Dokumenttielokuva tarjoaa syväsukelluksen radikaaliin luovuuteen
Aalto-yliopiston oma dokumenttielokuva tarkastelee luovaa ajattelua mahdollisimman monesta kulmasta. Prosessi vaati myös paljetteja ja streetdancea.
Elokuvataiteen maisteriohjelman elokuva- ja tv-lavastuksen pääpaino on elokuva- ja TV-tuotantojen lavastussuunnittelun visuaalisista, toiminnallisista ja tuotantonäkökohdista vastaavien taiteellisten suunnittelijoiden kouluttamisessa. Elokuva- ja tv-lavastuksen pääaineen tavoitteena on kehittää opiskelijoista visuaalisen tarinankerronnan asiantuntijoita ja laajentaa heidän henkilökohtaista taiteellista visiotaan, ammatillista osaamistaan, erikoistumistaan ja johtamistaitojaan. Alan tehtävissä vaadittavien yhteistyötaitojen ohella opinnoissa korostetaan ajanhallintataitoja ja stressinsietokykyä. Lisäksi ohjelmamme antaa opiskelijoille valmiudet tohtoriopintoihin.
Pääaineessa korostetaan opiskelijoiden henkilökohtaista kehitystä taiteellisessa suunnittelussa ja sen toteutuksessa luovan tutkimuksen, yhteistyön, teoreettisen ja kriittisen ajattelun kautta. Tavoitteena on vahvistaa opiskelijoiden ammatillista osaamista elokuva- ja televisioalan lavastussuunnittelijoina, erityisesti laajamittaisissa ammattilaistuotannoissa. Ammatillisen osaamisen karttumisen lisäksi opetussuunnitelman tavoitteena on mahdollistaa opiskelijoiden luova ja itsenäinen alan kehittäminen opintojen jälkeen.
Yksi elokuva- ja tv-lavastuksen pääaineopintojen keskeisistä tavoitteista on tukea opiskelijoiden henkilökohtaisia tavoitteita ja kartuttaa alan osaamista. Lisäksi ohjelman tavoitteena on kannustaa ja tukea opiskelijoita ilmaisemaan rohkeasti ja rakentavasti näkökulmansa taiteellisessa yhteistyössä.
Maisteriopiskelijalta edellytetään itsenäistä työskentelyä ja aktiivista roolia omien opintojen suunnittelussa. Opetussuunnitelmaa rikastutetaan ja päivitetään jatkuvasti ottamalla siihen mukaan uusia suunnittelukäytäntöjä, teknologioita sekä aiheen kannalta merkityksellistä ja vaikuttavaa alan tutkimusta.
Pääaineen osaamistavoitteet:
Elokuvataiteen maisteriohjelmasta, Elokuva- ja TV-lavastussuunnittelun pääaineesta valmistunut opiskelija osaa:
Elokuva- ja tv-lavastuksen pääaineessa merkittävä osa maisteriopinnoista opetetaan englannin kielellä. Tutkinto on suoritettavissa englanniksi.
Tämän ohjelman lukuvuosimaksu on 20 000 euroa lukuvuodessa. Lukuvuosimaksua eivät maksa Euroopan unionin (EU) tai Euroopan talousalueen (ETA) jäsenmaiden kansalaiset eivätkä Sveitsin kansalaiset. Muiden maiden kansalaisten on maksettava lukuvuosimaksu.
Aalto-yliopisto tarjoaa pienen määrän apurahoja, jotka vapauttavat maksuvelvolliset opiskelijat lukuvuosimaksusta. Apurahat voidaan myöntää hakukohteen arvioinnissa parhaiten menestyville hakijoille. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen sivulla olevien arviointiperusteiden mukaisesti.
Lisätietoa lukuvuosimaksusta ja apurahoista Aalto-yliopistossa löytyy Lukuvuosimaksut ja apurahat sivulta.
Maisteriopintoihin kuuluu elokuva- ja tv-lavastuksen erityisalueisiin perehtymistä, lavastustaiteen käsitteellistä ajattelua kehittäviä tutkimuksellisia opintoja sekä taiteellista ilmaisua toteuttavia produktioita.
Elokuvataiteen maisteriohjelmassa on mahdollista opiskella jatko-opintoihin orientoivia tutkimuksellisia ja teoreettisia opintoja.
Lisätietoja koulutuksen sisällöstä saat Opiskelijan oppaasta.
Jokainen opiskelija laatii henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS). Se on työkalu, jolla opiskelija suunnittelee oman opintopolkunsa valitsemalla mahdollisimman hyvin omiin kiinnostuksenkohteisiin ja ohjelman vaatimuksiin sopivat kurssit. Lisäksi HOPS on hyödyllinen työkalu omien opintojen seurantaan. Parhaimmillaan HOPS näyttää, missä opiskelija on menossa opinnoissaan ja auttaa välitavoitteiden asettamisessa.
Opiskelijaa kannustetaan suorittamaan osa opinnoistaan kansainvälisissä vaihto-ohjelmissa tai työharjoittelussa ja osallistumaan kansainvälisiin opetustapahtumiin. Kansainväliset vierailevat opettajat ja opiskelijat rikastuttavat opetusta ja auttavat opiskelijaa verkostoitumaan.
Suuri osa maisteriopinnoista suoritetaan englanniksi.
Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu tarjoaa jatko-opintoja arkkitehtuurin, elokuvan ja lavastuksen, median, muotoilun ja taiteen aloilla.
Lisätietoja tutkimusryhmistämme löytyy verkkosivuiltamme.
Elokuva- ja tv-lavastajilla on keskeinen rooli elokuva-, televisio- ja siihen liittyvillä aloilla, joilla he toimivat työryhmiensä taiteellisina ja operatiivisina johtajina.
He työskentelevät pitkien elokuvien, lyhytelokuvien, dokumentaaristen elokuvien ja muiden elokuvaprojektien parissa, mukaan lukien tv-sarjat, minisarjat, tv-elokuvat ja erilaiset kaupalliset tuotannot, kuten mainokset. Uramahdollisuuksia tarjoaa myös digitaalinen lavastussuunnittelu, jossa valmistunut pääsee hyödyntämään ja soveltamaan ohjelmassa saatuja taitoja. Digitaalinen lavastussuunnittelu tarjoaa ammattilaisille uusia mahdollisuuksia hyödyntää osaamistaan kokonaisvaltaisten visuaalisten elämysten luomiseen elokuvissa, televisiossa ja erilaisilla digitaalisilla media-alustoilla ja siten edistää kokonaisvaltaisesti tuotannon visuaalista kerrontaa. Lavastussuunnittelijoilla on monenlaisia uramahdollisuuksia eri toimialoilla, ja heillä on myös mahdollisuus erikoistua tapahtumasuunnitteluun, jolloin he toimivat mm. livetapahtumien, näyttelyiden tai teemapuistojen parissa ja kehittävät laajennettua todellisuutta tai virtuaalitodellisuutta hyödyntäviä elämyksiä erilaisten tapahtumien osallistujille.
Koulutusohjelmaan kuuluu 30 opintopistettä vapaasti valittavia opintoja, joiden avulla opiskelijat voivat täydentää tutkintoaan kiinnostustensa mukaisesti tai syventää osaamistaan valitsemallaan alalla. Ohjelmasta valmistuneet ovat päteviä työskentelemään eri tehtävissä elokuva- ja televisiolavastuksen taiteellisissa työryhmissä.
Elokuvataiteen laitoksen tutkimus lisää ymmärrystä eri ilmaisu- ja tuotantotavoista. Sen edustama tutkimussuunta (käytäntölähtöinen tutkimus) perustuu teorian ja käytännön vuoropuheluun.
Lisätietoa laitoksen tutkimuksesta ja tutkimusryhmistä saat täältä.
Laitos tekee läheistä yhteistyötä eri elokuva- ja tv-alan toimijoiden kanssa. Opiskelijat voivat suorittaa myös Aalto-yliopiston muiden korkeakoulujen kursseja. Teemme yhteistyötä myös muiden yliopistojen, kuten Taideyliopiston, kanssa.
Hakijat, jotka täyttävät Aalto-yliopiston maisteriopintoja koskevat yleiset hakukelpoisuusvaatimukset, arvioidaan ja asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteelle etukäteen määriteltyjen arviointiperusteiden mukaisesti. Hakemukset elokuvataiteen maisteriohjelman elokuva- ja tv-lavastuksen pääaineeseen arvioidaan alla olevien arviointiperusteiden mukaisesti.
Vaihe I
Taiteellinen ja/tai muotoiluun liittyvä toiminta | |
Mitä arvioidaan? | Osoitukset taiteellisista ja/tai muotoilun alan tehtävistä. |
Mitä toivomme hakijalta /valintaperusteet |
Elokuva- ja tv-lavastuksen pääaine etsii hakijoita, joilla on vankat tekniset taidot yhteistyötaidot, taiteellisen suunnittelun ja alaan liittyvän teknisen johtamisen taidot. Vaikka elokuva-alan kandidaatin tutkinto ei ole pakollinen, hakijoilta edellytetään asianmukaista koulutustaustaa, ammattialan kokemusta ja suurta kiinnostusta elokuva- ja tv-lavastukseen. Hakijan on liitettävä hakemukseen työnäytekansio (portfolio), jossa hän esittelee aiempaa ammattialan kokemustaan mukaan lukien elokuva- ja tv-lavastuksen ja siihen liittyvien alojen työtehtävät tai projektit. Hakijoiden tulee osoittaa vahvaa taiteellista näkemystä ja ymmärrystä elokuva- ja tv-lavastajan roolista elokuvanteossa. Hakemusliitteiden tulisi heijastaa hakijan luovaa visiota, esteettistä herkkyyttä ja kykyä muuntaa käsitteet visuaaliseen muotoon. Portfoliossa tulee esitellä erilaisia työnäytteitä, jotka osoittavat hakijan taiteellista luovuutta, teknistä osaamista ja potentiaalia vaikuttaa elokuva- ja tv-lavastuksen alalla. Jokaiseen näytteeseen tulee liittää selkeä dokumentaatio ja kuvaukset, jotka antavat näytteelle kontekstin ja selventävät hakijan roolia tai osuutta näytteessä. Näytteisiin voi sisältyä luonnoksia, suunnittelukonsepteja, projektidokumentaatioita tai muita aiheeseen kuuluvia materiaaleja. |
Osaamisen osoittamisen tapa | Työnäytekansio (portfolio) |
Aiempien opintojen soveltuvuus | |
Mitä arvioidaan? | Aiempien opintojen sisältö ja määrä suhteessa hakukohteen vaatimuksiin. |
Mitä toivomme hakijalta /valintaperusteet |
Hakijan toimittaman sisällön tulee liittyä kiinteästi hakukohteeseen, johon hän hakee. Tämä koskee akateemista taustaa, ammattialan kokemusta sekä elokuva- ja tv-lavastuksen kannalta olennaista lisäkoulutusta ja saavutuksia. Hakijan on toimitettava riittävä määrä tietoa, jotta hänen pätevyydestään ja soveltuvuudestaan ohjelmaan saadaan kattava kuva. Ohjelmaan kannattaa hakea myös sellaisten, joilla on alan ammattikokemusta, muttei aiempaa tutkintoa alalta. Arviointiprosessin aikana otetaan huomioon hakijoiden käytännön elokuvantekoprosessin tietämys ja asiantuntemus sekä kaikki elokuva- ja tv-lavastuksen kannalta olennaiset taidot. Ohjelmassa arvostetaan sekä akateemisia tutkintoja että ammatillisia saavutuksia, ja sen tavoitteena on ottaa opiskelijaksi hakijoita, joiden osaaminen on vahvasti linjassa ohjelman painopistealojen kanssa ja jotka pystyvät antamaan merkittävän panoksen elokuva- ja tv-lavastuksen alalle. Yhteenvetona voidaan todeta, että hakijoiden toimittaman sisällön ja määrän arvioinnin tarkoituksena on arvioida hakijoiden soveltuvuutta ja valmiutta elokuva- ja tv-lavastuksen maisteriopintoihin. Hakemuksen sisällön tulisi olla linjassa hakukohteen tavoitteiden ja pyrkimysten kanssa ja osoittaa, miten hakijan tausta ja mielenkiinnon kohteet vastaavat ohjelman painopistealoja. Tavoitteenamme on varmistaa, että jokainen ohjelmaan hyväksytty opiskelija voi osallistua opinto-ohjelmaan täysimääräisesti, hyötyä oppimiskokemuksesta, saada riittävästi omia tarpeitaan ja uratoiveitaan vastaavia oppimismahdollisuuksia ja saada aikaan merkityksellisiä tuloksia opiskelualallaan. |
Osaamisen osoittamisen tapa | Opintosuoritusote/-otteet, tutkintotodistukset |
Soveltuvuus | |
Mitä arvioidaan? | Hakijan tarkempi soveltuvuus hakukohteeseen, motivaatio ja sitoutuminen opiskeluun / viestintätaidot |
Mitä toivomme hakijalta /valintaperusteet |
Motivaatiokirjeessä sinun tulee vastata seuraaviin kysymyksiin:
|
Osaamisen osoittamisen tapa | Motivaatiokirje |
Muu osaaminen | |
Mitä arvioidaan? | Työkokemus ja muu tarvittava tietämys/saavutukset |
Mitä toivomme hakijalta /valintaperusteet |
Hakijoiden odotetaan antavan selkeän yleiskuvan aiemmasta alan työkokemuksestaan, mukaan lukien mahdolliset merkittävät tehtävät tai projektit elokuva- ja tv-lavastuksen tai siihen liittyvien alojen parissa, ja antavan taustatiedot ja selventävän oman roolinsa tai osuutensa kussakin projektissa. Hakukohteessa ei huomioida suosituskirjeitä. |
Osaamisen osoittamisen tapa | CV |
Vaihe II
Soveltuvuus | |
Mitä arvioidaan? | Hakijan tarkempi soveltuvuus hakukohteeseen, motivaatio ja sitoutuminen opiskeluun / viestintätaidot |
Mitä toivomme hakijalta /valintaperusteet | Haastattelussa varmistamme hakijan yleistasoiset tiedot ryhmätyöstä ja elokuvanteon prosessista sekä hänen kykynsä analysoida visuaalisia taiteita yleisesti. |
Osaamisen osoittamisen tapa | Haastattelu |
Hakijat arvioidaan aluksi Aalto-yliopiston yleisten hakukelpoisuusvaatimusten perusteella. Hakijat, jotka täyttävät maisteriopintoja koskevat yleiset hakukelpoisuusvaatimukset, arvioidaan ja asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteelle etukäteen määriteltyjen arviointiperusteiden mukaisesti.
Yleiset hakukelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden valintaprosessi on kaksivaiheinen:
Vaihe I
Ensimmäisessä vaiheessa hakijat arvioidaan seuraavien arviointiperusteiden mukaisesti:
Valintaprosessin vaiheeseen II kutsutaan ainoastaan ne hakijat, jotka arvioitiin parhaiksi ensimmäisessä vaiheessa. Hakijan on saatava vähintään 3 pistettä saadakseen kutsun toiseen vaiheeseen.
Vaihe II
Toisessa vaiheessa käytetään seuraavia arviointiperusteita:
Elokuva- ja tv-lavastuksen pääaineen haastatteluissa arvioidaan hakijoiden ymmärrystä elokuvantekoprosesseista, kykyä analysoida omaa taiteellista portfoliotaan, yhteistyötaitoja sekä kunkin hakijan aitoa motivaatiota ja valmiutta osallistua ja sitoutua Aalto-yliopiston opetussuunnitelmaan.
Toisen vaiheen arvioinnin jälkeen hakijoista valitaan parhaat vaiheiden I ja II kokonaistulosten perusteella.
Kaikkien hakijoiden on toimitettava Aalto-yliopiston verkkosivuilla luetellut hakudokumentit:https://www.aalto.fi/fi/opiskelu-aallossa/haku-maisterikoulutuksiin. Lisäksi tähän hakukohteeseen on toimitettava seuraavat hakukohdekohtaiset dokumentit:
Työnäytekansio (portfolio)
Työnäytekansiossa (toimitetaan yhtenä PDF-tiedostona) hakija esittelee taiteellista tuotantoaan. Työnäytekansion tulee esitellä monipuolisesti ja kattavasti hakijan aikaisempi ammatillinen ja/tai taiteellinen toiminta. Töitä voi esitellä luonnoksina, teknisinä piirustuksina ja/tai valokuvina.
Lataa sähköinen portfolio yhtenä pdf-tiedostona hakujärjestelmään ennen hakemuksen lähettämistä. Työnäytekansion osana voi olla linkkejä salasanasuojattuihin tai julkisiin videotiedostoihin (Vimeo, YouTube, jne.). Mahdollinen salasana on kerrottava työnäytekansiossa. Työnäytekansion työt tulee luetteloida. Luettelossa tulee mainita ainakin teoksen nimi ja/tai teema, tekotapa, materiaalit, koko, formaatti, vuosi, tarkoitus sekä mahdollinen muu työryhmä. Luettelosta tulee myös ilmetä, missä ja milloin teokset ovat olleet esillä, niitä on esitetty tai ne on julkaistu.
Tiedoston enimmäiskoko on 1,0 GB. Nimeä tiedosto seuraavasti: Portfolio-sukunimi-etunimi.pdf.
Motivaatiokirje
Kirjoita enintään 4000 merkin (noin yhden A4-liuskan) mittainen motivaatiokirje. Kerro, miksi pyrit hakukohteeseen, ja kuvaile erityisiä kiinnostuksenkohteitasi alalla sekä Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa suoritettavia opintoja koskevia tavoitteitasi ja odotuksiasi. Kuvaile vahvuuksiasi, kiinnostuksenkohteitasi, luovia tavoitteitasi ja muita töihisi liittyviä näkökohtia.
Motivaatiokirjeessä on oltava osio, jossa kerrot lyhyesti, millaisia töitä odotat tekeväsi tulevaisuudessa.
CV
Hakemuksen liitteenä tulee olla hakijan ansioluettelo, jossa kerrotaan henkilötiedot, koulutus, työkokemus, mahdolliset näyttelyt, julkaisut ja artikkelit, palkinnot ja apurahat, opintomatkat ja luottamustehtävät.
Ilman alan tutkintoa tai toisen alan tutkinnon perusteella hakevat voidaan ottaa huomioon.
Hakukohteessa ei huomioida suosituskirjeitä.
Hakudokumenttien kieli
Suomi (ruotsi) tai englanti.
Aalto-yliopiston oma dokumenttielokuva tarkastelee luovaa ajattelua mahdollisimman monesta kulmasta. Prosessi vaati myös paljetteja ja streetdancea.
Festivaalilla esitettiin keväällä 2021 seitsemän Insta-ympäristöön räätälöityä lyhytelokuvaa.
Suomalainen elokuva niittää menestystä ja löytää yhä laajemmin myös kansainvälistä yleisöä. Mikä menestystä selittää?
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun oppimispalvelut
Tämän hakukohteen edellyttämiä hakudokumentteja ja ohjelmassa opiskelemista koskevat kysymykset voi lähettää Aalto ARTSin oppimispalveluihin.
Hakijapalvelut
Hakuprosessia, pakollisia hakudokumentteja ja vaadittua englannin kielitaitoa koskevat kysymykset voi lähettää Aallon hakijapalveluihin.