Nordic Master in Visual Studies and Art Education (NoVA), Master of Arts (Art and Design)
OBS! Information på denna sida kommer att uppdateras före ansökningstiden börjar.
Examen:
Ansökningsperiod:
Undervisningsspråk:
Längd:
Behörighet:
Utbildningsområde:
Studiepoäng:
Högskola:
Utbildningens beskrivning
De utexaminerade från programmet Nordic Master in Visual Studies and Art Education har förmåga att
- tillämpa och bedöma teorier och praktiker inom samtida konstpedagogik, kommunikation, visuell design och digital visuell kultur vid arbete med olika målgrupper och intressenter
- inleda, planera, genomföra och kritiskt utvärdera konstnärliga, utbildningsmässiga och entreprenörsmässiga projekt i tvärkulturella, internationella och tvärvetenskapliga miljöer
- leda och stöda kulturellt, konstnärligt och utbildningsmässigt utvecklingsarbete i samarbete med olika institutioner, intressenter och samarbetspartner
- identifiera, analysera och föreslå lösningar på komplexa problem med hjälp av kreativ problemlösning, kritiskt tänkande och konstbaserade metoder
- reflektera över och utvärdera tidigare och nuvarande praktiker i nordiska ekosystem för konst, utbildning och visuell kultur
- känna till och använda socialt, kulturellt och miljömässigt ansvarsfulla arbetssätt inom konst, utbildning, entreprenörskap och digital kultur
- delta i att utveckla, utvärdera och utvidga konsten, utbildningen och den visuella kulturen som professionella domäner i dagens samhälle.
Undervisningsspråk
Undervisningsspråk är engelska.
Läsårsavgifter och stipendier
Programmet följer varje universitets egen läsårsavgiftspolicy. Huvudsakligen studerande som inte är medborgare i ett medlemsland i Europeiska unionen (EU) eller Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) är skyldiga att betala läsårsavgifter, men kan ansöka stipendier som erbjuds av universitet. Läs mer om avgifter:
Programmet följer varje universitets egen stipendiepolicy. Huvudsakligen studerande som inte är medborgare i ett medlemsland i Europeiska unionen (EU) eller Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) är skyldiga att betala läsårsavgifter, men kan ansöka stipendier som erbjuds av universitet. Detaljerad information om stipendiet för studiernas andra året kommer att bekräftas när studenten antas till programmet. Läs mer om stipendier:
Studiernas uppbyggnad
Nordic Master in Visual Studies and Art Education (NM NoVA) är ett magisterprogram som leder till dubbelexamen vid Aalto-universitetet (Finland) och Aalborg Universitet (Danmark). Programmet ger de studerande en övergripande förståelse för nordiska praktiker och traditioner inom konstpedagogik, visuell kultur och kulturellt arbete. Vidare ger programmet sådana praktiska och teoretiska kunskaper inom konst, utbildning och kultur som behövs för att arbeta i tvärkulturella och internationella miljöer. De utexaminerade har färdigheter att svara på kraven i den föränderliga världen, där kulturella, konstnärliga och pedagogiska praktiker och professioner söker nya sätt och metoder för meningsskapande, interaktion och kreativa lösningar.
Eftersom programmet leder till dubbelexamen tillbringar de studerande ett år vid vardera universitet som beviljar examen. Detta betyder att de studerande inleder sina studier vid Aalto-universitetet och tillbringar det andra studieåret vid Aalborg Universitet eller tvärtom. Alla som utexamineras från programmet får två examina: en från Aalto och en från Aalborg. Alla som blir antagna till programmet ska förbinda sig till den obligatoriska ettåriga utlandsvistelsen.
I programmet kombineras problembaserad, studerandecentrerad och praktisk erfarenhet med teoretiska och praktiskt inriktade studier inom konst, utbildning, digital kommunikation och entreprenörskap. I studierna ingår följande centrala delområden:
- Visuell och digital kultur och kommunikation i Norden De studerande utforskar kreativa och kritiska perspektiv på design och konstskapande med hänsyn till öppenhet, omsorg och jämlikhet. De får sociala och kulturella färdigheter i anknytning till IKT och nätbaserad kommunikation och deltar i att utveckla kreativa perspektiv på nätbaserad utbildning.
- Samtida perspektiv på konstpedagogik och lärande i Norden De studerande får kännedom om nordiska perspektiv på konst och utbildning, med särskild betoning på demokrati, egalitarism, pedagogiska färdigheter och praktiker som beaktar social rättvisa, mänskliga rättigheter samt social och kulturell hållbarhet.
- Projekthantering, administration och entreprenörskap De studerande får goda färdigheter i projekthantering, administration, ekonomi och entreprenörskap i kulturella och utbildningsrelaterade kontexter. Undervisningen är projektinriktad och problemorienterad och betonar de studerandes samarbete och deltagande.
Dessa delområden är integrerade i kurser (både nätbaserade och fysiska) som är gemensamma för Aalto-universitetet och Aalborg Universitet och i projektmoduler där de studerande arbetar tillsammans med utomstående intressenter och samarbetspartner.
Programmet välkomnar internationella studerande.
Mer information om utbildningens innehåll och undervisningsplan hittar du i Studentguiden (på engelska).
Inriktningsalternativ
Det första studieåret är relativt likadant för alla studerande inom programmet. När de studerande inleder sitt andra studieår vid partneruniversitetet kan de välja bland följande tre inriktningar:
- Praktik: Inom denna studieinriktning tillbringar de studerande största delen av den andra höstterminen på praktik och använder praktiken som utgångspunkt för sitt lärdomsprov. Inriktningen passar studerande som är intresserade av att utveckla kontextspecifik expertis inom konst, utbildning, digital kommunikation och/eller entreprenörskap.
- Visuellt projekt: Inom denna studieinriktning använder de studerande den andra höstterminen på att kombinera korta praktikperioder med fritt valbara studier. Detta kan till exempel innefatta att ordna workshoppar och övningar i sociala medier för att pröva utbildningsmässiga, konstnärliga, kommunikativa eller entreprenörsmässiga idéer som de studerande kan fortsätta utforska i sina lärdomsprov. Denna inriktning passar studerande som är intresserade av framväxande teorier och praktiker inom konst, utbildning, informationsstudier eller entreprenörskap.
- Teoretiskt projekt: Inom denna studieinriktning använder de studerande den andra höstterminen till att vidareutveckla den teoretiska referensramen för deras lärdomsprov inom ramen för relevanta projekt. Denna inriktning passar studerande som är intresserade av att fortsätta studera inom ett doktorandprogram.
Internationell verksamhet
Eftersom programmet ger dubbelexamen är internationellt samarbete en central del av utbildningen. Programmet har studerande vid både Aalto-universitetet och Aalborg Universitet, och största delen av undervisningen inom huvudämnet ges i samarbete mellan dessa två universitetet, både vad gäller nätbaserade och fysiska kurser. Därtill innefattar studierna en obligatorisk utlandsvistelse under det andra studieåret, då studerande från Aalto studerar vid Aalborg och vice versa, och fokus ligger på antingen praktik, ett visuellt projekt eller ett teoretiskt projekt. Studerande som antas till detta program ska förbinda sig till att genomföra denna obligatoriska utlandsvistelse.
Webinar | Nordic Master in Visual Studies and Art Education
Hurdana är studierna på magisterprogrammet Nordic Master in Visual Studies and Art Education? Titta på vår webbinarieinspelning för att lära dig mer om studier, kursinnehåll, karriärmöjligheter och mycket mer!
Möjlighet till fortsatta studier
Programmet ger behörighet för doktorandstudier.
Karriärmöjligheter
kunskaper om utbildning, digital kommunikation och kulturella praktiker och teorier i nordiska länder. Dessa tvärkulturella studier ger arbetsmöjligheter både nationellt och internationellt inom konst, utbildning och visuell kommunikation samt i institutioner, organisationer, samfund, konst- och kulturprojekt samt företag. De studerande kan rikta in sig på undervisning, produktion, design, vägledning och konsultuppdrag på olika utbildningsnivåer eller inom konst, visuell kultur och mediekultur, sociala sektorer och företagsvärlden. Observera att examen i sig inte ger lärarbehörighet eftersom programmet inte är en lärarutbildning.
Tyngdpunkter inom forskning
Visuell och digital kommunikation och kultur i Norden; Samtida perspektiv på konstpedagogik och lärande i Norden; Projekthantering, administration och entreprenörskap.
Samarbete med andra aktörer
De studerande inom programmet involveras gradvis i projekt med utomstående intressenter och samarbetspartner i syfte att ge de studerande möjlighet att stärka sina utbildnings- och forskningsfärdigheter i verkliga situationer. Detta samarbete sker i både Finland och Danmark och involverar kulturinstitutioner, organisationer, icke-statliga organisationer och företag.
OBS! Information på denna sida kommer att uppdateras före ansökningstiden börjar.
Ansökan
Ansökan till Aalto Universitet Nordic Master in Visual Studies and Art Education magisterprogram ordnas en gång per år. Ansökningstiden för studier som inleds hösten 2025 är 28.11.2024 - 27.12.2024 (kl. 15.00 finsk tid).
Tidtabell för antagningen (uppdateras)
Tiderna är i finsk tid.
28.11.2024 kl. 9.00 | Ansökningstiden börjar och den elektroniska ansökningsblanketten öppnas i Studieinfo |
27.12.2024 kl. 15.00 | Ansökningstiden går ut och ansökningsblanketten stängs |
3.1.2025 kl. 15.00 | Sista datum för inlämning av bilagor till ansökan |
Januari-mars 2025 | Behöriga ansökningar bedöms |
9.4.2025 | Antagningsresultaten publiceras |
15.5.2025 kl. 15.00 | Sista datum för inlämning av bestyrkt kopia av papper studiebilagor för de sökande som har blivit antagna den 9.4. |
18.6.2025 kl. 15.00 | Sista datum för att ta emot studieplatsen |
31.7.2025 | Sista datum för utexaminering för sökande som antagits på basis av ofullbordad examen |
5.8.2025 | Antagning från reservplats upphör |
15.8.2025 kl. 15.00 | Sista datum för inlämning av bestyrkt kopia av papper studiebilagor för de som sökt på basis av ofullbordad examen och de sökande som har blivit antagna från reservplats |
Slutet av augusti 2025 | Studierna inleds med introduktion för nya studerande vid det universitet där man studerar första läsåret. |
Vem kan ansöka?
Ansökningar måste uppfylla kraven på allmänn behörighet innan de bedöms i ansökningsalternativen.
Villkoren för allmän behörighet är uppfyllda om ansökan innehåller
- en examen som ger behörighet att ansöka,
- påvisande av språkkunskaper och
- alla obligatoriska bilagor inom tidsfristen.
De ansökningar som uppfyller kraven på allmän behörighet bedöms inom de enskilda ansökningsalternativen.
Sökande ska ha en kandidatexamen som omfattar minst 180 studiepoäng.
Sista årets kandidatstuderande är behöriga att ansöka förutsatt att de avlägger kandidatexamen senast 31.7.2025 och lämnar in examensbetyget och vid behov en officiell översättning inom utsatt tid.
För att ge behörighet att ansöka ska kandidatexamen (eller närliggande examen) uppfylla följande krav:
Kandidatexamen ska omfatta 180 studiepoäng eller tre års heltidsstudier. Examen ska ge behörighet att söka till magisterstudier på universitetsnivå i landet där examen utfärdats. Den utländska högskolan ska vara en erkänd del av landets officiella nationella utbildningssystem. Högskolan ska ingå i en förteckning över de högskolor som har rätt att utfärda examen i landet eller i en lista över erkända högskolor som upprätthålls av en internationell organisation (t.ex. UNESCO).
Det är inte möjligt att söka till ett magisterprogram på basis av en tidigare magisterexamen. Endast lägre högskoleexamen ger behörighet att söka till magisterprogram. Ett undantag är högre högskoleexamina som i enlighet med det s.k. long cycle-systemet inte innefattar lägre högskoleexamen, till exempel högre högskoleexamina som avlagts i Finland före år 2008 då examenssystemet med två nivåer togs i bruk eller medicine licentiatexamina.
Utöver den behörighetsgivande examen (lägre högskoleexamen) är det möjligt att inkludera en annan högskoleexamen (t.ex. högre högskoleexamen) i ansökan. För alla studier som du anger på ansökningsblanketten ska du lämna in de bilagor som krävs. Kraven på bilagorna gäller alla examina. För mer information, se ansökningsblankett och bilagor som krävs.
I magisteransökan är det möjligt att söka med en ofullbordad examen. Sista datum för utexaminering är 31.7.2025. En studerande som blivit villkorligt antagen på basis av en ofullbordad examen ska lämna in en bestyrkt kopia av examensbetyget senast 15.8.2025 kl. 15.00 finsk tid.
Om den studerande inte utexamineras eller lämnar in examensbetyget inom utsatt tid upphävs den villkorligt beviljade studierätten.
Om du ansöker med ofullbordad examen ska du ta i beaktande att det inte nödvändigtvis är möjligt att utexamineras under sommarmånaderna. Du ska i god tid kontrollera examensfordringarna och tidtabellerna för utexaminering vid din egen institution eller högskola.
Om du inte har högskoleexamen kan du söka till ansökningsalternativen inom området för konst, på basis av grundkunskaper och färdigheter som har förvärvats genom andra studier och/eller arbetserfarenhet och som motsvarar lägre högskoleexamen.
- Du kan inte ansöka på basis av annan högskolebehörighet, ifall du har avlagt (eller avlägger före 31.7.2025) en högskoleexamen som ger behörighet att ansöka.
- Den sökande ska lämna in intyg över sina studier och arbetserfarenhet samt övriga bilagor som visar hens beredskap för studierna.
Mer information om Annan högskolebehörighet som ansökningsgrund och de bilagor som krävs finns på sidan Annan högskolebehörighet.
Hur ansöker jag?
Ansökningstiden för studier som inleds hösten 2025 är 28.11.2024 - 27.12.2024 kl. 15.00 finsk tid.
Ansökan består av en elektronisk ansökningsblankett och obligatoriska bilagor. Läs noggrant anvisningar för de obligatoriska bilagorna.
Fyll i den elektroniska ansökan i Studieinfo under ansökningstiden. Du kan redigera din ansökan under ansökningstiden. Ansökningstiden går ut och ansökningsblanketten stängs 27.12.2024 kl. 15.00 finsk tid. Försenade ansökningar beaktas inte.
Alla bilagor ska ha laddats upp i ansökningsblanketten senast 3.1.2025 kl. 15.00 finsk tid. Tidsfristen kan inte förlängas.
Dokument som lämnas in efter utsatt tid beaktas inte under några som helst omständigheter, utan samma deadline gäller för alla sökande.
Ansökningsservicen kontrollerar att din ansökan och de obligatoriska bilagorna uppfyller kraven för allmän behörighet. Endast behöriga ansökningar går vidare till bedömning. Ofullständiga ansökningar avslås.
Ansökningsblanketten och länkar till blanketten fungerar endast under ansökningstiden. En sökande kan lämna in endast en ansökningsblankett. Fyll inte i flera blanketter.
Ansökningsblankett (Studieinfo.fi)
När du har lämnat in din ansökan får du en automatisk bekräftelse per mejl med en uppmaning om att lämna in de obligatoriska bilagorna. Din ansökan är ofullständig tills du har laddat upp de obligatoriska bilagorna i ansökningssystemet.
- Examensbetyg (kandidatexamen) Om din examen är ofullbordad kan du lämna tomt på det ställe i ansökan där man laddar upp examensbetyget. Du ska ha avlagt examen senast 31.7.2025.
- Studieprestationsutdrag (kandidatexamen)
- Officiella översättningar av dokumenten ovan om de inte är på engelska, finska eller svenska i original.
- Om du utöver kandidatexamen har en annan universitetsexamen som du önskar att ska beaktas i antagningen: examensbetyg, studieprestationsutdrag (om tillämpligt).
- Resultat av språktest i engelska eller annat intyg över kunskaper i engelska. Be vid behov testadministratören skicka en officiell elektronisk testrapport till Aalto-universitetet i enlighet med anvisningarna.
- Motivationsbrev Den sökande ska skriva ett motivationsbrev på högst 4 000 tecken (exklusive mellanslag) där hen beskriver sina personliga intressen för programmet Nordic Master in Visual Studies and Art Education, inklusive ett förslag på ett forskningsområde, mål för studierna och professionella mål. Brevet ska i synnerhet visa att du förstår möjligheten att avlägga dubbelexamen inom Nordic Master in Visual Studies and Art Education, och därtill ska du beskriva vad du önskar av programmet och vad du själv vill tillföra programmet. De sökande kan inkludera ett exempel på en tidigare eller nuvarande praktik (till exempel dokumentation av ett konst-, design-, utbildnings, eller yrkesprojekt, alternativt en sammanfattning av en akademisk uppsats eller ett lärdomsprov) som bilaga. Bilagan kan bestå av text och/eller bilder och får vara max 2 sidor lång. Sökande behöver inte lägga till en bilaga till sitt motiveringsbrev. Den sökandes namn, adress och telefonnummer samt det program ansökan gäller ska skrivas tydligt i motivationsbrevet.
- Curriculum Vitae Till ansökan bifogas ett cv som innehåller den sökandes personuppgifter, utbildning och arbetserfarenhet som är relevant för ansökan. Denna information kan inkludera pedagogiska och/eller konstnärliga projekt, utställningar, publikationer och artiklar, priser och stipendier, studieresor och förtroendeuppdrag. Ladda upp ditt cv som en enda pdf-fil i ansökningssystemet innan du lämnar in ansökan.
- Giltigt pass eller annat officiellt identitetsbevis med foto och information om nationalitet
- Om du är befriad från att betala läsårsavgift på basis av ditt uppehållstillståndskort i Finland: fram- och baksidan av ditt uppehållstillståndskort.
- Inkludera inte ytterligare bilagor (t.ex. rekommendationsbrev eller intyg över annan verksamhet). Extra bilagor tas inte i beaktande i bedömningen och saktar bara ner bedömningsprocessen.
Bilagornas språk
- Alla bilagor ska vara på engelska.
Du ska lämna in bestyrkta (attesterade) kopior av vissa ansökningsdokument inom en viss tidsfrist. Observera att endast sökande som blivit antagna behöver lämna in bestyrkta kopior efter att antagningsbesluten har publicerats.
Bestyrkta kopior som krävs av sökande som blivit antagna till gemensam examen:
• en bestyrkt kopia av ditt examensbetyg över kandidatexamen
OCH
• antingen ett officiellt studieprestationsutdrag över din kandidatexamen eller en bestyrkt kopia av det.
Om du bevisar dina kunskaper i engelska med en annan examen än din kandidatexamen ska du dessutom lämna in:
• en bestyrkt kopia av examensbetyget som du bevisar dina kunskaper i engelska med och ett officiellt studieprestationsutdrag eller en bestyrkt kopia av det
• officiella översättningar av dessa dokument (om tillämpligt) inom den utsatta tidsfristen.
Lämna in kopiorna till studerandeservicen vid Högskolan för konst, design och arkitektur per post eller kurirtjänst (se kontaktuppgifter nedan). Följ noggrant anvisningarna som gäller bestyrkta kopior.
Studieintyg (examensbetyg och studieprestationsutdrag) ska lämnas in i form av en kopia som har officiellt bestyrkts av den högskola som har utfärdat examen eller av notarius publicus. Varje sida ska vara försedd med den bestyrkande myndighetens underskrift, namnförtydligande och stämpel samt datum. En kopia av en bestyrkt kopia godkänns inte, utan underskrifterna och stämplarna som bestyrker kopiorna ska alltid vara i original. Om en kopia består av flera sidor ska varje sida vara bestyrkt på framsidan.
De antagna sökande bör skicka bestyrkta pappersbilagor inom den angivna tidsfristen.
Tidsfristen för bestyrkta bilagor för de sökande som har blivit antagna den 9.4. är 15.5.2025 kl. 15.00 (finsk tid).
Tidsfristen för de sökande som har blivit antagna på basis av ofullbordad examen eller som har har blivit antagna från reservplats är 15.8.2025 kl. 15.00 (finsk tid).
Inlämning av bestyrkta kopior samt adress
Vi rekommenderar starkt att du använder en kurirtjänst (t.ex. DHL, UPS, TNT, FedEx) i stället för vanlig post om du skickar dina dokument från ett land utanför Europeiska unionen (EU).
Om du skickar dina dokument med en kurirtjänst ska du använda denna gatuadress:
Aalto-universitetet
Högskolan för konst, design och arkitektur
Otnäsvägen 14
FI-02150 ESBO, Finland
tfn +358 9 47001
Skriv ”Nordic Master programme in Visual Studies and Art Education” på kuvertet.
Om du skickar dokumenten med vanlig post (rekommenderas inte från utanför EU) ska du använda denna postadress:
Aalto-universitetet
Högskolan för konst, design och arkitektur
PB 31000
FI-00076 AALTO
FINLAND
tfn +358 9 47001
Skriv ”Nordic Master programme in Visual Studies and Art Education” på kuvertet.
Alla dokument ska ha inkommit till Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur inom utsatt tid (se ovan). Tidsfristen kan inte förlängas. Om du inte kan avlägga examen eller inte lämnar in ditt examensbetyg inom tidsfristen upphävs din villkorligt beviljade studierätt.
Tills bestyrkta bilagor har levererats är antagningen villkorlig för de studerande som blivit antagna. Den villkorliga studierätten kommer att upphävas ifall de bestyrkta pappersbilagorna inte lämnas in enligt krav och före tidsfristens slut.
De bestyrkta bilagorna kommer att jämföras med de elektroniska bilagorna som laddats upp i ansökningssystemet och det kommer att kontrolleras att de elektroniska bilagorna inte har modifierats.
Påvisande av språkkunskaper i Engelska
För att vara behörig att söka till programmet ska den sökande påvisa tillräckliga språkkunskaper i engelska genom ett godkänt intyg över språkkunskaper eller genom att uppfylla kriterierna för att befrias från språktest.
Nedan kan du hitta en lista av alla de accepterade sätten de sökande kan påvisa sina engelska språkkunskaper i magisteransökan vid Aalto-universitetet.
Språktesten finns i början av listan och efter dessa finns de andra accepterade sätten för att påvisa språkkunskaper.
Andra sätt än de nedannämnda godkänns inte.
Minimikrav
- IELTS Academic: 6.5, och för den skriftliga delen 6.0
Aalto-universitetet accepterar även IELTS Online (Academic), IELTS Indicator (Academic) och IELTS UKVI Academic test.
Endast IELTS Academic testet accepteras. General-nivå test accepteras inte.
Om en sökande har flera testresultat beaktas det officiella testresultat som är bäst, förutsatt att resultatet är giltigt och inkommer inom tidsfristen. Det går inte att kombinera resultat från olika testgånger.
Testresultatens giltighet
Resultat från IELTS är giltiga i två år från och med datumet för testet.
I ansökningsomgången 2025 ska datumet för språktestet vara 28.11.2022 eller senare för att det ska godkännas.
Inlämning av IELTS resultat
De officiella språktestresultaten bör lämnas in till Aalto-universitetets Ansökningsservice senast 3.1.2025 kl. 15.00.
- Ladda upp en kopia av IELTS-testrapporten i PDF-format på din ansökningsblankett, om du har redan fått testrapporten. Namnge filen på följande sätt: IELTS-efternamn-förnamn.
- Fyll i testrapportens nummer (Test Report Form (TRF) number) på din ansökningsblankett.* TRF nummer behövs för att verifiera testresultatet. Ifall du har gjort ett IELTS Indicator -test, fyll i IELTS Indicator Score ID på din ansökningsblankett.
- Skicka din elektroniska testrapport till Aalto-universitetet i testorganisationens tjänst (e-delivery).
- När du bokar testet kan du välja ”Aalto University” som "Recognising Organisation". Under Department -punkten meddelas ”Admission Services”.
- Om du redan har tagit testet, bör du kontakta ditt testcenter och be testadministratören att skicka din elektroniska testrapport till Aalto-universitetet (”Aalto University”). Se instruktionerna på testorganisatörens webbplats (Se How to share your IELTS Test Report Form).
Resultaten verifieras elektroniskt.
* Du kan endast bearbeta din ansökningsblankett under ansökningstiden 28.11.-27.12.2024 kl. 15.00 (GMT +2). Om du får ditt TRF-nummer efter 27.12.2024, skicka det via e-post till [email protected] och begär att TRF-numret ska läggas till i din ansökningsblankett. E-postmeddelandet ska ha inkommit senast 3.1.2025 kl. 15.00 (GMT +2). Skriv i e-post rubrik "Magisteransökan IELTS TRF nummer".
Mer information om språktesten:
- IELTS (ielts.org)
Minimikrav
- TOEFL iBT (Internet-based Test): 92, och för den skriftliga delen 22
Aalto-universitetet accepterar även TOEFL iBT® Home Edition test.
Endast TOEFL iBT test accepteras, till exempel TOEFL Essentials eller TOEFL ITP inte accepteras.
Om du har flera testresultat beaktas det officiella testresultat som är bäst, förutsatt att resultatet är giltigt och inkommer inom tidsfristen. Det går inte att kombinera resultat från olika testgånger, till exempel TOEFL MyBest scores accepteras inte.
Testresultatens giltighet
Resultat från TOEFL är giltiga i två år från och med datumet för testet.
I ansökningsomgången 2025 ska datumet för språktestet vara 28.11.2022 eller senare för att det ska godkännas. Vänligen notera att testorganisatören ETS skickar inte TOEFL-resultat efter att de har gått ut.
Inlämning av TOEFL resultat
De officiella språktestresultaten bör lämnas in till Aalto-universitetets Ansökningsservice senast 3.1.2025 kl. 15.00 från testorganisatören. Endast officiella testresultat som kommer till Aalto-universitetet direkt från testorganisatören accepteras.
- Begär en rapport av testresultaten från testorganisatören (testorganisationen) tillräckligt tidigt och uppge Aalto-universitetets rapportkod 7364 som mottagare (Score Report Recipient).
- Markera TOEFL iBT registreringsnumret (Appointment number) på ansökningsblanketten. Numret består av 16 nummer (t. ex. 0000 0000 xxxx xxxx).*
- Ladda upp en kopia av TOEFL-testrapporten i PDF-format på din ansökningsblankett, om du har redan fått testrapporten. Namnge filen på följande sätt: TOEFL-efternamn-förnamn.
En testrapport som lämnats in av den sökande själv godkänns inte, utan resultaten bör komma elektroniskt direkt från testorganisatören. Resultaten är tillgängliga ungefär 1–2 veckor efter att begäran om rapport har skickats till testorganisatören. Aalto får resultaten via testorganisatörens ETS® Data Manager-tjänst.
* Du kan endast bearbeta din ansökningsblankett under ansökningstiden 28.11.-27.12.2024 kl. 15.00 (GMT +2). Om du får ditt TOEFL iBT registreringsnummer efter 27.12.2024, skicka det via e-post till [email protected] och begär att numret ska läggas till i din ansökningsblankett. E-postmeddelandet ska ha inkommit senast 3.1.2025 kl. 15.00 (GMT +2). Skriv i e-post rubrik "Magisteransökan TOEFL registreringsnummer".
Mer information om språktesten:
- TOEFL (ets.org)
Minimikrav
- Pearson Test of English Academic (PTE A): 62, och för den skriftliga delen 54.
Aalto-universitetet accepterar även Pearson Test of English Academic UKVI och Pearson Test of English Academic Online (PTE Academic Online).
Testresultatens giltighet
Resultat från PTE är giltiga i två år från och med datumet för testet.
I ansökningsomgången 2025 ska datumet för språktestet vara 28.11.2022 eller senare för att det ska godkännas.
Om du har flera testresultat beaktas det officiella testresultat som är bäst, förutsatt att resultatet är giltigt och inkommer inom tidsfristen. Det går inte att kombinera resultat från olika testgånger.
Inlämning av PTE resultat
Rapporten för språktestet i engelska ska lämnas in till Aalto-universitetets ansökningsservice senast 3.1.2025 kl. 15.00. Som språkintyg godkänns endast en officiell rapport från språktestet.
PTE-resultatet skickas från testorganisationens elektroniska resultattjänst.
- Logga in på ditt PTE-konto och skicka resultatet från testorganisatörens tjänst till Aalto-universitetet.
- Fyll i testrapportkoden (Score Report Code) på ansökningsblanketten för magisteransökan.*
Koden finns i den övre kanten av rapporten, under ditt namn. Koden består av 10 tecken, som är bokstäver och nummer. - Ladda upp en kopia av PTE A-testrapporten i PDF-format på din ansökningsblankett, om du har redan fått testrapporten. Namnge filen på följande sätt: PTE A-efternamn-förnamn.
* Du kan endast bearbeta din ansökningsblankett under ansökningstiden 28.11. - 27.12.2024 kl. 15.00 (GMT +2). Om du får testrapportkoden efter 27.12.2024, skicka det via e-post till [email protected] och begär att testrapportkoden ska läggas till i din ansökningsblankett. E-postmeddelandet ska ha inkommit senast 3.1.2025 kl. 15.00 (GMT +2). Skriv i e-post rubrik "Magisteransökan PTE testrapportkoden".
Mer information om språktesten:
- PTE Academic (pearsonpte.com)
Minimikrav
- C1 Advanced: A,B eller C
- C2 Proficiency: A,B,C eller Level C1
Inga andra Cambridge språktest än C1 Advanced (eller tidigare Cambridge Certificate in Advanced English, CAE) och C2 Proficiency (eller tidigare Cambridge Certificate of Proficiency in English, CPE) accepteras.
Testresultatens giltighet
Av C1 Advanced- och C2 Proficiency resultaten accepteras de provresultat som har avlagts efter 2005 och kan verifieras elektroniskt.
Inlämning av C1 Advanced / C2 Proficiency resultat
Rapporten för språktestet i engelska ska lämnas in till Aalto-universitetets ansökningsservice senast 3.1.2025 kl. 15.00. Som språkintyg godkänns endast en officiell rapport från språktestet.
- Ladda upp en kopia av C1 Advanced eller C2 Proficiencyresultatrapporten på din ansökningsblankett.
Namnge filen på följande sätt: Test namn-efternamn-förnamn. - Ange ditt ID-nummer (t.ex. ABC123456), och Reference Number (t.ex. 173YU0034522) och/eller Statement of Results nummer och/eller Verification Number på ansökningsblanketten.* Namnet på numret är olika för språktest som gjorts under olika år.
- Logga in i testorganisatörens tjänst och skicka ditt resultat till Aalto-universitetet.
Resultatet verifieras elektroniskt.
* Du kan endast bearbeta din ansökningsblankett under ansökningstiden 28.11.-27.12.2024 kl. 15.00 (GMT +2). Om du får dina ID- oh referensnummer efter 27.12.2024, skicka dem via e-post till [email protected] och begär attn nummer ska läggas till i din ansökningsblankett. E-postmeddelandet ska ha inkommit senast 3.1.2025 kl. 15.00 (GMT +2). Skriv i e-post rubrik "Magisteransökan Cambridge ID-nummer".
Mer information om språktesten:
- C1 Advanced (cambridgeesol.org)
- C2 Proficiency (cambridgeesol.org)
Du kan bevisa dina kunskaper i engelska med en universitetsexamen som är avlagd på engelska vid ett universitet i USA, Kanada, Storbritannien, Irland, Australien eller Nya Zeeland.
Examensspråket ska framgå tydligt i examensbetyget eller dess bilaga, eller i ett studieprestationsutdrag eller ett annat officiellt intyg som utfärdats av den institution som utfärdat examensbetyget.
Om det finns flera undervisningsspråk ska det tydligt framgå av intyget hur mycket av studierna som har genomförts på engelska. Det räcker till exempel inte om det i intyget framgår att undervisningsspråket är engelska och franska.
Bifoga följande dokument till din ansökan:
- en skannad kopia av ditt examensbetyg
- en skannad kopia av ditt studieprestationsutdrag
- om examensspråket inte framgår tydligt i examensbetyget eller studieprestationsutdraget, bifoga ett annat officiellt intyg som utfärdats av den institution som utfärdat examensbetyget.
Alla bilagor ska ha bifogats till ansökan senast den 3 januari 2025 kl. 15 (UTC +2).
Om din examen är ofullständig i ansökningsfasen ska du ha avlagt examen senast den 31 juli 2025. En kopia av examensbeviset ska lämnas in enligt instruktionerna senast den 15 augusti 2025 kl. 15 (UTC +3).
Efter publiceringen av antagningsresultaten ska de sökande som antagits lämna in bestyrkta (attesterade) papperskopior inom den angivna tidsfristen.
Kunskaper i engelska kan bevisas med en högskoleexamen på engelska som avlagts vid ett universitet eller en yrkeshögskola i ett EU/EES-land:
Examensspråket ska framgå tydligt i examensbetyget eller dess bilaga, eller i ett studieprestationsutdrag eller ett annat officiellt intyg som utfärdats av den institution som utfärdat examensbetyget.
Om det finns flera undervisningsspråk ska det tydligt framgå av intyget hur mycket av studierna som har genomförts på engelska. Det räcker till exempel inte om det i intyget framgår att undervisningsspråket är engelska och franska.
Bifoga följande dokument till din ansökan:
- en skannad kopia av ditt examensbetyg
- en skannad kopia av ditt studieprestationsutdrag
- om examensspråket inte framgår tydligt i examensbetyget eller studieprestationsutdraget, bifoga ett annat officiellt intyg som utfärdats av den institution som utfärdat examensbetyget.
Alla bilagor ska ha bifogats till ansökan senast den 3 januari 2025 kl. 15 (UTC +2).
Om din examen är ofullständig i ansökningsfasen ska du ha avlagt examen senast den 31 juli 2025. En kopia av examensbeviset ska lämnas in enligt instruktionerna senast den 15 augusti 2025 kl. 15 (UTC +3).
Efter publiceringen av antagningsresultaten ska de sökande som antagits lämna in bestyrkta (attesterade) papperskopior inom den angivna tidsfristen.
Kunskaper i engelska kan bevisas med en utbildning på andra stadiet och en lägre högskoleexamen (avklarad eller ofullbordad om den sökande för tillfället är inne på det sista studieåret) från ett nordiskt land (Finland, Sverige, Norge, Danmark, Island) genom att lämna in intyg av utbildningen på andra stadiet och examensbetyg.
Bifoga följande dokument till din ansökan:
- Skannad kopia av ditt avgångsbetyg
- en skannad kopia av ditt examensbetyg
- en skannad kopia av ditt studieprestationsutdrag
Alla bilagor ska ha bifogats till ansökan senast den 3 januari 2025 kl. 15 (UTC +2).
Om din examen är ofullständig i ansökningsfasen ska du ha avlagt examen senast den 31 juli 2025. En kopia av examensbeviset ska lämnas in enligt instruktionerna senast den 15 augusti 2025 kl. 15 (UTC +3).
Efter publiceringen av antagningsresultaten ska de sökande som antagits lämna in bestyrkta (attesterade) papperskopior inom den angivna tidsfristen.
Endast ovan sätt godkänns för att bevisa kunskaper i engelska.
Ansökningsalternativets bedömningsgrunder 2025
Sökande som uppfyller Aaltos allmänna behörighetskrav för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningsgrunder som har bestämts på förhand för varje ansökningsalternativ. Ansökningarna till magisterprogrammet Nordic Master in Visual Studies and Art Education bedöms på följande grunder.
Steg I
Akademisk framgång | |
Vad bedöms? |
Vitsord från tidigare examen/examina |
Vad förutsätter vi av den sökande? | Goda akademiska färdigheter och förmåga att genomföra studieprojekt både självständigt och i grupp. |
Hur påvisas kompetenserna? | Studieprestationsutdrag, examensbetyg |
Tidigare studiers relevans | |
Vad bedöms? | De tidigare studiernas innehåll och omfattning i jämförelse med ansökningsalternativets krav/innehåll |
Vad förutsätter vi av den sökande? | Lämplig kandidatexamen eller motsvarande färdigheter och motivation att studera inom programmet Nordic Master in Visual Studies and Art Education |
Hur påvisas kompetenserna? |
Studieprestationsutdrag, examensbetyg |
Andra kompetensområden | |
Vad bedöms? | Arbetserfarenhet och andra kunskaper och meriter, t.ex. informell utbildning. |
Vad förutsätter vi av den sökande? | Gediget intresse för konstnärligt, pedagogiskt och/eller kulturellt arbete. |
Hur påvisas kompetenserna? |
Curriculum vitae |
Lämplighet | |
Vad bedöms? | Den sökandes lämplighet för ansökningsalternativet, motivation och engagemang i studierna/kommunikationsförmåga. |
Vad förutsätter vi av den sökande? |
Vi förutsätter att den sökande:
Programmet Nordic Master in Visual Studies and Art Education uppmuntrar aktivt personer med mycket varierande bakgrunder att söka till programmet och välkomnar sökande från både Finland och andra delar av världen. |
Hur påvisas kompetenserna? |
Motivationsbrev |
Steg II
Lämplighet | |
Vad bedöms? | Den sökandes lämplighet för ansökningsalternativet, motivation och engagemang i studierna/kommunikationsförmåga. |
Vad förutsätter vi av den sökande? |
Vi förutsätter att den sökande:
Programmet Nordic Master in Visual Studies and Art Education uppmuntrar aktivt personer med mycket varierande bakgrunder att söka till programmet och välkomnar sökande från både Finland och andra delar av världen. |
Hur påvisas kompetenserna? |
Intervju |
De sökande bedöms först enligt Aaltos allmänna behörighetskrav. Sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningsgrunder som har bestämts på förhand för varje ansökningsalternativ.
Antagningsprocessen består av två steg för de sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven:
Steg I
I det första steget bedöms de sökande enligt följande bedömningsgrunder:
- Lämplighet (motivationsbrev)
- Andra kompetensområden (Curriculum Vitae)
- Tidigare studiers relevans (studieprestationsutdrag, examensbetyg)
- Akademisk framgång (studieprestationsutdrag, examensbetyg)
Endast de ansökningar som uppfyller kraven och rankas högst i den preliminära bedömningen kallas till det andra antagningssteget.
Steg II
I det andra steget används följande bedömningsgrunder:
- Lämplighet (Intervju)
Det andra steget består av individuella intervjuer. Intervjuerna genomförs via Zoom. Intervjuerna tar 20 minuter.
Sökande som uppfyller kraven och rankas högst i steg I kallas till intervjun. Kallelsen till intervjun skickas till de sökande senast sju dagar i förväg.
Efter bedömningen av steg II väljs de bästa sökande baserat på en gemensam bedömning av steg I och II.
Dokumenten som krävs från alla sökande listas på Aalto-universitetet webbplats (https://www.aalto.fi/sv/studera-vid-aalto/ansokan-till-magisterutbildning). Dessutom ska sökande till detta ansökningsalternativ lämna in följande dokument:
Motivationsbrev
Den sökande ska skiva ett motivationsbrev på högst 4 000 tecken (exklusive mellanslag) där hen beskriver sina personliga intressen för programmet Nordic Master in Visual Studies and Art Education, inklusive ett förslag på ett forskningsområde, mål för studierna och professionella mål. Brevet ska i synnerhet visa att du förstår möjligheten att avlägga dubbelexamen inom Nordic Master in Visual Studies and Art Education, och därtill ska du beskriva vad du önskar av programmet och vad du själv vill tillföra programmet. De sökande kan inkludera ett exempel på en tidigare eller nuvarande praktik (till exempel dokumentation av ett konst-, design-, utbildnings, eller yrkesprojekt, alternativt en sammanfattning av en akademisk uppsats eller ett lärdomsprov) som bilaga. Bilagan kan bestå av text och/eller bilder och får vara max 2 sidor lång. Sökande behöver inte lägga till en bilaga till sitt motiveringsbrev. Den sökandes namn, adress och telefonnummer samt det program ansökan gäller ska skrivas tydligt i motivationsbrevet.
Curriculum vitae
Till ansökan bifogas ett cv som innehåller den sökandes personuppgifter, utbildning och arbetserfarenhet som är relevant för ansökan. Denna information kan inkludera pedagogiska och/eller konstnärliga projekt, utställningar, publikationer och artiklar, priser och stipendier, studieresor och förtroendeuppdrag. Den sökande ska ladda upp sitt cv som en enda pdf-fil i ansökningssystemet innan hen lämnar in ansökan.
Ansökningsdokumentens språk
Alla ansökningsdokument ska vara på engelska.
Bilagor
I antagningen beaktas inte rekommendationsbrev.
Antagningsresultaten
Resultaten av antagningen publiceras i april 2025. Sökande kommer att få ett e-postmeddelande när resultaten har publicerats. Sökande som antagits kommer att få ett officiellt elektroniskt antagningsbesked via e-post.
De sökande som antagits måste acceptera erbjudandet om studieplats inom utsatt tid. Instruktioner skickas via e-post. Den sökande går miste om studieplatsen om hen inte accepterar den erbjudna studieplatsen inom den utsatta tiden.
Det är möjligt att lämna in en skriftlig begäran om omprövning av ett antagningsbeslut inom 14 dagar från det att resultaten publicerades. Syftet med det skriftliga omprövningsförfarandet är att ge den sökande möjlighet att ompröva antagningsbeslutet på grund av ett eventuellt fel i beslutsfattandet och därigenom få ett felaktigt beslut korrigerat. Ett antagningsbeslut kan endast omprövas om Aalto-universitetet har gjort ett fel i antagningsprocessen och felet i fråga ger den sökande rätt att få antagningsbeslutet korrigerat. Omprövningsförfarandet är inte till för att begära respons eller ytterligare information om antagningsresultaten.
Din begäran om omprövning ska innehålla följande uppgifter:
- det ansökningsalternativ som begäran om omprövning gäller
- det beslut som du begär omprövning av
- en beskrivning av hur du vill att universitetet ska korrigera sitt beslut
- grunderna för din begäran om omprövning
- dina kontaktuppgifter (fullständigt namn, e-postadress)
skriftlig fullmakt till ditt ombud (om du har ett ombud).
Beslut gällande stipendier är slutgiltiga och kan inte omprövas.
Begäran om omprövning av antagningsbeslutet ska skickas till Aalto-universitetets registratur inom 14 dagar från det att antagningsresultaten har offentliggjorts. Skicka omprövningen antingen till e-postadressen [email protected] eller per post till adressen: Aalto-universitetet, PB 11000, 00076 Aalto, Finland.
Enligt bestämmelsen ”en studieplats som leder till högskoleexamen per termin" får sökande som erbjuds studieplats till mer än ett utbildningsprogram som inleds under samma termin vid ett universitet eller en yrkeshögskola i Finland endast tacka ja till ett av erbjudandena om studieplats. Bestämmelsen gäller alla högre utbildningar som leder till examen, oavsett om de sökande ansökt via gemensam ansökan, separata ansökningar eller ansökan till forskarutbildning (för att avlägga licentiat- eller doktorsexamen).
Om du erbjuds studieplats till mer än ett utbildningsprogram i olika ansökningar till studier som inleds hösten 2025 kan du endast ta emot en av dem. Därefter är det inte möjligt att byta till en annan studieplats. Mottagandet av en studieplats är bindande.
Observera att om du i antagningen 2025 ansöker till NoVA både via Aalto-universitetet och Ålborgs universitet och du erbjuds studieplats vid båda universiteten måste du välja vilken av studieplatserna du tar emot. I antagningen till NoVa kan du endast ta emot en studieplats.
Seuraa meitä somessa!
Contact details
Juuso Tervo
Senior University Lecturer
Head of Nordic Master in Visual Studies and Art Education (NM NoVA)
[email protected]
Visit the programme website at https://www.nmnova.com/ to learn more about NM Nova.
Kontakt information
Lärandetjänster vid Högskolan för konst, design och arkitektur
För frågor om de programspecifika ansökningsdokumenten eller studier inom programmet, kontakta lärandetjänsterna vid Aalto ARTS.
Ansökningsservice
För frågor om ansökningsprocessen, obligatoriska ansökningsdokument eller språkkunskaper i engelska, kontakta ansökningsservicen.
- Publicerat:
- Uppdaterad: