Koulutustarjonta

Sähköenergiatekniikka, tekniikan kandidaatti ja diplomi-insinööri

Tulevaisuuden sähköenergiatekniikan asiantuntijat ovat avainasemassa yhteiskuntamme kehittämisessä kestäväksi. Tarve rohkeille energiaratkaisujen kehittäjille on suuri. Sähköenergiatekniikan kandidaattiopinnoissa saat vahvan pohjan insinööritieteistä ja erinomaiset valmiudet tulla alan asiantuntijaksi.
Opiskelijoita ePower Hub -sähkötekniikan laboratoriossa.

Tutkinto:

Tekniikan kandidaatti + diplomi-insinööri

Hakuaika:

11.3.2025 – 25.3.2025

Opetuskieli:

suomi
ruotsi

Kesto:

3+2 vuotta, täysipäiväinen

Hakukelpoisuus:

Yleinen korkeakoulukelpoisuus

Koulutusala:

Tekniikka

Laajuus:

180+120 opintopistettä

Korkeakoulu:

Sähkötekniikan korkeakoulu

Haku kandidaattikoulutuksiin

Koulutuksen kuvaus

Sähkö on kaikkialla. Se on kriittinen osa koko yhteiskuntamme toimivuutta. Toimiva sähköenergiajärjestelmä takaa sen, että sähköä riittää pyörittämään niin teollisuutta ja taloutta, infrastruktuuria ja liikennettä kuin terveydenhuoltoamme. Sähköistyvässä yhteiskunnassa on tarve kestäville, energiatehokkaille ratkaisuille. Tuuli- ja aurinkovoimalla tuotettu uusiutuva sähkö luo pohjan puhtaalle energiajärjestelmälle ja tulevaisuuden energiaratkaisulle vetytaloudelle.

Aalto-yliopiston sähköenergiatekniikan pääaineessa saat vahvan sähköenergiatekniikan perusosaamisen alan asiantuntijoiden johdolla. Opit muun muassa analysoimaan, mallintamaan ja simuloimaan sähköenergiajärjestelmiä ja keskeisimpiä energianmuunnoksissa käytettäviä komponentteja. Opinnot tarjoavat erinomaiset eväät työelämään käytännön pajakurssien ja tiiviin yritysyhteistyön ansiosta.

Tutkinnon suorittaneella on:

  • Teknisissä tieteissä tarvittavat matemaattis-luonnontieteelliset sekä tietotekniikan ja ohjelmoinnin taidot.
  • Vahva osaaminen sähköenergiatekniikan perusteorioista ja -käsitteistä sekä syvällinen ymmärrys sähköenergiajärjestelmistä ja -teknologioista.
  • Taito käyttää ohjelmointityökaluja, tietokoneohjelmistoja sekä alan tutkimus- ja mittalaitteita.
  • Kyky soveltaa oppimaansa ja etsiä uudenlaisia ratkaisuja eteen tuleviin haasteisiin.
  • Taito työskennellä sekä itsenäisesti että osana tiimiä. Kyky viestiä ja esitellä ideoita yrityksille ja rahoittajille.
  • Tarvittavat akateemiset taidot diplomi-insinöörin opintoihin jatkamiselle.

Monitieteiset opinnot ja Aalto-yliopiston poikkitieteellisyyteen kannustavat opiskelumahdolliset tarjoavat sinulle runsaasti mahdollisuuksia suuntautua maisteriopintoihin haluamallesi alalle!

Opetuskieli

Tekniikan kandidaatin tutkinnossa opetuskieli on pääosin suomi, osin myös englanti. Diplomi-insinöörin tutkinnossa pääasiallinen opetuskieli on englanti.

Opintojen rakenne

Tekniikan kandidaatin tutkinnon järjestää Aalto-yliopiston Sähkötekniikan korkeakoulu. Tutkinto koostuu kolmen vuoden mittaiseksi suunnitellusta, 180 opintopisteen laajuisesta kokonaisuudesta: perusopinnot (65 op), pääaineopinnot, (65 op), sivuaineopinnot (25 op) sekä vapaasti valittavat opinnot (25 op).

Ensimmäisenä vuonna opinnoissa korostuvat sähkötekniikan kandidaattiohjelman perusopinnot, kuten matematiikka ja fysiikka, jotka suoritettuaan opiskelijalla on vahva insinööriosaamisen perusta. Opiskelijat aloittavat myös pääaineopinnot ja tutustuvat muun muassa piirianalyysiin ja sähköenergiajärjestelmiin. Lisäksi he kerryttävät käytännön kokemusta suositussa sähkötyöpajassa, jossa he suunnittelevat ja rakentavat erilaisia laitteita oman kiinnostuksensa mukaan.

> Tutustu yhteisiin perusopintoihin Opiskelijan oppaan avulla!

Toisena ja kolmantena vuonna opiskelijat syventävät alan osaamistaan pääaineopinnoissa. Pääaineen kursseja ovat esimerkiksi:

  • Kenttäteoria
  • Sähköenergian muunnostekniikka
  • Moderni fysiikka
  • Säätötekniikka
  • Termodynamiikka

 > Tutustu pääaineopintoihin Opiskelijan oppaan avulla!

Lisäksi kolmantena vuonna opiskelijat kirjoittavat ohjatun opinnäytetyön eli kandidaatintyön (10 op). Kandidaattiseminaarissa opitaan tieteellistä ajattelua, tiedonhakua, tiedon jäsentämistä ja käsittelyä sekä kielen ja viestinnän taitoja. Opintojensa aikana opiskelijat voivat suunnata tutkintoaan omien mielenkiinnon kohteidensa mukaisesti sivuaineopinnoissa ja vapaasti valittavissa opinnoissa.

> Tutustu Aalto-yliopiston tarjoamiin sivuaineisiin sivuaineoppaan avulla!

Opintojensa aikana opiskelijat saavuttavat teoreettisen perustan ja käytännön osaamisen monipuolisten opetusmetodien avulla, joita ovat luennot, harjoitukset, projektityöt sekä itsenäinen ja pienryhmätyöskentely.

Aalto-yliopiston Sähkötekniikan korkeakoulussa on huippuluokan laboratorioita, joita opiskelijoilla on mahdollisuus hyödyntää ohjaajien kanssa tai itsenäisesti. Erityisesti opiskelijoiden tarpeisiin suunnitellussa Vilho Väisälän pajassa opiskelijat pääsevät toteuttamaan ideoitaan ja rakentamaan itse laitteita.

Sähkötekniikan kandidaattiohjelma
Leevi Oikarinen teekkarilakki päässä studiossa.

Opiskelija Leevi Oikarinen: Aallossa asiat voi tehdä omalla tavalla

Elektroniikkaa ja sähkötekniikkaa opiskeleva Leevi Oikarinen näkee sähkötekniikan tulevaisuuden valoisana. Leevi on aktiivisesti mukana opiskelijayhteisön toiminnassa ja on vahvasti sitä mieltä, että opiskeluaika on ihmisen parasta aikaa.

Uutiset
Electrical engineering student Emmaleena Ahonen.

”Sähkötekniikan alalla saa rakentaa vastuullisempaa ja älykkäämpää tulevaisuutta”

Opiskelija Emmaleena Ahosen mielestä alan tulevaisuus näyttää aurinkoiselta, koska osaamista tarvitaan yllättävilläkin aloilla.

Uutiset

Suuntautumisvaihtoehdot

Tekniikan kandidaatin tutkintoon valituilla opiskelijoilla on tutkinnonsuoritusoikeus myös diplomi-insinöörin tutkintoon (DI, 120 op). Sähköenergiatekniikan pääaineen opiskelijat jatkavat tyypillisesti seuraaviin maisteriohjelmiin:

Sähkötekniikan korkeakoulun maisteriohjelmien lisäksi tekniikan kandidaatin tutkinto antaa opiskelijoille vahvan ja monialaisen perustan jatkaa myös muihin maisteriohjelmiin Aalto-yliopiston tekniikan alan korkeakouluissa, muualla Suomessa tai ulkomailla.

Students of School of Electrical Engineering around a robot.

Automation and Electrical Engineering, Master of Science (Technology)

Automation and Electrical Engineering -ohjelmassa opiskelijat saavat valmiuden toimia laitteistojen ja ohjelmistojen rajapinnassa valitsemallaan alalla: sähkötekniikassa ja energiasektorilla, lääketieteellisessä tekniikassa tai säätötekniikan ja robotiikan aloilla. Vahvan matemaattis-luonnontieteellisen teorian ja perustutkimuksen pohjalta ohjelma keskittyy soveltavaan tekniikkaan kuten autonomisiin järjestelmiin, terveysteknologiaan, älykkäisiin verkkoihin ja uusiutuviin energialähteisiin liittyviin ratkaisuihin.

Koulutustarjonta
Project work course final gala

Hydrogen and Electric Systems, Master of Science (Technology)

Vetyratkaisujen integrointi energiajärjestelmiin on tärkeimpiä askelia kohti hiilineutraaliutta.

Koulutustarjonta
Students working in the lab

Energy Systems and Markets - Advanced Energy Solutions, Master of Science (Technology)

Energiajärjestelmien kehityksessä tähdätään tällä hetkellä kestävyyteen, älykkyyteen ja joustavuuteen. Muutoksessa tarvitaan uudenlaista ajattelua energian lähteiden, tuotannon, markkinoiden, siirtämisen ja käytön suhteen. Master's Programme in Advanced Energy Solutions on erinomainen keino aloittaa tulevaisuuden energiajärjestelmän muovaaminen.

Pääaineen opinnoissa hahmotetaan energiajärjestelmien perusteet, nykyisten energiaratkaisujemme haasteet ja mahdollisia tapoja rakentaa kestävää tulevaisuutta.

Koulutustarjonta

Kansainvälistyminen

Sähkötekniikan korkeakoulu tarjoaa opiskelijoille monipuoliset vaihto-opiskelumahdollisuudet ympäri maailmaa. Vaihto-opinnot on helppo sisällyttää kandidaatin tutkintoon esimerkiksi kansainvälisenä sivuainekokonaisuutena. Vaihto-opintokoordinaattori opastaa ja neuvoo kohteen valinnassa ja vaihtoa tuetaan myöntämällä apurahoja.

Sähkötekniikan korkeakoulun maisteriohjelmat ovat englanninkielisiä ja kansainvälisiä. Opiskelija voi suorittaa maisterivaiheessa diplomityönsä halutessaan ulkomaalaisessa yliopistossa, tutkimuskeskuksessa tai yrityksessä.

Aalto-yliopisto toivottaa vuosittain tervetulleeksi tuhansia kansainvälisiä tutkinto- ja vaihto-opiskelijoita, jotka edustavat 90 eri kansalaisuutta. He liittyvät osaksi Aallon monimuotoista yhteisöä sekä opintojen että lukuisten vapaa-ajan tapahtumien ja aktiviteettien kautta. Erinomainen keino tutustua kansainvälisiin opiskelijoihin on osallistua tutor-toimintaan. Tutorit auttavat ja neuvovat uusia opiskelijoita sopeutumaan Otaniemen arkeen ja opintoihin.

Jatko-opintomahdollisuudet

Aalto-yliopisto tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet jatkaa opintoja kohti tohtorin tutkintoa. Sähkötekniikan korkeakoulusta valmistuu vuosittain useita kymmeniä tekniikan tohtoreita, jotka ovat työelämässä erittäin kysyttyjä ammattilaisia. Valmistuneet siirtyvät pääosin teollisuuden johtaviin asiantuntijatehtäviin.

Uramahdollisuudet

Diplomi-insinööri on yksi arvostetuimmista tutkinnoista, ja työmarkkinoilla on kysyntää sähköenergiatekniikan osaajille. Diplomi-insinöörin tutkinto antaa loistavat mahdollisuudet hakeutua omia vahvuuksiasi vastaaviin tehtäviin – oli kyseessä sitten kansainvälinen ura suuressa yrityksessä, osana startupin kasvutarinaa tai tutkimuksen uranuurtajana.

Sähköenergiatekniikan diplomi-insinööreille on tarjolla monipuolisia ja mielenkiintoisia työtehtäviä eri aloilla, esimerkiksi:

  • sähköenergiateknologiaa kehittävissä kansainvälisissä vientiyrityksissä, joita Suomessa toimii lukuisia,
  • energiateollisuudessa,
  • sähköverkkoyhtiöissä tai
  • vetyteknologian ja -talouden kasvuyrityksissä.

 Sähköenergiatekniikan diplomi-insinöörin tyypillisiä työnkuvia valmistumisen jälkeen ovat:

  • tuotekehitysinsinööri
  • suunnittelupäällikkö
  • asiantuntija
  • projektipäällikkö
  • myyntijohtaja
  • toimitusjohtaja
  • tutkija
Unto Rautio

Sähkötekniikan korkeakoulusta valmistuneet työelämässä

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulusta valmistuneet työllistyvät hyvin koulutustaan vastaaviin tehtäviin. Tältä sivulta löydät tietoa valmistuneidemme työllistymisestä sekä urakehityksestä.

Sähkötekniikan korkeakoulu

Tutkimuksen painopisteet

Aalto-yliopiston sähköenergiatekniikan tutkimusryhmät ovat kansainvälisesti erittäin arvostettuja. Tutkimus nivoutuu yhteen opetuksen kanssa, ja opiskelijat pääsevät tutustumaan alan tuoreimpaan tutkimustietoon koko opintojensa ajan. Tutkimusprojekteissa tehdään usein tiivistä yhteistyötä alan keskeisten yritysten ja muiden toimijoiden kanssa.

Sähköenergiatekniikan tutkimusryhmät ovat osa Sähkötekniikan ja automaation laitosta. Tutkimusryhmissä kehitetään uusiutuvan energian tuotannossa, moderneissa sähköverkoissa ja energian tehokkaassa käytössä tarvittavaa teknologiaa. Osa tutkimusryhmistä keskittyy taas tulevaisuuden sähköenergiajärjestelmien suunnitteluun ja optimointiin.

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa

Aalto-yliopiston Sähkötekniikan korkeakoulu tekee tiivistä yhteistyötä yritysmaailman ja kansallisten instituutioiden, kuten kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj:n, kanssa. Yhteistyö rikastuttaa opetusta sekä tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden verkostoitua potentiaalisten työnantajien kanssa jo opintojen aikana. Aalto-yliopisto kuuluu myös suomalaisten tekniikan alan yliopistojen verkostoon (FITech), joka tarjoaa laajan valikoiman alan kursseja sekä suomeksi että englanniksi.

Aalto-yliopisto on tunnettu tieteen, talouden, tekniikan ja taiteen aloja yhdistävänä monialaisen opiskelun edelläkävijänä. Tekniikan kandidaatin tutkinto tukee monialaisia mahdollisuuksia ennen kaikkea joustavuuden kautta. Opiskelijat voivat valita sekä sivuaineen että vapaavalintaisia opintoja myös kauppatieteiden ja taiteen aloilta.

Otaniemen kampusta ympäröivät yritykset, startupit ja teknologiapuistot. Yhteistyö näiden toimijoiden kanssa on tiivistä heti opintojen alkuvaiheessa yritysyhteistyökurssien sekä mahdollisten harjoitteluiden ja kesätöiden myötä. Eloisa kampus ja vapaavalintaiset kurssit yhdistävät ihmisiä luoden ystävyyssuhteita, hyödyllisiä verkostoja ja lopulta jopa uusia yrityksiä.

Aalto-yliopiston yhteydessä toimii satoja erilaisia opiskelijakerhoja ja -järjestöjä, jotka järjestävät kulttuuriin, urheiluun ja muihin harrastuksiin liittyviä tapahtumia. Ainejärjestö eli kilta tarjoaa opiskelijoille fuksikasvatusta sekä opintojen vastapainoksi esimerkiksi kulttuuri- ja urheilutapahtumia, yritysvierailuja ja juhlia.

Aalto-yliopistolla on yhteistyösopimus pääkaupunkiseudun urheiluakatemian Urhean kanssa, minkä perusteella Aalto-yliopisto on sitoutunut tukemaan Urheaan kuuluvien opiskelijoiden opiskelun ja urheilun yhteensovittamista ja huomioimaan urheilu-uran haasteet ja erityistarpeet. 

Kolme opiskelijaa

Sähköisku

Podcastissa Aalto-yliopiston sähkötekniikan opiskelijat paneutuvat syvällisesti opiskelijaelämän eri puoliin. Millainen ympäristö Aalto-yliopisto on opiskelijalle? Millaista sähkötekniikan opiskelu käytännössä on? Entä onko elämä teekkarina oikeasti niin hauskaa, kuin kaikki antavat ymmärtää?

Podcastit
Sähköinsinöörikillan logo.

Sähköinsinöörikilta (ulkoinen linkki)

Sähköinsinöörikilta ry on Otaniemessä vaikuttava opiskelijajärjestö, joka on perustettu vuonna 1921. Kilta järjestää kaikenlaista toimintaa liittyen opintoihin ja vapaa-ajan viettoon.

Student guide illustration, supporting your studies

Kilpaurheilun ja opintojen yhdistäminen Aallossa

Aalto-yliopisto on sitoutunut tukemaan pääkaupunkiseudun urheiluakatemiaan Urheaan kuuluvien opiskelijoiden opiskelun ja urheilun yhteensovittamista ja huomioimaan urheilu-uran haasteet ja erityistarpeet. 

Opiskelijan tukipalvelut

Yhteystiedot

Aalto-yliopiston hakijapalvelut

Opiskelijavalintoihin sekä hakemiseen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä Aalto-yliopiston hakijapalveluihin:

[email protected]

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun oppimispalvelut

Ohjelman sisältöä ja opintoja koskevat kysymykset voi lähettää Sähkötekniikan korkeakoulun oppimispalveluille:

[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu