Spatial Planning and Transportation Engineering, Master of Science (Technology)
Examen:
Ansökningsperiod:
Undervisningsspråk:
Längd:
Behörighet:
Utbildningsområde:
Studiepoäng:
Högskola:
Läsårsavgifter:
Utbildningens beskrivning
Magisterprogrammet Spatial Planning and Transportation Engineering ger färdigheter som behövs i planeringen av smarta städer och områden som är mer människovänliga och hållbara. Efter genomförda studier kan våra studerande kritiskt och kreativt närma sig de utmaningar och möjligheter som bland annat miljöförändringarna och den teknologiska utvecklingen medför. I programmet lär studerande sig att mångsidigt använda analysmetoder och att tillämpa strategier för planering och administration som behövs för utvecklingen av markanvändnings- och trafiksystem.
Undervisningen är interaktiv och de studerande får själva bekanta sig med ett brett spektrum av stadsrelaterade teman och metoder. Studiokurserna ger de studerande färdigheter i ett systemorienterat tankesätt, kreativ problemlösning, etiskt begrundande och kommunikation.
Undervisningsspråk
Undervisningsspråket i magisterprogrammet Spatial Planning and Transportation Engineering är engelska. Mer information och anvisningar om Aalto-universitetets examens- och undervisningsspråk finns på universitetets webbsidor.
Läsårsavgifter och stipendier
Läsårsavgiften för detta program är 17 000 euro per läsår. Läsårsavgift uppbärs inte av medborgare i ett medlemsland i Europeiska unionen (EU), Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz. Medborgare i andra länder ska betala läsårsavgift.
Aalto-universitetet erbjuder en liten mängd stipendier som befriar studerande som är skyldiga att betala läsårsavgift från läsårsavgiften. Stipendierna kan beviljas de sökande som klarat sig bäst i ansökningsalternativets bedömning. De sökande rangordnas utgående från bedömningsgrunderna på ansökningsalternativets sidor.
Se Läsårsavgifter och stipendier för mer information om läsårsavgifter och stipendier vid Aalto-universitetet.
Studiernas uppbyggnad
Spatial Planning and Transportation Engineering -magisterprogrammet omfattar sammanlagt 120 studiepoäng. Till det två år långa magisterprogrammet hör:
- Huvudämnet 60 studiepoäng, innefattar gemensamma obligatoriska studier 35 sp och fördjupade studier 25 sp
- Valfria studier 30 studiepoäng
- Diplomarbete 30 studiepoäng
Se närmare information om studiernas uppbyggnad i den engelskspråkiga beskrivningen.
Mer information om studierna finns på Aalto-universitetets studentportal (bara på engelska).
Inriktningsalternativ
Specialiseringen sker genom fördjupade studier i huvudämnet där den studerande kan välja bland ett urval kurser.
Internationell verksamhet
Vi uppmanar våra studerande att åka på utbyte utomlands och att inkludera studierna de genomför i sin examen. Hos oss studerar du också i en mångkulturell miljö tillsammans med internationell personal och internationella studiekamrater.
Webinar | Spatial Planning and Transportation Engineering
I detta webinar presenterade programrepresentanterna programmet och svarade på frågor.
Möjlighet till fortsatta studier
Diplomingenjörsexamen i planering av markanvändning och trafikteknik ger vetenskapliga färdigheter för självständigt forskningsarbete samt för fortsatta studier till doktorsexamen i doktorandprogrammet i ingenjörsvetenskaper vid Aalto-universitetet. Forskarteamet för planering av markanvändning och trafikteknik är en internationellt erkänd och inspirerande forskarmiljö. Efter avlagd diplomingenjörsexamen är det även möjligt att söka till doktorandstudier vid andra finländska eller utländska universitet.
Karriärmöjligheter
Utexaminerade från Spatial Planning and Transportation Engineering -magisterprogrammet har utmärkta färdigheter för att arbeta med expertuppgifter i planering och utveckling av hållbara samhällen och regioner. Utexaminerade från vårt program kan genom sitt arbete förbättra de nuvarande och framtida generationernas livskvalitet med hjälp av en hållbar och människocentrerad planering.
Utexaminerade från vårt program arbetar med många olika arbetsuppgifter. Dessa är bland annat:
- Stadsplanerare
- Trafikplanerare
- Detalj-, general- eller landskapsplanläggare
- Trafikingenjör
- Trafikmodellerare
- Trafiksystemplanerare
- Interaktionsplanerare
- Stadsutvecklingschef
- Konsult
- Forskare
- Expert inom medborgardeltagande
Tyngdpunkter inom forskning
Genom att kombinera tillvägagångssätten för planeringen av markanvändning och trafikteknik strävar vårt forskarteam efter att utveckla ny vetenskaplig förståelse för sektoröverskridande forskning i komplexa stadssystem, för att hitta lösningar samt för en integrerad planering och ledning. Vårt mål är att utveckla människovänliga och hållbara livsmiljöer.
Våra forskningsteman är:
- Värderingar och beteenden relaterade till människornas livsmiljö
- Nya metoder och processer för planering och ledning
- Utveckling och ledning av nya teknologiska lösningar och tjänster
Samarbete med andra aktörer
I de valfria studierna kan våra studerande välja studier inom alla studieområden vid Aalto-universitetet. Programmet samarbetar även med Helsingfors universitet. Vi rekommenderar särskilt kurser från Aalto-universitetets och Helsingfors universitets gemensamma program Urban Studies and Planning som innefattar studier inom arkitektur, stadsforskning, stadssociologi, stadsekologi, forskning i stadsekosystem, stadsgeografi och urbanekonomi. För studerande som inriktat sig på hållbart resande i städer och nya reseteknologier rekommenderar vi kurser från det internationella magisterprogrammet Urban Mobility där vi är en del av.
Programmet Spatial Planning and Transportation Engineering samarbetar även med stads- och regionplaneringen samt med de praktiska aktörerna inom trafiktekniken. Våra partner är bland annat huvudstadsregionens kommuner (Helsingfors, Esbo, Vanda), Helsingforsregionens trafik, Nylands förbund, centrala ministerier, företag och aktörer inom tredjesektorn inom våra ämnesområden. Våra samarbetspartner erbjuder bland annat intressanta verkliga planeringsfall som studerande får lösa både under kurserna och i lärdomsproven.
Lära känna oss
lär dig mer om studieområdet, programmet och vad som kommer efter dem från våra studenter och alumner.
Att studera transportteknik var Henri Miettinens mål flera år innan universitetsstudierna
Magisterprogrammet i Spatial Planning and Transportation Engineering har gett Henri bättre förståelse för hur städerna ska planeras som helhet i stället för att enbart fokusera på trafiktekniken.
Chatta med våra studerande
Funderar du på hur det är att studera vid Aalto-universitetet? Chatta direkt med våra studentambassadörer!
Akademiska bedömningsgrunder 2025
Sökande som uppfyller Aaltos allmänna behörighetskrav för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningsgrunder som bestäms på förhand för varje ansökningsalternativ. Ansökningarna till Master’s Programme in Spatial Planning and Transportation Engineering (SPT) (GIS) bedöms enligt följande kriterier:
Vad bedöms? | Vitsord från tidigare examen/CGPA |
Vad förutsätter vi av den ansökande? | Vitsorden ska vara mycket bra eller utmärkta. De sökande ska ha ett viktat medelvitsord på minst 3,0 (på en skala från 1,0–5,0 där 1,0 är det lägsta godkända vitsordet). |
Hur påvisas kompetenserna? | Studieprestationsutdrag |
Vad bedöms? | Tidigare studiers innehåll och mängd i förhållande till ansökningsalternativets krav. |
Vad förutsätter vi av den ansökande? | Lägre högskoleexamen eller motsvarande examen inom ett relevant område. Innehållet lämpar sig mycket bra eller utmärkt för ansökningsalternativet. Med tanke på den mångvetenskapliga naturen hos vårt program värdesätter vi i synnerhet varierande bakgrunder hos våra studerande. |
Hur påvisas kompetenserna? | Studieprestationsutdrag, examensbetyg |
Vad bedöms? | Rykte och kvalitet hos den sökandes tidigare lärosäte |
Vad förutsätter vi av den ansökande? | Rykte och kvalitet hos den sökandes tidigare lärosäte (där betyget relevant för ansökan utfärdats) utvärderas. |
Hur påvisas kompetenserna? | Internationella och nationella rangordningar av högskolor |
Vad bedöms? | Den sökandes vidare lämplighet för ansökningsalternativet, motivation och engagemang i studierna |
Vad förutsätter vi av den ansökande? |
Den sökande ska vara motiverad att studera och förbinda sig till studier på heltid med en plan för att genomföra magisterexamen på två år. Motivationen ska tydligt hänföra sig till programmet. I motivationsbrevet ska den sökande tydligt ange orsakerna till att hen ansökt och varför hen skulle vara en bra kandidat för programmet. Se närmare anvisningar för motivationsbrevet nedan. |
Hur påvisas kompetenserna? | Motivationsbrev |
Vad bedöms? | Arbetserfarenhet och annan inhämtad expertis samt andra relevanta prestationer såsom publikationer eller informell utbildning. |
Vad förutsätter vi av den ansökande? |
Den sökandes cv utvärderas om det är dokumenterat i ansökan: -relevant arbetserfarenhet för ansökningsalternativet -publikationer eller affischer -tävlingar i ett område relevant för ansökningsalternativet -informell utbildning -frivilligarbete inom ett område som har koppling till ansökningsalternativet |
Hur påvisas kompetenserna? | Curriculum vitae (cv), andra relevanta dokument |
Din studiebakgrund kan vara inom stads- och markanvändningsplanering eller transportteknik, men också en mängd studier inom andra områden relaterade till planering och transportteknik kan förbereda dig för programmet. Dessa studier kan omfatta till exempel arkitektur, geoinformatik, miljövetenskap, samhällskunskap, ekonomi och geografi.
Bilagor som krävs för programmet:
Alla sökande ska lämna in ansökningsdokumenten som listas här Ansökan till magisterutbildning. Dessutom ska sökande till detta programmet lämna in följande dokument:
- motivationsbrev - obligatoriskt
Motivationsbrevet är en viktig del av din ansökan. Det ger dig en möjlighet att presentera relevant information som inte kan lämnas någon annanstans i ansökan.
- Högst 1 sida
- Brevet ska vara på engelska.
- Exempel på frågor du ska fundera på när du skriver motivationsbrevet:
- Varför söker du till detta magisterprogram?
- Hur förväntar du dig ha nytta av studierna inom detta magisterprogram?
- Hur kommer din tidigare utbildning, arbetserfarenhet, kunskaper och färdigheter att stöda dina magisterstudier?
- Beskriv dina professionella mål. Hur tror du att magisterprogrammet du söker till skulle stöda din professionella profil?
- Hurdan karriär planerar du?
- Varför vill du studera vid Aalto-universitetet och i Finland?
- Om du redan har avlagt en annan magisterexamen inom ett närliggande område eller har studierätt till ett annan magister- eller doktorandprogram, måste du förklara varför du söker till detta magisterprogram.
Kontakt information
Päivi Kauppinen
Planerare (programmets innehåll och studier)
Aalto-universitet, Ansökningsservice
Ifall du har frågor angående ansökningsprocessen, ansökningsdokument eller språktest, vänligen kontakta Aalto-universitetets ansökningsservice.
- Publicerat:
- Uppdaterad: