Utbildningsutbud

Elenergiteknik, teknologie kandidat och diplomingenjör

Framtidens experter på elenergiteknik är nyckeln till en hållbar utveckling av vårt samhälle. Behovet av djärva utvecklare av energilösningar är stort. I kandidatstudierna i elenergiteknik får du en stark grund i ingenjörsvetenskaper och utmärkta färdigheter att bli expert på området.
Studenter i ePower Hub elektrotekniska laboratoriet.

Examen:

Teknologie kandidat + diplomingenjör

Ansökningsperiod:

11.3.2025 – 25.3.2025

Undervisningsspråk:

finska
svenska

Längd:

3+2 år, heltidsstudier

Behörighet:

Allmän högskolebehörighet

Utbildningsområde:

Det tekniska utbildningsområdet

Studiepoäng:

180+120 studiepoäng

Högskola:

Högskolan för elektroteknik

Ansökan till kandidatutbildningar

Webbinar | Kandidatstudier i elektroteknik

Lära mer om elektroteknikstudier på Aalto! I det gemensamma webbinariet för hela utbildningsområdet presenterar vi alla ansökningsalternativena berättar om studie- och karriärmöjligheter inom området. Webbinariet hållas på finska.

Titta på inspelningen!
Sähköinsinöörikillan lakkienjako/ Aalto-yliopisto / kuva: Essi Jukkala

Utbildningens beskrivning

El finns överallt. Det är en kritisk del av hela vårt samhälles funktion. Ett fungerande elenergisystem garanterar att det finns tillräckligt med el för att driva både industri och ekonomi, infrastruktur och transporter och vår hälso- och sjukvård. I ett elektrifierat samhälle finns det ett behov av hållbara, energieffektiva lösningar. Förnybar el som produceras med vindkraft och solkraft utgör grunden för ett rent energisystem och för den framtida energilösningen väteekonomi.

I Aalto-universitetets huvudämne elenergiteknik får du en stark grundkompetens inom elenergiteknik under ledning av experter på området. Du lär dig bland annat att analysera, modellera och simulera elektriska energisystem och de viktigaste komponenterna som används i energiomvandlingar. Studierna ger utmärkta möjligheter att komma in på arbetsmarknaden tack vare praktiska kurser och ett nära företagssamarbete.

Efter avlagd examen har du följande kunskaper och färdigheter:

  • De kunskaper i matematik och naturvetenskap samt datavetenskap och programmering som krävs inom teknisk vetenskap.
  • Stark kunskap om grundläggande principer och begrepp för elenergiteknik samt djup förståelse för elenergisystem och elteknik.
  • Förmåga att använda programmeringsverktyg, dataprogram och forsknings- och mätutrustning inom branschen.
  • Förmåga att tillämpa det man lär sig och hitta nya lösningar på de utmaningar som kommer att uppstå.
  • Förmåga att arbeta både självständigt och som en del av ett team. Förmågan att kommunicera och presentera idéer för företag och finansiärer.
  • De akademiska färdigheter som krävs för att fortsätta studera till diplomingenjör.

Mångvetenskapliga studier och tvärvetenskapliga studiemöjligheter vid Aalto-universitetet ger dig många möjligheter att inrikta dig på magisterstudier inom det område du önskar!

Undervisningsspråk

Undervisningsspråket för teknologie kandidatexamen är huvudsakligen finska, delvis även engelska. En del av undervisningen erbjuds även på svenska. I diplomingenjörsexamen är engelska det huvudsakliga undervisningsspråket.

Studiernas uppbyggnad

Teknologie kandidatexamen ordnas av Aalto-universitetets högskola för elektroteknik. Studierna är en helhet som är uppbyggd för att genomföras på tre år, omfattar 180 studiepoäng och består av grundstudier (65 sp), huvudämnesstudier (65 sp), biämnesstudier (25 sp) och fritt valbara studier (25 sp).

Under det första året i studierna betonas grundstudierna i kandidatprogrammet för elektroteknik, såsom matematik och fysik, efter vilka de studerande har en stark grund för ingenjörskompetens. Studerande inleder också sina huvudämnesstudier och bekantar sig med bl.a. kretsanalys och elenergisystem. De samlar också in praktisk erfarenhet i den populära elverkstaden, där de designar och bygger olika typer av utrustning efter eget intresse.

Lär känna de gemensamma grundstudierna i Studentguiden!

Under det andra och tredje året fördjupar de studerande sina kunskaper inom området genom huvudämnesstudier. Exempel på huvudämneskurser är bland annat:

  • Fältteori
  • Omvandling av elektrisk energi
  • Modern fysik
  • Reglerteknik
  • Termodynamik

Lär känna huvudämnesstudierna i Studentguiden!

Under det tredje året skriver du ett handlett lärdomsprov (kandidatarbete) som omfattar 10 sp. Under kandidatseminariet lär du dig vetenskapligt tänkande, informationssökning, strukturering och behandling av information samt färdigheter i språk och kommunikation. Under studierna kan de studerande rikta sin examen i enlighet med sina egna intressen genom biämnesstudier och fritt valbara studier.

Läs om biämnen vid Aalto i biämnesguiden

Under studierna uppnår de studerande en teoretisk grund och praktiskt kunnande med hjälp av mångsidiga undervisningsmetoder, till exempel föreläsningar, övningar, projektarbete samt självständigt arbete och arbete i små grupper.

Aalto-universitetets högskola för elektroteknik har högteknologiska laboratorier som de studerande har möjlighet att utnyttja tillsammans med handledare eller självständigt. I Vilho Väisälä-verkstaden, som är speciellt utformad för de studerandes behov, får de studerande möjlighet att förverkliga sina idéer och själva bygga utrustning.

Kandidatprogrammet i elektroteknik
Leevi Oikarinen teekkarilakki päässä studiossa.

Opiskelija Leevi Oikarinen: Aallossa asiat voi tehdä omalla tavalla

Elektroniikkaa ja sähkötekniikkaa opiskeleva Leevi Oikarinen näkee sähkötekniikan tulevaisuuden valoisana. Leevi on aktiivisesti mukana opiskelijayhteisön toiminnassa ja on vahvasti sitä mieltä, että opiskeluaika on ihmisen parasta aikaa.

Uutiset
Electrical engineering student Emmaleena Ahonen.

”Inom det elektrotekniska området kan man bygga en mera ansvarsfull och intelligent framtid”

Studeranden Emmaleena Ahonen tycker att framtiden på området ser ljus ut, eftersom också oväntade områden kräver kunnande.

Nyheter

Inriktningsalternativ

Den som antagits till studier för teknologie kandidatexamen får även rätt att avlägga diplomingenjörsexamen (DI, 120 sp). Huvudämnesstuderande i elenergiteknik fortsätter i regel till något av följande magisterprogram:

Utöver magisterprogrammen vid högskolan för elektroteknik ger teknologie kandidatexamen de studerande en stark och sektorsövergripande grund för att fortsätta även med andra magisterprogram vid Aalto-universitetets högskolor på det tekniska området, på andra håll i Finland eller utomlands.

Students of School of Electrical Engineering around a robot.

Automation and Electrical Engineering, Master of Science (Technology)

Programmet ger studerandena färdigheter att tillämpa såväl traditionella som nya teknologier på moderna lösningar i olika industrier och roller. Programmet baseras på forskning och grundläggande teorier i matematiska och naturvetenskaper men fokuserar på tillämpning av teknologierna, inklusive ämnen som autonoma system, medicinsk teknik, smarta elnät och förnybara energilösningar. De utexaminerade presterar särskilt väl i gränsområdet mellan hård- och mjukvara, inom områdena elektroteknik, energisektorer, biomedicinsk teknik, reglerteknik och robotik.

Utbildningsutbud
Project work course final gala

Hydrogen and Electric Systems, Master of Science (Technology)

Att integrera vätelösningar i energisystem är ett av de viktigaste stegen på vägen mot koldioxidneutralitet.

Utbildningsutbud
Students working in the lab

Energy Systems and Markets - Advanced Energy Solutions, Master of Science (Technology)

Det här magisterprogrammet ger en grundläggande förståelse för energisystem, de största utmaningarna våra energilösningar möter idag och möjligheter till en hållbar framtid.

Huvudämnet Energy Systems and Markets ger en stadig teoretisk bas samt praktiska verktyg och färdigheter som behövs för ingenjörer som arbetar med energisystem. Fokus ligger på frågor kring omvandlingen av nuvarande energisystem till en koldioxidfri framtid. Den här omvandlingen gäller inte bara produktion och leverans av energi i olika former utan även de stora förändringarna i den slutliga användningen av energi och hur dessa förändringar inverkar på kraft- och energimarknaden.

Utbildningsutbud

Internationell verksamhet

Högskolan för elektroteknik erbjuder mångsidiga möjligheter till utbyte på olika håll i världen. Det är lätt att inkludera utbytesstudier i kandidatexamen till exempel i form av en internationell biämneshelhet. Koordinatorn för utbytesstudier ger dig anvisningar och råd för att välja utbytesmål och utbytesperioder stöds med stipendier.

Magisterprogrammen vid Högskolan för elektroteknik är engelskspråkiga och internationella. Studerande kan under magisterstadiet utföra sitt diplomarbete vid ett utländskt universitet, forskningscentrum eller företag om hen så önskar.

Aalto-universitetet välkomnar årligen tusentals internationella examens- och utbytesstuderande av ungefär 90 olika nationaliteter. De inkluderas i Aaltos mångfaldiga gemenskap såväl via studierna som via fritidsevenemang och aktiviteter. Ett utmärkt sätt att lära känna internationella studerande är att delta i tutorverksamheten. Tutorer vägleder nya studerande och hjälper dem anpassa sig till vardagen och studierna i Otnäs.

Möjlighet till fortsatta studier

Aalto-universitetet erbjuder utmärkta möjligheter att fortsätta studierna på doktorandnivå. Varje år utexamineras tiotals teknologie doktorer från Högskolan för elektroteknik, och de är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden. De utexaminerade arbetar huvudsakligen med ledande expertuppgifter inom industrin.

Karriärmöjligheter

En diplomingenjörsexamen är en av de mest prestigefyllda examina och på arbetsmarknaden finns det efterfrågan på experter inom elenergi. Diplomingenjörsexamen ger dig utmärkta förutsättningar för att söka dig till uppgifter som motsvarar dina egna styrkor, oavsett om du riktar in dig på en internationell karriär i ett stort företag, är en del av ett startupföretags framgångssaga eller bedriver banbrytande forskning.

För diplomingenjörer inom elenergiteknik finns det mångsidiga och intressanta arbetsuppgifter såsom:

  • i internationella exportföretag som utvecklar elenergiteknik och som det finns många av i Finland
  • inom energiindustrin
  • i elnätsbolag, eller
  • tillväxtföretag inom väteteknik och väteekonomi.

 Typiska jobb för en diplomingenjör i elenergiteknik efter examen är

  • produktutvecklingsingenjör
  • planeringschef
  • expert
  • projektchef
  • försäljningschef
  • verkställande direktör
  • forskare
Unto Rautio

Sysselsättningen bland utexaminerade från Högskolan för elektroteknik

Utexaminerade från Aalto-universitetets högskola för elektroteknik har mycket goda förutsättningar för att hitta jobb som motsvarar deras utbildning. På denna sida hittar du information om deras sysselsättning fem år efter utexamineringen samt om deras karriärutveckling.

Högskolan för elektroteknik

Tyngdpunkter inom forskning

Aalto-universitetets forskningsgrupper för elenergiteknik är internationellt mycket uppskattade. Forskningen sammanförs med undervisningen och de studerande får tillgång till den senaste forskningsinformationen inom branschen under hela sin studietid. Forskningsprojekten bedriver ofta ett nära samarbete med viktiga företag och andra aktörer på området.

Forskningsgrupperna inom elenergiteknik är en del av institutionen för elektroteknik och automation. Forskningsgrupperna utvecklar den teknik som behövs för produktion av förnybar energi, moderna elnät och effektiv energianvändning. En del forskningsgrupperna fokuserar å sin sida fokuserar på planering och optimering av framtida elenergisystem.

Samarbete med andra aktörer

Aalto-universitetets högskola för elektroteknik har ett nära samarbete med företagsvärlden och nationella institutioner, såsom stamnätsbolaget Fingrid Oyj. Samarbetet berikar undervisningen och ger studenterna möjlighet att nätverka med potentiella arbetsgivare redan under studierna. Aalto-universitetet ingår också i nätverket av finländska tekniska universitet (FITech), som erbjuder ett brett utbud av kurser på både finska och engelska.

Aalto-universitetet är känt som en föregångare för mångvetenskapliga studier som kombinerar vetenskap, ekonomi, teknik och konst. Teknologie kandidatexamen medför mångvetenskapliga möjligheter framför allt genom dess flexibilitet. Du kan välja både ditt biämne och fritt valbara studier även inom det ekonomiska och det konstnärliga området.

Otnäs campus omges av företag, startupföretag och teknologiparker. Samarbetet med dessa aktörer är intensivt redan i början av studierna genom företagssamarbetskurser samt eventuella praktikperioder och sommarjobb. Vårt levande campus och de fritt valbara kurserna sammanför människor och ger upphov till nya vänskapsband, nyttiga nätverk och till och med nya företag.

I anknytning till Aalto-universitetet verkar hundratals olika studentklubbar och -organisationer som ordnar evenemang med anknytning till kultur, idrott och andra hobbyer. Ämnesföreningen eller gillet erbjuder phuxfostran samt kultur- och idrottsevenemang, företagsbesök och fester som motvikt till studierna.

Aalto-universitetet har ett samarbetsavtal med huvudstadsregionens idrottsakademi Urhea där Aalto-universitetet har förbundit sig att stödja möjligheten att kombinera idrott och studier för studerande som hör till Urhea och att beakta de utmaningar och specialbehov som en idrottskarriär för med sig. 

Kolme opiskelijaa

Sähköisku

Podcastissa Aalto-yliopiston sähkötekniikan opiskelijat paneutuvat syvällisesti opiskelijaelämän eri puoliin. Millainen ympäristö Aalto-yliopisto on opiskelijalle? Millaista sähkötekniikan opiskelu käytännössä on? Entä onko elämä teekkarina oikeasti niin hauskaa, kuin kaikki antavat ymmärtää?

Podcastit
Sähköinsinöörikillan logo.

Sähköinsinöörikilta (extern länk)

Sähköinsinöörikilta ry on Otaniemessä vaikuttava opiskelijajärjestö, joka on perustettu vuonna 1921. Kilta järjestää kaikenlaista toimintaa liittyen opintoihin ja vapaa-ajan viettoon.

Student guide illustration, supporting your studies

Kombinera tävlingsidrott och studier vid Aalto

Aalto-universitetet har förbundit sig att stödja möjligheten att kombinera idrott och studier för studerande som hör till huvudstadsregionens idrottsakademi Urhea och att beakta de utmaningar och specialbehov som en idrottskarriär för med sig.

Stöd för studerande

Kontakt information

Aalto-universitetets ansökningsservice

Ifall du har frågor som gäller ansökning och ansökningsdokument, vänligen kontakta Aalto-universitetets ansökningsservice:

[email protected]

Lärandetjänster vid Högskolan för elektroteknik

Ifall du har frågor som gäller innehållet i studierna, vänligen kontakta lärandetjänster vid Högskolan för elektroteknik:

[email protected]

  • Publicerat:
  • Uppdaterad: