A deep dive into radical creativity
Aalto University has produced a film to highlight its creative culture.
Det primära fokuset för huvudämnet film- och tv-scenografi är att utbilda konstnärliga scenografer som ansvarar för de visuella, funktionella och produktionella aspekterna av scenografi i film- och tv-produktioner. Målet med huvudämnet scenografi är att utveckla studerande till experter på visuellt berättande, utöka deras personliga konstnärliga vision, yrkeskompetens, specialisering och ledarkompetens. Utöver samarbetsförmåga, som är en väsentlig del i arbetsbeskrivningen, betonas också vikten av tidshantering och stresstålighet i studierna. Dessutom förser vårt program de studeranden med de färdigheter och kunskaper som krävs för doktorandstudier.
Huvudämnet betonar de studerandes personliga utveckling inom konstnärlig design och dess utförande genom kreativ forskning, samverkan, teoretiskt och kritiskt tänkande. Syftet är att stärka de studerandes professionella kompetens som scenografer inom film- och tv-branschen, i synnerhet inom storskaliga professionella produktioner. Utöver att ge yrkeskompetens är syftet med utbildningen att de studerande ska kunna kreativt och självständigt utveckla branschen efter studierna.
Ett centralt mål med magisterprogrammet är att stödja studerandes personliga mål och öka deras kompetens inom branschen. Dessutom syftar programmet till att uppmuntra och stödja studerande att modigt och konstruktivt uttrycka sina perspektiv i konstnärligt samarbete.
En magisterstuderande förutsätts kunna arbeta självständigt och planera sina studier aktivt. Utbildningsplanen kompletteras och uppdateras kontinuerligt med nya tillämpningar inom design samt ny teknologi och relevant och effektfull forskning på området.
Lärandemål i huvudämnet
Studerande som utexamineras från magisterprogrammet med film- och tv-scenografi som huvudämne kan:
En betydande del av undervisningen i huvudämnet Film- och tv-scenografi ges på engelska. Examen kan i sin helhet avläggas på engelska.
Läsårsavgiften för detta program är 20 000 euro per läsår. Läsårsavgift uppbärs inte av medborgare i ett medlemsland i Europeiska unionen (EU), Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz. Medborgare i andra länder ska betala läsårsavgift.
Aalto-universitetet erbjuder en liten mängd stipendier som befriar studerande som är skyldiga att betala läsårsavgift från läsårsavgiften. Stipendierna kan beviljas de sökande som klarat sig bäst i ansökningsalternativets bedömning. De sökande rangordnas utgående från bedömningsgrunderna på ansökningsalternativets sidor.
Se Läsårsavgifter och stipendier för mer information om läsårsavgifter och stipendier vid Aalto-universitetet.
I magisterskedet ingår studier i film- och tv-scenografins olika specialområden samt forskningsinriktade studier som utvecklar det konceptuella tänkandet i förhållande till scenografi för teater, film och tv. Dessutom ingår produktioner som ger uttryck för den konstnärliga gestaltningen.
Studerande kan också rikta sig in på forskningsorienterade och teoretiska studier som ger en introduktion till forskarstudier.
Se mer information om utbildningens innehåll i Studentguiden.
Alla studerande gör en individuell studieplan (ISP), som är ett praktiskt verktyg för att fastställa den studerandes egen studiestig och sammanställa ett optimalt urval av kurser som är anpassade till den studerandes intressen och programmets krav. Studieplanen är också ett behändigt verktyg för att följa upp sina studier. I bästa fall visar den hur studierna framskrider och ställer upp konkreta delmål att följa.
Studerande uppmuntras att genomföra en del av sina studier som internationella utbytesstudier eller internationell praktik samt att delta i internationella undervisningsevenemang. Internationella gästande lärare och studerande kompletterar undervisningen och hjälper de studerande att skapa nätverk.
En avsevärd del av magisterstudierna genomförs på engelska.
Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur erbjuder doktorandstudier i arkitektur, konst, design, media, film och scenografi.
Se mer information om våra forskningsgrupper via denna länk.
Scenografer spelar en central roll inom film- och tv-branschen samt och närliggande områden och fungerar som de konstnärliga och operativa cheferna för sina avdelningar.
De arbetar med långfilmer, kortfilmer, dokumentärer och andra filmiska projekt, bland annat tv-serier, miniserier, tv-filmer och olika kommersiella produktioner som annonser. Studerande kan också använda andra färdigheter som de förvärvat under sina studier och finna karriärmöjligheter inom digital scenografi. Digital scenografi erbjuder nya möjligheter för professionella att använda sin expertis för att skapa uppslukande visuella upplevelser för filmer, tv och olika digitala media, vilket i sin tur ger en helhetssyn till produktionens visuella narrativ. Scenografer har ett brett utbud av karriärmöjligheter inom olika branscher och de har också möjlighet att specialisera sig på eventdesign, arbeta med live-evenemang, utställningar, nöjesparker samt att utveckla förstärkta eller virtuella verklighetsupplevelser för användare vid olika evenemang.
I examen ingår 30 studiepoäng fritt valbara studier. Detta gör det möjligt för de studerande att komplettera sin examen efter sina personliga intressen eller fördjupa sin kompetens inom ett önskat område. Utexaminerade från programmet är kvalificerade att arbeta i olika yrkesroller inom film- och tv-produktioner.
Forskningen vid institutionen för filmkonst skapar förståelse för olika uttrycksformer och för produktionsprocessen. Fokus ligger på praktikbaserad forskning, som grundar sig på en kombination av teori och praktik.
Se mer information om forskningen och forskningsgrupperna vid institutionen:
Institutionen har ett aktivt samarbete med olika aktörer inom film- och tv-branschen. De studerande har möjlighet att välja kurser från andra högskolor vid Aalto-universitetet. Vi samarbetar också med andra universitet (till exempel Konstuniversitetet).
Sökande som uppfyller Aaltos allmänna behörighetskrav för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningskriterier som har bestämts på förhand för varje ansökningsalternativ. Ansökningarna till Magisterprogrammet i filmkonst - Film- och tv-scenografi bedöms enligt följande kriterier.
Steg I
Konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet | |
Vad bedöms? | Prov på konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet eller uppgifter. |
Vad förutsätter vi av den sökande/Vilka är ansökningsalternativets krav? |
Huvudämnet i film- och tv-scenografi eftersträvar sökande med en gedigen grund i teknisk kompetens, samarbete, konstnärlig planering och teknisk ledning som är relevant för yrket. Även om en kandidatexamen i film inte är obligatorisk bör de sökande ha relevant utbildningsbakgrund, yrkeserfarenhet och ett stort intresse för film- och tv-scenografi. En portfolio krävs, som visar på tidigare yrkeserfarenheter, inklusive roller eller projekt inom film- och tv-scenografi eller relaterade områden. Sökande ska uppvisa en stark konstnärlig insikt och förståelse för scenografens roll i filmskapandet. Deras ansökningsmaterial bör återspegla deras kreativa vision, estetiska känslighet och förmåga att tolka koncept till visuella former. Portföljen ska innehålla olika arbetsprover som visar konstnärlig kreativitet, teknisk skicklighet och potentiella inslag till film- och tv-scenografin. Varje arbetsprov ska ha tydlig en dokumentation och beskrivning som ger ett sammanhang och förklarar den sökandes roll eller insats. Arbetsproverna kan innefatta skisser, designkoncept, projektdokumentation eller annat relevant material. |
Hur påvisas kompetenserna? | Portfolio |
Tidigare studier | |
Vad bedöms? | Tidigare studiers innehåll och mängd i förhållande till ansökningsalternativets krav. |
Vad förutsätter vi av den sökande/Vilka är ansökningsalternativets krav? |
Det ansökningsmaterial som den sökande tillhandahåller ska direkt relatera till det studiealternativ hen ansöker. Detta omfattar den akademiska bakgrunden, yrkeserfarenheter och eventuella ytterligare färdigheter eller prestationer som är relevanta för scenografi inom film och TV. Mängden ansökningsmaterial ska vara tillräcklig för att ge en heltäckande bild av den sökandes färdigheter och lämplighet för magisterprogrammet. Sökande med yrkeserfarenhet men utan tidigare examen inom området uppmuntras också att ansöka. Deras praktiska kunskaper och expertis inom filmskapande tillsammans med eventuella relevanta färdigheter i scenografi, kommer att beaktas i bedömningsprocessen. Programmet värdesätter således både akademiska kvalifikationer och professionella prestationer, som syftar till att ta in lämpliga kandidater som är intresserade av programmets fokusområden och kan medverka meningsfullt inom branschen för scenografi. Sammanfattningsvis är bedömningen av den sökandes inlämnade ansökningsmaterial utformat i syfte att bedöma de sökandes lämplighet och intresse för magisterstudier i scenografi. Innehållet i ansökan ska stämma överens med studiealternativets inriktning och målsättning samt visa hur den sökandes bakgrund och intressen överensstämmer med programmets fokusområden. Vårt mål är att se till att varje studerande som antas till vårt program fullt ut kan engagera sig i undervisningsplanen, dra nytta av lärandeupplevelsen och erbjuda nya inlärningsmöjligheter för andra studeranden för att möta deras karriärambitioner samt medverka meningsfullt till deras studieområde. |
Hur påvisas kompetenserna? | Studieprestationsutdrag, examensbetyg |
Lämplighet | |
Vad bedöms? | Din lämplighet för programmet, motivation och engagemang i studierna/kommunikationsförmåga. |
Vad förutsätter vi av den sökande/Vilka är ansökningsalternativets krav? |
I motivationsbrevet ska du rikta in dig på följande:
|
Hur påvisas kompetenserna? | Motivationsbrev |
Andra kompetensområden | |
Vad bedöms? | Arbetserfarenhet och andra väsentliga kunskaper/meriter |
Vad förutsätter vi av den sökande/Vilka är ansökningsalternativets krav? |
Sökande förväntas ge en tydlig bild av sina tidigare yrkeserfarenheter, inklusive eventuella relevanta roller eller projekt inom scenografi eller relaterade områden samt förklara sammanhanget och sin roll eller sin insats i varje projekt. Ansökningsalternativet beaktar inte rekommendationsbrev. |
Hur påvisas kompetenserna? | CV |
Steg II
Lämplighet | |
Vad bedöms? | Din lämplighet för programmet, motivation och engagemang i studierna/kommunikationsförmåga. |
Vad förutsätter vi av den sökande/Vilka är ansökningsalternativets krav? | I intervjun bedöms dina allmänna kunskaper om grupparbete och filmskapande samt din förmåga att analysera visuell konst i största allmänhet. |
Hur påvisas kompetenserna? | Intervju |
Alla sökande bedöms först enligt Aaltos allmänna behörighetskrav. Sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningskriterier som har bestämts på förhand för varje ansökningsalternativ.
Antagningsprocessen består av två steg för de sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven.
Steg I
Ansökningarna bedöms enligt följande kriterier under det första steget:
Endast de sökande som rankas högst i den preliminära bedömningen kallas till det andra antagningssteget. Den sökande måste får minst 3 poäng för att bli kallad till steg II.
Steg II
Ansökningarna bedöms enligt följande kriterier under det andra steget:
I magisterstudierna med huvudämne i scenografi bedöms intervjuerna utifrån de sökandes förståelse för processerna inom filmskapande, förmåga att analysera sin egen konstnärliga portfolio, samarbetsförmåga samt deras genuina motivation och villighet att delta i och engagera sig i undervisningsplanen vid Aalto-universitetet.
Efter bedömningen väljs de bästa sökande baserat på gemensam bedömning av samtliga kriterier från steg I och II.
Dokumenten som krävs av samtliga sökande listas på Aalto-universitetet webbplats (https://www.aalto.fi/en/study-at-aalto/applying-to-masters-programmes). Dessutom ombeds alla sökande att lämna in följande dokument specifika för ansökningsalternativet:
Portfolio
Portfolion (en enskild pdf-fil) är ett prov på den sökandes konstnärliga produktion. Portfolion ska vara en mångsidig och heltäckande sammanställning av din tidigare professionella och/eller konstnärliga verksamhet. Du kan presentera dina verk som skisser, tekniska ritningar och/eller fotografier.
Den elektroniska portfolion ska laddas upp som en pdf-fil i ansökningssystemet innan du skickar in din ansökan. Portfolion kan delvis bestå av länkar till lösenordsskyddade eller fritt tillgängliga videofiler (på Vimeo, YouTube o.s.v.). Lösenordet ska ingå i portfolion om filen är skyddad. Verken i portfolion ska vara uppställda i en lista som innehåller titlarna och/eller temana, produktionsmetoderna och materialen samt storleken, formatet, året och syftet med produktionerna och medlemmar av arbetsgruppen. Listan måste även specificera när och var verken har ställts ut, framförts eller publicerats.
Den maximala filstorleken är 1,0 GB. Namnge filen enligt följande: Portfolio-efternamn-förnamn.pdf.
Motivationsbrev
Skriv ett brev på högst 4 000 tecken (ca en A4-sida) där du förklarar varför du sökte till just detta område och med information om dina intressen på området samt dina målsättningar för och förväntningar på studierna vid Högskolan för konst, design och arkitektur. Beskriv dina styrkor och intressen, kreativa mål och annat som relaterar till ditt arbete.
Motivationsbrevet ska innehålla en del där du kort beskriver vilken typ av jobb du förväntar dig att du kommer att arbeta med i framtiden.
CV
Bifoga ett cv som innehåller dina personuppgifter, din utbildning, din arbetserfarenhet, utställningar, publikationer, artiklar, priser, stipendier, studieresor och förtroendeuppdrag.
Sökande utan tidigare examen eller med en examen inom ett annat område tas i beaktande.
Ansökningsalternativet beaktar inte rekommendationsbrev.
Ansökningsdokumentens språk
Finska, svenska eller engelska.
Aalto University has produced a film to highlight its creative culture.
Our art-house short film festival presents seven tailor-made films on @aaltoarts Instagram.
Finland’s film industry is thriving and attracting new audiences at home and overseas. Where does the success come from?
Lärandetjänster vid Högskolan för konst, design och arkitektur
För frågor om de programspecifika ansökningsdokumenten eller studier inom programmet, kontakta lärandetjänsterna vid Aalto ARTS.
Ansökningsservice
Frågor som gäller ansökningsprocessen, obligatoriska ansökningsdokument och språkkrav i engelska kan skickas till Aaltos ansökningsservice.