa oppaassa.
- Jos saat hyväksynnän ehdotuksellesi, välitä vastuuopettajan vastaus osoitteeseen [email protected].
- Muokkaa kokonaisuus HOPSiin vapaan muokkauksen tilassa. Ohjeet löydät Sisu-ohjeista.
- Hae HOPSin kokonaisuuksille hyväksyntää normaalisti ohjeen mukaisesti. Huom. Kun kokonaisuuteen on tehnyt muokkauksia vapaan muokkauksen tilassa, Hae hyväksyntää -nappi ei aktivoidu muokatun kokonaisuuden kohdalla, vaan kokonaisuudelle on myös haettava hyväksyntää vapaan muokkauksen tilassa. Tällöin nappi Hae poikkeuksille hyväksyntää aktivoituu.
Huom. Jos haluat sisällyttää tietotekniikan sivuaineeseen Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen MOOC-kursseja, ota yhteys opiskelijapalveluihin ([email protected]) sivuaineen vastuuopettajan sijasta, koska useampien kurssien korvaavuus- ja sisällyttämiskäytännöt on jo selvitetty.
Huom. Sinun ei tarvitse pyytää erillistä hyväksyntää opinto-oppaasta poikkeavalle kurssille, jos kurssin korvaavuusketju on vahvistettu korvaavuustaulukossa. ELECin kurssien korvaavuustaulukko: Kurssikorvaavuudet -osio > Korvaavuustaulukot. Muiden koulujen korvaavuustaulukot löytyvät ohjelmien omilta sivuilta.
Muualla suoritettava tai suoritettu sivuaine
Hae sivuaineeksi opintokokonaisuus ELEC3012 Kansainvälinen sivuainekokonaisuus. Klikkaa tasoa Kansainvälinen sivuainekokonaisuus, lisää opintoluonnos ja täytä pyydetyt tiedot. Kansainvälisen sivuainekokonaisuuden laajuus on lähtökohtaisesti 25 op eli merkitse opintoluonnoksen laajuudeksi 25 op. Ohjeet opintoluonnoksen lisäämisestä löydät Sisu-ohjeista.
Huom. Vaihtoon on haettava erikseen. Toisin sanoen kansainvälisen sivuaineen lisääminen HOPSiin ei anna opiskeluoikeutta automaattisesti.
Kun lopulta olet suorittanut kurssit, hae opintojen hyväksilukua Sisu ohjeiden mukaisesti. Hyväksilukuohje löytyy kohdasta Opintoluonnos > Sisällytyksen tai henkilökohtaisen suorituksen hakeminen opintoluonnokselta.
Tähän on kaksi tapaa:
1) Hae sivuaineeksi opintokokonaisuus M1FINU-ELEC Sivuaine kotimaisesta yliopistosta. Klikkaa tasoa Sivuaine kotimaisesta yliopistosta, lisää yksittäiset kurssit opintoluonnoksina ja täytä pyydetyt tiedot. Kerro opintoluonnoksissa, mistä sivuainekokonaisuudesta on kyse (voit lisätä linkin sivuainekokonaisuuden sivulle). Vaihtoehtoisesti voit lisätä opintosuunnitelmaan kohdistetun kommentin, jossa asia käy ilmi. Ohjeet opintoluonnoksen ja kommentin lisäämisestä löydät Sisu-ohjeista.
2) Jos haet JOO-oikeutta toisesta Sisu-yliopistosta (Helsingin yliopistossa, Tampereen yliopistossa, Jyväskylän yliopistossa tai Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa), hae yksittäiset kurssit Haku-välilehdellä. Vaihda Aalto-yliopiston tilalle kohdeyliopistosi ja hae kurssit, joihin aiot hakea JOO-oikeutta. Lisää kurssit muistilistalle. Tämän jälkeen siirry HOPS-näkymään ja lisää sivuaineeksi opintokokonaisuus M1FINU-ELEC Sivuaine kotimaisesta yliopistosta. Sijoita se sen jälkeen muistilistalle tallentamasi kurssit vasemman laidan Sijoita suunnitelmaan -valikosta tason M1FINU-ELEC alle.
Huom. JOO-opinto-oikeutta on haettava erikseen. Toisin sanoen toisen yliopiston kurssien lisääminen HOPSiin ei anna opiskeluoikeutta automaattisesti.
Kun lopulta olet suorittanut kurssit, hae opintojen hyväksilukua Sisu ohjeiden mukaisesti. Hyväksilukuohje löytyy kohdasta Opintoluonnos > Sisällytyksen tai henkilökohtaisen suorituksen hakeminen opintoluonnokselta.
Muualla suoritettavat yksittäiset kurssit ja vapaasti valittavat opinnot
Lisää suunnittelemasi kurssi tai kurssit opintoluonnoksina. Ohjeet löydät Sisu-ohjeista.
Kun lopulta olet suorittanut kurssit, hae opintojen hyväksilukua Sisu ohjeiden mukaisesti. Hyväksilukuohje löytyy kohdasta Opintoluonnos > Sisällytyksen tai henkilökohtaisen suorituksen hakeminen opintoluonnokselta.
Lisää suunnittelemasi kurssi tai kurssit opintoluonnoksina. Ohjeet löydät Sisu-ohjeista.
Huom. Vaihtoon on haettava erikseen. Toisin sanoen opintojen lisääminen HOPSiin ei anna opiskeluoikeutta automaattisesti.
Kun lopulta olet suorittanut kurssit, hae opintojen hyväksilukua Sisu ohjeiden mukaisesti. Hyväksilukuohje löytyy kohdasta Opintoluonnos > Sisällytyksen tai henkilökohtaisen suorituksen hakeminen opintoluonnokselta.
Automaatio- ja informaatioteknologia -hakukohteen opiskelijat
Automaatio- ja informaatioteknologian hakukohteen kautta valitut opiskelijat tekevät pääainevalintansa HOPSin kautta. Kun haet erillistä hyväksyntää pääainekokonaisuudelle, valinnat tarkistetaan opiskelijapalveluissa. Jos ja kun valinnat ovat kunnossa, pääainevalinta kirjataan Sisuun. Kirjaaminen tehdään opiskelijapalveluissa eli opiskelija ei itse voi vahvistaa pääainevalintaansa Sisussa. Kirjaamisen jälkeen "Ei opiskeluoikeutta" -ilmoitus muuttuu muotoon "Opiskeluoikeuteen vahvistettu valinta".
Jos haluat jatkaa pääaineopintoja aikaisemman opetussuunnitelman mukaisesti, pääainevaihtoehtoina ovat automaatio- ja systeemitekniikka sekä informaatioteknologia. Tarkista, että HOPSisi pohjana oleva opetussuunnitelmakausi on 2021–2022 tai sitä aikaisempi. Voit myös luoda uuden HOPSin. Kun luot uuden HOPSin, valitse aukeavassa ponnahdusikkunassa opetussuunnitelmakaudeksi 2021–2022 tai sitä aikaisempi.
Jos haluat siirtyä uuteen opetussuunnitelmaan, pääainevaihtoehtoina ovat automaatio ja robotiikka sekä informaatioteknologia. Luo uusi HOPS. Kun luot uuden HOPSin, valitse aukeavassa ponnahdusikkunassa opetussuunnitelmakaudeksi 2022–2023 tai sitä uudempi.
Huom. Valitsetpa sitten uusimman tai vanhemman opetussuunnitelman, pääainekokonaisuuden on oltava valitun opetussuunnitelmakauden mukainen huomioiden toki mahdolliset kurssikorvaavuudet.
Kurssikorvaavuudet löydät Opintojen suunnittelu -sivun osiosta Kurssikorvaavuudet. Löydät osiosta ohjeet siihen, kuinka 1.8.2022 aloittaneet pääaineet automaatio ja robotiikka sekä informaatioteknologia vaikuttavat AIT-opiskelijoihin. Lisäksi katso vastaus kysymykseen Miten vaihdan kurssin toiseen HOPSissa? saadaksesi lisätietoja HOPSin tekemisestä.
Bioinformaatioteknologia -pääaineen opiskelijat
Jos haluat jatkaa pääaineopintoja aikaisemman opetussuunnitelman mukaisesti, tarkista, että HOPSisi pohjana oleva opetussuunnitelmakausi on 2019–2020 tai sitä aikaisempi. Voit myös luoda uuden HOPSin. Kun luot uuden HOPSin, valitse aukeavassa ponnahdusikkunassa opetussuunnitelmakaudeksi 2019–2020 tai sitä aikaisempi.
Jos haluat siirtyä uuteen opetussuunnitelmaan, luo uusi HOPS. Kun luot uuden HOPSin, valitse aukeavassa ponnahdusikkunassa opetussuunnitelmakaudeksi 2020–2021 tai sitä uudempi.
Sinun on luultavasti muokattava pääainekokonaisuuden kursseja. Katso vastaus alla olevaan kysymykseen sekä kysymykseen Miten vaihdan kurssin toiseen HOPSissa? saadaksesi lisätietoja HOPSin tekemisestä näissä tilanteissa.
- CHEM-A1220 Orgaaninen kemia BioIT:lle (lakkautettu) > CHEM-C1220 Principles of General and Organic Chemistry
- CHEM-A2250 Fysikaalinen kemia BioIT:lle (lakkautettu) > CHEM-C1230 Principles of Physical Chemistry
- CS-C3160 Data Science (lakkautettu) > CS-C3240 Machine Learning D
Jos jatkat pääaineopintoja aikaisemman opetussuunnitelman mukaisesti, etkä ollut suorittanut esim. kurssia CHEM-A1220, suorita sen sijasta kurssi CHEM-C1220. Jos siirryt uuteen opetussuunnitelmaan ja olet jo suorittanut esim. kurssin CHEM-A1220, sinun ei enää tarvitse suorittaa kurssia CHEM-C1220. Katso vastaus kysymykseen Miten vaihdan kurssin toiseen HOPSissa? saadaksesi lisätietoja HOPSin tekemisestä näissä tilanteissa.
Maisterivaiheen opinnot
Voit suunnitella maisterivaiheen opintoja ja ilmoittautua kursseille ennen kuin olet valmistunut kandidaatiksi. Itse asiassa on tavallista, että viimeisten kandivaiheen opintojen aikana aloitetaan maisterivaiheen opinnot.
Teknisen ohjeen maisterivaiheen HOPSin luomisesta löydät Sisu-ohjeista. Valitsemasi maisteriohjelman HOPS avautuu kandivaiheen HOPSin jatkoksi. Voit tehdä valinnat maisterivaiheen HOPSiin ja ilmoittautua kursseille normaaliin tapaan.
Maisteriohjelman opetussuunnitelmakaudeksi valitaan sen vuoden mukaan, jolloin aloitat suorittamaan DI-tutkintoon sisältyviä opintoja. Teknisen ohjeen maisterivaiheen HOPSin opetussuunnitelmakauden vaihtamisesta löydät Sisu-ohjeista.
Huom. Maisterivaiheen HOPSin kohdalla on ilmoitus ”Ei opiskeluoikeutta”. Vasta, kun valmistut kandidaatiksi, opiskeluoikeutesi päivitetään ja ilmoitus muuttuu muotoon ”Opiskeluoikeuteen vahvistettu valinta”. Ilmoitus ”Ei opiskeluoikeutta” ei estä sinua ilmoittautumasta maisterivaiheen kursseille, vaan voit ilmoittautua normaaliin tapaan.
Huom. Aiotko jatkaa maisteriohjelmaan Advanced Energy Solutions, Computer, Communication and Information Sciences (CCIS) tai Life Science Technologies? Nämä ovat yhteisohjelmia eli ohjelmien organisoimisesta vastaa kaksi tai useampi tekniikan alan koulu. Valinta-avustimessa on lueteltuna ohjelma kahteen tai useampaan kertaan eri koulujen koodeilla: koodi kertoo sen, minkä koulun pääaineet löytyvät kyseisestä HOPS-pohjasta. Tässä vaiheessa sinun on siis tiedettävä, mihin pääaineeseen haluat jatkaa.
Esimerkki: Haluat jatkaa CCIS-ohjelman pääaineeseen Communications Engineering. Pääaineen organisoi ELEC eli sinun on valittava ELEC24-alkuinen vaihtoehto valinta-avustimessa, jotta saat auki kyseisen pääainekokonaisuuden HOPSiin. Voit tarkistaa pääaineiden organisoivat koulut ohjelman opetussuunnitelmasta kunkin pääaineen omasta koodista.
- Julkaistu:
- Päivitetty: