Karriärmöjligheter
En kandidatexamen med huvudämnet arkitektur innebär i sig ingen egentlig professionell kvalifikation. Under studierna är det möjligt att arbeta med assisterande uppgifter till exempel på en arkitektbyrå. Studierna på kandidatnivå ger goda färdigheter för det.
Yrkesbenämningar: Arkitektstuderande, assistent, planerare.
Arkitektur är ett både tekniskt och konstnärligt område. Undervisningen i arkitektur kombinerar yrketsteoretiska innehålloch förmåga till konstnärlig gestaltning och konstnärligt uttryck. En arkitekt ska kunna betrakta problem från synnerligen många synvinklar, vilket är en av orsakerna till att arkitektexamen omfattar ett så brett spektrum. En arkitektexamen som överensstämmer med EU-direktivet svarar på förväntningarna från byggbranschen och möjliggör en karriär även utomlands.
Arkitektens uppgifter
- projektplanering
- omvandlingen av konstruktionsritningar till byggnader
- byggherreverksamhet, fastighetsutveckling
- planering/planläggning av regionala helheter
- museiverksamhet
- byggnadshistoriska inventeringar och utredningar
- uppgifter inom förvaltning, undervisning, ledning och forskning; sakkunniguppgifter
- möbeldesign, inredning, formgivning, planering av utställningar
- arkitekturgrafik, IT, multimedia
Yrkesbeteckningar
En stor del av arkitekterna arbetar med nybyggnads- och restaureringsprojekt som projektarkitekter i företag eller som företagare på arkitektkontor som de själva äger. Den offentliga sektorn är en annan betydande sysselsättare; bland titlarna kan exempelvis nämnasplaneringsarkitekt, planläggningsarkitekt, tillståndsarkitekt, kulturmiljöchef, museidirektör och stadsarkitekt. Arkitekter arbetar som akademiska forskare eller lärare, t.ex. som professorer eller lektorer. Arkitekter kan arbeta som projekt- och byggledare i fastighetsbranschen, projektplanerare eller ledande sakkunniga; överinspektörer eller specialsakkunniga inom miljöområdet, eller som utställningsarkitekter och kuratorer inom konstbranschen. Arbetsfältet för arkitekter utvidgas ständigt i dag, från de traditionella planerings- och utformningsuppgifterna till andra områden som kräver helhetssyn och kreativ problemlösningsförmåga.